Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

2005-2015... Σε 10 χρόνια οι Γερμανοί απέδειξαν αυτό που ήδη ήξεραν: Τα αιολικά είνα μάπα

 
http://www.physi.uni-heidelberg.de/energiewende/belege/files/findet_eine_energiewende_statt.pdf
Αυτό να το διαβάσετε. Μεταφράζεται μια χαρά με google-translate (ή αντίστοιχο).  Βασικά λέει "πολλή φασαρία για το τίποτα".  Το γράφημα τα λέει όλα. Τα αιολικά επιδοτούνται του σκοτωμού από το 1992 στην Γερμανία, και η συμβολή τους είναι η γκρίζα γραμμή πάνω από την κίτρινη γραμμή, κάτω-κάτω. Η ονομαστική ηλεκτροπαραγωγή τους αντιστοιχεί σε κάποιο ελάχιστο ποσοστό της οδικής κατανάλωσης καυσίμων. Θα είχαν περισσότερο αποτέλεσμα εάν αντί να τρέχουν με 190 στις οτομπάν, έτρεχαν με 170. Παρατηρείστε παρακαλώ ότι και στην Γερμανία (όπως και παγκοσμίως) η πτώση στην ζήτηση ενέργειας λόγω του κραχ του 2008, ήταν πιο σημαντική από την συμβολή των ΑΠΕ. Επίσης, η πυρηνική μειώθηκε μετά το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011.

http://www.finadvice.ch/files/germany_lessonslearned_final_071014.pdf  Αυτό το παρουσίασα, συνοπτικά, προχτές.  Δεν είναι γραμμένο από ακαδημαϊκούς όπως το προηγούμενο και τα λέει πιο ωμά. "Ακριβή μάπα"


http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power_in_Germany  Αυτό το γράφημα είναι η δικαίωση της ΕΟΝ του 2005. Όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν τόσο δεν κάνουν ...τίποτα.  Και φυσικά οι Γερμανοί έχουν ένα σωρό πατέντες να το ...κρύψουν:  (α) αυξομειώνουν την συμβατική τους παραγωγή, (β) ψήνουν τα Πολωνικά και Τσέχικα δίκτυα με τυχαίες απορρίψεις, (γ) καπαρώνουν τα Γαλλικά και Ελβετικά υδροηλεκτρικά για απόρριψη, και (δ) πάνε να κάνουν το ίδιο με τα Νορβηγικά Υ/Η σε μεγαλύτερη και πολύ ακριβότερη κλίμακα. Όλα αυτά για να πάει μια ιδέα πιο πάνω η μπλε γραμμή. Το κόστος? Εκθετικό. Αλλά δουλεύει η Ζήμενς.  Μην το ξεχνάτε. Ότι κάνουν για πάρτη τους είναι μετρημένο και υπολογισμένο. Πουλώντας και σε εμάς συντηρούν τα δικά τους εργοστάσια, και μειώνουν τα δικά τους κόστη. Εμείς είμαστε τα κορόϊδα που τσοντάρουμε χωρίς κανένα ενεργειακό, περιβαλλοντικό, η οικονομικό όφελος (που και αυτοί δεν έχουν, από τα αιολικά καθ' εαυτά).  Για αυτούς είναι τζίροι και διασφάλιση της δικής τους τροφοδοσίας (με τα καλώδια από τα πυρηνικά και τα Υ/Η των γειτόνων). Για εμάς είναι αφαίμαξη.


http://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy_in_Germany. Ναι, έχουν βάλει πολλά αιολικά και πολλά φ/β. Από δικά τους εργοστάσια (που εξάγουν περί τα 2/3 της παραγωγής τους και έτσι έχουν και έσοδα και μοιράζονται τα έξοδα.  Έχουν δώσει πάρα πολλά λεφτά (που μαζεύουν από ...εμάς).


http://www.ise.fraunhofer.de/de/downloads/pdf-files/data-nivc-/stromproduktion-aus-solar-und-windenergie-2014.pdf (σε δική μου σύνοψη εδώ) Και να το "ενεργειακό" αποτέλεσμα, που είναι η πρώτη εικόνα σε λεπτομέρεια. Picture perfect (μεγαλώνει με κλικ).


Συμπτωματικά, έχουν αέρα τον χειμώνα και ήλιο το καλοκαίρι, και συμπτωματικά, οι "εξαγωγές" τους είναι περίπου η αιολική παραγωγή τους. Τα έχω δείξει, να μην τα ξαναλέμε.  Ηλεκτροδοτούνται από κάρβουνο, λιγνίτη, πυρηνικά και αέριο. Και κάτι ψιλά σε βιομάζες, βιοάερια, σκουπίδια, κλπ.

Οι επόμενοι 3 σύνδεσμοι είναι πρόσφατα γέλια με το πόσο απόντα είναι τα αιολικά. Δεν χρειάζεται πια να το βλέπουμε στην Γερμανία, το είπε και ο ΑΔΜΗΕ (και το ξαναλέει κάθε φορά που προβλέπονται πορτοκαλί συναγερμοί -- ξέρετε εσείς αν θα φυσάει το Μεγάλο Σάββατο? Ούτε εγώ)

http://www.vernunftkraft.de/85-prozent-fehlzeit-windkraftanlagen-sind-faulpelze/
http://notrickszone.com/2015/02/14/habitual-offender-germanys-wind-and-solar-power-go-awol-third-time-in-less-than-30-days
http://notrickszone.com/2015/02/25/german-black-forest-wind-turbines-yielded-only-11-8-of-rated-capacity-in-2014-frightening-results

Όταν χώνεις πολλά λεφτά σε μη ανταποδοτικές επενδύσεις (που εσύ τουλάχιστον παράγεις, και απασχολείς εσύ τον κόσμο, ναι, πληρώνεις λογαριασμό -- μικρότερο βέβαια εάν πουλάς και σε άλλους. Εμείς, αγοράζοντας ΑΠΕ μειώνουμε το δικό τους κόστος και βοηθάμε την δική τους απασχόληση. Τα δικά μας λαμόγια που κάνουν τον πλασιέ και μελετούλες, δεν μετράνε για απασχόληση... Θα μας ήταν πολύ πιο φτηνοί να ...κάθονται.

http://www.realclearenergy.org/charticles/2014/03/25/renewables_push_up_german_electric_rates.html
http://www.realclearenergy.org/charticles/2013/10/25/renewables_costing_germany__denmark_billions_107305.html

 
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Electricity_and_natural_gas_price_statistics (το ανέφερα εδώ)  Μετά από τα γραφήματα στο realclearenergy, δεν χρειάζονται εξηγήσεις. Και ο μεν Λαφαζάνης κάτι είπε για φτηνό ρεύμα. Τα άλλα τα Πράσινα όμως?  Όποιος "Οικολόγος-Πράσινος" σε Υπουργείο ή όχι, που του αρέσουν είτε οι ΒΑΠΕ είτε οι ΑΠΕ θέλει ακριβό ρεύμα, εν έτει 2015, με αυτά που δεν είναι ...εικασίες, είναι για φόλα. Κυριολεκτική.  Οι Γερμανοί παράγουν, απασχολούν, χρηματοδοτούν τις διασυνδέσεις για την δική τους εξασφάλιση. Εμείς δεν παράγουμε, δεν απασχολούμε, ακριβαίνοντας το ρεύμα φτωχαίνουμε τον κόσμο και πεθαίνουμε την βιομηχανία, και η Πρασίνη Ανάπτυξη, είτε του ΓΑΠ, είτε του Παπακωνσταντίνου είτε του Μανιάτη, είτε του Βαρουφάκη είτε του Τσιρώνη είναι κάτι σαν σύγχρονο Κατοχικό Δάνειο, και να το καταλάβετε.


Ε.ΟΝ. Wind Report 2005 (το ανέφερα εδώ).  Αυτό το γράφημα του 2005, προέβλεψε τι θα γίνει μέχρι το 2015. Εγώ το είδα το 2010 και έχω βαρεθεί να το δείχνω. Η ΡΑΕ, που έχει εγκρίνει όλη την καταδίκη, 2.000 MW αιολικά σκατά, για κάθε λαδιάρη διαπλεκόμενο, δεν το είχε δει?  Όπως είπε κι ο Moriarty, "όταν η Ελλάδα έμπαινε το 2009 στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο της “πράσινης ανάπτυξης” με όραμα να γίνει “Δανία του Νότου”, στην Γερμανία αυτό είχε ήδη απομυθοποιηθεί".  Θα μου πείτε τι ψάχνω...

Η εμπειρία της Γερμανίας με τα αιολικά είναι το καλύτερο επιχείρημα κατά των αιολικών. Έχουν βάλει πάρα πολλά και τα επιδοτούν αυστηρά και επίμονα από το 1992 (με τον Νόμο EEG), ενεργειακά παραμένουν ασήμαντα (το λένε πια οι ίδιοι), έχουν διπλασιάσει το κόστος του ρεύματος (μαζί με τα φ/β) και δεν έχουν εξοικονoμήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2. Ενεργειακά ατελέσφορα, οικονομικά σκέτη αφαίμαξη, και περιβαλλοντικά, επιεικώς κοροϊδία. 

Είναι τρελοί οι Γερμανοί? Όχι βέβαια. 1) Απασχολούν (αυτοί) ένα σωρό κόσμο και βρήκε δουλειά η Ζήμενς. 2) Εξάγουν και εισπράττουν (αυτοί), 3) Επιβάλουν διασυνοριακά δίκτυα για δήθεν πράσινους λόγους (στην πραγματικότητα για να τροφοδοτούνται αυτοί με συμβατικό ρεύμα και να απορρίπτουν σε τρίτους το στοχαστικό), 4) Κάνουν και το παιχνίδι τους με την συγκέντρωση της βιομηχανίας (διαλύοντας όλους τους άλλους, αλλά αυτοί επιπλέουν) κλπ.

Εμείς, τι κάνουμε?  Κάθε αιολικό μεγαβάτ μας κοστίζει 1,5 εκατομμύριο ευρώ περίπου. Για τις μικρές, τις λαϊκές Α/Γ, παραπάνω. Το 85% αυτού του ποσού πάει κατ' ευθείαν έξω (ή τους το χρωστάμε -- νέο off balance sheet debt που θα το ξεπληρώνουν και τα παιδιά μας. Το 15% μοιράζεται σε προμήθειες, δώρα, χωματουργικά, διανοίξεις δρόμων, μπετά κλπ. Συν τις διασυνδέσεις με καλώδια που θα είναι κατά 80-90% άχρηστα και πληρωμένα, χωριστά, πάλι από εμάς. Το ΕΤΜΕΑΡ το είδατε... Εμείς, βάζοντας αιολικά, καταδικάζουμε σε μόνιμη καταστολή την Εθνική Οικονομία, και σε υποβάθμιση την χώρα.

Κι αν το έχετε ξεχάσει, τα αιολικά είναι μάπα ασχέτως ταρίφας. Το έχει πει πολύ κομψά ο ΑΔΜΗΕ σελ. 40, 50 και 51. Η ταρίφα δεν έχει σχέση με ηλεκτροπαραγωγή.  Έχει σχέση με το πόσα θέλουν για να στείλουν το 85% έξω, να δώσουν τα δωράκια και να τους μείνει και κανένα ευρουλάκι να κάνουν συλλογές τέχνης.

9 σχόλια:

Professor Moriarty είπε...

“3) Επιβάλουν διασυνοριακά δίκτυα για δήθεν πράσινους λόγους (στην πραγματικότητα για να τροφοδοτούνται αυτοί με συμβατικό ρεύμα και να απορρίπτουν σε τρίτους το στοχαστικό)”

Τελευταία εξέλιξη: Υποθαλάσσιο καλώδιο HVDC 1400 ΜW μεταξύ Γερμανίας-
Νορβηγίας
.

The high voltage direct current interconnector will enable energy to flow between Germany and Norway and help improve the distribution of in particular renewable energy sources between the two nations. It thereby contributes to the success of the German energy turnaround.

“Alongside the grid expansion in Germany, one of the greatest challenges in the transition to a carbonfree energy supply is the creation of storage capacities for intermittent energy.” TenneT , Διαχειριστής Δικτύου Μεταφοράς Ενεργείας στην Γερμανία.

Επίσης η αιολική Δανία είναι διασυνδεδεμένη με την Νορβηγία για τον ίδιο λόγο:

Ήταν γνωστό (το έιχα σημειώσει και εδώ παλιότερα) ότι η Γερμανία προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει τα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας σαν τεράστια μπαταρία και τώρα έπεισε τους Νορβηγούς να υλοποιήσει το όραμά της.

“The German government’s Advisory Council on the Environment, for example, concluded in its influential 2011 report that an optimal zero-carbon power system for Germany would need more than 40 gigawatts of interconnection to Norway. That system, the council projected, would deliver power at a very affordable 6 to 7 euro cents per kilowatt-hour. Without Norwegian storage, power costs would rise to 9 to 12 euro cents per kilowatt-hour.”

Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτά θα αυξήσουν τον κόστος ενέργειας για τον Νορβηγό καταναλωτή.

Το άρθρο του IEEE Spectrum καταλήγει:

“The question may be how many power lines the Norwegians will accept to smooth Europe’s departure from fossil fuel power.”

Η Γερμανία έχει μπορέσει να πείσει (ή να επιβάλει) και έχει αποκτήσει έναν ευρύ ζωτικό ενεργειακό χώρο για το πράσινο πείραμα (το οποίο οι ίδιοι οι Γερμανοί μετά βίας πλέον ανέχονται).

Όσοι υπέρμαχοι του “τζάμπα” αέρα, η οποίοι διαθέτουν την απαραίτητη γνώση και νοημοσύνη, ας κάνουν τις συγκρίσεις με την Ελλάδα. Πώς θα σταθεροποιεί το δίκτυό της η Ελλάδα, σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα οράματα της Δανίας του Νότου ή του πράσινου ελντοράντο. (Τα τελευταία χρόνια παρακαλάμε τους Ιταλούς για αύξηση της ισχύος των υποθαλασσίων καλωδίων διασύνδεσης και αυτοί κάνουν πως δεν ακούνε.) Το κόστος για το εισαγόμενο πράσινο hardware, τις εφεδρείες με πανάκριβο και επισφαλές γεωπολιτικά ρώσικο αέριο, και τις πανάκριβες διασυνδέσεις και αναβαθμίσεις δικτύου ποιός θα τις πληρώνει?

archaeopteryx είπε...

ένα από τα πράγματα που ανέφερε η μελάτη επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ ήταν και το όριο των υφισταμένων διασυνδέσεων. Αν βέβαια κάθε χώρα βάζει διασυνδέσεις δηθεν για αιολικά, να το το Desertec. Οι διασυνδέσεις βέβαια δεν θα είναι για στοχαστικό ρεύμα, αλλά όλο και τίποτα μεγάλε μονάδες θα φτιαχτούν μακρυά από την Γερμανία ώστε να την τροφοδοτούν χωρις να ρυπαίνουν το σεπτό χώμα της...

archaeopteryx είπε...

8/4/11 Μπαταρίες της Ευρώπης (έχει κι ένα ωραία για την Ελβετία που έχει ...εξαφανιστεί)

TenneT, Statnett and KfW Sign NordLink Cooperation Agreement for Joint Investment in First German-Norwegian Interconnector

Professor Moriarty είπε...

Κόστος ζεύξης 1.5-2 δις, 50-50 η συμμετοχή ανάμεσα στον νορβηγικό κρατικό φορέα και το γερμανικό κονσόρτσιουμ (όταν υπάρχουν λεφτά....)

Ανώνυμος είπε...

6/3/15 Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=3542&language=el-GR
"ο Γιάννης Τσιρώνης υποστήριξε τον Ευρωπαϊκό στόχο μείωσης τουλάχιστον κατά 40% έως το 2030 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (σε σχέση με το 1990), διευκρινίζοντας ότι ο τομέας της αλλαγής χρήσης γης και δασικής διαχείρισης (LULUCF) δεν θα πρέπει εμμέσως να υποβιβάσει την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου" [....] " τόνισε ότι η κατάλληλη μόνωση των κτιρίων μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά στην αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Τέλος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα δημιουργίας ενός συμμετοχικού ενεργειακού συστήματος με τον πολίτη ενεργό καταναλωτή αλλά και παραγωγό και στην ενίσχυση των ΑΠΕ βάσει της φέρουσας ικανότητας των περιοχών."
ΤhW

archaeopteryx είπε...

Τα "επιτεύγματα" της αιολικής ενέργειας είναι ενεργειακά ανύπαρκτα -- με εξαίρεση ότι βγάζουν πολλά λεφτά από επιδοτήσεις χωρίς να ηλεκτροδοτούν. Αυτό είναι πράγματι επίτευγμα!.. Κατόρθωμα θα έλεγα.

Ανώνυμος είπε...

Περί της κλιματικής μεταβολής στο 1ο Γενικό Λύκειο Ραφήνας
Τοπικά Νέα 10 Μάρτιος 2015

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, το 1ο Γενικό Λύκειο Ραφήνας φιλοξένησε για λίγες ώρες στο σχολείο τον Επίκουρο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.), τον κ. Σταύρο Αλεξανδρή.

Ο Σταύρος Αλεξανδρής είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Γ.Π.Α.

Στο σχολείο ήρθε να μιλήσει για τις Κλιματικές Μεταβολές και το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος επιλογής της Γ” Λυκείου «Αρχές Γεωπονίας και Αγροτικής Ανάπτυξης» και την παρακολούθησαν οι περισσότεροι μαθητές της Γ΄τάξης, κατά τις ώρες των μαθημάτων επιλογής.

Η παρουσία ενός Πανεπιστημιακού Καθηγητή στο σχολείο αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός.

Πόσο μάλλον όταν ο Καθηγητής έχει τη θέληση να επικοινωνήσει ουσιαστικά με τους μαθητές και να τους μυήσει στη μεθοδολογία της επιστήμης και της έρευνας. Αυτό συνέβη στο 1ο Γενικό Λύκειο Ραφήνας κατά τις τελευταίες διδακτικές ώρες.

Ο Σταύρος Αλεξανδρής προσπάθησε μέσα από την παρουσίασή του να δείξει στους μαθητές πώς προχωρά η επιστήμη, πως θεμελιώνεται μια θεωρία ή πώς καταρρίπτεται μια θεωρία όταν αυτή δεν θεμελιώνεται επιστημονικά.

Το ζήτημα της κλιματικής μεταβολής είναι ένα πολύπλοκο επιστημονικό θέμα για το οποίο οι θέσεις των επιστημόνων διίστανται.

Αρκετοί επιστήμονες αμφισβητούν αν πραγματικά υπάρχει, τουλάχιστον όπως αυτή παρουσιάζεται.

Κλιματική μεταβολή, Κηλίδες του Ήλιου, Μαγνητικό Πεδίο τς Γης, Διοξείδιο του Άνθρακα, Υδρατμοί είναι μερικοί μόνο από τους όρους που απέκτησαν άλλο περιεχόμενο μετά την παρουσίαση του Σταύρου Αλεξανδρή.

Μετά το δίωρο της παρουσίασης στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου, η συζήτηση συνεχίστηκε στην αίθουσα διδασκαλίας του Γ’3.

Η συζήτηση με τους μαθητές ήταν γόνιμη και δημιουργική.

Η παρουσία του καθηγητή στη μικρή αίθουσα του Γ’3 δεν θα σβήσει εύκολα από τη μνήμη όσων την έζησαν από πρώτο χέρι.

Η επαφή των μαθητών με Πανεπιστημιακούς Δασκάλους μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να ανοίξουν νέους δρόμους στη σκέψη τους.

Θέσεις και αντιπαραθέσεις γύρω από την Κλιματική Μεταβολή.

Μύθος και Πραγματικότητα.

Τέθηκαν πολλά ερωτήματα:

Θερμαίνεται, τελικά, ο πλανήτης ή όχι;
Αν θερμαίνεται ποιος ευθύνεται για αυτό;
Τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται στη διάρκεια των αιώνων;
Υπάρχουν ψυχρές περίοδοι και θερμές περίοδοι στην ιστορία του πλανήτης της Γης;
Διοξείδιο του Άνθρακα και Υδρατμοί, ποια είναι η συμβολή του καθενός στο φαινόμενο του Θερμοκηπίου;

Οι τέσσερις διδακτικές ώρες αποδείχθηκαν, τελικά, πολύ λίγες για τόσα ερωτήματα.
Τίποτα άλλωστε δεν τελειώνει μέσα σε τόσο λίγες διδακτικές ώρες.
Σημασία έχουν να τεθούν καλά ερωτήματα που θα δώσουν την ώθηση στο μαθητή να ψάξει και να αναζητήσει τις απαντήσεις.
Αυτός, ίσως, θα έπρεπε να είναι ο ρόλος του σχολείου.

Όσο για το κλίμα, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι αλλάζει εδώ και 4.500.000.000 χρόνια…

Όσοι παρακολούθησαν, μαθητές και εκπαιδευτικοί, κέρδισαν κάποια σημαντικά εφόδια στο μεγάλο και μακρύ ταξίδι της γνώσης .

Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε έναν ακόμα επιστήμονα.

Οι ώρες των μαθητών επιλογής μας δίνουν περιθώρια ευελιξίας.

Η αλληλεπίδραση των μαθητών με επιστήμονες που προέρχονται από χώρους εκτός της σχολικής μονάδας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους μαθητές στην κατάκτηση της γνώσης.

Ο εκπαιδευτικός είναι ο οδηγός στο ταξίδι της γνώσης, αλλά κάθε σημαντική εξωτερική συνεισφορά πρέπει να είναι καλοδεχούμενη.

Ο μαθητής είναι αυτός που βρίσκεται στο κέντρο.

Και η διαδικασία της γνώσης δεν μπορεί να αυτοπεριορίζεται στα κλειστά όρια του σχολείου.

Λαζαρής Αντώνιος
Βιολόγος στο 1ο ΓΕΛ Ραφήνας

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας με την δημιουργία αιολικών πάρκων
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015 - 11:52 New
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Αξιοποίηση της αιολική ενέργειας με την δημιουργία αιολικών πάρκων»
Μέχρι σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά στηρίζεται στη λειτουργία ακριβών και ρυπογόνων τοπικών πετρελαϊκών σταθμών, ενώ το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό τους παραμένει ανεκμετάλλευτο. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε βραχονησίδες και μη κατοικημένες νησίδες θα επέλυε το πρόβλημα παραγωγής ενέργειας σε κοντινά νησιά.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Δεδομένου ότι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων έχει πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, τι προτίθεται να πράξει η νέα κυβέρνηση για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας;
Αθήνα, 11/03/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Νικόλαος Κούζηλος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

archaeopteryx είπε...

καλως τα...