Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Αιολικά πάρκα με δασικά ελάφια στην Άνδρο


Αυτή την ανάρτηση δεν είναι Πρωταπριλιάτικη αν και κάτι σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ  και του ΥΠΕΚΑ που εάν δεν ήταν Δημόσια έγγραφα, θα ήταν αστείες.   Η εικόνα μεγαλώνει με κλικ.

Ο χάρτης της ΡΑΕ δείχνει την Άνδρο, όπου σχεδιάζονται ένα σωρό αιολικά "πάρκα". Κάθε αιολικό "πάρκο" έχει αδειοδοτηθεί από την ΡΑΕ. Κάθε ένα.  Η ΡΑΕ δίνει την έκγριση της "σκοπιμότητας". Η ΡΑΕ λέει "ναι, να μπουν τόσα αιολικά "πάρκα" στην Άνδρο με σκοπό κάποια ηλεκτροδότηση.

Ακούγεται πρωταπριλιάτικο, αλλά η ίδια ΡΑΕ, 3-4 χρόνια μετά από τις εγκρίσεις της είπε, το 2012, "έχουμε τώρα νέα δεδομένα, μάθαμε πράγματα που δεν ξέραμε και καταλήγουμε στο εξής:


Θα το πω εγώ σε πιο απλά Ελληνικά:  Λέει η ΡΑΕ, το 2012:  "Μάθαμε ότι τα αιολικά, επειδή είναι λίγο κουτουρού και είτε γυρνάνε όταν δεν τα θέ'με, ή δεν γυρνάνε όταν καιγόμαστε, είναι λιγάκι άχρηστα". Και λέει πιο κάτω η ΡΑΕ "και τρώνε και κεφάλαια που δεν έχουμε".  Περιμένω κάποιον που καταλαβαίνει νομικά, να πει:  Η ΡΑΕ παραδέχεται ότι έκανε λάθος, και σήμερα, δεν θα έδινε αυτές τις άδειες.   Και πέφτει το μάτι μου στην πρόταση:  "Η παρούσα άδεια χορηγείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια από αιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 23ΜW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 23MW".  23 MW...  Μα ο ΑΔΜΗΕ είπε ένα χρόνο αφού η ΡΑΕ παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος, ότι δεν είναι 23 τα μεγαβάτ, αλλά ...2,3 μεγαβάτ.  10%!  Το 10% του 23 είναι 2,3. Είναι 23 ή είναι 2,3?  Ηλεκτροδοτούν ή δεν ηλεκτροδοτούν?


Δεν πιστεύω ότι τόοοσο πολύ την κορόιδεψαν την ΡΑΕ και πίστεψε 23, όταν είναι 2,3!    Η ΡΑΕ είχε βέβαια, τότε, και 1-2 αιολικά λαμόγια, μεταξύ μας, αλλά δεν κάνει να λέω τέτοια πράγματα, γιατί δεν κάνει να υπαινίσσομαι ότι υπάρχει διαφθορά στις αδειοδοτήσεις αυτές.   Όχι. Δεν ήταν λαμόγια. Ήταν αυτιστικοί και μπέρδευαν τα δεκαδικά ψηφία.  Εξ άλλου υπάρχει ο Νόμος Μπιρμπίλη που λέει "βάλτε αιολικά να σώσετε το ...Κλίμα". Αλλά τι είναι βρε παιδί μου? 23 ή 2,3 τα μεγαβάτ?

Μετά την ΡΑΕ, τις άδειες για τα αιολικά τις ενέκρινε και το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής.  Εδώ κύριοι γελάμε. Κάθε μελέτη έχει όσες μαϊμούδες όσες και σελίδες. Τρία πουλάκια κάθονταν γραμμένα από Πασόκους κάθε κόμματος, που απευθυνόταν σε Πασόκους κάθε Κυβέρνησης από το 2009 και μετά.  Αλλά αυτά θα τα εξετάσει υποτίθεται το ΣτΕ, που για κάποιο μαγικό λόγο δεν μπαίνει στην ουσία, μέγας εἶ, Κύριε, καὶ θαυμαστὰ τὰ ἔργα σου, δεν έχει σημασία ότι η ΡΑΕ άλλαξε γνώμη, ή ότι οι μαϊμούδες δεν κρατιούνται, δεν τα εξετάζει αυτά το ΣτΕ... Δηλαδή "διοικητικό δίκαιο" αλλά κάτι είχε πει ο Ρίζος για την προσδοκία των πολιτών ότι το δικαστήριο θα λειτουργήσει ως το τελευταίο καταφύγιό τους... Ελπίζω να μην μείνουμε με τις ...προσδοκίες.

Και πάμε στο σημερινό στάδιο.  Στην άδεια εγκατάστασης, και στα ...ελάφια. Υπάρχει αυτός ο "Γερμανός επενδυτής"  Κατ΄αρχάς товарищ Hermjakob, δεν σε θεωρώ επενδυτή.  Τα αιολικά δεν είναι "επένδυση". Είναι μάλλον αναγκαστικό δάνειο, όπου είμαστε υποχρεωμένοι να τα βάλουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να τα αγοράσουμε, κυρίως από Γερμανικές εταιρίες, με Γερμανικά καλώδια (ή Γερμανικό χαλκό και μονωτικά), οι αυριανές μονάδες εφεδρείας είναι Γερμανικές.  Όλα υποχρεωτικά, μέσω του Γερμανικού νόμου EEG, την καλύτερη Γερμανική εξαγωγή όσο υπάρχουν ορδές ηλιθίων.  Και αποπληρωτέα από λογαριασμούς ΔΕΗ.  Και από όλα αυτά τα Γερμανικά σκατά, δεν θα έχουμε εμείς ηλεκτροδότηση, αφού ούτε εσείς, στην Γερμανία, δεν ηλεκτροδοτείστε από αιολικά, ούτε οι Δανοί στην δικιά τους.  Πληρώνετε και χώνετε το ρεύμα σε Γάλλους, Ελβετούς, Τσέχους, Πολωνούς, και γλύφετε την Νορβηγία μπας και σας δώσει τα υδροηλεκτρικά της. Κοινώς, εγώ δεν σε θεωρώ "επενδυτή" αλλά κάποιον που έμαθε ότι μαμιούνται οι ηλίθιοι και πλάκωσαν κλπ και περιμένεις να λύσεις το οικονομικό σου προωθώντας περίεργες εξαγωγές της μερκαντιλιστικής χώρας σου.

Αλλά αυτά δεν τα συζητάνε στην Άνδρο. Στην Άνδρο συζητάνε ότι ο "Γερμανός" τάζει λαγούς με πετραχήλια, σκάει και κανένα χιλιαρικάκι, και όσοι έχουν χωράφια, στα λεγόμενα "Αρβανιτοχώρια",  σπεύδουν να υπογράψουν ότι παραχωρούν,  τα νοικιάζουν κλπ.  Δικαίωμά τους.   Η κυνική αλήθεια είναι ότι εάν οι φουκαράδες δεν ήθελαν να τα δώσουν, όπως στην Κρήτη και στην Εύβοια, θα τους τα χαρακτήριζαν δασικά ή βραχώδη ή δεν ξέρω τι, και θα τους τα ...έπαιρναν. Στην Άνδρο όμως, να που σε αυτή την άκρη δίνουν οι ντόπιοι... Να δούμε τι γίνεται στο βουνό στη μέση, αλλά αυτό αφορά τον άλλο "επενδυτή", τον φίλο της Τέχνης. Βέβαια, το εάν η Δασική "μεθοδεύεται" από επενδυτές, δεν κάνει καν να το θίξω. Μεθοδεύεται? Να το ψάξουμε?  Ακούγεται ότι η μεθόδευση είναι από πιο ...πάνω.

Αυτό που ΔΕΝ κατάλαβαν στην Άνδρο είναι γιατί δεν κάνει να πάει ο σκουπιδότοπος εκεί κοντά? Θα ενοχλούνται τα σκουπίδια από τα αιολικά?  Ή θα ενοχλούντα τα αιολικά?      Και σκαλίζοντας έμαθαν ότι η Δασική Υπηρεσία Σύρου χαρακτηρίζει "δασικές" τις γειτονικές εκτάσεις, δίπλα σε αυτές που παραχωρούν οι ντόπιοι.  Real estate play του επενδυτή?  Νοιάζονται για δέντρα στην Σύρο?  Ἥμαρτον, Κύριε αλλά κάτι δεν κολλάει...

Μικρό το μέρος, βροχερός και κρύος ο Μάρτης, το ανέλυσαν το έψαξαν, κατέληξαν και έχει αρχίσει να κυκλοφορεί:  Τα βγάζουν δασικά για να βάλουν ελάφια στο αιολικό "πάρκο" επειδή στην Δασική Υπηρεσία αρέσουν η αξιοποίηση των φυσικών πόρων και τα ελάφια.  Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Και θα βγάζει φωτογραφίες ο "επενδυτής" και θα λέει "να ρε, εγώ τους είπα την ιδέα".

Πάσχα έρχεται, θα μάθω κι άλλα... Καημένη Άνδρος...  Τον μπελά σου έχεις βρει με τόσους "επενδυτές".  Και σε όλους αρέσει η αξιοποίηση των φυσικών πόρων (και, προφανώς, και τα ελάφια).

Δεν υπάρχουν σχόλια: