Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν -- ή πως έγινε διάσημος ο Έλληνας που ασχολείται με το ...1% της ενέργειας

 
Είδα μια αναφορά στο όνομα του Έλληνα που αρχικά δούλευε στο "Ευρωπαϊκό" αιολικό λόμπυ, μετά μάς ήρθε Διοικητής της ΔΕΗ επί ΓΑΠ και Μπιρμπίλη, ήξερε ότι θα ακριβύνει το ρεύμα πριν καν αναλάβει, υπέγραψε κάτι συμφωνίες να βάλει η ΔΕΗ τα μισά λεφτά για να βγάλει λεφτά η EDF και μετά επέστρεψε από εκεί που ήρθε, στο λόμπυ των ΑΠΕ.

Electricity from modern renewables accounts for only 1.6% of global Final Energy Consumption. And of that, the super-fashionable areas, the poster children of Mr Zervos’ “global energy transition”, wind and solar, provide only a fraction, though tact seems to have got the better of candour at this point in the study, since the no further breakdown is provided. However, one can make inferences from the IEA data for Total Primary Energy input, where it appears that wind and solar together account for 0.8% of Total Primary Energy. That will form a slightly higher fraction of Final Energy Consumption, but not much higher, since modern biomass will account for a substantial part of that 1.6%. It is safe to say that roughly speaking, wind and solar energy are contributing about 1% of Final Energy Consumption at the most.

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από εδώ, και αυτά που έχω χρωματίσει λένε:  "οι ΑΠΕ που είναι πολύ της μόδας, τα τέκνα της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης σε ΑΠΕ, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, παρέχουν το 0,8% της συνολικής πρωτογενούς ενέργειας, ή περίπου το πολύ 1% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Δεν λέω, ακόμα και το 1% είναι σημαντικό. Αλλά, βρε αδερφέ, κυκλοφορεί ο άνθρωπος και διαφημίζει: "τα αιολικά θα μάς σώσουν". Ποιους θα σώσουν τα αιολικά? Αυτούς που τα εξάγουν. Τι συμβουλή έδωσε η Handelsblatt στα αιολικά? "Απεξαρτηθείτε από τις επιδοτήσεις γιατί θα φαλιρίσετε, όπως τα φωτοβολταϊκά.

Ποιο ήταν το πιο σημαντικό νομοθετικό έργο του Σταθάκη?  Έδωσε πριν ένα μήνα παράταση σε καθεστώς γαλαντονόμων επιδοτήσεων σε 1-2 ΑΠΕτζήδες. Υβριστικό μου ακούγεται:  "ΑΠΕτζής"-- "Κάποιος που ζει από ποσοστά Γερμανικών εξαγωγών που καταστρέφουν την Οικονομία της χώρας του. Με λόμπυϊνγκ από κάποιον που ασχολείται με το 0.8-1% της ενέργειας. Και νομοθετική στήριξη από Μπιρμπίλη και Σταθάκη".

Περιμένω τον Σκάει, το Αθενς Βόϊς, την Μάχη, την Greenpiss κλπ να τους εκθειάσουν όλους αυτούς. Ζω στην Ελλάδα Γερμανική αποικία χωματερή του 2017 και οι δοσίλογοι έχουν τον έλεγχο.

Το "ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν" αναφέρεται σε αυτόν που καταβάλλει ή παριστάνει ότι καταβάλλει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, έχει όμως μικρό έως μηδενικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ειρωνικά. Σύγχρονη, λαϊκή, αντίστοιχη έκφραση: «Πολύ κακό για το τίποτα» (λέει το σχετικό λήμμα...)

Η πηγή της αναφοράς αυτής, το λέει στα λατινικά:  Parturient montes, nascetur ridiculus mus. Μπορεί η ιστοσελίδα να μην είναι πολύ πολύ υπέρ της άποψης ότι με ΑΠΕ θα σώσουμε το Κλίμα, αλλά τα ποσοστά 0,8% και "το πολύ 1%" είναι από στοιχεία της οργάνωσης που προωθεί ΑΠΕ σε βασιβουζούκους (συγγνώμη που θίγω τους βασιβουζούκους, τα "αναλώσιμα χαλασμένα κεφάλια του σουλτάνου").

Στα παπαγαλάκια που προσπαθούν να αντιγράψουν το πώς παρουσιάζω στοιχεία, για να σας πείσουν ότι η Γη είναι επίπεδη και οι ΑΠΕ χρήσιμες, το μόνο που λέω είναι:  0,8%. Το πολύ 1%. Ξίδι.  Οι αμυνόμενοι δεν κουράζονται, και υπάρχουν μερικοί που βλέπουν λοξά και τον Σουλτάνο.

4 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

εεε... εντάξει... παρά είμαι αυστηρός... Το ποσοστό πήγε από 0,1% σε 1%. Αυτό είναι ΑΥΞΗΣΗ 900%! Θρίαμβος. Σώσαμε την Γη.

Γιάννης είπε...

Αρχαιοπτέρυγα επειδή έχεις κάνει παρέα πολύ καιρό με συνδικαλιστές αρχίζεις να τονίζεις αυτό που σε συμφέρει και να καλύπτεις αυτό που δε σε συμφέρει. Το 0% ή το 1% ή οποιοδήποτε ποσοστό αναφέρεται σε παγκόσμια κλίμακα και είναι "Final Energy Consumption". Περιλαμβάνει transport, heating κλπ κλπ. Με όλο το transport να είναι fossil fuels, με το heating παρομοίως, ουσιαστικά μόνο ο power sector μένει. Στην ΕΕ ο στόχος είναι το 2020 το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 20% (27% το 2030) και με τόσο σπρώξιμο δύσκολα θα φτάσει. Επίσης, όταν λέμε 20% στην Ευρώπη μετράμε και κάποια ακόμα "ΑΠΕ" όπως τα μεγάλα Υ/Η, τη βιομάζα για θέρμανση (πέλλετ, ξύλα) κλπ.

For the record που λένε στο χωριό μου το ποσοστό είναι 1.6% και αναφέρεται σε ΦΒ, αέρα, γεωθερμία και βιομάζα (όλα αποκλειστικά για power). Δηλαδή δεν έχει καθόλου ΥΗ (μικρά μεγάλα), βιομάζα για θέρμανση, βιοαέριο, solar thermal κλπ.

Είπα solar thermal? Μου κάνει εντύπωση που ποτέ δε μιλάς για Energy Efficiency που θα έπρεπε να είναι ψηλά στην ατζέντα. Είναι γελοίο να ξοδεύουμε ρεύμα/αέριο για ζεστό νερό, βλέπε τι κάνει η Κύπρος. Μήπως εδώ τα λόμπι δε θέλουν μείωση κατανάλωσης;

Κι ένα γενικό σχόλιο: μιλάς για λόμπι ΑΠΕτζήδων. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί που κάνουν λόμπι σήμερα ΑΠΕ, χθές (και σήμερα) σπρώχνανε αέριο και προχθές/άυριο κάρβουνο. Το πρόβλημα είναι το regulation που είτε δεν υπάρχει είτε υπάρχει σαν ΡΑΕ και δε τους συμμαζεύει ούτε αυτούς ούτε τη ΔΕΗ.

archaeopteryx είπε...

Δεν νομίζω ότι με διαβάζεις... Εχω πει κατ επανάληψη ότι

1) μία σύγχρονη θερμική μονάδα, πχ λιγνίτη, με αποδοτικότητα 40% καίει το μισό καύσιμο και έχει τις μισές εκπομπές από μια παλιά μονάδα, ίδιας ισχύος, με αποδοτικότητα 20%

2) αν αντι να πετάμε λεφτά σε ΑΠΕ που είναι ή βλαπτικές, ή άχρηστες (μειώνουν την αποδοτικότητα και αυτού ακόμα του αερίου) δίναμε λεφτά για σύγχρονες αποδοτικές μονάδες, και θα μειώναμε εκπομπές, και θα είχαμε ρεύμα

3) οι ΑΠΕ και ειδικά τα αιολικά χρειάζονται εφεδρείες ταχείας απόκρισης με χαμηλά τεχνικά ελάχιστα, πλην όμως αυτές είναι τυπικά τουρμπίνες αερίου (ανοιχτού κύκλου) με χαμηλή αποδοτικότητα σε αυτή την χρήση (15-20%) σε σχέση με την αποδοτικότητα μονάδων διπλού κύκλου, 40+%

4) οι μονάδες βάσης δεν πρέπει να λειτουργούν μεταβλητά, επειδή μειώνεται η αποδοτικότητά τους.

Αυτά για αποδοτικότητες.

Δεν υπάρχει λόμπυ ΑΠΕ? Όπως δεν υπάρχουν Εφορίες και ΔΟΥ! ΕΛΕΤΑΕΝ, ΣΠΕΦ,Ιρένα, Ρεν21, Δάφνη, τα φρύδια του καράμπελα κι οι λαμογιες της Χάιδως (να μην πω για ΑΣΠΗΕ, ΣΚΑΤΗΕ και κακά συναπαντήματα όπως η Γκρηνπισσ, Γκάρντιαν κλπ

Χαίρομαι που ανέφερες ηλιακούς θερμοσίφωνες, Πρέπει να έχουμε τους περισσότερους στην Ευρώπη και να έχουμε ξεπεράσει προ πολλού κάθε βερσιόν του 20-20-20

Α... πριν το ξεχάσω. Η ΡΑΕ είναι λόμπυ ΑΠΕ (αν και κατά βάση τους ελέγχουν οι αεριάδες, αλλά αυτοί θέλουν ΑΠΕ για χαρτζιλίκι και τριπλές επιδοτήσεις.

Η ενέργεια είναι ενέργεια, και ο Ζερβός ασχολείται με το 0,8-1,0% αυτής. Αν θες να δεις με πόσο % της ηλεκτροδότησης, αυτό το έχω ανεβάσει κατά κόρον! Και δεν επηρεάζεται από τις ΑΠΕ του Ζερβού. Όπου μετρήθηκαν δεν μειώνουν CO2, δηλαδή C. Η άτιμη η μεταβλητότητα ρίχνει την αποδοτικότητα για την οποία πολύ σωστά κόπτεσαι.

Άλλη επισήμανση?

archaeopteryx είπε...

όλη σου η βιοθεωρία και κοσμοθεωρία "Γιάννη" είναι στις εικόνες της παρακάτω ανάρτησης. Αποφάσισε ποια σου ταιριάζει. Ο κόσμος δεν είναι 5-4-3%, ούτε είναι "είπαμε ένα δωράκι αλλά όχι 500 εκατομμύρια" και σε 60 χρόνια, αν ζεις, δες τι δουλειά θα κάνουν τα παιδιά σου, αν έχεις. Και σκέψου ΤΟΤΕ (ή τώρα) ΤΙ και ΠΟΙΟΙ φταίνε.

https://xilapetres.blogspot.gr/2012/02/blog-post_3498.html