Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Είμαστε απλά τμήμα του σιδηροδρόμου Βερολίνου-Βαγδάτης


από το http://www.antinews.gr/2011/10/01/125120/

Διακρατική ομάδα συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία θα συσταθεί τις επόμενες ημέρες, με σκοπό να παρασχεθεί τεχνική βοήθεια στη χώρα μας σε διάφορους τομείς όπως η φορολογία, το κτηματολόγιο, η τοπική αυτοδιοίκηση, η ενέργεια κ.ά. Η ιδέα για τη δημιουργία της ομάδας συνεργασίας έπεσε στο δείπνο που είχε στο Βερολίνο ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με την Καγκελάριο κυρία Άνγκελα Μέρκελ και μάλιστα σύμφωνα με ελληνικές πηγές οι Γερμανοί συνδαιτυμόνες επέμειναν πολύ για την δημιουργία αυτής της ομάδας συνεργασίας, η οποία όπως είπαν θα μπορούσε να λειτουργεί παράλληλα με την task force του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. «Φέρτε μας μια λίστα με τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και εμείς θα σας στείλουμε ειδικούς», είπαν.
«Θεώρησα αναγκαίο, όπως και η κυρία Άνγκελα Μέρκελ, να ενισχύσουμε σε πολλούς τομείς τη διμερή μας συνεργασία με τη Γερμανία», είπε ο κ. Παπανδρέου. Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα συνοδευόμενος από 50 επιχειρηματίες. Αυτός δεν είναι που την προηγούμενη εβδομάδα φώναζε να φύγει η Ελλάδα από το Ευρώ;

Αντιγράφω από το Άρδην:

Όταν η πολυπληθής γερμανική επιχειρηματική αντιπροσωπεία, υπό τον υπουργό οικονομίας Ρόσλερ, θα καταφθάσει στην Αθήνα θα φανούν όχι μόνο οι αληθινές προθέσεις των Γερμανών αλλά και το μέγεθος της ξενοδουλείας της ελληνικής ελίτ, που σίγουρα δεν θα τολμήσει να αναφερθεί στο κατοχικό δάνειο και στις πολεμικές αποζημιώσεις. Ένα μόλις βήμα πριν την επισημοποίηση της νέας ελληνικής χρεοκοπίας η χώρα έχει αποκτήσει σαφή χαρακτηριστικά προτεκτοράτου και ο κίνδυνος οι «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» να γίνουν «φιλέτα» για οικονομική – και όχι μόνο – προσάρτηση είναι πλέον ορατός. Άλλωστε, στο πλαίσιο της παγκόσμιας διακυβέρνησης που πρεσβεύει ο ηγεμών της «Ελληνικής Διοίκησης» και οι αυλικοί του, μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο δεν εμπεριέχει κίνδυνο «ασφυξίας» αλλά είναι και ευπρόσδεκτη. Αυτό που μένει είναι να βρεθούν νέοι, οργουελιανού τύπου, επικοινωνιακοί ευφημισμοί για να παραπλανηθεί και να εξαπατηθεί και πάλι ο πάντα ευκολόπιστος ελληνικός λαός…

Πριν  από μισό αιώνα που ο Γεώργιος Παπανδρέου Α‘ ομολογούσε ανερυθρίαστα ότι «Η Ελλάς αναπνέει με δύο πνεύμονας, τον μεν αγγλικόν, τον δε αμερικανικόν, και δι’ αυτό δεν ημπορεί λόγω του Κυπριακού να διακινδυνεύσει να πάθει από ασφυξίαν».

Σήμερα, δέκα μόλις χρόνια πριν συμπληρωθούν δύο αιώνες «ελεύθερου» εθνικού βίου, φαίνεται πως ο παρελθόν ιστορικός χρόνος που καθόρισε τη σημερινή φθίνουσα πορεία του ελληνισμού δεν επέφερε θετικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του ξένου παράγοντα από το διεφθαρμένο και ξενόδουλο πολιτικό σύστημα της χώρας. Αντίθετα, οι απροκάλυπτες διαθέσεις της πολιτικής και οικονομικής ελίτ να προσφέρει «γην και ύδωρ» στους ξένους προστάτες της, αρκεί να διασωθεί από την οικονομική δίνη που συγκλονίζει τη χώρα, κάνουν όσους Έλληνες έχουν ακόμη κάποια αισθήματα πατριωτισμού και αξιοπρέπειας να αναπολούν ακόμη και πολιτικούς της εποχής των «προστατίδων και ευεργετίδων δυνάμεων» ή ακόμη και της μετεμφυλιακής «ασφυξίας».

Βέβαια ο αγγλικός «πνεύμονας» έχει αντικατασταθεί πλέον από το γερμανικό, αφού αυτή τη φορά η «σωτηρία» της Ελλάδας είναι πρωτίστως υπόθεση των Γερμανών, οι οποίοι εκλαμβάνουν το γονάτισμα των Ελλήνων σαν ευκαιρία πραγματοποίησης του μεγαλογερμανικού δόγματος «Drang nach Osten». Ο κίνδυνος ασφυξίας είναι σήμερα όμως μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά αφού εκτός από την οικονομική καταβαράθρωση και την συστηματική διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας έχει προστεθεί μία νέα παράμετρος στις σχέσεις εξάρτησης της Ελλάδας. Είναι η ενέργεια, τόσο στη γεωπολιτική της, όσο και στην γεωοικονομική της διάσταση. Η περατότητα των ενεργειακών πόρων και του ορυκτού πλούτου, σε συνδυασμό με τις τεράστιες αναπτυξιακές ανάγκες σε πλανητικό επίπεδο και ο ανελέητος παγκόσμιος ανταγωνισμός για τον έλεγχο της ενέργειας και των πρώτων υλών υποδηλώνουν ότι η εποχή του ενεργειακού ιμπεριαλισμού έχει ήδη ξεκινήσει με σφοδρότητα και γίνεται πιο λυσσαλέος λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Μεταξύ των βασικών ανταγωνιστικών δυνάμεων βρίσκεται και η Γερμανία, η οποία επιδιώκει ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα του ενεργειακού ιμπεριαλισμού με όπλα την πρωτοκαθεδρία της σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την οικονομική της ευρωστία…  Οι “ανανεώσιμες” πηγές ενέργειας είναι απλά εισπρακτικός μηχανισμός (από ηλίθιους και αφελείς) σε συνδυασμό με συντήρηση των Γερμανικών εξαγωγών. Έχει σαν πρόσθετο κέρδος για την Γερμανία την μείωση της ζήτησης μη Γερμανικών προϊόντων (crowding out το λένε, κοινώς μονοφαϊσμός)

Η γεωπολιτική ενέργεια που θέλουν οι μάγκες λέγεται Καύκασος, Βόρεια Αφρική και …αν ξεθαρρέψουν, μέση Ανατολή. Και πάντα η Ρωσία.

Είμαστε στα χνάρια του σιδηροδρόμου Βερολίνου – Βαγδάτης, με λίγες ιστορικές αλλαγές.
(In 1872 German railway engineer Wilhelm von Pressel was retained by the Ottoman government to develop plans for railways in Turkey. However, private enterprise would not build the railway without subsidies, so the Ottoman Government had to reserve part of its revenues to subsidise its construction, thus increasing its debt to the European powers -- τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...).

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το έχουν σε ΕΟΖ;

http://www.antinews.gr/2011/10/01/125120/

Ο Σιδηρόδρομος Βερολίνου-Βαγδάτης ήταν έμπνευση του ανηψιού Siemens, της τότε Deutsche Bank. Η ποιητική μου άποψη είναι ότι το Desertec είναι η σύγχονη εκδοχή, και, στο Project Helios, οι σύγχρονοι Οθωμανοί που επιδοτούν τους φτωχούς Γερμανούς.  Ο σύντροφος Μανιάτης είναι ο ...νεο-Οθωμανός τελάλης (πώς έμπλεξες έτσι ρε φίλε, παράτα τους...)

12 σχόλια:

Εξάκτινος είπε...

Η κρίση είναι τεχνητή και οφείλεται στο ότι μας έκοψαν την αναχρηματοδότηση του χρέους.
Την αναχρηματοδότηση την έκοψαν διότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας. Έχουν δανείσει περισσότερα από όσα έπρεπε και προσπαθούν να τα μαζέψουν. Έτσι εξηγείται και το ότι μας στύβουν με λιτότητα ενώ με μια άλλη πολιτική θα μπορούσαμε να βγούμε από τη στενωπό με ένα πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό. Μας στύβουν στη λιτότητα διότι το μόνο που τους ενδιαφέρει άμεσα είναι το ρευστό. Η ΕΚΤ δεν κόβει χρήμα, απαιτούνται περί το 1 τρις Ευρώ και το σύστημα πάει για φούντο με το παραμικρό κρυολόγημα. Δηλ. λίγο ακόμη να στραγγίξει η ροή του χρήματος και η μηχανή κάηκε.

archaeopteryx είπε...

γεια σου Εξάκτινε

Μα κάθε σύγγραμα για το κραχ του 1929, αποδίδει πολλές από τις ζοφερές συνέπεια σε έλλειψη ρευστότητας. Non accommodating monetary policy (έε και λίγο το dust bowl)

Βέβαια, εάν έχεις accommodating monetary policy με έμφαση σε ΠΑΡΑΓΩΓΗ και κατανάλωσης της παραγωγής, ελπίζεις. Ή φοβάσαι τον πληθωρισμό.

Πώς όμως εξηγείς τον εκβιασμό για να ακριβύνει το ρεύμα; Εισπραξη, είσπραξη, είσπραξη (στην Μητρόπολη)

Ανώνυμος είπε...

Δε διαφωνούμε σε τίποτε. Σαφώς και θέλουν να μαζέψουν λεφτά. Σαφώς κι έχουν φτιάξει μηχανισμούς εντός ΕΕ που πατάς του κουμπί στη Γερμανία ρουφάει τα λεφτά από την Ελλάδα και τα φτύνει στη Γερμανία.
Σαφώς και οι Γερμανοί θέλουν τα δικά τους δικά τους και τα ξένα μαζικά.
Και πίστεψέ με έχουν βρει πολλούς τρόπους για να το επιτυγχάνουν αυτό. Είχα διαβάσει παλιά μια δήλωση στην ελληνική έκδοση της Deutsche Welle ότι για κάθε 5 Ευρώ που πληρώνει η Γερμανία στην ΕΕ επιστρέφουν πίσω 8 Ευρώ. Μετά το Ευρώ οι εξαγωγές τους προς την Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 65%.

Το νόημα όμως του πρώτου μηνύματος είναι το εξής: Δεν υπάρχει ρευστότητα πανευρωπαϊκά. Αυτή είναι η αιτία της κρίσης και όχι η Ελλάδα. Και μας στύβουν για να ξεκολλήσουν όσα πιο πολλά μπορούν για να ρίξουν ρευστότητα στο σύστημα με δικά μας λεφτά.

Εξάκτινος είπε...

Δικό μου το προηγούμενο. Πάτησα λάθος κουμπί :)

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=FQ__E5Wz2Uk&feature=player_embedded#!

Ανώνυμος είπε...

@ Εξάκτινε,
Να μού επιτρέψεις να διαφωνήσω..
Δεν είναι πρόβλημα ρευστότητας
Το ant;iueto malista...
To σωστό είναι ότι βρισκόμαστε σε liquidity trap..
Υπερβάλουσα ρευστότητα σε καθεστώς σχεδόν στασιμοπληθωρισμού και υφεσης..εξαιτίας της διοχέτευσης πόρων ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ,και όχι σε παραγωγικές διαδικασίες
Ας μήν επεκταθούμε δεν είναι τού παρότος..
Ψάξτο λίγο καλύτερα άν θέλεις..

Φιλικά

ό παγωτατζής

Ανώνυμος είπε...

...εξ΄ού και ή άρνηση της Γερμανίας να τυπώσει,επιπλέον,και να διοχετεύσει σε παραγωγικές λύσεις τούς υπόλοιπου πάσχοντες..
Πώς αλλιώς θα τούς έχει στο χέρι,υποταγμένους..
Θα προτιμήσει κούρεμα(μετο αζημίωτο ει δυνατόν γιαυτήν βέβαια),από το να σε σμπρώξει πρός τα εμπρός και να ορθοποδήσεις μόνος σου
Θα τής ξεφύγει ό έλεγχος επάνω στα υπόλοιπα κράτη τότε,μιά πού θα έχουν πάρει το μάθημά τους(;)
Είναι μεγάλη συζήτηση,και πολυσήμαντη δυστυχώς..

ό παγωτατζής

Εξάκτινος είπε...

Παγωτατζή,
Αυτά που έγραψα είναι απόψεις που σχημάτισα τώρα τελευταία.
1) Ευρωπαϊκές τράπεζες ζήτησαν ρευστότητα από το Μπάφετ. Το διάβασα σε σχόλιο στο Ολυμπία σε νήμα που έχεις σχολιάσει.
2) τόσο ο Δελαστικ όσο και ο Πόρτα Πόρτα έχουν αναφέρει ότι υπάρχουν μερικά τρις που έχουν παιχτεί σε παράγωγα. Προφανώς δεν έχουν λεφτά για να κλείσουν τις θέσεις.

Γι αυτό έγραψα ότι ψάχνουν εναγωνίως ρευστότητα.

Πιστεύω δε ότι τα Ελληνικά ομόλογα που τους τα παίρνουν στο 36% της ονομαστικής αναγκάζονται να τα σκοτώσουν διότι χρειάζονται το ρευστό. Εγώ δε θα τα έδινα διότι είναι βέβαιο ότι θα καλυφθούν από τα δάνεια του μνημονίου.

Πάντως δεν επιμένω διότι δεν είμαι οικονομολόγος.

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα να δείς πού πάνε τα λεφτά εξάκτινε(τό liquidity trap)

"....Ανάρπαστα για δεύτερη διαδοχική ημέρα έγιναν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν κατά 300% την αξία των ομολόγων στη δημοπρασία που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης, εξασφαλίζοντας στις ΗΠΑ 35 δις δολάρια με επιτόκιο 1,015% για 5 χρόνια, ποσοστό που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.
Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, είναι γιατί οι διεθνείς επενδυτές αγοράζουν με τόσο μεγάλη μανία αμερικανικά ομόλογα. Κατά κανόνα, αυτό συμβαίνει όταν η διάθεση για ανάληψη ρίσκου είναι πολύ μικρή και κατ' επέκταση όταν ο φόβος για επιδείνωση του χρηματιστηριακού και οικονομικού κλίματος είναι μεγάλος.
Έτσι, το πιθανότερο είναι οι διεθνείς επενδυτές να προετοιμάζονται για οικονομική επιβράδυνση και περαιτέρω χρηματιστηριακή πτώση. Ας ελπίσουμε να κάνουν λάθος στις εκτιμήσεις τους...."

ό παγωτατζής

Εξάκτινος. είπε...

Επειδή σχολιάζεις στο Ολυμπία θεωρώ ότι ξέρεις τον ΠΠ και ότι έχεις διαβάσει και την ανάρτηση του εκεί για τα παράγωγα.

Δες κι αυτό:
http://www.antinews.gr/2011/10/01/125127/

Υποθέτω ότι η εκτόξευση της τιμής του χρυσού οφείλεται στο ότι οι Αμερικάνοι ρευστοποιούν για να αποκτήσουν ρευστότητα. Επειδή δεν είναι βλάκες δεν πουλάνε στα 500-600$ αλλά στα 2.000$. Όταν βγουν από τη στενωπό θα ρίξουν την τιμή και θα ξαναμαζέψουν αυτά που πούλησαν ενώ θα ζορίσουν και τη Ρωσία κυρίως.

Ανώνυμος είπε...

..και φυσικά για τα Ελληνικά πού αγοράζονται στην δευτερογενή αγορά πό hedge funds(πολύ υψηλού ρίσκου κυρίως) είναι ακριβώς αυτό.
Ποντάρουν στήν εγγύηση ΄πληρωμής από γερμανία και ΕΕ έστω και με κούρεμα 50%.
Πάλι κ΄'ερδος θάχουν
Μόνον ένα 70% κούρεμα τούς υποχρεώνει σε χασούρα...
Η μιά χρεωκοπία επίσημη
Ποντρουν εκ τού ασφαλούς με δεδομένη την Γαλλογερμανική στάση,για κούρεμα έως το πολύ 50%..
Μόνον την χρεωκοπία έχουν πλέον ώς ρίσκο..
Πάλι πού τα βρίσκουν τόσα λεφτά και αγοράζουν..Αναρωτήσου..
Ρευστοτητα υπάρχει,αλλά σε λάθος δρόμο..
liquidity trap...

φιλικά
ό παγωτατζής

Ανώνυμος είπε...

Παγκόσμιο ΑΕΠ 75τρίς$
κυκλοφορούν χρήμα-παράγωγα κλπ χάρτινο- 1.400 τρίς$!!!
ό Αρχαίος έχει ένα σχόλιό μου πού τού έστειλα να μελετήσει....

ό παγωτατζής

Y.G ό ΠΠ γνωστός, και σωστά περιγράφει διάφορες καταστάσεις.Επιμένει πολιτικά και πιέζει γιατί...κυρίως είναι πρόβλημα πολιτικό και ΟΧΙ οικονομικό.
Η απόφαση...