Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Αποπηγάδι, η αρχή του τέλους;


Από το λίγο ψάξιμο που έχω κάνει, οι διάφοροι αιολικοί, πηγαίνουν από χώρα σε χώρα, με ντεκόρ από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ, με προπομπό ηλιθίους ή φαύλους πολιτικούς, και συντονιστή τα διάφορα τρωκτικά που τους έχουν μάθει την άσκηση σε κάποια άλλη χώρα. Χώνουν όσα αιολικά προλάβουν, πριν ξεσηκωθεί ο ανενημέρωτος κόσμος, και λίγο πριν αποσταθεροποιηθεί το δίκτυο, και μετά πάνε αλλού.

Τα αιολικά έχουν λογική μόνο εάν χρησιμοποιείς ρεύμα μόνο όταν φυσάει. Ειδεμή, στην πράξη, ακριβαίνουν το ρεύμα, αποσταθεροποιούν το δίκτυο, αυξάνουν την ανάγκη σε φυσικό αέριο για εφεδρεία και είτε δεν μειώνουν είτε αυξάνουν οριακά και τις εκπομπές CO2, εάν υπάρχει, σήμερα, ηλίθιος που να άγχεται για τις εκπομπές CO2.  Εγώ αδιαφορώ πλήρως. Φόρο υποτέλειας στους Γερμανούς θεωρώ την ενασχόληση με το CO2.

Ο μόνος τρόπος να μην κάνουν ζημιά στο δίκτυο τα αιολικά είναι με μπαταρίες. Και, επειδή δεν υπάρχουν τέτοιες μπαταρίες, μία "λύση" είναι η αντλησιοταμίευση. Π.χ. η Γερμανία θέλει την τα Υ/Η της Νορβηγίας για μπαταρία. Μέχρι πρότινος, είχε την Ελβετία.Μέχρι πρότινος η Δανία είχε την Νορβηγία.  Εάν η Ελλάδα ήταν πλούσια σαν την Γερμανία, και εάν η Ευρυτανία ήταν για πέταμα, θα βάζαμε πολλά αιολικά στην Ευρυτανία για να ανεβοκατεβάζουμε νερά. Μην φανταστείτε πανάκεια, απλά μειώνει λίγο την ζημιά στο δίκτυο, και αυξάνει λίγο, την διαθεσιμότητα.

Το να βάλεις καλώδια από την Χίο για τα υδροηλεκτρικά της Ευρυτανίας, είναι κουφό (πανάκριβο δηλαδή).  Το να φτιάχνεις τεχνητές λίμνες στην Κρήτη είναι ανώμαλο. Καλό για τους χωματουργούς και τους μπετατζήδες, καλό για τον κάθε Κοπελούζο ή τον κάθε Μουράτογλου, καλό για την όποια EDF, καλό για τους μεσάζοντες, αλλά όχι για την τσέπη του καταναλωτή  --εάν τα αιολικά τριπλασιάζουν το κόστος του ρεύματος, με την αντλησιοταμίευση τι κάνουν;  Και που είναι η οικονομοτεχνική μελέτη;  Την έχουν οι υπάλληλοι της ΡΑΕ χωρίς άλλο, να κοιμάμαι ήσυχος.  Αδιάβλητοι.

Ανέβασα στο scribd την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων,  τις σχετικές Αποφάσεις και την Γνωμοδότηση του Δασαρχείου με την υπογραφή του Κωστή Πενταράκη, από τον Δεκέμβριο του 2010.  Τον θυμάστε τον Κωστή Πενταράκη;   Ή μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα Αποπηγάδι.  Η αρπαχτή δεν είναι ότι καταστρέφουν την περιοχή ενάντια στην τοπική βούληση. Η αρπαχτή είναι ότι θα πληρωθούν με φουσκωμένο ρεύμα, πληρωμένο από εμάς, σε καιρό ύφεσης και φτώχειας.

Μία αρπαχτή είναι το Αποπηγάδι. Και μερικές στενοχώριες.


Και να ρωτήσω τους φίλους μου εκεί. Είστε σίγουροι ότι ο χρυσαετός ήταν το πρώτο θύμα;

10 σχόλια:

spiral architect είπε...

Λες?
http://youtu.be/r0yXqU-w9U0

archaeopteryx είπε...

εεε.. δεν θέλω να αναφέρομαι σε προσωπικές "στενοχώριες" άλλων, αλλά... Τι να πώ.

Ακου τώρα. Είχα πέσει σε μια ιστοσελίδα από την Ικαρία που ψιλογκρίνιαζε αλλά πολύ ευπρεπώς για το υβριδικό τους (άλλοι λιγότερο ήπια). Φάινεται ότι το υβριδικό τους προχωράει και ότι ο Μυτιληναίος πάει για 330 MW αιολικά. Πάει η Ικαρία αφ ενός, αφ ετέρου η συγχώνευση με την Τουρκία είναι φαίνεται στο πρόγραμμα. Τι να τα κάνει 330 ή Ικαρία και δεν ξέρω πόσα η Χίος; Και που καλώδιο; Ρεύμα από Τουρκία και τα παράσιτα στην μέση. Θα πουλάνε τούρκικο ρεύμα για αιολικό όταν δεν φυσάει.

Βρε τον αχρείο... Θα με κάνει να γράφω για την άλλη απάτη του στα άσπρα χώματα. Βρε τον αχρείο...

spiral architect είπε...

Οι νησιωτικές διασυνδέσεις με τα παράλια της Μ. Ασίας πρέπει να θεωρούνται δεδομένες ότι θα γίνουν, έστω και αν τα νησιά μας έχουν αυτόνομα μη διασυνδεδεμένα δίκτυα.

Έτσι και αλλιώς είμαστε ήδη διασυνδεδεμένοι με την Τουρκία στο ηπειρωτικό δίκτυο.
(ΚΥΤ Ν. Σάντας - ΚΥΤ Babaeski)

archaeopteryx είπε...

Λες να αγοράζουν οι Τούρκοι αιολικό ρεύμα; Ή θα το πουλάμε €100 στον ΔΕΣΜΗΕ και €50 στους Τούρκους;

spiral architect είπε...

Χμμ, το θέμα είναι σύνθετο. Είναι τεχνικό και μαϊμουδο-οικονομικό.

Η ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο και πληρώνεται στον παραγωγό από τον ΔΕΣΜΗΕ.
Ο ΔΕΣΜΗΕ (μεχρι στιγμής) έχει αρμοδιότητα στο διασυνδεδεμένο δίκτυο. (ηπειρωτικό)

Στο (νησιωτικό) μη διασυνδεδεμένο που θα την πουλάει? Στον ΔΕΣΜΗΕ της Τουρκίας, όταν και αν διασυνδεθεί προς τα εκεί?
Σίγουρα όχι!

Οπότε μάλλον παίζει το παρακάτω:

http://tinyurl.com/4ycgf7w

Απ' αυτό χωρίς να έχεις ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις καταλαβαίνεις ότι, όταν τα πρώην κρατικά δίκτυα (στη περίπτωσή μας, της ΔΕΗ) βαφτίζονται δημόσια, κάθε μουστερής από οπουδήποτε και να προέρχεται μπορεί να συνδεθεί απάνω τους.
(αδελφές και παλληκάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια)

Μπορεί να παίζουν και άλλα σενάρια στον "θαυμαστό καινούργιο κόσμο" μας, όπως παγκόσμια διακυβέρνηση.
(από ποιους άραγε?)

spiral architect είπε...

Kαι μια από "Ήλιο" ξανά:

Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα «Ήλιος» ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου σε ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ για την παραγωγή στη χώρα μας ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, τόνισε ότι το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις αντίστοιχες επενδύσεις στη Γερμανία είναι το γεγονός ότι η χώρα μας έχει 50 % μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, άρα και αντίστοιχα μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης.

Το πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών, κόστους επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ σε δημόσια γη συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων η οποία θα εισφερθεί από το Ελληνικό Δημόσιο με μακροχρόνια μίσθωση και με εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες άδειες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ενέργεια που θα παράγεται μπορεί να μεταφέρεται στην Ευρώπη είτε πραγματικά είτε στατιστικά. Για τη φυσική μεταφορά της ενέργειας χρειάζεται η κατασκευή νέων δικτύων καθώς η υπάρχουσα υποδομή επιτρέπει τη μεταφορά έως 2 γιγαβατ. Για την κατασκευή των νέων δικτύων επιδιώκεται η χρηματοδότηση από Κοινοτικούς πόρους αλλά και με τη μέθοδο του project financing.


(από τη σημερινή "έγκριτη" Καθημερινή)

Τι καθόσουν και σπούδαζες μ@λ@κ@ τόσα χρόνια?

spiral architect είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

κοίτα έχουν υποθηκεύσει και τους τάφους μας!

ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ "ΗΛΙΟΣ"


Σχέδιο για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 20-30 δισ. ευρώ, μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από το ενεργειακό πρόγραμμα «Ήλιος», επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη γερμανική πλευρά, σύμφωνα...
με κορυφαία πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Πρόκειται για το σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στη χώρα μας και εξαγωγής της στη Γερμανία και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες της Δ. Ευρώπης, κόστους επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ για την κατασκευή μονάδων ισχύος 10 γιγαβάτ.

Η παραγωγή από τις μονάδες αυτές, με τις τιμές απορρόφησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που ισχύουν σήμερα στη Γερμανία εξασφαλίζει τα επόμενα 25 χρόνια έσοδα ύψους 80-100 δισ. ευρώ, τα οποία είναι εγγυημένα καθώς ο αγοραστής της ενέργειας θα είναι γερμανικών συμφερόντων.

Εφόσον υπογραφεί το συμβόλαιο για την κατασκευή των μονάδων και την αγορά της Ενέργειας από τη Γερμανία, μπορεί να γίνει συζήτηση με τράπεζες για προείσπραξη των μελλοντικών εσόδων.
Το πόσο που μπορεί να προεισπράξει η Ελλάδα εξαρτάται από το ποσοστό συμμετοχής στην επένδυση, το οποίο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα ήταν 30 % αλλά τώρα εξετάζεται η επαύξησή του στο 50 %.

Η χώρα μας επιδιώκει ως το τέλος του χρόνου να υπογραφεί συμφωνία όχι μόνο με τη Γερμανία αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλισθεί η κοινοτική χρηματοδότηση για την κατασκευή των δικτύων που απαιτούνται για τη μεταφορά της ενέργειας

Ανώνυμος είπε...

τα βουρλα οι εβροπαίοι:

Σοβαρότερο πρόβλημα, από τη φτώχεια, η κλιματική αλλαγή !!!!!!

To 51% των πολιτών στην ΕΕ και το 61% των Ελλήνων, θεωρούν την κλιματική αλλαγή πολύ σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικής έκδοσης του Ευρωβαρόμετρου,που δόθηκαν στη δημοσιότητα,σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, μια γενικευμένη προσδοκία στα 27 κράτη - μέλη για μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι τα μέσα του αιώνα που διανύουμε, "σε φιλική προς το κλίμα κοινωνία χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών"

Ειδικότερα, η κλιματική αλλαγή θεωρείται το ΔΕΥΤΕΡΟ σοβαρότερο παγκόσμιο πρόβλημα, μετά τη φτώχεια, τον υποσιτισμό και την έλλειψη πόσιμου νερού.

ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ !!!

Το 78% των πολιτών στην ΕΕ συμφωνεί στο ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας μπορούν να τονώσουν την οικονομία και την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη, το 68% τάσσεται υπέρ της ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ της ΧΡΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ στη ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ, στροφή που υποστηρίζεται από την πλειονότητα σε κάθε κράτος μέλος.

Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη προσδοκά ακόμη από την Ευρώπη να έχει καταστεί φιλική προς το κλίμα κοινωνία μέχρι το 2050, ενώ το 88% των πολιτών αναμένουν ότι το 2050 στην Ευρώπη θα χρησιμοποιείται περισσότερη ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές.

archaeopteryx είπε...

Μιλάμε για την φούσκα της φούσκας. Οταν είπε ο ανάπηρος "εάν θέλετε λεφτά βάλτε φωτοβολταϊκά" το εννοούσε.

Και όταν συγκρίνω εγώ το ενδιαφέρον τους για εμάς με το ενδιαφέρον τους για την χοληστερίνη μας το 1942, εχω δίκιο

Να γιατί θέλω ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!