Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Greenspan: Γιατί η Ευρώπη είναι καταδικασμένη να αποτύχει



(Το βίντεο ξεκινάει με διαφήμιση)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καταδικασμένη να αποτύχει λόγω μεγάλου χάσματος μεταξύ Βορείων και Νοτίων κρατών, και ο Greenspan προβλέπει ότι όσο η δημοσιονομική κρίση του Νότου χειροτερεύει, θα σταματήσει η ροή αγαθών από τον Βορρά, και το βιοτικό επίπεδο του Νότου θα μειωθεί. Ο Greenspan λέει και άλλα, για το τι κοιτάει στην οθόνη του το πρωί (την αγορά Ευρωπαϊκών ομολόγων, τα spreads), την Γαλλία, τις συνέπειες της Ευρώπης στις ΗΠΑ, την αγορά ομολόγων, το συστημικό ρίσκο,  και τέτοια, που ...δεν μας αφορούν.

Κατά την ίδρυση του ευρώ το 1999, όλοι περίμεναν ότι οι Νότιες οικονομίες της Ευρωζώνης θα συμπεριφερόταν όπως οι Βόρειες. Ότι οι Ιταλοί θα συμπεριφερόταν σαν Γερμανοί, Δεν το έκαναν. Αντ' αυτού, η Βόρεια Ευρώπη κατέληξε να επιδοτεί την υπερκατανάλωση της Νότιας Ευρώπης, δηλαδή το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της.

Η επιρροή διαφορών στις κουλτούρες της Ευρωζώνης έχει χονδροειδώς υποτιμηθεί. Ο μόνος τρόπος να ενοποιήσεις πολλά νομίσματα διαφορετικών κρατών είναι εάν οι κουλτούρες τους είναι συναφείς, όπως της Γερμανίας της Αυστρίας και της Ολλανδίας.  Εάν δεν είναι, απλά δεν μπορεί να δουλέψει.

Αυτά λέει ο Greenspan.  Θεωρεί τον Παπανδρέου ...ήρωα, νομίζω ότι καταλαβαίνω γιατί το λέει.  Δεν θα είμαι σοβαρός να προσθέσω τις υποψίες μου ότι αυτό ήταν το σχέδιο της "Ευρώπης" από την αρχή, αλλά αυτοί οι χάρτες του 1940... αυτό υπαινίσσονται:  Συμμαχικά δορυφορικά κράτη. Περίοικοι.

Δείτε και αυτά:
http://money.msn.com/investing/time-to-give-up-on-greece-jubak.aspx
http://www.weeklystandard.com/articles/losing-economic-battle_598447.html?
Και ενώ ο Greenspan λέει αυτά, ο κύριος Υφυπουργός Μανιάτης (αυτόν που είχα για σοβαρό, και που τα άκουσε από τον ΣΕΚΑ γιατί ήθελε να επιβάλει Γερμανικά κουφώματα, τώρα βάζει τους ΟΤΑ να ψάχνουν για Δημόσια γη για να βάλει Γερμανικά φωτοβολταϊκά. Και λέει ο Greenspan για Μεσογειακή κουλτούρα... Και που να δει την Γιουσουφακική κουλτούρα.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και πριν η Ευρώπη γίνει Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια ιστορία με χάρτες.
http://www.mapsofwar.com/images/EMPIRE17.swf

nikos είπε...

τον άκουσε μελέτησε προσεκτικά και βάθος ολα τα δεδομένα ο πρωθυπουργός μας γιωργακης ..και το εφαρμόζει κατά γραμμα !!

spiral architect είπε...

Tα οικονομικά δεν είναι το αντικείμενό μου, πέρα από το ότι τα αντιπαθώ, αλλά δεν αντέχω να μην το πω:
Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει!
Και ο Γκρίσπαν (επειδή τελικά τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος) είναι ένας αποτυχημένος.
(κατά πως λεν' τα αμερικανάκια!)

Tι μιλάει λοιπόν, τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομική κρίση που διάγουμε ξεκίνησε από δικά του "φουσκώματα" στις ΗΠΑ?

Από την άλλη πείτε μου έστω έναν υπουργό οικονομικών ή κεντρικό τραπεζίτη να ειναι πραγματικά πετυχημένος! Πετυχημένος με την έννοια ότι δεν εκτελεί εντολές εντολέων, αλλά εφαρμόζει οικονομικές πολιτικές προς όφελος του λαού.

Εν πάσει περιπτώσει καλύτερα να ασχοληθεί με το βιολί (το όργανο!) που απ' ότι είχα διαβάσει παλιότερα παίζει, (και μάλιστα καλά) και να αφήσει τις οικονομικές συμβουλές προς το λοιπό πολιτικό προσωπικό της Ευρώπης.

Holy shit!
(για τα φ/β δεν λέω τίποτα, εχω πει πολλά ...)

archaeopteryx είπε...

Από τους μακροβιότερους στην Fed παραδέχτηκε δημόσια το λάθος στην παραδοχή αυτορύθμισης με τις αλλαγές που έγιναν (και εκεί εθωρήθηκε επιτυχής κατά την διαρκεια της θητέιας του και δεν του αποδίδουν λάθη -- δηλαδή αυτός έκανε ότι μπορούσε εν όψει πολιτικών αποφάσεων (και ποιός φταίει σηκώνει κουβέντα). Ωστόσο θεωρείται από τους "σοφούς" σε θέματα "αγορών" αν και δεν διαφωνώ 100% στα περι πουτάνας που χαίρεται. ΔΕΝ χαίρονται οι Αμερικάνοι με τα Ευρωπαϊκά αδίεξοδα, γιατί όπως λέει, απειλείται η δικιά τους αγορά από αυτά.

Ο συγκεκριμένος έχει διατελέσει και με μεν και με δε στα πολιτικά, και πραγματικά θεωρήθηκε αριστοτέχνης στην δουλειά του, όποια ήταν αυτή.

spiral architect είπε...

Ναι, λάθος, λάθος, αλλά να αναλάβει και τις ευθύνες!
(τι λέω τώρα ...)

archaeopteryx είπε...

Τι ευθύνες να αναλάβει. Οι προϊστάμενοι της Fed, δεν είναι κομματικοί διορισμοί, ούτε είναι οι ενέργειές τους εν κρυπτώ από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής τους.

Το γιατί έγινε η "κρίση" είναι μεγάαααλο θέμα, αλλα αφοριστικά λέω από την προσπάθεια διατήρησης βιωτικου επειπέδου υψηλού σε καιρό πολέμων

Την προσπάθεια διατήρησης βιωτικού επιπεδου με υποκατάσταση παραγωγης με φτηνότερες εισαγωγές

Την για πολτικά κριτήρια παροχή αλόγιστων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου, και τηνμεταβίβαση του ρίσκου αλόγιστα σε τρίτους, που δεν θε είχε γίνει εάν δεn είχε:

καταργηθεί το Glass Steagall, που

επέτρεψε μονοπωλικαές συγκεντρώσεις, σε συνδυασμό με

χαλάρωση λογιστικών προτύπων που επέτρεψαν

παραποίηση λογιστικών στοιχείων και ενθάρρυνση απληστίας με νούμερα μαϊμούδες

Αυτά. Ο AG το μόνο που έκανε ήταν να λκρατάει την ισορροπία στηνπροσφορά ζήτηση του χρήματος που του επέβαλαν οι καταστάσεις. Θα μπορούσε να πει στο Κλίντον πχ "δεν δίνω λεφτά για στεγαστικά" ή στον Μπους "δεν δίνω λεφτά για πόλεμο", αλλά δεν ήταν αυτή η δουλιεά του...

Η δουλειά του θα ήταν ίσως να τσινίσει στην κατάργηση του Glass Steagall, αλλά και αυτό ήταν πολιτικό, και διαπλεκόμενο και ίσως "εθνικό" μ ε την έννοια ότι οι Αμερικάνικες τράπεζες ήταν σε μειονεκτική θεση έναντι Ευρωπαϊκών

Μεγάααααλη κουβέντα spiral, θα γραφτούν βιβλία σε ...100 χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Αρχαιοπτερυξ,
θα ΕΙΣΑΙ σοβαρος, αν προσθετες οτι η οικονομικη καταστροφη της Ευρωπης ειχε προσχεδιαστει εδω και δεκαετιες. Η επιστημονικη τεκμηριωση απο μονη της δεν αποτελει ολοκληρωμενη εικονα του προβληματος. Κάθε τεχνοκρατικη αναλυση χωρις πολιτικες προεκτασεις αποτελει την μιση μονο αληθεια. Οι εντολεις για καθε ειδους ερευνα ειναι πάντα οικονομικοι παραγοντες που βρισκονται στη σκια.
Ο Σερβαν Σρεμπερ ειχε γραψει ενα βιβλιο την δεκαετια του '70 που ελεγε οτι η Ε.Ε. δεν ειναι παρα αμερικανικα κεφαλαια επενδεδυμενα στην Ευρωπη και οτι ο στοχος ειναι η αποδυναμωση της ηπειρου μας, οχι η ενδυναμωση.
Χρειαστηκε να περασουν 40 χρονια για να διαφανει καθαρα σε ολους η πτωτικη ταση ολων των αξιων και η αρχικη προθεση των συντελεστων της νεας ταξης.
Το θεμα ειναι πώς περναμε απο την απλη καταγραφη των γεγονοτων της "κρισης" στην δευτερη φαση τής παρακρουσης που θα αντιμετωπισουμε συντομα, νομιζοντας οτι αυτο που ζουμε δεν ειναι αληθινο.
Το μονο χαμογελο που θα επιτρεψουμε στον εαυτο μας θα ειναι για την κοινη αθλια μοιρα που περιμενει τους πολιτικους και τους οπαδους τους. Οι εντολεις τους τούς αφηνουν τελευταιους για ανάλωση, μιάς και τους χρειαζονται έως την ολοκληρωση των σχεδιων τής πληρους καταρρευσης του παγκοσμιου οικονομικου συστηματος.

spiral architect είπε...

Άλλαξες την ανάρτηση ...

Καλά όλα αυτά και σκέφτομαι:
(βάζοντας στην μπάντα την κοσμοθεωρία μου)

Πως θα αυξήσουν την τιμή ενός ανελαστικού προϊόντος, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και τι θα κερδίσουν, την στιγμή που δεν έχουμε ενεργειακή πενία (ακόμα) ούτε έχει εξαντληθεί ο νους μας για εύρεση νέων τρόπων ηλεκτροπαραγωγής?

Θα περπατάμε σε σκοτεινούς δρόμους, με εξ ίσου σκοτεινά κτήρια με λυχνάρια πίσω απ' τα παράθυρα και φουφούδες στα ποδάρια μας και οι ηλεκτρικές εταιρείες θα κερδίζουν απ' αυτούς που θα μπορούν να πληρώσουν το πανάκριβο ρεύμα?

Τι μ@λ@κίες είναι αυτές?

Τι να πει και ο οποιοσδήποτε πρόεδρος της ΡΑΕ, του ΔΕΣΜΗΕ, της ΔΕΗ πέρα από ψελλίσματα?

Αν μπορούσαν να μιλήσουν ελεύθερα ξέρεις τι θα'λεγαν?
- Τι μ@λ@κίες μού τσαμπουνάτε ωρέ μάγκες?

Δεν μπορεί καθηγητής του ΕΜΠ και "παιδί" των θετικών επιστημών (like Ζερβός) να πιστεύει την επιδοματική πολιτική των ΑΠΕ και τα swaps ενέργειας μεταξύ των ΑΠΕτζήδων all over Europe και της Γερμανίας.

- Πάει μωρέ το ρεύμα από την Ελλάδα στη Γερμανία, χωρίς απώλειες?
- Σβήνουν οι θερμικοί σταθμοί βάσης, όταν δουλεύουν τα φ/β?
- Καλύπτουν τα φ/β τη ισχύ παραγωγής των θερμικών?

Το παιχνίδι είναι (για άλλη μια φορά πάλι!) χρη-μα-τι-στη-ρι-α-κό, μόν' που εδώ έχουμε χρηματιστήριο ενέργειας!
Για άλλη μια φορά είμαστε καταδικασμένοι, έστω και να μην συμμετέχουμε ατομικά σε αυτό το παιχνίδι, όπως προσωπικά δεν συμμετείχα στο πάρτι του ΧΑΑ και των ΕΛΔΕτζήδων στο παρελθόν.
Παρ' όλα αυτά την πληρώνω και εγώ!

Ρε δεν γ....νται καλύτερα!

Μην ξεχάσετε να σηκώσετε στο μπαλκόνι σας τη γερμανική σημαία.
(έχω μία (από φοιτητής) αλλά ατυχώς δεν κάνει για την περίπτωση ...)

archaeopteryx είπε...

μπορεί, αλλά είναι σαν να λές ότι η καταστροφή της Αμερικής είχε προσχεδιαστεί από Αμερικάνους που πήγαν στην Κίνα.

Χωρίς να είμαι ειδικός, νομίζω ότι το "παιχνίδι" για αγορές, πρώτες ύλες και λεφτά, παίζεται από τον καιρό της ...τροίας, και απλά τώρα είναι πιο πολλοί μέσα, και πιο αλληλοεξαρτώμενοι.

Αυτό που τώρα βλεπουμε, μου φαίνεται ότι εξηγείται στα πλαίσια του Μεγάλου Παιχνιδιού, που ξεκινάει στην ουσία από την προσπάθεια για αποικές και αυτοκρατορίες από τον καιρό των (δεν ξέρω που να ξεκινήσω και ξαναπάω στην Τροία)

Η Αμερική φαίνεται έντονα και συγκυριακά λόγω του ...Β' ΠΠ, που ηταν αγγλογαλλικογερμανικός καυγάς που ενέπλεξε Ρώσους και Ιάπωνες, και τα αποτελέσματα είναι τα γνωστά.

Με το τέλος του Ψυχρού, ξαναπήγαμε παραδόξως πίσω στις παραμονές του Α'ΠΠ, όπου και εκεί τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

Και στον Α' και στον Β' εάν τα μισά από αυτά που διαβάζω είναι αλήθεια, η Αμερική δεν ήταν και τόσο πρόθυμη να εμπλακεί.

Και στον Α' και στον Β' πέθανε πολύ κόσμος, και στον Β και στον Ψυχρό κατεβλήσαν τεράστιες προσπάθειες. Ο κάθε ένας, νικητής ή νικημένος, προσπαθεί να κάνει τα κουμάντα του.

Προσωπικά, πιστέυω ότι περνάμε την αλλάγη στην συμφωνία της Γιάλτας του Β, μετά το τέλος του Ψυχρού, σε πειρβάλλον που έχει εμφανιστεί και άλλος Μεγάλος Παίκτης, η Κίνα

Δεν ξέρω ένα σου απάντησα... Και δεν δηλώνω ΣΟΒΑΡΟΣ σε θέματα που και εγώ ψάχνομαι. Για την Πράσινη Απάτη δεν έχω πια αμφιβολία. Για τοτι κάνει τον Κόσμο να δουλέυει, έεεε... πιο ζόρικο θέμα. Φαί και σεξ;

archaeopteryx είπε...

spiral, ποιά ανάρηση άλλαξα? ΔΧεν έχω αλλάξει κάτι.

Εγώ χωρις να το βλέπω "αριστερά", απεναντίας δεξιότατα, βλέπω το ρεύμα σαν κοινή ωφέλεια που ακόμα και εάν έχει "χρηματιστηριακές" πτυχές, δεν παύει να είναι κάτι που πρέπει να παρέχεται αξιόπιστα και φτηνά. Δεν υπάρχει τίποτα το "φιλελέυθερο" στην Ενρον, πχ. Και τίποτα το αξιόπιστο ή φτηνό από τότε που έφαγαν τον (δεξιό?) Αθανασόπουλο στην ΔΕΗ (και ο "άτακτος" θυμώνει με εμένα γιατί δεν τον πολυπάει)

Δύο μονάδες λιθάνθρακα εναι πολύ πιο φτηνές και αξιόπιστες από αερια και φουρφούρια (ή και φ/β). Εϊναι ίσως ...βαρετές. Παράγουν ρεύμα. Δεν θες λιθάνθρακ? Λιγνίτη. Δεν θες λιγνίτη? Πυρηνικό. Δεν θές πυρηνικό? Χωρίς ρεύμα, δεν με χαλάει. Φτηνότερο θα είναι από τις ΑΠΕ (και θα έχει και την ίδια χρηστικότητα χωρίς να κανει και ζημιες)

spiral architect είπε...

(την άλλη ανάρτηση είδα ... άκυρον!)

Τουλάχιστον συμφωνούμε στο "Αρχή άνδρα δείκνυσι".

Κανείς δεν είναι "χαζός" - ούτε καν ο ΓΑΠ - απλά "εκτελεί ένα ρόλο": Εμείς στη δουλειά μας, ο Ζερβός στη θέση του CEO, ο ΓΑΠ πρωθυπουργός, αλλά να εκφράσουμε την προσωπική μας θέση για τη δουλειά μας δημόσια ... δεν μπορούμε!

Το τι λέμε στο νετ πίσω απο nicknames και στη δουλειά μας όταν είμαστε στο παράθυρο για τσιγάρο, δεν μας σώνει ...

Ανώνυμος είπε...

"όσο η δημοσιονομική κρίση του Νότου χειροτερεύει, θα σταματήσει η ροή αγαθών από τον Βορρά, και το βιοτικό επίπεδο του Νότου θα μειωθεί"

Αυτή η δήλωση δείχνει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ο νότος, αν σε αυτόν συμπεριλαμβάνουν την Ιταλία, και από τα λεγόμενα έτσι είναι, δεν έχει να ζηλέψει ΤΙΠΟΤΕ από τον βορρά, μάλλον το αντίθετο.

Και για μια ακόμη φορά οι οικονομολόγοι αποδεικνύουν ότι δεν ασκούν επιστήμη, αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό.

Kaymakchalan

archaeopteryx είπε...

αναφέρεται σε χρηματοοικονομικά και εμπορικά ισοζύγια και όχι σε ποιότητα ζωής και τέτοια. Απεναντίας, λέει για διαφορετικές κουλτούρες. (Οι μέν ζουν, οι δε εξάγουν)

Ανώνυμος είπε...

Δύο μονάδες λιθάνθρακα εναι πολύ πιο φτηνές και αξιόπιστες από αερια και φουρφούρια (ή και φ/β)

Ανώνυμος είπε...

Αναφέρει την ροή αγαθών ο Γκρήνσπαν, και όχι τα άυλα χρηματιστιριακά προϊόντα. Δεν μπορώ να φανταστώ πιοα αγαθά είναι που παράγουν οι βόρειοι που δεν παράγουν ισάξια ή και καλύτερα οι νότιοι.

Kaymakchalan

archaeopteryx είπε...

Ψυγεία, υποβρύχια, τρενα Siemens;

archaeopteryx είπε...

Δηλαδή και η Πίτσος ή η Ιζόλα μια χαρά ήταν αλλά δεν είναι πια.