Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Project Helios -- φοβού τους Γερμανούς, και "επενδύσεις" φέροντες.


Μην με παρεξηγείτε, δεν είμαι κατά των «επενδύσεων», ούτε κατά της ενεργειακής διασύνδεσης της Ευρώπης με την Αφρική ή την Μέση Ανατολή. Αυτά είναι θέματα του Μεγάλου Παιχνιδιού, και αφήνω τις απόψεις και τους χειρισμούς στους «μεγάλους», δηλαδή στις ΗΠΑ, στην Ρωσία (ναι είναι «μεγάλη») και στην Γερμανία.

Το Project Helios ωστόσο, δεν είναι «επένδυση», και είναι η συνέχιση της φούσκας. Η υποκατάσταση δανείων που δεν μπορούμε (ή που φοβούνται ότι μπορεί να μην θέλουμε) να αποπληρώσουμε με λογαριασμούς ΔΕΗ. Όταν μιλάνε για «τιτλοποίηση» και «project finance” μιλάνε για νέο δάνειο πάλι εγγυημένο από το Δημόσιο, αλλά με αρχική εξυπηρέτηση από τις ταμειακές ροές των λογαριασμών της ΔΕΗ. Πιο εύκολα αρνούμαι να πληρώσω τον φόρο μου (για τους σημερινούς τόκους) από ότι το ρεύμα μου για την μελλοντική ΔΕΗ.


«Τιτλοποίηση» σημαίνει σημερινή προεξόφληση μελλοντικών ταμειακών ροών, πακετάρισμά τους σε «αξίογραφα» και πώλησή τους στην αγορά, ή αντικατάσταση σημερινών ομολόγων με τίτλους. Η τιτλοποίηση του Project Helios είναι μακροχρόνιο δάνειο, όπου όμως δεν θα βλέπουμε επιτόκιο ή spread, θα είναι κατ ευθείαν στους δεσμοφύλακές μας. Η τιτλοποίηση από μόνη της, δεν είναι κακό πράγμα. Τιτλοποίηση όμως των λογαριασμών ρεύματος των παιδιών μας είναι έγκλημα. Κληροδοτούμε στα παιδιά μας πανάκριβο ρεύμα, που τους εξασφαλίζει φτώχεια και μη ανταγωνιστικότητα

Ο λογαριασμός θα είναι για ρεύμα 5 ή 15 φορές πιο ακριβό από από το φυσιολογικό. Σας θυμίζω , λίγο αφοριστικά, ότι στον Β’ ΠΠ, οι Γερμανοί δεν είχαν επιμελητεία, ζούσαν από τα κατεχόμενα, και ήταν υποχρεωμένοι να στέλνουν και κάτι τι στην πατρίδα τους. Το Project Helios είναι η αποστολή του «κάτι τι» στην πατρίδα τους. Και μην σας παραμυθιάζουν με δήθεν μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος. Ούτε αξίζει να το μεταφέρουν, ούτε θα πλήρωναν αυτοί ποτέ το κόστος. Εμείς θα πληρώνουμε εσαεί, για να κάνουν αυτοί τώρα εξαγωγές, σήμερα. Ληστεία.

Ούτε να σας παραμυθιάζει ο Παπακωνσταντίνου ότι εδώ, λόγω ηλιοφάνειας, θα έχουν καλύτερη απόδοση. Εδώ θα έχουν διαθεσιμότητα 20-25%, ενώ στην Γερμανία έχουν 10-15%.  Εδώ θα πουλάνε περισσότερες πανάκριβες κιλοβατώρες.  Εδώ, θα πληρώνουμε εμείς πολύ περισσότερα από ότι πληρώνουν οι Γερμανοί.  Και, όπως λέω ότι τα πράσινα δάνεια είναι μελλοντικές επισφάλειες, έτσι και ο τιτλοποιημένος Project Helios θα είναι τοξικός σε όποιον τον πάρει. Η κρίση ξεκίνησε το 2008 από τιτλοποιημένα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.  Φούσκες.


Και πάμε στην απατηλή χρήση της λέξης «επένδυση». «Επένδυση» είναι όταν κάποιος έχει μια ιδέα για ένα προϊόν που θα θέλει ο κόσμος, επενδύει για να το φτιάξει, το διαφημίζει, και έτσι αγοράζουμε οδοντόπαστα για να έχουμε δροσερή αναπνοή και καθαρά δόντια (εγώ πάντα βουρτσίζω πριν από ...ραντεβού).  Κανείς δεν μας υποχρεώνει να αγοράζουμε οδοντόπαστα, και εάν οι εταιρίες που φτιάχνουν οδοντόπαστα συνωμοτήσουν να κρατάνε ψηλά την τιμή, υποτίθεται ότι κάποια Επιτροπή Ανταγωνισμού, τους μαλώνει. Με τις ΑΠΕ δεν υπάρχει τέτοιου είδους επένδυσηΔεν έχουμε επιλογή να παίρνουμε το ρεύμα από ΑΠΕ. Είναι υποχρεωτικό!  Δεν υπάρχει Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αντιθέτως!  Υπάρχει Η ΡΑΕ, που μόνο σκοπό έχει να ψάχνει πόσο πρέπει να ακριβύνει το ρεύμα, για να ικανοποιηθούν τα λαμόγια.  Και η προπαγάνδα, για να μην ξεσηκωθούμε, όλο το παραμύθι του Εκονιούζ, και του κάθε Παπανδρέου με την Πράσινη Ανάπτυξη, και του Ινδού ή του κάθε οζονολόγου, που παριστάνουν τους Κλιματολόγους.  Οι δήθεν «Επενδύσεις» σε Helios ή σε αιολικά  «πάρκα» είναι, απλά, ΑΡΠΑΧΤΕΣ, με παπά, κουμπάρο, τον Νόμο, και κυρίως τον «Ευρωπαϊκό» νόμο.  Αρπαχτές για Εκλεκτούς, made in Germany, και το κατί τι για την Πατρίδα (τους).

Τον τίτλο τον έκλεψα λίγο από εδώ. Οι φωτό με τα πράσινα κολάρα είναι για εκούσιες ψυχαγωγίες συναινούντων ενηλίκων.  Θέλουν και τα φοράνε το κολάρα, δεν είναι υποχρεωτικά. Έβαλα και τις υπόλοιπες σχετικές αναρτήσεις μου όλες μαζί σε "ετικέτα" με τίτλο "Project Helios"

13 σχόλια:

takis perreas είπε...

Πάει, χάλασε κι ο "φίλος" μας!

Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας!
Ζήτησε λοιπόν ο φίλος μου ο Βολφρανγκ Σόϊμπλε “...Μια πρόταση είναι να πάρουμε με το μέρος μας τις μεσογειακές χώρες σε μεγαλύτερο βαθμό, ώστε να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για παράδειγμα, στην ηλιακή ενέργεια. Η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο απ’ ότι εμείς στη Γερμανία και θα μπορούσε να εξαγάγει σε μας ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι η ελληνική οικονομία θα διέθετε ένα ανταγωνιστικό εξαγωγικό προϊόν και μάλιστα περιζήτητο. Χωρίς παρόμοιες και άλλες αναπτυξιακές προοπτικές θα μου ήταν πολύ δύσκολο να φορτώσω στο γερμανό φορολογούμενο το τεράστιο ρίσκο ενός νέου προγράμματος ...
Ότι θέλει ο φίλος μου!
Ναι ρε σεις, γιατί απορείτε;
Εμείς οι Έλληνες, θυσία δεν γινόμαστε για τα φιλαράκια;
Ε, θυσία και για τον Γερμανό φίλο μας!
Άκου να δεις φίλε μου Βόλφρανγκ πως θα γίνει!
Θα απευθυνθείς σε Ελληνικές εταιρίες Διεθνών Μεταφορών, αυτές τις TIR, ή και σε Έλληνες ιδιώτες μεταφορείς και θα μεταφέρεις τα προϊόντα των Γερμανικών εργοστασίων (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά) στην Ελλάδα.
Εκεί θα μισθώσεις Ελληνικά συνεργεία για να τα τοποθετήσουν σε μέρος που θα σου υποδείξουμε εμείς (οι Έλληνες, οι φίλοι σου ντε!).
Η τοποθέτηση θα γίνει βεβαίως-βεβαίως με τις Γερμανικές προδιαγραφές ασφαλείας και με την αντίστοιχη εργατική αμοιβή.
Κατόπιν πάλι θα μισθώσεις Ελληνικά συνεργεία για να δικτυώσουν τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά με το υπάρχον Δημόσιο Ελληνικό δίκτυο και θα επιληφθείς επίσης του θέματος της εξαγωγής της παραγόμενης ενέργειας πίσω στην Γερμανία!
Μιλάς και αναφέρεις για “περιζήτητο προϊόν όπως και “εξαγωγικό προϊόν”!
Α, όλα κι όλα!
Εμείς εκμεταλλευτές των φίλων μας δεν γινόμαστε!
Δεν θέλουμε ούτε ένα βατάκι να κρατήσουμε από την παραγωγή των δικών σου μηχανημάτων!
Και ακριβώς επειδή είναι δικά σου, θα σε παρακαλέσουμε πάρα πολύ φιλικά, στο τέλος της ζωής των (η οποία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη) να τα αποσύρεις πίσω εις την χώρα κατασκευής των για την απαραίτητη ανακύκλωσή των!
Φυσικά μπορείς να φέρεις καινούργια στην θέση (την ίδια) των παλαιών, ακολουθώντας την ίδια βέβαια διαδικασία.
Ξέρεις, Ελληνικές Μεταφορικές, συνεργεία και τα λοιπά!
Εδώ στην Ελλάδα έχουμε μια παροιμία που λέει ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
Εμείς όπως βλέπεις 'ξηγιώμαστε σπαθί, αλφάδι και σταράτα!
Δεν νομίζω να έχεις παράπονο, εκτός κι αν έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου!
Ε, δεν νομίζω!!!

nikos είπε...

Πάνω από την χώρα πλανιέται η σκιά της προδοσίας. Όχι μόνο γιατί είπαν ψέματα αλλά γιατί οι βάρβαροι ήρθαν, είναι εδώ. Εκείνοι που τους άνοιξαν τις πύλες είναι εδώ... σήμερα στο περιβόλι της Παναγιάς (Αγ. Όρος)

Ανώνυμος είπε...

Επανέρχομαι στην θέση ότι οι ΑΠΕ έχουν νόημα όταν εφαρμόζονται σε μικρή κλίμακα.

Επειδή τυχαίνει να παρακολουθώ τα εκτός Ευρώπης τεχνολογικά νέα, είναι βέβαιο ότι σύντομα θα βγουν ΦΒ καθώς και άλλα συστήματα που καθιστούν ρεαλιστική και οικονομική την μερική τουλάχιστον ικανοποίηση αναγκών ενός σπιτιού σε ρεύμα.

Οι Γερμανοί ίσως να μην πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει. Αν όμως ανεβάσουν το ρεύμα θα γίνει, αφού η αυξημένη τιμή δίνει κίνητρο, και τότε θα βάλουν την επένδυση τους εκεί που δεν λάμπει ο ήλιος. Αυτή ίσως να είναι και η καλύτερη λύση τελικά.

archaeopteryx είπε...

ο καθένας, με τα δικά του λεφτά, κάνει ό,τι θέλει. Η ιδιοπαραγωγή ενέργειας, συνεπάγεται κατοικία σε εξοχή μάλλον σε κάτι που να μοιάζει με σπίτι, και εάν σε βολεύει, εγώ πάω πάσο. Το ρεύμα από ισχύ βάσης δικτύου είναι ΠΑΝΤΑ πολύ φτηνότερο, εκτός εάν θες να ζεις εκτός δικτύου (πχ σε αυθαίρετο)

Τεχνοκρατικά, και οικονομικά, η "εξοικονόμηση" είναι λάθος. Θες να καταναλώνεις, για να μπορεί η ΔΕΚΟ να έχει ισχύ βάσης. Λάθος είναι επίσης να μην προσέχεις τις ώρες αιχμής. Δεν θες να πληρώνεις 100 ή 400 την μεγαβατώρα το μεσημέρι.

Μην ξεχνάς, ότι ό,τι και εάν σου λένε, το ρεύμα ΔΕΝ αποθηκεύεται. Όχι σε ποσότητες να παίζει η Τιβι και να έχεις ψυγείο την νύχτα. Εκτός εάν είσαι πλούσιος και έχεις υπηρέτη να σου κουβαλάει και να αλλάχει μπαταρίες κάθε 3-4 χρόνια (για καλές) ή κάθε 1-3 για μαϊμούδες. Και επειδή υπάρχουν μέρες χωρίς αέρα και χωρίς ήλιο (πχ τον χειμώνα) θες και λίγη ...γεννήτρια. Εάν έχεις καλή γεννήτρια, τα άλλα είναι για ψυχολογικούς λόγους. Καλή = τετρακίλυνδρη, ηχομονωμένη, υδρόψυκτη, χαμηλόστροφη με ντήζελ. Το σέρβις είναι εύκολο, αλλά πρέπει να κουβαλάς ντήζελ. ΠΟΛΥ πιο φτηνή από α/γ και φ/β και μπαταρίες, ανορθωτές, και ...εφεδρική γεννήτρια.

porta porta είπε...

Τιτλοποιω
-εσοδο
-ασσετ
-"αερα" good will
και εχω μελετησει με φυσικους και μαθηματικους τον αλγοριθμο.


1. Εσοδο ειναι αβεβαιο. ειναι βεβαιο οτι θ το πληρωνουμε ΕΜΕΙΣ 7-10 φορες πανω ! Διαρκεια? οση προβλεπει ο τιτλος και ο αλγοριθμος σε σχεση με την ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗ.. + πεναλτυ

2. το ασσετ, θα εχει αποσβεση και φυσικα δε θα εχει την ιδια αξια σε 5 χρονια απο σημερα - λογω τεχνολογιας υλικων. Αρα θα εχει και απομειωση στα βιβλια της Τραπεζας κλπ και των ιδιοκτητων

3. χαχαχα ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ.. σιγουρια?

+ Ασφαλεια Δανειου Ξενης Τραπεζας !

Η τιτλοποιηση φερνει μια ΣΙΓΟΥΡΙΑ στην ΤΑΡΙΦΑ για τους Υπολοιπους...!!! οποια κ αν ειναι αυτη ακρει αν ειναι πανω απο 300ε/μβω για να βγαινουν τα δανεια και η ιδια συμμετοχη ( με σημερινες τιμες υλικων )

Αυτο αυτοματα σημαινει παρομοια αντιμετωπιση Αιολικων..

Οταν το ειχα προτεινει σε ΠΑΣΟΚΟ τον Μαιο.. γελουσε.. τα ειχε γραψει ο Αρχαιος..

Μετα τον ΤΟΚΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ για παντα... θα εχουμε να πληρωνουμε και τελος ΑΠΕ για τον "τιλτο" και οχι μονο.. ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

Αυτο σημαινει ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΔΕΗ <=> μη ανατγωνιστικο κοστος σε οτιδηποτε αλλο ! απο καφε μεχρι χαλκοσωληνα.

με τις υγειες μας...

Ξερει το ΠΑΠΑΚι αφησε τη μπιζνα του χρεους κ επιασε την μπιζνα της Ενεργειας...

Λετε να ερθει το Μπεννυ μετα στην Ενεργεια να ΧΩΣΕΙ ΚΑΜΑΙ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ πισω απ τον ΤΙΤΛΟ ??

Μηπως τον προλαβει το ΠΑΠΑΚι ??
Μιλαμε για 4πλο ΚΟΣΤΟΣ για εμας !

Καλα μας κανουν οι Γερμανοι και οι Τραπεζες τους. ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ!

Που θα τον πουλησουν τον ΤΙΤΛΟ ? με τι rating? Παλι θα παοιξει Εγγυηση Ελλ Δημοσιου. Παλι Λουξεμβουργο ?

ωιμε

ΠΠ

archaeopteryx είπε...

εννοείται ότι θα έχει εγγύηση ο τίτλος. Project Finance. Το προβλημα ΠΠ΄είναι ότι αυτά τα καταλαβαίνουν πόσοι στηνΕλλάδα; Καμιά 20αριά από τον τραπεζικό χώρο και άλλοι τόσοι δικηγόροι, και 5-6 ΄'ατομα σε ελεγκτικές εταιρίες.

Και ποιοί απο αυτούς θα μιλήσουν;;; Εδώ άλλαξε την σύμβαση του Αεροδρομίου ο Λαλιώτης, ΚΡΑΥΓΑΛΕΟ, και βγήκε ελεγκτική εταιρία πασοκομάγαζο και είπε "όλα καλά"

Είναι η ίδια σύμβαση που τωρα ο Aegean (υιός) λέει ότι είναι ακριβή. Να ρωτήσαει τον μπαμπά πώς διαλύθηκε η Ολυμπιακή. (που μπορεί και να μην ξέρει όλη την Ιστορία).

Χρωστάμε 350. Όπως λέει και ο γαμόστσαυρος, http://gamostavros.blogspot.com/, 'ΠΟΥ ΠΩΣ ΠΟΣΑ ΠΟΙΟΙ. Follow the money. Εύκολα πράγματα, αλλά δεν θα γίνει ποτέ. Και όπως έχεις πει, δεν υπάρχουν παρθένες

Ανώνυμος είπε...

Το παπάκι ξέρει τι έκανε και πήγε στην ενέργεια Να δούμε αν θα πάει και στην Ικαρία

porta porta είπε...

Δεν ειναι μονο η Ικαρια.. ειναι και η Σκυρος 335μβ της Μονης Μεγιστης Λαυρας..! εχουν και συνεταιρο..

Πως θα τα συνδεσουν αυτα ? με καλωδιο ! αχχα τσαμπα πραγμα.. 150-300-500εκ το ενα.

ολοι ειναι ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

Η τιτλοποίηση είναι απάτη που θα φανεί μετά από χρόνια. Τώρα δεν θα φανεί. Δεν τους νοιάζει τι θα γίνει αργότερα.

porta porta είπε...

Εχουμε και ΧΡΥΣΑ ΝΕΑ !

http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/10/07/t-23311/#more-12546

ΠΠ

archaeopteryx είπε...

άσε, τα έχει πάρει στο κρανίο ο Νίκος...

spiral architect είπε...

ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΛΟΥΣΑΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΟΣΑΣΤΕ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΟΣΑΣΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ.

Ζοζέ Σαραμάγκου (πορτογάλος συγγραφέας)

Φακ Κωστας είπε...

Tραγουδάκι του Πανούση εδώ..

h++p://www.youtube.com/watch?v=5Byj8KWArDs

Ταιριάζει στην ανάρτησή σου για την ικαρία και τους κουστουμάτους πλασιέ..