Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ο ρόλος της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή κρίση χρέους


Η ΕΕ απέρριψε την πρόταση της Γερμανίας να μπει Επίτροπος στα Ελληνικά δημοσιονομικά (εκχώρηση κυριαρχίας για οικονομική βοήθεια) αλλά η λογική της Γερμανικής πρότασης δεν έχει εκλείψει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Ή θα κάνει στάση πληρωμών (default) ή θα διαπραγματευτεί κάποιον συμβιβασμό.

Η εκχώρηση κυριαρχίας θα ήταν φυσιολογική εάν η Ελλάδα
ήταν Εταιρία ή άτομο, και συμβαίνει σε εταιρικές χρεωκοπίες.  Αλλά για ένα έθνος, είναι διαφορετικό.  Ο λαός είναι αυτός που καθορίσει τι κάνει το έθνος, και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι θεμελιώδης αρχή στην Ευρώπη.

Το επιχείρημα της Γερμανίας βασίζεται στην αποτυχία του Ελληνικού κράτους, και κατ αυτήν, οι πιστωτές έχουν την δύναμη και το ηθικό έρεισμα να αφαιρέσουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Υπάρχουν δύο γενεσιουργές αιτίες στο πρόβλημα. Η πρώτη είναι οι κρατικές παροχές. Η δεύτερη είναι η εξαγωγική πολιτική της Γερμανίας. 40% του Γερμανικού ΑΕΠ είναι από εξαγωγές, οι περισσότερες προς την ΕΕ.  Με όλη την κουβέντα τους για δημοσιονομική πειθαρχία οι Γερμανοί έχουν κίνητρο να ενθαρρύνουν την κατανάλωση και ζήτηση των εξαγωγών τους στην Ευρώπη. Χωρίς αυτές, η Γερμανία θα ήταν σε ύφεση (depression). Η Γερμανία χρησιμοποίησε θεσμούς της ΕΕ για να διατηρήσει αυτή την ζήτηση. Η Γερμανία μέσω Ευρωζώνης ενθάρρυνε επιτόκια που δεν θα υπήρχαν φυσιολογικά σε άλλα κράτη μέλη.  Η Γερμανία διευκόλυνε επισφαλείς και ανεύθυνες πρακτικές δανεισμού για απορρόφηση της βιομηχανικής παραγωγής της και αυτό δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτό.

Οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες εξαπάτησαν τους πιστωτές τους, αλλά μια πιο πλήρης εξήγηση είναι ότι η Γερμανία εν γνώσει της έκανε τα στραβά μάτια.

Η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί τους περιορισμούς της Γερμανίας αλλά μπορεί και να προβεί σε στάση πληρωμών.  Η στάση πληρωμών μπορεί και να μην έχει σημαντικά διαφορετικές συνέπειες από την ρύθμιση. Δεν είναι προφανές ότι ακόμη και με στάση πληρωμών δεν θα έχει μελλοντική πρόσβαση στις αγορές.

Πιο σημαντικά, η στάση πληρωμών θα αποσοβήσει την εσωτερική πολιτική κρίση της εκχώρησης κυριαρχίας. Μέρος της κρίσης είναι η αντιπάθεια για την λιτότητα. Αλλά μέρος της κρίσης είναι η εκχώρηση κυριαρχίας. Η ανάμνηση των Ναζί είναι υπάρχει. Επιτροπεία, μαζί με λιτότητα θα ήταν πιθανά εκρηκτική.

Δεν είναι σαφές ότι οι Έλληνες θα κάνουν στάση πληρωμών.  Αυτό θα είχε σαν συνέπεια επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και αυξημένη εθνική κυριαρχία.  Είτε μείνει στο ευρώ είτε βγει, θα υπάρξουν αρνητικές οικονομικές συνέπειες, και με το θέμα της εθνικής κυριαρχίας, η στάση πληρωμών μπορεί να είναι λιγότερο οδυνηρή.

Οι Γερμανοί έχουν το δίλημμα των άλλων χωρών με προβλήματα, και έχει αποφασίσει να παραδειγματίσει την Ελλάδα.    Και ακόμα και εάν η Γερμανία κάνει πίσω, οι Έλληνες έχουν αντιληφθεί ότι διακυβεύεται η δημοκρατία τους.  Παρ' όλη την ανευθυνότητα στον δανεισμό, η εξέλιξη της επιτροπείας θα ήταν κρίσιμη για όλη την Ευρώπη.

Οι Γερμανοί θέλουν ελεύθερο εμπόριο στην Ε και ζήτηση για τα προϊόντα τους. Παράλληλα η Γερμανία δεν πρέπει να θέλει επιστροφή σε αντι-Γερμανικά αισθήματα.  Η κρίση έχει πάψει να είναι Ελληνική ή Ιταλική και έχει κρίση του ρόλου της Γερμανίας στην Ευρώπη.

παρακαλώ διαβάστε το πρωτότυπο σε περίπτωση που η σύνοψη στα Ελληνικά αλλοιώνει το νόημα (που δεν νομίζω).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ισχύουν αυτά που λέει το άρθρο, αλλά ισχύουν και πολλά άλλα που δεν τα λέει και που δεν θα τα πουν τόσο ανοικτά οι Αμερικανοί.

Στην υπόθεση της ελληνικής κρίσης η Γερμανία είναι σε άμυνα. Ή τουλάχιστον, θεωρεί ότι παίζει άμυνα. Το δολάριο επιδιώκει να κλοινίσει τη γερμανική νομισματική σταθερότητα και πήγε να το πετύχει αυτό μέσω του ΓΑΠ. Η Γερμανία αμύνθηκε μέσω του να επιβάλει συνταγή καταστροφής σε όποιον τόλμησε να ζητήσει γερμανικά χρήματα, προσποιούμενη ότι "σώζει" τους "τεμπέληδες", "διεφθαρμένους" κλπ.

Τα υπόλοιπα είναι αυτή τη στιγμή παράπλευερα.

archaeopteryx είπε...

Μπορεί. Αλλά ο ΓκάΙτνερ ήρθε παρακαλώντας τον Αυγουστο και έφαγε πόρτα. Ο Ομπάμα έχει εκλογές. Το FED έριξε ρευστότηα με το swap τον Νοεμβριο. ΟιΡεπουμπλικάνοι γκρινιάζουν και δεν θέλουν ενίσχυση μέσω Fed ή ΔΝΤ. Σίγουρα δεν βλέπω ούτε 10%.

Μπορεί οι Γερμανοί να είναι σε άμυνα αλλά για άλλο λόγο. Πούλησαν με βερεσέ και θέλουν να πληρώσει άλλος την ζημιά. Ετσι πουλάω και εγώ βερεσέ...

Τι να πω...