Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Οι ΑΠΕ κόβονται στις ΗΠΑ επειδή ακριβαίνουν το αέριο σε σχέση με το κάρβουνο


Γράφεται ότι οι Αμερικανικές Πολιτείες που είχαν υποχρεωτικές ποσοστώσεις για ρεύμα από ΑΠΕ, τις κόβουν ή τις μειώνουν "λόγω φθηνού αερίου":

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-23/u-s-states-turn-against-renewable-energy-as-gas-plunges.html και
http://seekingalpha.com/article/1375441-reduction-in-state-renewable-energy-requirements-could-give-natural-gas-companies-big-boost

Ενώ αυτό είναι "αλήθεια",  ο λόγος δεν είναι το φθηνό αέριο, αλλά επειδή η ηλεκτροδότηση με αέριο γίνεται πιο ακριβή εάν προστεθούν και ΑΠΕ (όπως έμαθε και η Γερμανία -- βλ. προηγούμενη ανάρτηση).

Δεν κόβονται οι ΑΠΕ λόγω φθηνού αερίου. Το κάρβουνο κόβεται λόγω σχετικά φθηνού αερίου, ή τουλάχιστον αυτή είναι η επιθυμία του εκεί λόμπυ του αερίου, από το 2011. Βέβαια, χωρίς να θέλει πολλή σοφία, εάν η ζήτηση του αερίου ανέβει (που ανέβηκε), θα ανέβει και η τιμή του (που ανέβηκε και αυτή).

Το ερώτημα που με αφορά δεν είναι "κάρβουνο ή αέριο", αυτό αφορά χώρες που έχουν και τα δύο σε αφθονία. Το ερώτημα που με αφορά είναι "τι ρόλο έχουν οι ΑΠΕ στο κόστος του ρεύματος είτε με αέριο, είτε με κάρβουνο σαν βασική ηλεκτροπαραγωγή".  Και η απάντηση είναι απλή και εύκολη:  ΑΠΕ και κάρβουνο δεν μπορούν να συνυπάρξουν, απλούστατα γιατί οι μονάδες κάρβουνου σαν μεταβλητή εφεδρεία πολλών ΑΠΕ είναι τεχνικά δύσκολο και αντιοικονομικό: Οι μονάδες κάρβουνου είναι φτιαγμένες να λειτουργούν σταθερά και ...καταστρέφονται σε load following.  ΑΠΕ και αέριο μπορούν να συνυπάρξουν, αλλά η ηλεκτροπαραγωγή από σκέτο αέριο είναι φθηνότερη από ηλεκτροπαραγωγή από αέριο συν ΑΠΕ (οι ΑΠΕ μειώνουν την αποδοτικότητα των μονάδων αερίου και τις αναγκάζουν να λειτουργούν αντιοικονομικά -- τις εκτοπίζουν πρόσκαιρα χωρίς να τις υποκαθιστούν, και τις κάνουν ζημιογόνες, κάτι που έμαθε και η ΡΑΕ με τον Μ.Α.Μ.Κ.)

Η Αμερική κόβει τις υποχρεωτικές ΑΠΕ όχι επειδή το αέριο έγινε φθηνό, αλλά επειδή οι ΑΠΕ (που το προϋποθέτουν) το καθιστούν ακριβότερη επιλογή από το κάρβουνο. Στην Ελλάδα, που το αέριο είναι ακριβότερο από το οποιοδήποτε κάρβουνο (ή λιγνίτη), με ΑΠΕ θα γίνει ακόμη ακριβότερο. Και όσο πιο πολλές ΑΠΕ μπαίνουν, τόσο ακριβότερο.

Αν θέλετε φθηνό ρεύμα, λιγνίτη ή κάρβουνο. Αν θέλετε ακριβό ρεύμα (και να μην έχετε ρεύμα όταν κάνει κρύο στην Ευρώπη), αέριο. Αν θέλετε ακριβότερο ρεύμα (και πάλι να μην έχετε ρεύμα όταν κάνει κρύο), αέριο συν ΑΠΕ. Αν δεν θέλετε ρεύμα (αλλά να πληρώνετε για το προνόμιο αυτό), τότε ΑΠΕ.

1 σχόλιο:

spiral architect είπε...

Ο ενεργειακός αυτός παραλογισμός (και τι δεν είναι πλέον παράλογο στην εποχή μας) φέρνει στο νου το αυτοκίνητο που ταξιδεύει στην εθνική οδό με λιγότερο από μισό γκάζι και πισω σταθερά συνδεδεμένος με αυτό ένας ποδηλάτης, βαρώντας πετάλι, νομίζοντας ότι σου εξοικονομεί καύσιμο. Ανά τακτά διαστήματα σού στέλνει SMS στο κινητό λέγοντας: "Καλά πάμε, ε; Είδες καύσιμο που εξοικονομείς; Στο επόμενο βενζινάδικο που θα μπεις για γέμισμα, μην ξεχάσεις να με πληρώσεις και μένα!"