Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Αειφόρα επιδότηση €1.900.000 για ηλεκτροδότηση 90 κατοίκων με υδροηλεκτρικά και πετρέλαιο


http://euanmearns.com/the-eigg-renewables-project-revisited/
https://en.wikipedia.org/wiki/Eigg

Υπάρχει αυτό το μικρό νησάκι του συμπλέγματος των Εβρίδων, περίπου 11 χιλιόμετρα δυτικά της Σκωτίας, που γράφεται Eigg και προφέρεται "'Ηκε" ή "Έκε" (διαλέξετε εσείς πώς προφέρεται).

Έχει έκταση 31 τ.χλμ. (λίγο μικρότερο από την Αντίπαρο) και 85-90 κατοίκους.  Και φυσικά διαφημίζεται ότι ηλεκτροδοτείται σχεδόν 100% από ΑΠΕ: "Notably, Eigg generates virtually 100% of its electricity using renewable Energy".  Πράσινο νησί...

Να το δούμε το Πράσινο νησί,  an electricity supply that is environmentally and economically sustainable?    Όταν ακούτε "sustainable" και "αειφόρο" να ψάχνετε τα λεφτά (ή να δείτε μήπως σας έκλεψαν το πορτοφόλι).

Η Wikipedia αναφέρει ότι για να γίνει αειφόρο το νησάκι, έβαλαν 9,9 kW φ/β, 3 υδροηλεκτρικά, σε ποταμάκια, 119 kW,  κάτι (σχετικά μικρά) αιολικά 24 kW, και δύο γεννήτριες ντήζελ 160 kW και 60 kW μπαταρίες οξέως-μολύβδου (σαν αυτές των αυτοκινήτων περίπου).  Δηλαδή, σύνολο, 356 kW.  Σε  γενικές γραμμές "υπερσχεδιασμένο" με αρκετό συντελεστή ασφάλειας στην επάρκεια ισχύος, αφού η ζήτηση καλύπτεται είτε με τις γεννήτριες, είτε με τα υδροηλεκτρικά.

 Επίσης, οι κάτοικοι συμφώνησαν να περιορίσουν την κατανάλωσή του (κάτι σαν τσάμπα smart grid) σε 5kW ανά σπίτι και 10kW ανά επιχείρηση, και να κάνουν περισσότερη οικονομία στο ρεύμα όταν δεν βρέχει ή δεν φυσάει (και όταν δείτε τα γραφήματα παρακάτω, βασικά όταν δεν βρέχει). Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής "οικονομίας" είναι ένας περιορισμός στην ζήτηση κατά 20% περίπου.

Και, πριν δούμε την περίπου 100% ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ, το έργο κόστισε £1.664.828 (περίπου €2 εκατομμύρια), και καλύφθηκε κατά 6% από τους κατοίκους, και κατά 94% από ...άλλους (45% ΕΣΠΑ ή ΕΤΠΑ, 45% από κρατικά Σκωτσέζικα κεφάλαια κλπ).  Αειφόρο = επιδοτούμενο από κάποιον ...άλλο.

Και η περίπου 100% ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ?


Η βασική ΑΠΕ είναι τα ....υδροηλεκτρικά. Εκεί, στο Ήκε ή Έκε, φυσάει σχεδόν πάντα, και φαίνεται και λίγο αιολικό ρεύμα. Και λίγο φ/β, το καλοκαίρι. Οι διαθεσιμότητες για τα Υ/Η είναι οι αναμενόμενες, και για τα αιολικά λίγο χαμηλότερες και τα φ/β λίγο υψηλότερες από τις αναμενόμενες.   Όταν δεν έχει βρέξει ...ντήζελ!  Οι μπαταρίες είναι περισσότερο για την ασφάλεια λειτουργίας και διαχείρισης του συστήματος, παρά για ηλεκτροδότηση ή αποθήκευση ρεύματος.

Ναι, σίγουρα, τα υδροηλεκτρικά μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν. Η Νορβηγία είναι 100% υδροηλεκτρική.  Υδροηλεκτρικά με γεννήτριες πετρελαίου, επίσης. Τα άλλα, τα κίτρινα και τα πράσινα είναι σάλτσες και μάλλον ...αλμυρές.  Χωρίς να έχω κάνει υπολογισμούς, μου είναι προφανές, ότι η "αειφορία" θα κόστιζε λιγότερο, και θα ήταν εξ ίσου "αειφόρα" εάν δεν υπήρχαν πράσινα και κίτρινα.   Και, όπως λέει και το άρθρο, βασικό συστατικό αυτής της "αειφορίας" είναι να περιορίζουν την κατανάλωση οι χρήστες όταν δεν έχει νερά.

Το ρεύμα για το Eigg κοστίζει κάτι παραπάνω από €0,65 την κιλοβατώρα, αλλά με σχεδόν δωρεάν κεφάλαιο, κοστίζει περίπου €0,17/kWhr και πωλείται έναντι €0,24/kWhr.    Το "δωρεάν" πληρώνεται" μισό από τους υπόλοιπους Σκωτσέζους και το άλλο μισό από τους "Ευρωπαίους".

Αυτές οι αειφορίες είναι βασικά ...διαφημιστικές καμπάνιες.  Στον επόμενο, οι ντόπιοι θα καλούνται να πληρώσουν κάτι παραπάνω, και πάει λέγοντας, κουβέντα να γίνεται, για την ηλεκτροδότηση 90 ατόμων με υδροηλεκτρικά, ντήζελ, και ...οικονομία όταν δεν βρέχει.

ΥΓ.  Τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα μόνα στον κόσμο που δεν θεωρούνται ΑΠΕ... Αλλά αν τα έπαιρνε η EDF, ή η GDF, ή η ENEL, ξαφνικά θα ήταν καταπράσινα

Δεν υπάρχουν σχόλια: