Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Ο καλός, ο κακός και ο (εγκλωβισμένος) ...μπουμπούνας


http://www.realclearenergy.org/charticles/2016/07/20/c02_reduction_the_good_the_bad_the_bone-headed_109201.html

Η περίληψη είναι ότι οι ΗΠΑ είναι οι μόνοι που μείωσαν τις εκπομπές τους επειδή υποκατέστησαν το κάρβουνο με φθηνό σχιστολιθικό αέριο.  Σε αντίθεση, η Ιαπωνία, μετά το τσουνάμι στην Φουκουσίμα υποκατέστησε πυρηνικά με κάρβουνο. Ο κουτός της παρέας είναι (κατά το άρθρο) οι Γερμανοί που για δικούς τους ...ψυχολογικούς λόγους έκλεισαν μερικά πυρηνικά, και τα υποκατέστησαν δήθεν με ΑΠΕ, αλλά στην πραγματικότητα με κάρβουνο (και εισαγωγές πυρηνικού και υδροηλεκτρικού ρεύματος, προσθέτω εγώ).

http://www.forbes.com/sites/michaellynch/2016/07/19/climate-change-advocacy-the-good-the-bad-the-dumb/?ss=energy#75278a7a1215

Το αρχικό άρθρο λέει ότι η ...Κούβα έχει χαμηλές εκπομπές επειδή είναι ...υπανάπτυκτη. Ή πάμφτωχη.  Η Κίνα έχει υψηλές εκπομπές επειδή η Κυβέρνηση δεν ...νοιάζεται (νοιάζεται και παρανοιάζεται να εξάγει σε χαμηλές τιμές και θέλει φθηνή ενέργεια, και δεν έχει αντιρρυπαντικές τεχνολογίες).  Αλλά για χαμηλές εκπομπές σε ανεπτυγμένες χώρες, μόνο τα πυρηνικά και (για όσους το έχουν ή το απέκτησαν με fracking) φυσικό αέριο. 

Δεν αναφέρει τις ΑΠΕ (τίγκα η Γερμανία σε ΑΠΕ) σαν τρόπο μείωσης εκπομπών. Οι καημένες οι ΑΠΕ δεν μειώνουν εκπομπές επειδή δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, και δεν εξοικονομούν καύσιμα.  Αλλά πληρώνονται σαν να κάνουν κάτι. Πώς λέγεται αυτός που σε κοροϊδεύει και πληρώνεται για αυτό?

Για να είμαι ...δίκαιος, μερικοί στην Γερμανία δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να έχουν πολλούς αγωγούς με αέριο από την Ρωσία, αλλά αυτό δεν ...επιτρέπεται. Ούτε, από την άλλη πλευρά ...επιτρέπεται το fracking (πολλοί οικολόγοι που καθόλου δεν επηρεάζονται από την ...Γκαζπρόμ, και εξ άλλου είναι οι ίδιοι που δεν θέλουν πυρηνικά).  Οι καημένοι οι δυνάστες μας είναι εγκλωβισμένοι (και την πληρώνουμε και εμείς).

ΥΓ1. Το 2008, με το κραχ, όλοι μείωσαν τις εκπομπές τους. Μια καλή ύφεση μειώνει την κατανάλωση, δηλαδή τις εκπομπές.

ΥΓ2.  Υπάρχει αυτή η χαριτωμένη Πολιτεία στις ΒΑ ΗΠΑ, όπου νομίζουν ότι θα ηλεκτροδοτηθούν από αιολικά. Μαθαίνουν την εμπειρία της Ευρώπης, και ...προβληματίζονται. Ο κ. Σκουρλέτης;

Δεν υπάρχουν σχόλια: