Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Η Πράσινη Φούσκα έχει σκάσει πριν το Brexit. Και ο Gabriel και η παρέα του είναι ελεεινοί ψεύτες που μᾶς θεωρούν ζώα


22 Μαρτίου 2016  Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι:  Η Εξαφάνιση της Πράσινης Ενέργειας στην Ευρώπη

Το Bloomberg New Energy Finance έχει έδρα στην Αγγλία και ειδικεύεται στην ενέργεια, και ειδικά στην Πράσινη ενέργεια (που προωθεί), και στην αγορά άνθρακα (που την θέλει ψηλά για να ...τιμωρεί τις μονάδες κάρβουνου).  Ο Liebreich είναι ο ιδρυτής και ο Πρόεδρός της.  Στις 22 Μαρτίου του 2016 έγραψε ένα άρθρο:

Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για απώλεια "νομιμοποίησης" στα μάτια των λαών της Ευρώπης και για, μεταξύ άλλων, αδυναμία χειρισμού της κρίσης και για την διάλυση του Νότου ("...the fiscal crisis, economic slowdown and attendant destruction of Southern Europe’s economies...").

Επεσήμανε ότι οι επενδύσεις στην Πράσινη ενέργεια πέφτουν συνεχώς από το 2011 και τώρα είναι σε επίπεδα 2006.  Αυτό το αποδίδει στις εγγυημένες επιδοτήσεις που παίρνουν από τους καταναλωτές,  τόσο καιρό, οι ΑΠΕ. Αναφέρει την σχετική φούσκα και το δημοσιονομικό πρόβλημα που δημιούργησε στην Ισπανία (το λέω από το 2010). Και στην Ιταλία.  Αναφέρει πώς η Γερμανία δεν μείωσε τις εκπομπές της παρ' όλες τις ΑΠΕ που έβαλε με το κλείσιμο πυρηνικών.



Και μετά αρχίζει την διαφήμιση όλων των Πράσινων Απατών που με ζαλίζουν, με ειδική αναφορά στην διασύνδεση Αγγλίας και Νορβηγίας (που είναι και ο λόγος που οι Δανοί και οι Γερμανοί δεν αντέχουν άλλες ΑΠΕ, αφού η Αγγλία έχει πλέον καπαρώσει τα Υ/Η της Νορβηγίας).

Και προαναγγέλλει ότι σε περίπτωση υπερίσχυσης του Brexit θα υπάρξει αβεβαιότητα που θα φρενάρει περαιτέρω τις Πρασινάδες.

Μην κοροϊδευόμαστε... Η φούσκα της Πράσινης Ενέργειας έσκασε πριν 5 χρόνια, με το που έσκασε η φούσκα της Ευρώπης, τον Νοέμβριο του 2011, με 3 χρόνια καθυστέρηση μετά το κραχ του 2008. Ψιλά γράμματα,  για τώρα,  αλλά μην τα ξεχνάτε... 


10 Μαϊου 2016  Μία Νέα Μελέτη Δείχνει την Κατάρρευση της Πράσινης Ενέργειας στην Ευρώπη  και αναφέρεται σε μελέτη της Ε&Υ που δημοσιεύτηκε στις 3 Μαϊου. 

Ο τίτλος της μελέτης είναι "Τι Συμβαίνει Όταν οι ΑΠΕ Πετυχαίνουν Grid Parity"?   Grid parity σημαίνει ότι το σταθμισμένο κόστος παραγωγής από κάποια ΑΠΕ είναι ίδιο με αυτό της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής.  Η απάντηση είναι απλή:  Καταστρέφουν οικονομικά ("wreak havoc") την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Η Ernst&Young λέει και πολλά άλλα, προσπαθεί να τα έχει καλά με όλους και από την μία "κατηγορεί" τις κυβερνήσεις που κόβουν τις επιδοτήσεις, και από την άλλη τις ΑΠΕ που παράγουν αναξιόπιστο ρεύμα.  Φαντασιώνεται μελλοντικούς τρόπους λειτουργίας που οι ΑΠΕ θα υπάρχουν ...κάπως, και η σούμα είναι σε emerging market opporutnities.  Emerging markets είναι ευφημισμός υπανάπτυκτων χωρών, όπου κοροϊδεύεις πιο εύκολα τους πολιτικούς.  Μήπως πήρε χαμπάρι ο κος Σκουρλέτης κάτι, τελευταία?

Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που βγήκε η μελέτη, και ακούγεται ότι η RWE δεν κάθεται και πολύ καλά...  Κάτι για την μεγαλύτερη πιθανή χρεοκοπία στην Γερμανία -- χάρη στις επιδοτούμενες ΑΠΕ.   Βέβαια, αυτό δεν είναι "νέα" είδηση, τον Μάρτιο του 2105 είχε γραφτεί ότι η επίσης Γερμανική ΕΟΝ έκλεισε δύο σύγχρονες μονάδες αερίου επειδή έχαναν λεφτά από τις επιδοτούμενες ΑΠΕ: "The rise in subsidised renewables feed-in and reduction of wholesale power prices have affected the profitability of the units".  Και όπως φαίνεται στα στοιχεία της ηλεκτροπαραγωγής της Γερμανίας, το load following γίνεται με ...λιθάνθρακα.

Και μπορεί οι ΑΠΕτζήδες να πανηγυρίσουν, αλλά ξεχνάνε (επίτηδες) ότι οι ΑΠΕ μπορούν να καταστρέψουν (οικονομικά) την συμβατική ηλεκτροπραγωγή, αλλά δεν μπορούν να την υποκαταστήσουνΜπορεί όταν φυσάει ή/και όταν έχει ήλιο να παράγεται πολύ ρεύμα, αλλά όπως είδαμε στο αναλυτικό παράδειγμα της Γερμανίας, επειδή η προσφορά ρεύματος σε ένα δίκτυο πρέπει να είναι ακριβώς ίση με την ζήτηση, κάτι άλλο πρέπει να "κόψει". Και το μόνο "άλλο" είναι οι συμβατικές μονάδες που αναγκάζονται να λειτουργούν μεταβλητά, δηλαδή με οικονομική ζημιά, και μη αποδοτικά, δηλαδή με αύξηση σε κατανάλωση καυσίμων και σε εκπομπές. Και όταν αυτή η μείωση δεν αρκεί, ψάχνουν να βρουν "εξαγωγές", δηλαδή απορρίψεις. Οι εξαγωγές-απορρίψεις ενοχλούν όλους τους γείτονες, εκτός εάν αυτοί έχουν περισσευούμενα υδροηλεκτρικά και περισσευούμενα νερά. Η Γερμανία έχει μείνει μόνη και σε αυτή την άσκηση και όπως ανέφερα πρόσφατα, τελικά μόνο η Αυστρία και λιγότερο η Ελβετία και η Γαλλία δέχονται το κουτουρού ρεύμα που "εξάγεται" (και που ο ελεεινός ψεύτης ο Gabriel εμφανίζει σαν καλή ευκαιρία να εξάγουμε και εμείς. Η λέξη "ψεύτης" είναι επιεικής για τον τύπο).  Και, επειδή στην Γερμανία 1) δεν μπορούν να αυξήσουν άλλο την μεταβλητότητα, 2) ούτε καίνε αέριο γιατί τους πέφτει ακριβό (και έχουν πιο φτηνό αέριο από εμάς), και 3) δεν έχουν άλλους γείτονες που να ανέχονται τις "εξαγωγές" τους, αναγκάζονται 4) να πληρώνουν ΑΠΕτζήδες για να μην παράγουν και 5) να αφήνουν την τιμή του ρεύματος να γίνεται αρνητική, δηλαδή ...πληρώνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί όταν παράγουν. Όχι, αυτό δεν ρίχνει την τιμή στον καταναλωτή, αυτός πληρώνει κανονικά τις ταρίφες-επιδοτήσεις. Χάρη στις εγγυημένες και σταθερές, ασχέτως ζήτησης, ταρίφες υπάρχουν οι ΑΠΕ.  Το διπλασιασμένο κόστος ρεύματος δεν κρύβεται.


Και αυτή η είδηση (συνειδητοποίηση;) από τον περασμένο Μάρτιο: Μετά από 1 τρις σε Πράσινες επιδοτήσεις για ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, "ελαφρά ανοδικά οι εκπομπές CO2".  Ελαφρά ανοδικά επειδή όσες χώρες αναπτύχθηκαν, έκαναν ...μουαγιέν με τις χώρες που είναι σε ύφεση και έκοψαν την κατανάλωση ενέργειας. Η ύφεση ρίχνει τις εκπομπές, όχι οι ΑΠΕ.  Μόνο ηλίθιοι και πουλημένοι πιστεύουν πια ότι οι ΑΠΕ έχουν να κάνουν με μείωση εκπομπών. Έχουν να κάνουν με στοχευμένη καταστολή, ιδιωτική φορολογία, με Γερμανικές εξαγωγές, με ο,τιδήποτε, εκτός από ενέργεια και μείωση εκπομπών.

http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/7244707/8-03052016-BP-EN.pdf/88e97313-dab3-4024-a035-93b2ab471cd9 (και στο http://www.thegwpf.com/co2-emissions-in-the-eu-have-increased-in-2015-despite-e1-trillion-in-green-subsidies/ ) και στο http://dailycaller.com/2016/05/03/europes-co2-emissions-keep-rising-despite-1-2-trillion-in-green-subsidies/

Άντε να τα εξηγήσεις όλα αυτά στα δικά παιδιά που ξεβρακώθηκαν στον ελεεινό ψεύτη που τους επισκέφτηκε για να τους ...αναπτύξει. Ο ίδιος, φυσικά, το έχει ξεκαθαρίσει:  Θα ηλεκτροδοτείται με κάρβουνο, και θα αλλάξει το πώς επιδοτεί τους ΑΠΕτζήδες, αλλά όχι πολύ, μην ταράξει τις ...εξαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: