Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Το αόρατο χέρι της μαύρης σκιάς


Γιάννης Φαίλτωρ είπε:
30/10/2011 στις 9:43 am
Φάκτορ εύγε.

«Ας θυμηθούμε ιστορικά ότι μετά το τέλος του ελληνοϊταλικού πολέμου και την τελική κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς, η συνθηκολόγηση της τότε άρχουσα τάξη, είτε γιατί αυτή ήταν φιλικά διακείμενη προς τους Γερμανούς, είτε γιατί θεωρούσε μάταια κάθε μορφή αντίστασης, δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτικό κενό το οποίο το αναπλήρωσαν οι κομμουνιστές, μια πολύ μικρή πολιτική δύναμη ως τότε. Αυτοί ανέλαβαν και οργάνωσαν τη μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση της χώρας και έγιναν κυρίαρχη πολιτική δύναμη, σημαδεύοντας πολιτικά τη μεταπολεμική Ελλάδα. Εξέφρασαν την κατάλληλη στιγμή το λαϊκό αίσθημα – άσχετα με τις δικές τους επιδιώξεις.»

Άρα όπως και η φύση, έτσι και η πολιτική απεχθάνεται τα κενά. Στο κάτω κάτω αυτή είναι η έννοια της πολιτικής. Να αφουγκράζεσαι το κοινωνικό αίσθημα και να το μετουσιώνεις πολιτικά σε πλειοψηφικό ρεύμα

Αναλύουμε, διαπιστώνουμε, γράφουμε, κλαίμε, θυμώνουμε. Η σημερινή άρχουσα τάξη, αυτή που φτιάχτηκε μεταξύ 1981 (ή το 1985) και 2004, είναι όχι απλά «φιλικά διακείμενη προς τους Γερμανούς», είναι made in Germany, αγοράζει από την Γερμανία, πουλάει στην Γερμανία, υπηρετεί, με ποσοστά, την Γερμανία. Οι πολιτικοί που έχουν αναδειχθεί από το 1981 και μετά, άλλοι λίγο, άλλοι πολύ είναι εκφραστές και υπάλληλοι αυτής της άρχουσας τάξης.

Όποιος τολμήσει να πει «άλλη άποψη», ή χάνεται σε κάποια σκοτεινή τρύπα, ή ποτέ δεν φτάνει στο μικρόφωνο ή την κάμερα της τηλεόρασης που αυτή όχι απλώς εκφράζει, αλλά ανήκει στην «άρχουσα τάξη». Φωνές που φωνάζουν, σαφώς και υπάρχουν, άλλες (πολλές) ψευδώνυμες, άλλες επώνυμες (να ένα τυχαίο link σε επώνυμο που μου ανέφερε ο ψευδώνυμος Εξάκτινος). Φωνές που χωρίς το «αόρατο χέρι της μάυρης σκιάς» που μας διοικεί από το 85 ή το 89 και μετά, είναι φωνές βοώντων στην έρημο, όσο κι αν συμφωνούμε μαζί τους, όσο κι αν συμφωνούμε ο ένας με τον άλλο.

Ο Σαμαράς έχει ένα παράδοξο, και μία (τελευταία, φοβάμαι) ευκαιρία: Το παράδοξο είναι ότι εξελέγη «περίεργα»: Χωρίς απόλυτο έλεγχο από το «αόρατο χέρι της μαύρης σκιάς». Η ευκαιρία είναι να πει «Παῖδες Ἑλλήνων ἴτε» σε όλες αυτές τις φωνές που φωνάζουν στην έρημο. Θα τον αφήσουν; Αμφίβολο... Η μαύρη σκιά είναι παντού. Θα μπορέσει; Η μαύρη σκιά ελέγχει (σχεδόν) τα πάντα. Αλλά δεν θα το μάθουμε εάν δεν δοκιμάσει, και η 29η Νοεμβρίου 2010 μπορεί να μείνει σαν η τελευταία απόπειρα της Ελληνικής Δημοκρατίας να υπάρξει (σε αυτήν, τουλάχιστον, την ζωή.

Την εικόνα την πήρα από εδώ. Ένα από τα έργα του «αόρατου χεριού της μαύρης σκιάς», κακό χρόνο να΄χει, ήταν και η επί πληρωμή καταστροφή καϊκιών.

8 σχόλια:

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Αγαπητέ Αρχαιοπτέρυγα, λόγω περιορισμένου χρόνου , σας διαβάζω με τη ψυχή στο στόμα, αλλά βλέπω πολλές απουσίες στο Αντινέα... Και εντάξει εσύ η ντόνα το αλλενάκι σας βρίσκω στα μπλογκς σας αλλά ο Επώνυμος; ο Θείος; ο Προφήτης;

archaeopteryx είπε...

Απουσίες;

Να ένα κομμάτι μου την 28η Οκτωβρίου


Για άλλους δεν μπορώ να ξέρω...

Οι καιροί Βασιλκή Σιάπκα είναι ζόρικοι... και εάν διαβάσεις και τις γενικότητες για την περίοδο τσολάκογογλου
ίσως είναι προφανές το γιατί (πέρα από την ...καθημερινότητα)

30 Οκτωβρίου 2011 3:25 μ.μ.

Εξάκτινος είπε...

Διαφωνώ με το σχόλιο του Φαίλτωρα. Υπήρξε αντίσταση και από την αστική παράταξη αλλά απλά καπελώθηκε.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και γενικότερα υπό τις συνθήκες που επικρατούν μετεπανασταστικά και ειδικότερα μετά τη μικρασιατική καταστροφή (η χώρα είναι προτεκτοράτο) δε νομίζω ότι ο Σαμαράς και ο κάθε Σαμαράς μπορεί να κάνει κάτι ειδικά με τη διαλυτική κυριαρχία της αριστεράς στην κοινωνία. Πρέπει πρώτα να ξεφύγουμε από το καθεστώς του προτεκτοράτου και μετά συζητάμε.

Ανώνυμος είπε...

"Αν ήμουν Ελληνας θα μηνύσει τους δανειστές" - Handelsblatt
«Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές μου και το βράδυ θα κατέβαινα στο Σύνταγμα για να διαδηλώσω μπροστά στο Κοινοβούλιο, ώστε να εκφράσω την διαμαρτυρία μου για μια πολιτική της κρίσης που το μόνο που κάνει είναι να την επιδεινώνει"
«Πιο επικίνδυνα όμως είναι όσα δεν φαίνονται. Αν ήμουν από την Ελλάδα θα ήμουν μεταξύ αυτών που θα έβλεπαν με ανησυχία και με επαγρύπνηση την στρατιωτική μηχανή που κυβερνούσε από το 1967 ως το 1974 και που μπορεί να ψάχνει την ευκαιρία να δράσει. Το ξέρουμε από πολλές χώρες: οι θεραπείες – σοκ είναι εχθροί της Δημοκρατίας».
«Το σπιράλ της κρίσης τρέχει όλο και πιο γρήγορα. Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής θα επιβραδύνει την αποσύνθεση της χώρας αλλά δεν θα τη σταματήσει. Όλα άργησαν κατά ενάμιση χρόνο. Αν τότε είχε γίνει διαπραγμάτευση του χρέους σήμερα θα ήταν κάτω από 100% του ΑΕΠ. Όπως έχουν τα πράγματα η χώρα θα μείνει αποκλεισμένη από τις αγορές για πολύ καιρό», τονίζουν οι δημοσιογράφοι.
ThW
Τι... κοιμισμένος λαός που καταντήσαμε...(?)

Γιάννης Φαίλτωρ είπε...

Αγαπητέ Εξάκτινε,

Το ΚΚΕ στις αρχές του πολέμου είχε πολύ μικρή πολιτική δύναμη. Οι κυρίαρχη διαίρεση του πολιτικού συστήματος ήταν Βενιζελικοί - Βασιλικοί. Όμως, οι εδώ ηγέτες δεν ακολούθησαν το παράδειγμα ηγετών άλλων χωρών όπως π.χ οι Ελεύθεροι Γάλλοι ή η εξόριστη κυβέρνηση της Πολωνίας, οι οποίες οργάνωσαν σημαντικότατα αντιστασιακά κινήματα - με κομμουνιστικά.
Δυστυχώς στη δική μας περίπτωση, οι μη κομμουνιστικές αντιστασιακές οργανώσεις δεν είχαν την πλήρη στήριξη του αστικού καθεστώτος, ήταν κατακερματισμένες χωρίς κεντρική καθοδήγηση και γι΄ αυτό εντέλει διαλύθηκαν από τόν ΕΛΑΣ. Αυτό, πιστεύω, συνέβη γιατί πολλοί - πολιτικοί και σταρτιωτικοί - που θα μπορούσαν να οργανώσουν μια μη κομμουνιστική αντίσταση, βολεύτηκαν με τη νέα κατάσταση και επεδίωξαν άλλοι τις καρέκλες, άλλοι τη βολική σιωπή. Οι δε καρικατούρες της κυβέρνησης του Καϊρου περιγράφονται θαυμάσια από το Σεφέρη στους Θεατρίνους Μ.Α (Μέσης Ανατολής).

Εξάκτινος είπε...

Το ΚΚΕ μετά την παραίτηση του Βενιζέλου από τις αξιώσεις για τις περιουσίες των προσφύγων απέκτησε ισχυρό έρεισμα από πρόσφυγες που πήγαν στο ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ μέσω του ΕΑΜ είπε στον κόσμο ότι θα πολεμήσουν τους Γερμανούς. Μετά κάποιους τους σκότωσε, όσοι πρόλαβαν έφυγαν, και κάποιοι μπλοκαρίστηκαν διότι τους είχαν κάνει συνενόχους και δε μπορούσαν να φύγουν. Το ΚΚΕ από τις αρχές του 1944 στράφηκε ενεργά κατά αυτών που δεν ήλεγχε.
Κατά τη διάρκεια 1941-43 έχουμε αρκετά θύματα, κυρίως αξιωματικούς του στρατού, που τους σκότωσαν οι Γερμανοί. Τώρα ποιος τους έδωσε και τι έγινε δεν το ξέρουμε.

Ανώνυμος είπε...

Να υποθέσουμε ότι η αντιαμερικανική υστερία ήταν ένα εργαλείο; Η "μαύρη σκιά" το χρησιμοποίησε για να αποσπάσει την προσοχή μας από τους πραγματικούς πάτρονες;

Διότι έτσι που καταντήσαμε, η αμερικανική επιρροή του παρελθόντος, σε σύγκριση με την επιτήρηση μοιάζει με πικνίκ.

porta porta είπε...

Φιλε Αρχαιε και φιλε Γιαννη,

στο μελλον θα ρωτουν..

" σ εχει γαμησει μαυρη σκια ?"

ΠΠ