Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Τι Όλυμπο θέλουμε;



η φωτό είναι από εδώ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η διαβούλευση στην Ελλάδα έχει χάσει και το νόημά της. Σε πολλά θέματα που ανέβηκαν – ειδικά από το ΥΠΕΚΑ – καταστρατηγήθηκε κάθε κανόνας που θεωρητικά διέπει αυτό το θεσμό.
Έχω δει το υλικό που αναρτάται ως συνοδευτικό στο προτεινόμενο νομοθέτημα σε άλλες διαβουλεύσεις σε άλλες χώρες. Μαζί υπάρχουν ένα πλήθος εγγράφων, πληροφοριών. Χάρτες, αιτιολογήσεις, εκθέσεις, μελέτες, οι αποφάσεις τοπικών, επαγγελματικών, κοινωνικών φορέων κλπ, που έχουν ενημερωθεί εγκαίρως για το τι προτίθεται να κάνει η διοίκηση σε μια περιοχή. Πολλά στοιχεία συνόδευαν το προτεινόμενο νομοθέτημα. Και φυσικά δινόταν αρκετός χρόνος να μελετήσουν οι ενδιαφερόμενοι το σχετικό υλικό πριν καταθέσουν θέσεις, ενστάσεις ή οτιδήποτε άλλο.

Συγκεκριμένα για τον Όλυμπο, ο χρόνος που ορίστηκε να υποβάλλει κάποιος σχόλια, ήταν ελάχιστος. Μια παλιά Μελέτη υπήρχε, όμως ελάχιστοι την είχαν δει. Οι τοπικές κοινωνίες (από όλες τις πλευρές του Ολύμπου) δεν είχαν ιδέα για το τι είχε ήδη ετοιμαστεί. Αντί να ζητήσουν πρώτα τη γνώμη τους και μετά να φτιάξουν ένα σχέδιο Π.Δ., πρώτα έφτιαξαν ένα κείμενο και μετά δήθεν ζητούν τη γνώμη τους! Επιστημονικά στοιχεία που να δικαιολογούν αυστηρούς αποκλεισμούς δραστηριοτήτων δεν υπάρχουν. Γιατί έφτιαξαν αυτό το νομικό κείμενο και το έχουν αναρτήσει εκεί, δήθεν ζητώντας τη γνώμη των πολιτών, φοβάμαι ότι οι ίδιοι οι συντάκτες του δεν ξέρουν.

Έτσι έκαναν και με το Π.Δ. για τον Υμηττό, (αλχημείες και μεθοδεύσεις στη διαβούλευση, απαξίωση της γνώμης των πολιτών κλπ) και τώρα, έχουν γίνει ένα σωρό προσφυγές στο ΣτΕ κατά του Προεδρικού Διατάγματος.
Με λίγα λόγια, προχειρότητες, απαξίωση της γνώμης των πολιτών, φανταστικά σενάρια διαχείρισης και ταλαιπωρία για όλους. Έξοδα και τρέξιμο μετά στο ΣτΕ για να ξαναελεγχθούν όλα αυτά που έπρεπε να είχαν ήδη ελεγχθεί την ώρα που έπρεπε.
Ζούμε (μάλλον από τύχη) στη χώρα του παραλόγου.

archaeopteryx είπε...

πριν μήνες, όταν έβλεπα διαβουλεύσεις, έφτιαχνα αναρτήσεις με χαρτι υγείας για ντεκόρ...

Η διαβούλευση για την επιτάχυνση των ΑΠΕ ξεκινούσε με την ...παραδοχή ότι είναι Εθνική Προτεραιότητα να βάλουμε ΑΠΕ γιατί ζεσταίνεταιο Πλανήτης.

Μπορώ να σκεφτώ καμία 20αριά Εθνικές προτεραιότητες που δεν έχουν σχέση με το θέμα.

Αγορασμένος Νόμος

Ανώνυμος είπε...

Και ανησυχούσα….
Η νεότερη είδηση:

Οργανώσεις υπέρ της προστασίας του Ολύμπου
Υπέρ της προστασίας και της υπογραφής ενός προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Ολύμπου είναι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας (Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας και WWF Ελλάς).

“….Παρόλο που οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ αναγνωρίζουν περιθώρια βελτίωσης συγκεκριμένων διατάξεων, θεωρούν ότι το Προεδρικό Διάταγμα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπει δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν όχληση στην πανίδα, να υποβαθμίσουν τα ευαίσθητα οικοσυστήματά του και να υποβαθμίσουν τον χαρακτηρισμό του Ολύμπου ως παγκόσμιου βιοαποθέματος….”

http://hellas.net/37124/organosis-iper-tis-prostasias-tou-olimpou/

Δεν διάβασα στο παραπάνω κείμενο κάτι για τις αντιδημοκρατικές και ασαφείς διαδικασίες του εν λόγω νομοθετήματος, που ζημιώνουν τις κοινωνίες γύρω από τον Όλυμπο. Τα στελέχη που εργάζονται σε αυτές, ίσως και να το πιστεύουν, ότι το μοναδικό καθήκον τους είναι να ομιλούν και να νοιάζονται μόνο για τα βιαπόθεματα!

Επομένως, σήμερα αναμένεται (από το ΥΠΕΚΑ) ότι θα "κλείσει" και η Διαβούλευση, χωρίς παρατάσεις!