Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η εθελοντική υποχρεωτική αναδιάρθρωση (πάει αυτό, τελείωσε το PSI, this is Πάρτα, next)


Σε συνέχεια του προηγούμενου, είναι προφανές ότι αφ' ενός οι πολλοί δεν καταλαβαίνουν και οι υπόλοιποι δεν ενδιαφέρονται να εξηγήσουν. Το PSI δεν συμφέρει.  Βασικά τους Ευρωπαίους, αλλά κατά μερικούς και εμάς.  Δείτε π.χ. το πρόσφατο άρθρο από την Κύπρο: "Στην πράξη αυτό σημαίνει πως κανείς πλέον δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η ίδια συνταγή δε θα εφαρμοστεί και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, παρά τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων ηγετών πως κάτι τέτοιο αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα επιτόκια να είναι υψηλότερα και οι όροι δυσμενέστεροι".


Αυτά είπε και ο Ορφανίδης (της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου) προτείνοντας σαν λύση  "να πραγματοποιηθεί μια αλλαγή πορείας στο ελληνικό PSI και αντί για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να δοθούν στην Ελλάδα από τα υπόλοιπα κράτη μέλη χαμηλότοκα τριανταετή δάνεια". Αυτό μπορεί να αρέσει σε μερικούς (και να αντιστοιχεί σε μερικές χρηματοοικονομικές πτυχές με μερική διαγραφή χρεών) αλλά πολύ αμφιβάλω εάν πολιτικά μπορούν οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο, και εάν συμφωνήσουν δεν θα μιλάμε για κάτι χειρότερο από (τριακονταετή) απώλεια κυριαρχίας (για δική τους εσωτερική κατανάλωση και για να τρομάξουν και τους Ιταλούς. Άσε που δεν ξέρω πώς θα το χειριστούν λογιστικά... Βαρετά αυτά τα λογιστικά...

3 σχόλια:

ΓΣ είπε...

Εγώ καταλαβαίνω ότι πάλι δεν ΤΟΥΣ συμφέρει. ΑΥΤΟΥΣ δεν συμφέρει.

Ανώνυμος είπε...

Aρχαίε καλησπέρα.

Εχεις καταλήξει τι συμβαίνει;
Γιατί να μη δέχονται οι ιδιώτες τα 40 δις που κατέχουν να γίνουν 20 εφόσον παίρνουν άλλα 30 ντούκου, κι ενεργοποιούνται και τα cds ;

Μήπως σκοπός είναι μπλαμπλά επ άπειρον με Παπαδημιο επάνω και ξεπουλημα των πάντων με Τρώυχαντ, Ελιος κλπ ;

archaeopteryx είπε...

Misha εδώ και μέρες, μερικοί διαχειριστές κεφαλαίων που είχαν αγοράσει ομόλογά μας (μάλλον πρόσφατα, σε χαμηλές τιθμές από Γερμανικές ή Γαλλικές τράπεζες -- αυτό το εικάζω, δεν το ξέρω) και που αγόρασαν ασφάλεια (CDS) για ενδεχόμενο χρεοκοπίας,λένε, εδώ και μέρες, "δεν συμμετέχουμε". Μερικοί άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων πήγαν πρόσφατα και αγόερασαν και αυτοί ομόλογα και ασφάλεια (CDS). Αυτό ακούγεται σαν σπέκουλα με την χρεοκοπία μας, στην οθσία είναι σπέκουλα στην (κακή ή ανεδαφική) συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Εφ όσον δεν μάζεψαν ή δεν έχουν μαζέψει τα 2/3 για "εθελοντικό" δεν έιναι εθελοντικό. Πήγαν να το κάνουν υποχρεωτικό εθελοντικό και ξεσηκώθηκαν οι λεμονόκουπες, και μάλλον χάλασε η δουλειά. ΔΕΝ έχει χαλάσει ακόμα επίσημα, ή δεν το ξέρω, με την έννοια ότι σε αυτές τις δουλειές δεν πέφτει η αυλαία μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία το τελευταίο κομματι της όπερας.