Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Υποχρεωτικά εθελοντική, ή εθελοντικά υποχρεωτική αναδιάρθρωση υπό την απειλή των CDS


Εάν η "Ευρώπη" υπήρχε, θα συνειδητοποιούσε ότι όλο το Ελληνικό πρόβλημα είναι ότι "χρωστάμε (σε Γάλλους και Γερμανούς) για πράγματα που ψωνίσαμε (βασικά από Γερμανούς και Γάλλους)". Κακώς εμείς, κακώς και αυτοί -- δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι αρνούνται να γράψουν τις ζημιές (δήθεν δεν αντέχουν οι Τράπεζες), ΚΑΙ αρνούνται να τις περάσουν σε αυτούς που πραγματοποίησαν τις επισφαλείς πωλήσεις (αυτό που λέω εγώ, "ποῦ ξανακούστηκε ο επιδρομέας να επιστρέφει τα λάφυρα").

Το ότι δεν τα έκαναν όλα αυτά τόσο καιρό, ίσως αποδειχθεί χειρότερο για όλους από ότι η Lehman για την Αμερική (αν και εκεί οι δυνάμεις του σκότους ίσως ήθελαν την Lehman τελειωμένη).

Τι μας εμποδίζει τόσο καιρό να κάνουμε το προφανές, δηλαδή μονομερή στάση εξωτερικών πληρωμών;  Πολλά και διάφορα, και ένα από αυτά, τα CDS. Το ότι θα πληρώσουν οι ασφαλιστές πολλά λεφτά σε αυτούς που έχουν ασφαλιστεί έναντι του ενδεχομένου να πτωχεύσουμε. Και αυτό έχει πολλά παρατράγουδα. Το πιο χαριτωμένο είναι ότι ήδη ψιθυρίστηκε ότι μπορεί οι ασφαλιστές να μην πληρώσουν. Επίσης χαριτωμένο, ότι 2-3 hedge funds δεν έχουν κανένα λόγο να συμμετάσχουν στην δήθεν εθελοντική ρύθμιση, αφού θα κερδίσουν περισσότερα (από τα CDS) εάν δεν συμμετάσχουν, και ίσως πήραν φτηνά τα ομόλογα όταν, έντεχνα, Γερμανοί και άλλοι τα ξεφορτώνονται τόοοσο καιρό. Το πιο χαριτωμένο από όλα είναι ότι και συμβατικοί διαχειριστές τώρα αγοράζουν Ελληνικά ομόλογα και CDS, με σκοπό να βγάλουν και αυτοί από την υποχρεωτική εθελοντική ρύθμιση.

Και πῶς μπορεί να επιβάλει κάποιος ...εθελοντικές ανταλλαγές;  Αυτόματα δεν το κάνει "πιστωτικό γεγονός"; Και πως μπορεί η "Ευρώπη" που δήθεν δεν ανακατεύεται σε "εθελοντικές" διαπραγματεύσεις να κάνει "αυστηρές προειδοποιήσεις" να μην τις κάνουμε υποχρεωτικές;


Η υποχρεωτικά εθελοντική (ή εθελοντικά υποχρεωτική) εάν προτιμάτε φύση της μη αναγνώρισης της οικονομικής και λογιστικής πραγματικότητας, θα θέσει σε κίνδυνο όοοολο το μελλοντικό πρόγραμμα ευρωχρηματοδότησης, αφού κανείς δεν είναι βλάκας και κανείς δεν θα αγοράσει ποτέ ομόλογα από εκδότη που φτιάχνει εθελοντικοϋποχρεωτικούς κανόνες κατά το δοκούν.  Ο φίλος μου ο a. thymosophus λέει ότι θα τα σκάσουν τελικά οι Γαλλογερμανοί (ή οι "Ευρωπαίοι") και θα φάνε την ζημιά μας. Εγώ δεν το βλέπω, γιατί ποτέ δεν είδα πειρατή να επιστρέφει λάφυρα, ή πουτάνα να πληρώνει τον πελάτη της (μόνο σε ανέκδοτα -- εδώ η άλλη του τα δάγκωσε επειδή δεν την πλήρωνε), και ο a. thymosophus απαντά, "τότε θα διαλυθεί η Ευρωζώνη", αλλά αυτό δεν αρέσει στον προεκλογικό Ομπάμα, που πήγε να βάλει τους δικούς του να σώσουν την κατάσταση αλλά δεν αρέσει στους Ρεπουμπλικάνους.

Δεν θα ήταν πολύ πιο απλό, να επιστρέψουν οι πειρατές τα λάφυρα; Που πρέπει να το σκέφτονται, εξ ου και τα Project Helios, μικρή προσπάθεια να τα ξαναπάρουν με άλλο τρόπο...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η S&P θα υποβαθμίσει σήμερα "διάφορες χώρες της ευρωζώνης", αναφέρουν στο Reuters υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωζώνης.

Διευκρινίζουν παράλληλα ότι η Γερμανία δεν θα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που θα υποβαθμιστούν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να επηρεαστεί η αξιολόγηση της Ολλανδίας.

Στο άκουσμα της πληροφορίας για ενδεχόμενη υποβάθμιση ευρωπαϊκών κρατών από την S&P οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων γύρισαν ανοδικά.

H διαφορά του ισπανικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού (spread) αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης, στις 353, το spread του γαλλικού 10ετούς 7 μονάδες βάσης στις 129 και το spread του βελγικού 18 μονάδες βάσης στις 242. Πάνω από τις 500 μονάδες βάσης κινείται εκ νέου το spread του ιταλικού δεκαετούς.

Την ίδια ώρα τα futures του γερμανικού 10ετούς διαμορφώνονται σε ιστορικό υψηλό στο 140,22.

Σημαντική πτώση καταγράφει και το ευρώ, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να κινείται αυτή την ώρα στο 1,2705 δολάριο.

aldebaran είπε...

Λεφτά υπάρχουν αγαπητέ, απλά είναι για άλλους

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63602338

evros είπε...

Τι μας εμποδίζει τόσο καιρό να κάνουμε το προφανές, δηλαδή μονομερή στάση εξωτερικών πληρωμών;
Να απαντήσω στο ερώτημα; Τα αρ.....