Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Χαχαχαχάαα! Το παραδέχονται! Υπάρχουν ΜΟΝΟ επειδή επιδοτούνται


...η υλοποίηση πολλών έργων έχει παγώσει εξ αιτίας της πιστωτικής ασφυξίας και οτι η μείωση των εγγυημένων τιμών θα έδινε τη χαριστική βολή στον κλάδο... (αμάν και πότε!)

...γιατί δεν ξέρεις αν αύριο υπάρχει κάποιος να σε πληρώσει και με τι θα σε πληρώσει.. (και δεν είναι ο ΔΕΣΜΗΕ, βρε ανόητε, ο καταναλωτής δεν έχει, και δεν ΘΕΛΕΙ να σε πληρώσει)

δήλωση του γενικού διευθυντή της Gamesa, ο οποίος είπε ότι "δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα για ένα πράγμα,

για τα Feed-In-Tarifs". Gamesa. Φαλίρισε στην Ισπανία ή ακόμα; Τελειώσατε εκεί και βγήκατε παγανιά...  "Soria se pregunta si debe seguir aumentando la instalación de renovables con prima... ¿debemos seguir aumentando la de las más caras y las que requieren una prima?", Βρε ουστ! Να πάτε στην Μπουρκίνα-Φάσο να βάλετε σαβούρες).

ο κ. Γιάννης Τσιπουρίδης... Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, παρουσιάζοντας ένα από τα νέα πρότζεκτ της εταιρίας, το αιολικό πάρκο της Ροδόπης... Μέρος του προβλήματος της χρεωκοπίας της Ελλάδας, αλλά δεν το καταλαβαίνει.

...Ντίνος Μπενρουμπή , εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντήςτης Protergia (Μυτιληναίος). To πάρκο ενώ έχει λάβει άδεια παραγωγής συναντά αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την υπόλοιπη γραφειοκρατία, η υλοποίησή του να καθυστερεί, παρότι από την λειτουργία του ο Δήμος Ικαρίας θα εισπράττει περίπου 5,5 εκατ. ευρώ ετησίως.. Τις χάντρες και τα καθρεφτάκια να τα δώσετε εκεί που ξέρετε. ΔΕΝ σας θέλουν. Αλλά σας "αγαπούν" στον ΣΕΒ, χαχαχάαα.

"Τερνα Ενεργειακή" ... κ. Χρήστος Γκιώνης, διευθυντής ανάπτυξης αγορών εξωτερικού της εταιρίας. Το πάρκο, που συνδυάζει χαρακτηριστικά off shore αιολικού (διπλή επιδότηση στην ξηρά), έχει ισχύ 69 MW (δώσε εγγύηση πόσο καύσιμο θα εξοικονομείς, αν τολμάς) . Η εγχώρια προστιθέμενη αξία στο έργο είναι 4-5% (τόσο πολύ;) υψηλότερη σε σχέση με τα άλλα αιολικά. "Το αιολικό δυναμικό της Ελλάδας είναι σπουδαίο και μπορεί να εξαχθεί στο εξωτερικό" (κατάφορο ψέμα! Οι Βούλγαροι, οι Τούρκοι και Αλβανοί, αν θέλουν τον μπελά σου, θα σε πληρώνουν στην δική τους ΟΤΣ, 30, αν είσαι τυχερός! Ζητάς να επιδοτεί ο Έλληνας καταναλωτής το dumping της άχρηστης αιολικής ενέργειας -- δες εμπειρία Πολωνίας και Τσεχίας!)

το κράτος να αρχίσει να δίνει ειδικές επιδοτήσεις για την εγκατάσταση αιολικών σε περιοχές με χαμηλό αιολικό δυναμικό (Ποιό κράτος βρε άνθρωπε;  Εφημερίδες διαβάζεις;  "Χρεωκοπία" ξέρεις τι είναι;  Θα ψοφάει κόσμος της πείνας και εσείς θέλετε να πληρώνεστε για να μην πουλάτε ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ;  Είτε σε "υψηλά" είτε σε "χαμηλά" δυναμικά. Πώς ορίζεις το "δυναμικό";  Δοκίμασε "πόσα συμβατικά καύσιμα υποκαθιστάτε -- πραγματικά, όχι από θεωρητικούς υπολογισμούς μαϊμούδες, δες τα Falkands. Το 40% εξοικονόμηση μετρήθηκε στα 6,3%. Λίγη ντροπή. 

Δώστε εγγυήση υποκατάστασης καυσίμου, εάν τολμάτε

Η είδηση και οι επώνυμες δηλώσεις είναι από εδώ. Τα προσχήματα έπεσαν.

8 σχόλια:

Λήδα είπε...

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2126096

Τι ειναι αυτο πάλι;

spiral architect είπε...

Βαστάτε ρε τις επιδοτήσεις γιατί τη Gamesaμε!
(τώρα που αρχίζουν και σφίγγουν οι κώλοι με τη χρηματοδότηση εντός 12μήνου για την κατασκευή φωτοβολταϊκών ... βάστα Τούρκο να γιομίσω!)

spiral architect είπε...

Στον άστεγο ποιος θα δώσει στέγη;
Στον άνεργο ποιος θα δώσει δουλειά;
Στον εργάτη και στον υπάλληλο ποιος θα του δώσει πίσω τη χαμένη του αξιοπρέπεια;

Τα μ....πανα της Γκαμέσα (που πας ρε φουκαρά Καραμήτρο με τέτοιο brandname στην Ελλάδα;) και των λοιπών αρκουδιαρέων μόνο τον μπεζαχτά της ταρίφας σκέφτονται και δεν ντρέπονται να εκστομίσουν!

Ανώνυμος είπε...

Μπορούμε να συννενοηθούμε μεταξύ μας και να τους πληρώνομε με πράσινα κουπόνια;

Ενα είδος eco-self help-commune για την άμεση λαϊκή υποστήριξη της πράσινης ενέργειας.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Αν μια κυρία οικολόγα διοριστει διευθύντρια της REPSOL την αποκαλούμε μανδάμ Ρεψώλα;

Το ρωτάω διότι τον Λη Αϊακόκα τον αποκαλόυσανε Μίστερ Κράισλερ αν θυμάμαι καλά.

Kaymakchalan

Λήδα είπε...

Αντε γειά, ενοπλες δυνάμεις.
Οι αλητες πολιτικοι μας αφησαν εντελως ανυπεράσπιστους.

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=32430&Itemid=151

YG είπε...

Αγαπητοί συνάδελφοι,

κάνω μια μικρή ενημέρωση για τη χθεσινή συνάντηση στον ΥΠΕΚΑ.

Μετείχαν, εκτός από την ΕΛΕΤΑΕΝ οι εξής φορείς: ΕΣΗΑΠΕ, ΣΕΦΕ, ΠΑΣΥΦ, ΣΕΒΦΩ, ΕΣΜΥΕ, ΣΕΦ, ΣΠΕΦ, ΙΕΝΕ, ΕΒΕΚΙΝ, Greenpeace, WWF, ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ, ΡΑΕ, Οικολόγοι Πράσινοι. Από πλευράς ΥΠΕΚΑ ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μαθιουδάκης και πολλοί σύμβουλοι.

Το γενικό μου συμπέρασμα είναι: Το κλείσιμο του Υπουργού στο τέλος ήταν πολύ καθησυχαστικό αλλά η αρχική τοποθέτησή του ήταν για μένα σοκαριστική. Μίλησε για μείωση της τιμής των αιολικών κατά 5%, κατάργηση της προσαύξησης του 20% σε περίπτωση μη επιδότησης και αποκλεισμό των αιολικών από τον αναπτυξιακό νόμο. Είχε πει εξ αρχής όμως ότι δεν θα κάνει ανακοινώσεις αποφάσεων οι οποίες δεν έχουν ληφθεί και θα παραθέσει κάποιες ιδέες για συζήτηση. Στο δε κλείσιμο της σύσκεψης, μετά την αντίδραση που υπήρξε, είπε ότι καταγράφει την έντονη διαφωνία των περισσοτέρων για την απαλοιφή της προσαύξησης του 20% .

Πιο αναλυτικά:

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Υπουργός είπε:

1) Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Δεν θα κάνω ανακοινώσεις. Συνεχίζουμε τη συζήτηση

2) Οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες

3) Υπάρχουν 2GW ΦΒ με κλειδωμένη τιμή (σε άλλη αποστροφή του λόγου του είπε ότι από αυτά θα γίνουν το 1/3 – Ο Ζαχαρίου είπε το 20%).

4) Για τα αιολικά είπε ότι ο στόχος του 2014 (4GW) πιάνεται

5) Για τα ΦΩ είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο στόχος του 2014 (1,5 GW) θα πιαστεί

6) Πρέπει να μειώσουμε το έλλειμα του ΔΕΣΜΗΕ

7) Να μετονομαστεί το Τέλος ΑΠΕ

8) Προτάσεις:

8.1) αναπροσαρμογή των τιμών, όχι για υπογεγραμμένες συμβάσεις (μίλησε για 5% στα αιολικά και για 15%-20% στα μεγάλα ΦΒ (δεν διευκρίνισε τι σημαίνει αυτό)

8.2) Κατάργηση της προσαύξησης 15-20% για όσους δεν παίρνουν επιχορήγηση

8.3) Εξαίρεση των αιολικών από τον αναπτυξιακό

8.4) Διαγωνισμός για ΦΒ με ισχύ μεγαλύτερη των 10 MW

8.5) Μείωση του 18μηνου για τα ΦΒ σε 9μηνο (αυτό καταλαμβάνει και υπογεγραμμένες συμβάσεις η απομένουσα διάρκεια των οποίων μειώνεται αναλογικά)

8.6) η τιμή να κλειδώνει με τη σύνδεση

8.7) να επιβληθεί τέλος στις μεταβιβάσεις αδειών και εξετάζεται νομικά αυτό να γίνει και για τις μεταβιβάσεις μετοχών.

Υπήρξε έντονη αντίδραση ειδικά από τους φορείς που εμμέσως ή αμέσως εμπλέκονται με αιολικά και ΜΥΗ (ΕΣΗΑΠΕ, ΕΛΕΤΑΝ, ΕΣΜΥΕ, ΣΕΒΦΩ) οι οποίοι επεσήμαναν το καταστροφικό και ανώφελο της οποιαδήποτε μείωσης στα αιολικά και ΜΥΗ. Θα έλεγα ότι οι ΦΒ εμφανίστηκαν κάπως διαφοροποιημένοι στην ένταση της αντίδρασης. Ο ΠΑΣΥΦ έκανε μια έξυπνη τοποθέτηση επισημαίνοντας ότι οι ιδέες αυτές θίγουν μεν όλους αλλά πρωτίστως τους μικρούς. Ο ΣΕΦ και ο ΣΠΕΦ μάλλον μπήκαν στη λογική της μείωσης αλλά όχι τόσο μεγάλης και ειδικά στις στέγες (ο ΣΠΕΦ).

Προσωπικά, δεν απόφυγα να κάνω μια συναισθηματική τοποθέτηση λόγω του αρχικού σοκ που αισθάνθηκα. Επεσήμανα ότι αυτό που λέει ο ΥΠΕΚΑ είναι μείωση 25% στην τιμή των αιολικών και εκεί με διέκοψε ο Υπουργός για να με ρωτήσει τι εννοώ και πώς το υπολογίζω. Από τα υπόλοιπα που είχα προγραμματίσει, επεσήμανα μόνο το ότι τα αιολικά δεν μπορούν να υπόκεινται σε οριζόντιες περικοπές διότι η απόδοσή τους εξαρτάται από το δυναμικό κάθε έργου και από το κόστος κάθε κατηγορίας έργων. Και ζήτησα μελέτη για την επίπτωση των ιδεών αυτών στην απόδοση των επενδύσεων, για το προσδοκώμενο όφελος στο λογαριασμό του ΔΕΣΜΗΕ και για την επίπτωση στην ανάπτυξη.

Η τοποθέτηση του Ζερβού ήταν πάρα πολύ δυνατή και σημαντική διότι επεσήμανε και τεκμηρίωσε την αντίθεσή του στην μείωση των τιμών αιολικών και αμφισβήτησε έντονα την πιθανότητα επιτυχίας των στόχων.

YG είπε...

Ο ΔΕΣΜΗΕ επεσήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθεί το αιολικό δυναμικό των νησιών του Αιγαίου. Επίσης ο ΔΕΣΜΗΕ επεσήμανε ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να ανησυχούν για τις πληρωμές και ότι υπάρχουν πάντα μικρές καθυστερήσεις αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας (Ο Αντωνόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι μπλοκάρει το τηλεφωνικό τους κέντρο). Η ΡΑΕ δεν μπήκε στην ουσία του ύψους των τιμών, αναφέρθηκε στα 3 σημαντικά κείμενα που έχει εκδώσει για το ειδικό τέλος, το κόστος της ΔΕΗ και τη στρατηγική για το target model και είπε ότι δεν έχει δει κάποια συνολική μακροχρόνια μελέτη για το θέμα κόστους/οφέλους από την οποία πρέπει να προκύψει η αποζημίωση που θα λαμβάνουν οι ΑΠΕ.

Στο κλείσιμο ο ΥΠΕΚΑ συνόψισε ως εξής:

1) Επισημάνθηκε από πολλούς ότι πάμε κάπως στα τυφλά

2)Υπήρξε έντονη διαφωνία για την κατάργηση της προσαύξησης 15-20% για μη επιδότηση

3)Μάλλον θετική αντίδραση από κάποιους στη μείωση του 18μηνου με πολλές επιφυλάξεις (ΣΣ δεν συμμερίζομαι αυτή την εκτίμηση – υπήρξε σαφή αντίδραση σε αυτό η οποία απλώς επισκιάστηκε από την αντίδραση σε άλλα θέματα που αξιολογήθηκαν από τους φορείς ως πιο σημαντικά)

4) Υπήρξε κατανόηση για λελογισμένη μείωση στα ΦΒ αλλά το 15-20% είναι μεγάλο

5) Υπήρξε επισήμανση της μεγάλης τιμής των ΦΒ σε στέγες

6) Υπήρξε συναίνεση στο θέμα του ελληνικού περιεχομένου του εξοπλισμού

7) Θετική στάση στο ζήτημα της μεταπώλησης των αδειών

8) Δεν είδα αντιδράσεις στο θέμα του να κλειδώνει η τιμή στα ΦΒ με τη σύνδεση (ΣΣ ομοίως δεν συμμερίζομαι αυτή την εκτίμηση – οι φορείς εντόπισαν την αντίδραση τους σε άλλα θέματα που αξιολογήθηκαν ως πιο σημαντικά)

9) Ζητήθηκε περαιτέρω βοήθεια σε κάποιες τεχνολογίες.

Τέλος επανέλαβε με έμφαση ότι αυτά που είπε στην αρχή δεν είναι αποφάσεις, δεν πρέπει να διαρρεύσουν διότι είναι απλά κάποιες ιδέες, ήταν πολύ καθησυχαστικός, είπε ότι ούτως ή άλλως μόνο τα για ΦΒ μπορεί να πάνε γρήγορα διότι αρκεί ΥΑ ενώ για τα άλλα χρειάζεται νόμος και το ΥΠΕΚΑ θα είναι πολύ προσεκτικό και γενικά ήταν πολύ καθησυχαστικός και ως προς το χρονοδιάγραμμα πιθανών παρεμβάσεων και ως προς το περιεχόμενο τους.

Επεσήμανε επίσης ότι αυτά ήταν απλά ιδέες, δεν πρέπει να διαρρεύσουν ως αποφάσεις, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και γενικά η εικόνα που διαμόρφωσα προσωπικά από την τελική του τοποθέτηση ήταν θετικά και καθησυχαστική.

Συμπέρασμα: Παραμένουμε σε εγρήγορση (το όπλο παρά πόδας που έλεγε και ο Ζαχαριάδης). Προσπαθούμε να κάνουμε lobbying για τις θέσεις και τα επιχειρήματά μας. Δεν υπάρχει προς στιγμή λόγος για δημόσια αντίδραση. Είμαστε προσεκτικοί στη δημόσια παρουσία μας και σε επικοινωνίες μας με τον τύπο: Δεν χρειάζεται να κοινοποιούμε πράγματα που ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι είναι απλά ιδέες και σεβόμαστε απόλυτα ως προς αυτό το σημείο αυτό που ζήτησε ο Υπουργός.

Φιλικά