Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα αιολικά στην Γερμανία;

Σας έχω κουράσει με τα ενεργειακά της Γερμανίας (διάφορες αναρτήσεις στην ενότητα αυτή)   αλλά από εκεί ξεκινάει η πράσινη άσκηση, να δούμε ξανά αυτοί που βρίσκονται.


Σε μία εξαιρετική ιστοσελίδα από την Γερμανία (που μου υπέδειξε σχολιαστής) βρήκα ότι τα αιολικά συνέβαλαν κατά  7,6% στην ηλεκτροδότηση, σε σχέση με 6% το 2010 (και 6,5% το 2008). Αλλά είναι σωστή αυτή η στατιστική;  Ή κοροϊδεύουν και τους εαυτούς τους;

Όπως είδαμε και στο απλό παράδειγμα των μικροσκοπικών Falklands, όταν έχεις αιολικά σε ένα δίκτυο, η υποκατάσταση καυσίμου είναι πολύ μικρότερη από την φαινομενική αιολική ηλεκτροδότηση, αφού οι αιολικές μεγαβατώρες "γράφονται", όσο παράλληλα καίνε και οι συμβατικές μονάδες, ούτως ή άλλως για να αποφευχθούν blackout ή άλλα προβλήματα (ή να είναι κάποιος στο χειρουργείο και να κόψει ο αέρας). Και να τι συμβαίνει όταν έχεις, όπως η Γερμανία, πολλά αιολικά και περιμένεις να είναι μη ασήμαντο ποσοστό της ηλεκτροδότησης (από την Welt Online):

Η εφημερίδα λέει ότι φαίνονται οι συνέπειες του κλεισίματος 8 συμβατικών (πυρηνικών) μονάδων.  Η διαχείριση του δικτύου χρειάστηκε εφεδρικούς σταθμούς από την Αυστρία και από παλιές μονάδες που καίνε πετρέλαιο. Και ήταν τυχεροί οι Γερμανοί που τον Δεκέμβρη δεν έκανε κρύο και ήταν εφικτές και οι εισαγωγές από την (πυρηνική) Γαλλία. Σε τέτοιες περιπτώσεις εκτός από εφεδρικούς σταθμούς και εισαγωγές, ο διαχειριστής του δικτύου παίρνει και άλλα μέτρα όπως επιλεκτικές περικοπές σε πελάτες για να κρατήσει το δίκτυο σταθερό.  Αντίστοιχα μέτρα για αποφυγή blackout είχαν άλλες 990(!) φορές το 2011 και 290 φορές το 2010.    Το κόστος των παρεμβάσεων είναι "εκατομμύρια". Και ζητώ συγγνώμη, αλλά τα Γερμανικά μου περιορίζονται σε ό,τι μου λέει το Google translate.

Το γράφημα δείχνει αυξομείωση στην αιολική παραγωγή που αντιστοιχεί σε ...11 γιγαβατ(!) σε ένα 24ωρο. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι χειρότερο από ανεπαρκείς διασυνδέσεις μεταξύ του αιολικού Βορά και του ενεργοβόρου Νότου (αλλά όπως έχω γράψει και παλαιότερα οι Γερμανοί δεν θέλουν άλλους πυλώνες να τους χαλάνε το τοπίο -- μαζί τους εγώ!).

Οι Γερμανοί λένε ότι πέτυχαν 7,6% αλλά είναι παραμύθι στατιστική. Τι να το κάνω το 7,6% όταν μου γλυτώνει το 3% (αν το γλυτώνει και αυτό) του συμβατικού καυσίμου; Πόσο χρήσιμη είναι η στατιστική "7,6%" όταν έχεις 900 παρεμβάσεις για αποφυγή blackout τον χρόνο;  Τι αξία έχει το 7,6% εάν μία φορά το τόσο εξαρτάσαι από εισαγωγές;  Και θα μπορούσε η Αυστρία ή η Γαλλία να συμβάλουν εάν είχαν οι ίδιες ανάγκη το ρεύμα ή εάν και αυτές είχαν από 20.000 αιολικά; Έτυχε και δεν είχαν ανάγκη.

Η ετήσια στατιστική παραγωγή, 6%, 7%, 8% από 25.000 αιολικά δεν λέει τίποτα. Οι χρήσιμες στατιστικές είναι 1) πόσο καύσιμο υποκατέστησαν (σχεδόν τίποτα)  και 2) πόσες μέρες θα είχε blackout εάν δεν υπήρχαν ΜΗ αιολικοί γείτονες (πολλές).

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε στην Αγγλία τον Δεκέμβριο του 2010. Το φαινόμενο το έχει προβλέψει η Ε.ΟΝ από το 2005.

Και όπως μου επισημαίνει η ThW, και οι Γερμανοί (οι άνθρωποι, όχι το βαθύ κράτος) έχουν αρχίσει και βαριούνται το παραμύθι:  http://wilfriedheck.tripod.com/ 


Ρωτώ λοιπόν τους Ζερβούς και τους Τσιπουρίδηδες και τον Παπακωνσταντίνου: Εάν η Ελλάδα έχει συνολικά 5 συμβατικά GW και βάλει και 2.000 φτερωτές, πόσες φορές τον χρόνο θα έχουμε blackout; Πόσο θα εξαρτόμαστε από την Τουρκία ή την Βουλγαρία;  Πόσο όρεξη θα έχουν οι γειτονικές χώρες να παίρνουν το αιολικό πλεόνασμα;  Και σε τι τιμή; Στα €90-100-200 που πληρώνονται τα αιολικά μας παράσιτα, ή στην δική τους ΟΤΣ που ζήτημα εάν ξεπερνάει τα €40; Θα έχουμε γειτονική υδροηλεκτρική και φιλική Νορβηγία (σαν την Δανία);  Ή, σαν την Πολωνία, απλά δεν θα θέλουν την ενόχληση; Αλλά θα έχουν πληρωθεί τα ποσοστά για τις διασυνδέσεις και δεν θα μας νοιάζει;  Που δηλαδή, τι τους ρωτώ... Ανακάλυψαν ότι  ...δεν έχουν λεφτά... Τα σκαψίματα στην Κρήτη πώς πάνε λέβέντες; Πράσινη Ανάπτυξη!

14 σχόλια:

nikos είπε...

Στάση...επενδύσεων από τη ΔΕΗ αντί για στάση πληρωμών..δλδ. τέρμα Περιστερης και η 5 μονάδα χιχχι

spiral architect είπε...

Μην ρωτάς τους Ζερβούς και τους Τσιπουρίδηδες και τον Παπακωνσταντίνου!

Θα σού πουν για στρεβλώσεις της αγοράς Η.Ε. και ότι αν δεν αρθούν αυτές, η ΔΕΗ θα πληρώνει τους ιδιώτες παραγωγούς κάτι απιθανοεκατομμύρια το χρόνο!

Κατάλαβες κάτι;
Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα!

Άκου στρεβλώσεις!Μα τι λένε τα άτομα;

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί νομίζουν ότι οι καταναλωτές ρεύματος θα συνεχίσουν να πληρώνουν όσο αυτοί θέλουν! Πραγματικά φοβάμαι ότι έχουν (όλοι τους!) χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα.
Πού θα τα βρίσκουν τόσα χρήματα μόνο για τη ΔΕΗ οι καταναλωτές;

Αρχαιοπτέρυγα, δεν ξέρω αν το πρόσεξες, όμως:
Κάτω αριστερά στη σελίδα http://wilfriedheck.tripod.com/ έχει ένα ωραίο γραφικό με ένα σφυράκι που προσπαθεί να φυτέψει μια ανεμογεννήτρια στο έδαφος!
Θέλοντας να δω αν μπορώ και εγώ να «καρφώσω» βρέθηκα σε μια άλλη σειρά με σχόλια:

http://nature2010.tripod.com/wkr154.htm
Στο 12/16/2011 & 12/07/2011 έχει και σχόλια για το WWF που τόσο σου άρεσε στο προηγούμενο θέμα που ανακάλυψες και το σήμα του σε διαφορετική έκδοση!

nikos είπε...

Χαρίζουν πετρέλαια και φυσικό αέριο 1 τρισ. ευρώ αντί των δανείων!
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=31465&Itemid=139

DimosK. είπε...

Να ρωτησω κατι..
τελικα το δικτυο για την μεταφορα ρευματος απο την Ελλαδα στην Γερμανια ειναι ηδη αποφασισμενο απο την ΕΕ?
Μου προτειναν το παρακατω .pdf οπου αναφερει οτι:
"..To ensure timely integration of renewables generation capacities in
Northern and Southern Europe and further market integration, the European Commission
proposes to focus attention on the following priority corridors, which will make Europe’s
electricity grids fit for 2020"
και λιγο παρακατω...
"Connections in Central Eastern and South Eastern Europe – strengthening of the
regional network in North-South and East-West power flow directions, in order to
assist market and renewables integration, including connections to storage capacities
and integration of energy islands"
Τελικα μηπως θα εξαγουμε στην Γερμανια ή απλα θα καταναλωνουμε εδω ακριβο ρευμα απο ΑΠΕ?

(το link ειναι για αυτο:"Energy infrastructure priorities for 2020 and beyond -
A Blueprint for an integrated European energy network"
και ειναι εδω:http://www.energy.eu/directives/com-2010-0677_en.pdf)
Kαθε ερμηνεια/εξηγηση δεκτη!

spiral architect είπε...

Το δώρο του Πικάσο για την αντίσταση των Ελλήνων κατά των Γερμανών, το έκλεψαν Γερμανοί από την Εθνική Πινακοθήκη στα πλαίσια του κατοχικού δανείου.

Αποκλειστική δήλωση Άντζελας στο Star για τον Πικάσο:
- "Τον είδα τον πίνακα. Ήταν σαν Μονέ καλλιγραφία"
(twitter)

spiral architect είπε...

Aνώνυμε 9:20 μ.μ:

Καμμία πραγματική μεταφορά Η.Ε. απο Ελλάδα προς Γερμανία και αντιστροφα δεν μπορεί να γίνει, λόγω απωλειών που οφείλονται στην μεγάλη απόσταση.

Αυτό που θα γίνει θα είναι swap ενέργειας--> χρηματιστήριο ενέργειας --> καραφουσκάρα.

Ψάξε λίγο στο μπλογκ, το έχω ξαναγράψει πιο αναλυτικά.

archaeopteryx είπε...

DimosK, o Spiral είναι ίσως πιο γνώστης, αλλά η ιδέα ότι θα βαλουν ή θα ενισχύσουν καλώδια από τα ηλιθόλουτα χωράφια μας για να παίρνουν ρεύμα για Μόναχο 4 ώρες την ημέρα, μου ακούγεται παλαβή. Αλλά κάτι τέτοια λένε και για το Desertec.

Το ρεύμα του Helios δεν "εξάγεται". Για "λογιστικές" ή εικονικές εξαγωγές κατάλαβα ότι λένε.

Ούτε εμείς θα το καταναλώνουμε. Τι θα τα κάνουμε τόσα μεγαβάτ 4 ώρες την ημέρα; Ούτε πιστέυω θα ενδιαφέρουν την Βουλγαρία και την Τουρκία. Εάν βέβαια οι Γερμανοίο πείσουν εμάς και όλους τους γείτοντες να διδικτυωθούμε και να το πληρώσουμε, όποιος έχει πυρηνικό ή λιθανθακικό ρεύμα θα εξάγει.

Βέβαια, άβυσσος τα φαραωνικά μυαλά των Γερμανών. Βασικά νομίζω ότι θέλουν τον τζίρο από τις πωλήσεις ήδη παλιών και ακριβών φ/β και χέστηκαν για το ρεύμα.

Μπορεί η Σαχάρα να δέχεται αρκετή ενέργεια για όλη την Ευρώπη, αλλά την δέχεται 6-7 ώρες την ημέρα. Και η ενέργεια δεν αποθηκεύεται. Όλη η Σαχάρα δεν φτάνει για ένα ...περίπτερο σε 24ωρη βάση (χωρίς μπαταρίες). Αλλά μπαταρίες για την χαλυβουργική, δύσκολο.

archaeopteryx είπε...

α... σου απάντησε...

nikos είπε...

Στρατηγικό Ενεργειακό Σχεδιασμό θα αποκτήσουμε ποτέ ...που βρισκόμαστε .. σκόπιμα σκοτάδι και χάος μας επιβάλουν και τρομοκρατούν τον λαό μας !!! Αίσχος!!!

porta porta είπε...

"economic hit man", a person whose job is to convince people to accept his economic claims to the long-term detriment of their country...to press a form of economic servitude on other countries, where their leaders are pressed to accept loans, allow multi-national corporations to enter the country (arms contracts, privatization) and engage in rapacious development (infrastructure etc)...spelling out the political consequences if the leaders try to assert independence....

ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

http://www.skai.gr/news/greece/article/191280/a-zervos-se-exogeneis-paragodes-ofeiletai-i-oikonomiki-katastasi-tis-dei/

Και μερικά συμπληρωματικά επίσης για ΔΕΗ στην ίδια σελίδα.

archaeopteryx είπε...

ο Αρθούρος να μας πει πόσες συμφωνίες σαν αυτή στο Αποπηγάσι έχει υπογράψει ο φαιδρός.

Αν δεν ήταν φρουτοσαλάτα ο ίδιος θα είχε παραιτηθεί με αυτα που λέει ο φαιδρός.

Π-Π καλό ... πόσους economic hit men βλέπεις κάθε μέρα στην τηλεόραση;

porta porta είπε...

περα απ το φιλο σου τον Μπαμπη ??

πολλα και βελαζουν ολα μαζι


ΠΠ