Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Τα συμπεράσματα δικά σας...


ΔΕΝ πιστεύω ούτε ό,τι ακούω, ούτε ό,τι διαβάζω όσον αφορά την (επίσημη) χρεοκοπία της Ελλάδας. Την θεωρώ αναπόφευκτη εδώ και 1,5 περίπου χρόνο (εξ ου και η εμμονή μου με το this is Πάρτα -- έκφραση που ξεκίνησε ο a. thymosophus περί τον Μάϊο του 2010). Ή άποψή μου δεν είναι "πολιτική".  Πολύ απλοϊκά, όταν ο κόσμος συναχώνεται, εμείς παθαίνουμε πνευμονία, και τώρα ο κόσμος έχει προφυματική πνευμονία, και δεν μας βλέπω καλά.Θα παραθέσω links από σημερινές ειδήσεις και βγάλτε εσείς ότι συμπεράσματα θέλετε:

CNN: Καταρρέουν οι διαπραγματεύσεις για την ρύθμιση των ομολόγων (αυτή την εθελοντική υποχρεωτική ανταλλαγή που λέγαμε...)
Bloomebrg: Ο Gross της Pimco λέει ότι πάμε για default (στάση πληρωμών, χρεοκοπία)
Zerohedge: H S&P και το Reuters λένε ότι επίκειται άμεσα η Ελληνική χρεοκοπία. Αυτό το αναμεταδίδουν 3-4 ιστοσελίδες αλλά δεν το βρήκα στην S&P ή στο Reuters.

Δίνω 33% πιθανότητα να είναι φήμες μέσω dealing room για διαπραγματευτικούς λόγους. Π.χ να πείσουμε όσους δεν θέλουν (που όμως -- νομίζουν-- είναι ασφαλισμένοι). Ή να τρομάξουμε την ...τρόϊκα να μας δώσει την δόση μας. Ή να πιέσουμε την ΕΚΤ να είναι κι αυτή στους ...εθελοντές.  67% ότι είναι απλά όπως τα λέει... Fog of war...

Το πιο ενδιαφέρον κουτσομπολιό είναι η διαφαινόμενη
συνεχιζόμενη διάσταση απόψεων μεταξύ ECB και Bundesbank, πάλι στον zerohedge: Today channeling the inscription to the gates of hell from Dante's inferno is none other than yet another Bundesbank board member, Carl-Ludwig Thiele, who said that "Europe must abandon the idea that printing money, or quantitative easing, can be used to address the euro zone debt crisis". Προσωπικά, το έχω ξαναγράψει, δεν έχουν κανένα σκοπό να "τυπώσουν" λεφτά. Όχι για το ευρύ κοινό.  Θα δίνει η ECB ρευστότητα επιλεκτικά εκεί που αυτοί θέλουν και θα τραβούν ρευστότητα με την περιβόητη και πανευρωπαϊκή "λιτότητα" για να μην φανεί (πολύ) στον πληθωρισμό. De facto Ευρώπη δύο, ή περισσοτέρων ταχυτήτων. Βέβαια, 1 τρις ρευστότητα, κάπου θα ...φανεί.  Για τόσο λένε  για το "3-year Long Term Refinancing Operation (LTRO)".  Κάποτε, η Ιστορία, θα συγκρίνει το LTRO με το TARP.  Τα Κράτη της μίας "ηπείρου" από την μία, οι Τράπεζες και οι εταιρίες από την άλλη...

Το ότι το $ πήγε στα 1,27 (από το 1,35 πριν λίγες μέρες) σημαίνει ότι έχει υπάρξει χαλάρωση για μερικούς. Κυκλοφορεί ότι θα πάει στο 1:1 (σιγά τα αυγά, και 0,8:1 μπορεί να πάει) αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν το θέλουν καθόλου οι Γερμανοί, γιατί θα γίνει όλη μαζί η Γερμανία και η Γαλλία ένα ...takeover target για Κινέζους. Η Αμερική παραδόξως, αν και χαμένη στα προεκλογικά της, δεν πάει πολύ χάλια. Ενέργεια! Ξαφνικά έχουν αέριο, και εξάγουν κάρβουνο και πετρελαιοειδή. Η Ευρώπη χαμένη στην Πράσινη Ευδαιμονία της... Κάτι άλλο παίζει με την Πρασινάδα, πέρα από τα Γερμανικά ισοζύγια, αλλά δεν μπορώ να το εντοπίσω...

Όσο βλάκας και να είναι κανείς, όλα, μα όλα τα μέτρα που μας έχουν επιβάλει (μερικά απαραίτητα από το 1999), απλά δυσχεραίνουν όποια δυνατότητα δικιάς μας ανάκαμψης ή εξυπηρέτησης χρέους. Ένα κακόγουστο παιχνίδι με τα νεύρα μας για να αγοράσουν μερικοί χρόνο να αναδιαρθρώσουν τα δικά ΤΟΥΣ χαρτοφυλάκια. Massive insider trading case θα λένε στα σχολεία μετά από χρόνια. Και ότι προλάβουν να πάρουν οι πιστωτές στην εκκαθάριση. Λυπάμαι... Και απορώ με τους πολιτικούς μας. Να υποθέσω ότι κάτι τους έχουν πει εμπιστευτικά οι ...Πρεσβείες; ΄Η απλή ανοησία; Μάλλον και τα δύο.

Η φωτο είναι από εδώ. Και μιά καλή ανασκόπηση εδώ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε, το τελικό σου σχόλιο, για την περίεργη στάση των Ελλήνων πολιτικών, η απάντηση είναι απλή: δεν έχουν ιδέα τι γίνεται.

Οσοι είχαμε την ατυχία να βρεθούμε με πολιτικούς, σε χώρο και χρόνο που είναι άνετοι και χαλαροί, ξέρουμε τι είδους άνθρωποι είναι. Η πολιτική φαίνεται ότι προσελκύει ένα συγκεκριμένο είδος ανθρώπου. Θα τον θυμάστε από το σχολείο τον υπερφίαλο συμμαθητή. Που δεν ήξερε την απάντηση και φλυαρούσε γύρω-γύρω από το θέμα. Αυτοί είναι οι πολιτικοί μας. Τεχνικές γνώσεις μηδέν.

Η μόνη τους ειδικότητα είναι οι ελιγμοί για επανεκλογή.

Kaymakchalan

Ζάχαρη είπε...

δεν εχω ιδεα απο αυτα...αλλα πρασιναδες και Αφρικη και Κινεζοι...δεν ειναι ασχετα.

ΓΣ είπε...

Το ότι θα χρεοκοπήσουμε είναι βέβαιο (αλλά θα το πούνε κάτι αλλιώτικο). Το αν θα μείνουμε στο ευρώ είναι άλλο θέμα. "Λένε χρεοκοπία εντός ευρω".

geokalp είπε...

τσακώνονται για το εάν θα είναι restrictive, selective ή orderly

geokalp είπε...

και temporary