Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Εγγυήσεις 880 εκατ. υπέρ Φινλανδίας από τέσσερεις τράπεζες


«Η Εθνική, η Alpha, η Εurobank και η Πειραιώς θα προσφέρουν εγγυήσεις 880 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή ρευστού και περιουσιακών στοιχείων υψηλής διαβάθμισης προκειμένου να ικανοποιήσουν τους όρους της Φινλανδίας για τη συμμετοχή της στο νέο δανειακό πρόγραμμα»

Οι καταθέσεις είναι στα τραπεζικά βιβλία στην αριστερή μεριά, στις "υποχρεώσεις". Περιουσιακά στοιχεία είναι τα δάνεια που έχει δώσει, τα μετρητά, τα ιδιόκτητα ακίνητα, οι εμπράγματες
ασφάλειες σε επισφαλή δάνεια (προτρέχω κομματάκι, αλλά κάτι ακίνητα, κάτι αγροτεμάχια...), απαιτήσεις από κάρτες και στεγαστικά, ...λέμε τώρα. Δάνεια για ΑΠΕ εξασφαλισμένα με συμβάσεις με τον ΔΕΣΜΗΕ (και λογαριασμούς ΔΕΗ), εταιρικά δάνεια, κρατικά ομόλογα... Να μου εξηγήσει κάποιος γιατί το ΧΑ είναι πάνω από τις 500 μονάδες... (Μία εξήγηση είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει ...τίποτα).

Εγώ λοιπόν, που θεωρώ ότι δεν είναι θέμα "εάν" θα χρεωκοπήσουμε, αλλά "πότε", σημειώνω ότι η ύπαρξή μας στην Ελλάδα μόλις πήρε λίγο παραπάνω συστημικό ρίσκο. Παραπάνω συστημικό ρίσκο σημαίνει ότι χάνουμε στα χαρτιά, και στοιχηματίζουμε και το εισιτήριο της επιστροφής (στο σπίτι που έχουμε ήδη εκχωρήσει).

Ξαφνικά υπάρχει βάσιμος λόγος να μιλάμε λίγο και για...πανικό στο φτωχό προτεκτοράτο.

Η εικόνα είναι από εδώ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προβλέπεται στο ΜΝ ΙΙ:

"Επιτάξεις ιδιωτικών περιουσιών εάν το κράτος δεν μπορέσει κάποιο μήνα να τροφοδοτήσει τον κλειστό λογαριασμό (escrow)".

Τα ιδιωτικά δάνεια (αγροτικά, στεγαστικά, εμπράγματα πάσης φύσεως) είναι όλα τιτλοποιημένα και κυκλοφορούν σε πακέτο από τη δεκαετία του '90.

Έτσι μπορεί να χτυπήσει η πόρτα και να ειναι ο κλητήρας του Σόρος.

@α.

Ανώνυμος είπε...

Κατά τη γνώμη μου, οι στόχοι δεν πρόκειται να επιτευχθούν. Επίσης κατά τη γνώμη μου, οι εταίροι μας και το ΔΝΤ το γνωρίζουν αυτό, άρα θα προσπαθήσουν -και μάλλον θα πετύχουν- να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός, από τον οποίο θα πληρώνονται «βρέξει-χιονίσει» οι εξωτερικοί δανειστές.

Με τον τρόπο αυτόν, θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο εξωτερικής χρεοκοπίας της χώρας, ασχέτως του αν πετυχαίνει ή όχι τους στόχους η Ελλάδα.

Και θα απομείνει η δαμόκλειος σπάθη της εσωτερικής χρεοκοπίας, δηλαδή της στάσης πληρωμών του ελληνικού κράτους προς τις εσωτερικές υποχρεώσεις του, έναντι των πολιτών, προκειμένου να πιεστεί η εκάστοτε κυβέρνηση.

http://www.euro2day.gr/newdeal/1/249/Newdeal.aspx

Ανώνυμος είπε...

Βάλε βάλε υλικά στη σαλάτα τελικά ούτε γουρούνια δεν θα την τρώνε.

Και τι ακριβώς θα προφυλάξει τον κλητήρα του κυρίου Σόρος από ένα καλό χέρι ξύλο;

Kaymakchalan