Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή προς υπουργούς, βουλευτές, παράγοντες, υπαλλήλους της ΡΑΕ, Δημάρχους και όσους "Κρατικούς" ασχολούνται και προωθούν ΑΠΕ


Ξέρω... έχουμε άλλα προβλήματα, αυτή την στιγμή.  Αλλά παρακαλώ, όποιον ξέρει αυτούς που αφορά αυτή η ανάρτηση, να τους την στείλει.

 Οι  ΑΠΕ έχουν τρία χαρακτηριστικά που καλά θα κάνουν να λάβουν υπ' όψη οι αρμόδιοι "Υπουργοί" και οι "βουλευτές" και οι κύριοι της ΡΑΕ, και αυτό δεν είναι "απειλή", αλλά αλήθειες: 

1) Οι ΑΠΕ εμφανίζονται στην Ελλάδα, όταν ήδη όλος ο κόσμος βοά ότι είναι κάτι μεταξύ ακριβής και ατελέσφορης προσπάθειας, και έξυπνης απάτης. Και δεν βοούν πλέον ψευδώνυμοι bloggers, αλλά επώνυμοι, αρχηγοί
κρατών, τέως αρχηγοί κρατών, Ευρωπαίοι υπουργοί και βουλευτές, καθηγητές, ο ...ΣΕΒ, η Μέρκελ, η Siemens και κάθε μέρα, περισσότεροι από ό,τι προλαβαίνω να αντιγράφω εδώ. Το επιχείρημα "δεν διάβασα", "δεν ήξερα", "μα είπε η WWF" μάλλον δεν μετράει. Και μην υποτιμάτε την Μνήμη του Διαδικτύου. Εγώ π.χ. μπορεί να έχω εξαφανιστεί, αλλά ...scripta manent.

2) Σε αντίθεση με άλλες πονηριές που έγιναν με Υπουργική ασυλία, και κουκουλώθηκαν από την Βουλή είτε επειδή πέρασε καιρός, είτε επειδή βρήκαμε τον ένα ή δύο αποδιοπομπαίους τράγους, και "καθαρίσαμε", τις ΑΠΕ θα τις πληρώνουμε, θα τις βλέπουμε, και θα υφιστάμεθα τις αντιαναπτυξιακές τους συνέπειες για άλλα 20 χρόνια.  Πρόκειται για αρπαχτή με προοπτική ...ετών.  Θα τις βλέπουμε στον λογαριασμό μας και στην καταδικασμένη ανταγωνιστικότητά (είπε Ισπανός Υπουργός ενέργειας προχτές). Στον ξεχασμένο τουρισμό μας. Στα βουνά μας και στα νησιά μας. Όσο μπαίνουν, τόσο θα ξεσηκώνεται ο κόσμος και τα δώρα, οι μίζες και οι αναθέσεις χωματουργικών, ποσοστών κλπ, σε κοινοτάρχες και περιφερειάρχες θα έρθουν στην επιφάνεια, και η ενόχληση θα γίνει οργή.  Η χαρά του αιολικού λόμπυ δεν κρύβεται, και η σχέση του λόμπυ με πολιτικούς, απ' ευθείας ή μέσω δήθεν αθώων "οικολόγων" είναι καταγεγραμμένη.

3) "Αρπαχτές" έχουν γίνει και στο παρελθόν. Μερικές "χάθηκαν" ή ξεχάστηκαν. Μερικές όπως η αναδιανομή μέσω φούσκας ΧΑΑ το 1999-2001 είχαν πολλούς "μικρούς συνεταίρους". Με τις ΑΠΕ, κάθε συνεταίρος θέλει και την διασύνδεσή του, και αντίθετα από τις ανοησίες που έχουν ειπωθεί, λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν. Αυτή η αρπαχτή γίνεται σε καιρό φτώχειας και ανέχειας, και απίθανης πίεσης για προσαρμογή, και δεν θα συγχωρεθεί, ούτε θα φύγει από το προσκήνιο, απλά γιατί δεν θα έχει λύσει κανένα ενεργειακό πρόβλημα. Εφεδρεία σε θερμικούς σταθμούς με καυσόξυλα, δεν θα καλύψει της ενεργειακή ανεπάρκεια των ΑΠΕ. Αυτοί που σας λένε άλλα, και αλλιώς είναι ή ημιμαθείς, ή ξέρουν καλά τα 2/3 του θέματος ο κάθε ένας. Ο καθηγητής υγρών δεν ξέρει μικροοικονομικά.  Ο μικροοικονομικός δεν ξέρει από δίκτυα. Ο προϊστάμενος της ΡΑΕ ξέρει ...αέρια. Ο οικονομολόγος δεν καταλαβαίνει "διαθεσιμότητα". Ο ενεργειακός δεν ξέρει τι είναι κόστος κεφαλαίου.  Αλλά ο λογαριασμός και η ενεργειακή φτώχεια, θα τα εμπεριέχουν όλα αυτά, και όπως είπα παραπάνω, η διεθνής εμπειρία ήδη βοά.

Η πιθανή εμπλοκή της ΡΑΕ με εισαγγελέα για την Energa δεν είναι τίποτα. Η απάτη των ΑΠΕ, όπως στήνονται στην Ελλάδα είναι τάξεις μεγέθους πιο μεγάλη. Και πιο πολύπλοκη, και αυτή είναι η ελπίδα σας.  ότι δεν θα γίνει αντιληπτό. Μην υποτιμάτε την αντίδραση τοπικών κοινωνιών, και ανθρώπων που τους χαλάτε είτε την τσέπη, είτε την θέα, είτε την ησυχία, και πόσο γρήγορα μαθάινουν

Θέλετε και γρήγορη επανάληψη;  Πάρτε την.  Και ελέγξτε την, είτε με τους ΑΠΕτζήδες είτε με τους συμβούλους σας.

1. Το ρεύμα που παράγουν τα αιολικά (και τα φ/β) δεν υποκαθιστά σημαντικό συμβατικό ρεύμα από συμβατικές θερμικές μονάδες.  Το μόνο που κάνουν είναι να μειώνουν την ζήτηση για συμβατικό ρεύμα σε ώρα αιχμής (εάν τύχει φυσάει).  Όσο περισσότερες μπαίνουν, τόσο πιο ασταθές γίνεται τι δίκτυο και εξαρτάται από εφεδρείες ή εισαγωγές αλλά και εξαγωγές (με ζημιά)

2. Επειδή δεν υποκαθιστά συμβατικά καύσιμα, δεν μειώνει εκπομπές CO2 (αν αυτές θα σας νοιάζουν σε 2 χρόνια).  Όσες εκπομπές CO2 έχουν μειωθεί σε χώρες που το διαφημίζουν, δεν είναι από αιολικά (ή φ/β), είναι από υποκατάσταση κάρβουνου από αέριο ή πυρηνικά. Ή από εισαγωγές (από άλλον που έχει πυρηνικά ή κάρβουνο, ή  Υ/Η)

3. Το ρεύμα που λένε ότι παράγουν (αυτό που δεν υποκαθιστά συμβατικό ρεύμα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε), οι μεγαβατώρες ή οι κιλοβατώρες, είναι πανάκριβο. Στα αιολικά, 3 και 4 φορές όσο το συμβατικό (που υπάρχει και πληρώνουμε ούτως ή άλλως).  Αυτό δημιουργεί, πληθωρισμό, σκοτώνει την αναταγωνιστικότητα, διώχνει την βιομηχανία και την μεταποίηση και κάνει την ύφεση χειρότερη. Και είναι μαγνήτης για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

4.  Το κόστος για την αγορά τους είναι επίσης πανάκριβο. Κάθε αιολικό μεγαβάτ (κάθε Α/Γ μπηγμένη στο έδαφος) κοστίζει περί το €1,5 εκατομμύριο. Οι διασυνδέσει και υποδομές και η εφεδρείες είναι επιπρόσθετες. Το κόστος αυτό, για ό,τι ελάχιστο μας αποδίδει ενεργειακά,  είναι πολύ ψηλότερο από ο,τιδήποτε εναλλακτικό, και επειδή δεν μειώνει CO2 και δεν υποκαθιστά συμβατικά καύσιμα, σε σημαντικά ποσοστά, είναι, απλούστατα, πεταμένα λεφτά. Σε χρήσιμη ενέργεια που θα παραχθεί στην ζωή τους, έχουν μεγαλύτερο αρχικό κόστος ανά μεγαβάτ από ό,τιδήποτε περνάει από το κεφάλι σας.

5. Το ακριβό κόστος ρεύματος, και τα πεταμένα λεφτά για την αγορά και εγκατάσταση των Α/Γ, αποπληρώνονται με φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.  Σε καιρό φτώχειας, αυτό είναι προκλητικό και απάνθρωπο.

6. Αισθητικά και περιβαλλοντικά είναι ...ό,τι πείτε. Το ότι κανένας δεν τα θέλει στην γειτονιά του, είτε για να μην τα βλέπει είτε για να μην τα ακούει, μιλάει από μόνο του.  Το να σκάβεις και να τσιμεντάρεις δάση και νησιά, για να μην υποκαθιστάς συμβατικά καύσιμα, επίσης. Τουρισμός, κυνήγι, εξοχή και τέτοια μικροαστικά είναι ασύμβατα με αιολικά πάρκα. Όσοι αφελείς επέτρεψαν την εγκατάστασή τους σε Αμερική και Αγγλία,  τώρα τραβάνε τα μαλλιά τους.

7. Αμυντικά θέματα. Όλο και περισσότερο ακούγεται το θέμα με παρεμβολές σε ραντάρ.

Ο Ελληνικός νεωτερισμός γεωτρήσεων σε νησιά (ή οπουδήποτε στην Ελλάδα) για τεχνητές λίμνες είναι διεστραμμένος και εγκληματικός. Η αντλησιοταμίευση είναι ενδεδειγμένη για εξισορρόπηση φορτίων, αλλά δεν χρειάζονται αιολικά για να γίνεται, και όχι με γεωτρήσεις σε μέρη με ιστορική λειψυδρία και θάλασσα γύρω-γύρω.

Το μόνο που ανθεί με τις ΑΠΕ είναι η διαφθορά (σε όλα τα επίπεδα) και το ξέπλυμα μαύρου και γκρίζου χρήματος. Και τα γράφω αυτά την ώρα που περιμένετε το πώς θα χρεωκοπήσουμε ή δεν θα χρεωκοπήσουμε, με την Ελλάδα 80η στην λίστα διαφθοράς.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

@ archaeopteryx, "Θα τις βλέπουμε στον λογαριασμό μας και στην καταδικασμένη ανταγωνιστικότητά (είπε Ισπανός Υπουργός ενέργειας προχτές). Στον ξεχασμένο τουρισμό μας. Στα βουνά μας και στα νησιά μας..." Νομίζω ότι και αυτό θέλουν να καταστρέψουν. Το φυσικό τουριστικό πλεονέκτημα παρουσιάζει η Ελλάδα (με τα χιλιάδες πανέμορφα νησιά καθώς και την ποικιλία τοπίων της ηπειρωτικής χώρας). Μία γενική αποτίμηση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας: http://www.investingreece.gov.gr/default.asp?pid=36&sectorID=37&la=2 Για τις υπάρχουσες τουριστικές υποδομές, το θέμα είναι γνωστό. Τα έχει ομαδοποιήσει άλλοστε (και τα τουριστκά ακίνητα) το ΙΣΤΑΜΕ.

archaeopteryx είπε...

Γιατί έχω γίνει γραφικός και λέω "έξω γύφτοι από την παράγγα;"

nikos είπε...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_05/02/2012_471335

Ανώνυμος είπε...

Με δημοσιευμένους ισολογισμούς και πάλι οι επενδυτές ή οι καταναλωτές δεν έβγαζαν άκρη. Αν ισχύσει αυτό, τα πράγματα θα καλυτερέψουν;

ΕΣΗΕΑ: Πλήγμα στη διαφάνεια η μη δημοσίευση ισολογισμών
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2131764