Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Διασύνδεση Λακωνίας-Κρήτης. Όχι για δικό μας συμφέρον


https://www.facebook.com/tabatikanewspaper/posts/994010664053682   Πρέπει να έχετε λογαριασμό στο fb για να το δείτε και η παραπάνω εικόνα είναι από εκεί, αν και παλαιότερη...   Η περίληψη είναι:   Ο σχεδιασμός της ενεργειακής σύνδεσης της Κρήτης είναι προσχηματικός... τα χρήματα από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι πάρα πολλά. Και όλοι σχεδόν σήμερα εξαγοράζονται... η βατικιώτικη κοινωνία είναι αρκετά ώριμη και σοφή για να μην επιτρέψει να παιχτούν παιχνίδια σε βάρος της… Δεν πρόκειται να περάσει κανένα δίκτυο από τον τόπο μας


http://energypress.gr/news/tin-ilektriki-diasyndesi-peloponnisoy-kritis-paroysiase-o-admie-sti-lakonia
Η είδηση είναι ότι θέλει ο ΑΔΜΗΕ (αυτός βάζουν μπροστά) να διασυνδέσει την Λακωνία με την Κρήτη, αλλά ο κόσμος δεν θέλει:  "το 2019 η Κρήτη θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα με την ενεργειακή της επάρκεια. Τόσο απ’ την πλευρά του Υπουργείου όσο και του ΑΔΜΗΕ υπήρξε η διαβεβαίωση πως το έργο διασύνδεσης Πελοποννήσου – Κρήτης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ζήτημα των ανεμογεννητριών, καθώς τεχνικά δεν δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης του καλωδίου με αυτές".  Και η κουβέντα τριγυρίζει γύρω από το πού θα περάσει το καλώδιο και εάν θα είναι συμβατικό, με πυλώνες, ή υπόγειο.  Ενεργειακή επάρκεια Κρήτης... Άντε...  Να βάλουμε κανέναν ανεμιστήρα για το τζάμπα ανεξάντλητο δυναμικό...

Ενώ εδώ και καιρό έχω μία απόλυτη δυσπιστία σε όσα μου λένε οι διάφοροι αρμόδιοι, έχω μία προκατάληψη να δέχομαι τι λέει ο ΑΔΜΗΕ, και τείνω να πιστεύω αυτά που αναφέρει ο greeklignite:


Από την άλλη, ξέρω ότι δεν υπάρχουν τώρα λεφτά για την μεγάλη διασύνδεση, αλλά όταν πρόκειται για γερμανικές εξαγωγές αιολικών και συμπαραμαρτουμένων σκατολογημάτων  με ποσοστά σε δικά μας λαμόγια που παριστάνουν τους "επενδυτές", κουμπώνομαι.  Όταν έχει γίνει η μικρή, κάποιο ΕΣΠΑ και κάποιο ΓΊΟΥΝΚΕΡ θα βρει τα λεφτά.  Η ελεεινή "Ρ"Α"Ε" της περιόδου ΓΑΠ/Σαμαρά έχει εγκρίνει όλες τις "νόμιμες" λαμογιές. Τζάμπα λεφτά για αυτούς (πληρωμένα από εμάς), θα περιμένουν.

Οι διασυνδέσεις καθ' εαυτές είναι μια χαρά. Η Ελλάδα έχει ηλεκτροδοτηθεί και έχει αναπτυχθεί με διασυνδέσεις με τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες την ΔΕΗ. Πριν την ΔΕΗ και τις διασυνδέσεις της, απλά είχαμε πολλές κατά τόπους "δεη" αλλά δεν είχαμε ...ρεύμα. Μόνο που τώρα, οι διασυνδέσεις δεν γίνονται για την ηλεκτροδότηση της Ελλάδας αλλά για κάθε άλλο σκοπό:  Αιολικά, αέριο και γερμανικές εξαγωγές.  Η Μεγαλόπολη 5 είναι μονάδα αερίου, και αν η Διαπλοκή δεν φτιάξει δικές της μονάδες αερίου πιο κάτω στην Λακωνία, με χαρά θα πάρει την Μεγαλόπολη 5 σε επερχόμενη "απελευθέρωση" (γλυτώνει και τον μπελά να ψάχνει για κεφάλαια και να ταλαιπωρείται).

Εξ άλλου και στις Κυκλάδες, μπορεί να παριστάνουμε ότι η διασύνδεση έγινε για να ηλεκτροδοτείται οικολογικά η Μύκονος, αλλά και εκεί, ο χάρτης της "Ρ"Α"Ε" των Βασιλάκου, Ραχιώτη, Πανάγου και λοιπών "ειδικών", τα λέει όλα. Και ο "επενδυτής" περιμένει, και εκεί, να του έρθει κανένα πακετάκι, για να "επενδύσει".  Σε αυτό ο greeklignite είπε:  Η διασύνδεση των (μισών) Κυκλάδων είναι ΚΑΙ για τα αιολικά. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, όταν βάζουμε αιολικά, λόγω της πολύ χαμηλής αξιοπιστίας ισχύος τους, καταλήγουμε να καίμε αέριο.  Και ξέρουμε ότι ο "επενδυτής" εκτός από μεσάζων σε αιολικές άδειες, είναι και μεσάζων σε αέριο.  Τι μας νοιάζει αν τα νησιά ζουν από τουρισμό?  Στην Μύκονο και στην ...Αντίπαρο, δεν θα μπουν αιολικά.  Ας πάνε εκεί οι τουρίστες.

Αξίζει, νομίζω, τον κόπο να δείτε το παρακάτω βίντεο  https://www.youtube.com/watch?v=xBmsX4qlMMg&feature=youtu.be :




Το βίντεο αναφέρει μεταξύ άλλων  ότι η "Εταιρεία" κυνήγησε δικαστικά αυτούς που την ανέφεραν με τον χαρακτηρισμό "λαμόγια". Υποθέτω ότι η "Εταιρεία" είναι η WRE, δηλαδή, εκ των πραγμάτων η ABB.  Η λέξη "λαμόγια" είναι slang και σαφώς υβριστική, αλλά πολύ ήπια στην περίπτωση των αιολικών. Ο αιολικός κλάδος είναι ο μοναδικός που βασίζεται μόνο σε επιδοτήσεις, και υπάρχει μόνο για τις επιδοτήσεις. Πριν τον Νόμο EEG, Νόμος Μπιρμπίλη καθ' ημάς, δεν υπήρχαν και δεν μπορούσαν να υπάρξουν αιολικά. Θα μου πείτε "μα κι άλλα πράγματα επιδοτούνται". Ναι, με την διαφορά ότι δεν είναι υποχρεωτικά. Τα αιολικά είναι υποχρεωτικά.  Θα μου πείτε "μα σώζουν τον Πλανήτη από την Κλιματική Αλλαγή".  Θα σας πω ψεύτη με περικεφαλαία:  Εάν υφίσταται Κλιματική Αλλαγή, και εάν είναι κάτι διαφορετική από τις προηγούμενες, και εάν είναι ανθρωπογενής και καταστροφική, και εάν, όπως διατείνονται οφείλεται στο CO2 της ηλεκτροπαραγωγής, τα αιολικά αποδεδειγμένα, μετρημένα, ( και ω, κάν'τε μου την χάρη να το αποδείξω σε δικαστήριο), α) είναι ασήμαντα στην ηλεκτροδότηση και β) σε αυτή την ασημαντότητα δεν εξοικονομούν μετρήσιμες εκπομπές CO2 ή και τις αυξάνουν.  Επομένως δεν μπορούν να κάνουν ο,τιδήποτε για αυτήν την ανθρωπογενή Κλιματική Αλλαγή που οφείλεται δήθεν στο CO2 της ηλεκτροπαραγωγής,   Συν τις πρόσθετες αρνητικές παρενέργειές τους.

Οι αιολικοί έχουν φτιάξει ένα πλέγμα ψευτοεπιστημονικών οργανώσεων, που λέει τις ίδιες παπαριές με τις κατά τόπους πληρωμένες "οικολογικές" οργανώσεις, όταν βρουν τα σκούρα επικαλούνται και την ..."Ευρώπη", ή τον ...ΟΗΕ, και ψεύδονται ασύστολα, με σκοπό την εύκολη αρπαχτή.  Μόνο η Εφορία κάνει κάτι αντίστοιχο, με την διαφορά ότι η Εφορία μπορεί να κάνει και κάτι χρήσιμο με τους φόρους, και η Εφορία δεν αρπάζει και ότι άλλο βρει στον δρόμο της.

Όσο για τα λαμόγια... Πρώτον μην βρίζετε τα λαμόγια. Τα λαμόγια έχουν και ...λαογραφικό χαρακτήρα!  Και, παραδοσιακά, βασίζονται σε κράχτες και τσιλιαδόρους.  "Βάλε την μάρκα μ΄έκαψες εταιρεία που μιλάει καλά τα Ελληνικά,  να πάρει την άδεια, και εγώ είμαι εδώ να την αγοράσω. Εσύ θα κρατήσεις ένα ποσοστό, για αμοιβή σου και για τα έξοδα".

Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να βάζουμε την λέξη "επιστήμη" σε εισαγωγικά, και την λέξη "ανάπτυξη" επίσης σε εισαγωγικά. Αυτό είναι το newspeak του Orwell.  Και η επόμενη γενιά, μπορεί να μην καταλαβαίνει την διαφορά. Επιστροφή στον Μεσαίωνα.

2 σχόλια:

lignite is black gold είπε...

Οι ντόπιοι πάντα ξέρουν καλύτερα! Ακούγοντας το βίντεο, η εντύπωση στην οποία καταλήγω είναι πως η διασύνδεση Λακωνίας-Κρήτης γίνεται τώρα για να δώσουν αντικείμενο στη Μεγαλόπολη 5, να σβήσουν τα Λινοπεράματα το 2019 για λόγους εντυπώσεων, και, όταν γίνει η "μεγάλη" διασύνδεση, η "μικρή" θα μπορεί να μείνει για τα αιολικά.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς έχεις δίκιο
Τα ψέματα που ακούστηκαν από. Τον ΑΔΜΗΕ στην Νεάπολη ήταν το κάτι αλλο
Και ο Δήμαρχος συντονιστής στην όλη συζήτηση
Κάτι σε τροχονόμο θύμιζε
Ναι στην υπογειοποίηση
Όχι λέει στις ανεμογεννήτριες
Και ζητούσε να του εγγυηθούν ότι δεν θα μπουν ανεμογεννήτριες
Αλλά νταλλων δηλαδή
Και έτοιμος για την κωλοτουμπα
Και για τα αντισταθμιστικά ωφέλη
Καθρεφτάκια για ιθαγενείς
Τι να πω
Τέτοια ομορφιά να μην την εκτιμούν η ντόπιοι
Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που μάχονται για τον τοπο