Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Προς: ΑΠΕτζήδες, κ. Γιάννη Μανιάτη, κα "Αννυ" Ποδηματά, "οικολόγους" κλπ. (1)


Θα σας το πω σε δύο δόσεις γιατί μάλλον δεν σας κόβει κιόλας (και μου μοιάζετε των δόσεων,  ευρωλιγούρια, γενικά).

Η πρώτη δόση (το παραπάνω γράφημα, κλικ για μεγέθυνση) λέει ότι οι ΑΠΕ σας, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, είναι ενεργειακά ασήμαντες. Δηλαδή, σε παγκόσμια κλίμακα δεν φαίνονται, δεν επηρεάζουν την ηλεκτροδότηση. Πολλή κουβέντα για το τίποτα.

Ο κόσμος όλος ηλεκτροδοτείται από 1) κυρίως κάρβουνο (και αέριο όπου υπάρχει πολύ, φτηνό και εύκολο), 2) πυρηνικά, και 3) υδροηλεκτρικά, όπου υπάρχουν (νερά, γεωμορφία κλπ).  Οι άλλες "ΑΠΕ" είναι τόσο ασήμαντες που ίσα ίσα φαίνονται (τα φωτοβολταϊκά δεν φαίνονται καν).

Σας παραμυθιάζουν, και παθαμυθιάζεστε, και παραμυθιάζετε, με γελοίες στατιστικές του πόσο ήλιο έχει η Σαχάρα, ή πόσο αέρα οι Σεϋχέλλες ή η ...Άνδρος.  Είστε βασικά παπαγάλοι, ή αγράμματοι στόκοι, ή λαμόγια -- διαλέξτε εσείς τι είστε. Ούουουου... Ξέρετε πόση ενέργεια έχει η περιστροφή της Σελήνης;  Αρκετή ενέργεια για 1.000.000 σπίτια για 1.000 χρόνια! Τέτοιες μακακίες τσαμπουνάτε. Κι αν δεν καταλαβαίνετε γιατί είναι μακακίες, αμέτε βάλτε μια πρίζα στην Σαχάρα να δείτε αν φέγγει.


Το γράφημα είναι από εδώ.  Φυσικά, πρέπει να κατάλαβετε ότι το "πράσινο" χρώμα των  Renewables στο ένα γράφημα είναι το μπλέ χρώμα των υδροηλεκτρικών στο άλλο, και σε άλλη κλίμακα.  Σας τα έβαλα όλα σε μία κλίμακα αφού είστε στόκοι..  Το "πράσινο" των αιολικών είναι ασήμαντο (αλλά υπάρχει για να εισπράττει επιδοτήσεις), τα δε φωτοβολταϊκά ούτε που φαίνοτναι. Ασχολείστε όλοι σας με ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ.

Αλλά είστε πλασιέ Γερμανικών εξαγωγών. Ούστ!

3 σχόλια:

DonHigh είπε...

Χαιρε φιλε,τελευταια σε ανακαλυψα και εχω υλικο για πολυ διαβασμα.Πολυ καλη "δουλεια".Ειμαι Ηλεκτρολογος Μηχανικος και ασχολουμαι τα τελευταια 2 χρονια με...οικιακα φωτοβολταικα.
Θα ελεγα οτι μου "ανοιξες τα ματια" και συμπληρωσα το παζλ με το θεμα των ΑΠΕ.Εχεις σε ολα ΔΙΚΙΟ.Θα συμφωνησω οτι αιολικα και Φ/Β δεν ειναι ηλεκτροδοτηση βασης και κοστιζουν και ακριβα.Βρωμικο το παιχνιδι τους.Οι κατεχοντες την τεχνολογια κερδιζουν δις πουλωντας την ή και κερδιζουν πολλα εκατομμυρια επενδυοντας σε αυτες.Ξενοι και ντοπιοι καρχαριες πληρωνονται απο την επιδοτηση των ΑΠΕ που την πληρωνουμε ολοι μας.
Απο εκει και περα θα ηθελα να σχολιασω οτι τεχνολογιες ΑΠΕ δεν ειναι απο μονες τους "του σατανα".Μεσα ειναι τα οποια μπορεις να τα διαχειριστεις με τον καλυτερο τροπο.Θα σου δωσω ενα παραδειγμα για να μου πεις την αποψη σου, με ενδιαφερει:

Εχουμε ενα μεσο ελληνικο σπιτι.Πηρα για παραδειγμα το σπιτι δου αδερφου μου ο οποιος εχει 4μελη οικογενεια με δυο πιτσιρικια.Πηρα τους ετησιους λογαριασμους και κατεγραψα ποσες KWh ξοδεψε σε ενα ετος.Δεν χρησιμοποιει A/C για θερμανση-ψυξη, ουτε ηλεκτρικο ρευμα για θερμανση.Κατα τα αλλα κοινες καταναλωσεις.Θεωρειται σεναριο χαμηλης σχετικα καταναλωσης.Καταναλωσε λοιπον το σπιτι 3000KWh.Πληρωνε την KWh στην χαμηλη τιμη των 0,054ευρω/KWh περιπου,γιατι καθε τετραμηνο δεν ξεπερνουσε τις 1000.
Μια οικιακη Φ/Β εγκατασταση στην Ελλαδα μπορει να αποδωσει ευκολα 1300-1500Kwh/KWp ετησιως.Συνεπως με 2,5KWp εγκατασταση :2,5χ1300=3250KWh.Με τις τωρινες τιμες εγκαταστασης που ειναι,περιπου, στα 2ευρω/Wp εχουμε μια επενδυση της ταξης των 5000ευρω.
Λεω εγω τωρα...εαν καποιος διαθεσει 5000ευρω και κανει αυτην την εγκατασταση και συμφωνησει με την ΔΕΗ το εξης:το Φ/Β του σπιτιου τροφοδοτει απο κοινου το σπιτι με το δικτυο της ΔΕΗ.Οση παραγωγη ερχεται απο το Φ/Β καταναλωνεται στο σπιτι και οση περισσευει εκχυεται στο δικτυο(καταγραφομενη φυσικα).Οταν το Φ/Β δεν αρκει το σπιτι παιρνει απο το δικτυο(και μετραται φυσικα).Οταν στην διαρκεια μιας μερας δεν εχουμε καταναλωση αλλα το Φ/Β παραγει τοτε αυτη "πουλιεται" στην ΔΕΗ.Σε τι τιμη???Ιδια τιμη με αυτη που αγοραζει ο καταναλωτης!Στο τελος του ετους εαν το σπιτι εχει καταναλωσει 3000KWh και το Φ/Β εχει παραγει 3000KWh τοτε δεν χρεωνομαι ουτε μια KWh.Εαν ο λογαριασμος της ΔΕΗ δεν ειχε αυτα τα νταβατζιλικια(μεταφορα ηλ.ενεργειας κ.τ.λ) και ως χρεωση του ηλεκτρικου ρευματος ειχε μονο KWh x ευρω/KWh τοτε το σπιτι δεν θα πληρωνε για ρευμα καθολου(τα δημοτικα τελη και τα χαρατσια ειναι αλλο πραγμα)!Με αυτο τον τροπο καποιος μπορει να επενδυσει στην ενεργειακη "αυτονομια" του σπιτιου του.Και ειναι η καλυτερη μορφη αυτονομιας ενος σπιτιου διοτι το κοστος και η πολυπλοκοτητα για να εγκαταστησεις ενα αυτονομο συστημα σε ενα σπιτι με μπαταριες και τα σχετικα,γνωριζουμε οτι εχει μειονεκτηματα.Ενω ετσι ο,τι παραγεται απο το Φ/Β αλλα δεν χρησιμοποιειται, "αποθηκευεται" κατα καποιο τροπο.Εαν στο τελος της χρονιας εχεις παραγει και περισσοτερο απο οτι εχεις καταναλωσει εισαι ..."πιστωτικος".
Αν το δουμε επενδυτικα(χρονια αποσβεσης) φαινεται οχι καλη επενδυση.Αλλα δεν ειναι ετσι.Το να δωσεις 5000-10000 και να κανεις μια τετοια συμφωνια με τον παροχι για 25 π.χ χρονια και να εξασφαλισεις το ρευμα για το σπιτι σου για τα επομενα 25 χρονια νομιζω οτι ειναι μεγαλο ζητημα!
Για να το κανω ακομα πιο ελκυστικο(ετσι οπως το εχω στο μυαλο μου γιατι μπορει κατι να "χανω" στον συλλογισμο μου) θα μπορουσε το κρατος να επιδοτει την KWh πωλησης για καποια χρονια με μια τιμη ελκυστικη,τοσο οσο χρειαζεται για να κανεις γρηγοροτερη αποσβεση της επενδυσης.Αν δηλαδη στο παραδειγμα μας επιδοτουσε την KWh με 0,25ευρω για 5 χρονια τοτε 3000 χ 0,25=750 ευρω.Αρα στα 5 χρονια θα εχει αποσβεσει 5χ750=3750 ευρω, το 75% της επενδυσης σε πεντε χρονια!Μετα τα 5 χρονια τιμη πωλησης= τιμη αγορας.
Δεν θα ηταν μια "τιμια" επενδυση και για τις δυο πλευρες?

archaeopteryx είπε...

αν οι τιμές στο ρολόϊ είναι οι ίδιες, φυσικά και είναι τίμια δουλειά. Δυστυχώς, αυτοί που βάζουν φ/β, το 7.500 τον χρόνο θελουν και τίποτα άλλο (που βγαίνει από ρευμα 8 και 10 φορές όσο το συμβατικό... -- και μετα σου λένε "φούσκα"

DonHigh είπε...

http://www.energypress.gr/news/Diamartyries-kai-gia-to-pagwma-ths-aytoparagwghs-apo-APE