Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Το σκοτάδι είναι μία "ανανεώσιμη" ιδέα

 

Κάποτε θα μάθουμε τι έπαθαν στις αρχές του 21ου αιώνα όσοι ήταν κατά των Γερμανών στα μέσα του 20ου αιώνα. Οι Αυστραλοί ήταν και βάζουν και αυτοί ... ΑΠΕ! Οι Αυστραλοί που είναι η τρίτη χώρα σε παραγωγή κάρβουνου (πρώτη η Κίνα, με 49,5% του παγκόσμιου συνόλου, δεύτερες οι ΗΠΑ με 14,1%, τρίτη η Αυστραλία με 5,8%).

Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος στην Αυστραλία είναι μεταξύ 22.000 και 28.000 MW, τέσσερις φορές περίπου όσο η Ελλάδα. Οι Αυστραλοί φύτεψαν περί τα 2.070 αιολικά μεγαβάτ, ή 2.070/25.000 = 8,3% της συνολικής ζήτησης (μεγαβάτ δεν θέλετε; μεγαβάτ μετράω). Μόνο που τα αιολικά μεγαβάτ δεν είναι σαν τα ανθρακικά, αφού δεν παράγουν ρεύμα όταν το θέλει το δίκτυο, και συχνά παράγουν ρεύμα όταν δεν το χρειάζεται το δίκτυο (μην ξεχνάτε, το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, πρακτικά, ή οικονομικά).

Τα 2.070 αιολικά μεγαβάτ δεν κάλυψαν φυσικά το 8,3% της ζήτησης, αλλά το 2,5%. Και, δεν το λέει το άρθρο, αλλά σας το λέω εγώ, δεν υποκατέστησαν το 2,5% του κάρβουνου που αντιστοιχεί στην "έγχυσή" τους. Οι Ιρλανδία κατάφερε υποκατάσταση λίγο πάνω από 50% της καταμετρημένης "έγχυσης". Η Ιρλανδία καίει αέριο όμως... Το αέριο μπορεί να κάνει  load following, το κάρβουνο ούτε χαμπαριάζει, ούτε κάνει load following. Το κάρβουνο είναι φτηνή, σταθερή, προβλέψιμη ισχύς βάσης (και η μεγαβατώρα του κοστίζει μεταξύ 1/3 και 1/2 από την μεγαβατώρα από αέριο, εκτός εάν πνίγεσαι από το πολύ αέριο όπως στις ΗΠΑ, αυτόν τον καιρό).

Μπορεί να μην σας αρέσει το κάρβουνο, γιατί πράγματι είναι μαύρο, και θέλει φίλτρα και αποθειωτές και τέτοια. Αν δεν σας αρέσει το κάρβουνο, στην Ελλάδα σίγουρα δεν θα σας αρέσει και η πυρηνική, άρα θα σας αρέσει το σκοτάδι. Οι ΑΠΕ δεν ηλεκτροδοτούν τίποτα. Απόψε, π.χ δεν φυσάει, και έχει πανσέληνο. Μηδέν από αιολικά, μηδέν από φωτοβολταϊκά. Ρομαντικά.

Οι ΑΠΕτζήδες κοκορεύονται για περί τα 1700 αιολικά μεγαβάτ, και δεν ξέρω πόσα φωτοβολταϊκά.  4-5 δις ευρώ πεταμένα, άχρηστα, διακοσμητικά. 4-5 δις που γράφουν τόκους και υπερκέρδη για πονηρούς, όλα πληρωμένα από το περίσσευμά μας, στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλημερα
Δες και εδω Γερμανια
http://wilfriedheck.tripod.com/
ThW

spiral architect είπε...

Η Αυστραλία είναι ένα απέραντο ορυχείο. Από τα έγκατα της γης της βγαίνει χρυσάφι, σιδηρομετάλλευμα (σεμεντίτης) γενικά μεταλλικά μεταλλεύματα, σπάνιες γαίες, κάρβουνο ακόμα και ουράνιο.
Ένα μεγάλο μέρος των μεταλλευμάτων της πάει για εξαγωγή. Που; Μα που αλλού; Κίνα. Ένας μεταφορικό μέσον είναι αυτό το μακρύ-μακρύ θεριό.
Τι μεταφέρει το θεριό; Σιδηρομετάλλευμα για παραγωγή σιδήρου οπλισμού και μορφοσιδήρου. Τι γίνονται αυτά; Κινέζικες Ghost Cities

Ας μην ξεχνάμε ότι η Aussie είναι ένα τεράστιο νησί, ενεργειακά αδιασύνδετο, δεν καταναλώνει Φ.Α. ούτε σε μορφή LNG.
Έτσι η Η.Ε είναι φτηνή γιατί παράγεται από ανθρακίτη αν και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο του ουρανίου, μετά το Καζακστάν.
Έτσι τα διαπλεκόμενα με τις ΑΠΕ που υπαρχουν στα διασυνδεδεμένα ευρωπαϊκά κράτη δεν μπορούν να παιχτούν στην Aussie.

Τις Α/Γ προφανώς τις έχωσαν στο σύστημά τους γιατί κάποιοι σουρουκλεμέδες έκαναν καλό λόμπινγκ, οπότε κάποιοι τοπικοί κυβερνήτες έκαναν καλή μπάζα.
(όχι παίζουμε!)

Professor Moriarty είπε...

"...την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος επικύρωσε νόμο που επισφραγίζει την εξαίρεση των αμερικανικών αερογραμμών από το φόρο άνθρακα"

Αλλά όλα τα λφτά είναι ο τίτλος της ΝΕ: "Κλιματική «βόμβα» του Ομπάμα απογοητεύει την E.E."

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2258828

spiral architect είπε...

Αυτά τα εισαγωγικά που χώνουν παντού οι φυλλάδες, χωρίς να έχουν ιδέα περί συντακτικών κανόνων μου τη δίνουν όσο τίποτ' άλλο.

Η δε (πάντα ευαίσθητη) WWF ας κοιτάξει την ασφάλεια των πτήσεων στις ΗΠΑ (και τώρα πια παγκόσμια) και ας αφήσει τις γενικόλογες παπαριές.

archaeopteryx είπε...

και οι Κινέζοι, Ινδοί, και όχι μόνο... Μπορεί και να το έχουν πάει χαμπάρι τι δάχτυλο τους βάζει ο Αλαμανός. Δημιουργεί συγκριτικά μειονεκτήματα στον ανταγωνισμό, αλλά τους εξάγει βοηθήματα.