Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Peak Oil? Ποιό peak oil? 3 τρις βαρέλια...


http://www.thegwpf.org/american-oil-find-holds-opec/
ABC An American Oil Find That Holds More Than All of OPEC

3 τρις βαρέλια, τρεις φορές, όσο έχουμε καταναλώσει ποτέ... Στις ΗΠΑ. Χώρια ο Καναδάς...

Εμείς, στα χάλια μας και την φτώχεια μας, δεν μας πολυνοιάζουν πια αυτά τα "διεθνή" θέματα. Αλλά εγώ είμαι και λιγάκι αποκλειστικού σκοπού, άρα βαρετά ξεβαρετά...


Θα θυμάστε ότι πολλή από την φιλολογία πίσω από τις ΑΠΕ έχει να κάνει και με την τρομοκρατία του peak oil, ότι δηλαδή έχουν αρχίσει να μειώνονται τα αποθέματα του πετρελαίου και θα ...πεθάνουμε, είτε από έλλειψη πετρελαίου, είτε από υπερθέρμανση του Πλανήτη. Από το 1975 οι κατουρλήδες του Limits to Growth φωνάζουν peak oil, peak oil!

Σε περίπτωση που το ξεχνάτε, το πετρέλαιο είναι ασήμαντο στην ηλεκτροδότηση του κόσμου, αλλά σημαντικότατο στην κίνηση και την θέρμανση, γιατί είναι βολικό, αποθηκεύεται, ένα λίτρο έχει πάρα πολλή ενέργεια, δεν αφήνει πολλές στάχτες, μεταφέρεται με πλοία, τρένα, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, αγωγούς, κλπ. Το πετρέλαιο γίνεται ζόρικο γιατί από τα 7 δις πληθυσμό στον πλανήτη τα 2,6 δις είναι στην Κίνα και την Ινδία, και έτσι και θέλουν και αυτοί αυτοκίνητα, κάηκαν οι υπόλοιποι. Τόσο απλό. Άσε το 1 δις της Αφρικής... Για αυτό πολλοί συνωμοτούν για Πράσινη Ανάπτυξη...

Εκτός από το σχιστολιθικό αέριο, υπάρχει και σχιστολιθικό πετρέλαιο, (χώρια τα tar sands).  Το σχιστολιθικό πετρέλαιο δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού αντλείται και από συμβατικές πετρελαιοπηγές κάτω από ορισμένες συνθήκες.   Τώρα, μία πρόσφατη εκτίμηση λέει ότι το εάν μόνο το μισό από το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ είναι απολήψιμο, αυτό είναι πάνω από 3 τρις βαρέλια, πάνω από τρεις φορές όσο πετρέλαιο έχει καταναλωθεί συνολικά μέχρι σήμερα. Ναι, έχει κόστος, είναι μπελαλίδικο, έχει ρίσκα, αλλά και τα παϊδάκια έχουν ρίσκα και είναι μπελαλίδικα... Και αυτά τα 3 τρις είναι στις ΗΠΑ... Δηλαδή ποιός τον θέλει τον ΟΠΕΚ, ήδη οι τύποι εξάγουν κάρβουνο και πάνε και για αέριο, και θα αλέθει αέρα η Γερμανία... Χαιρετίσματα. Για αυτό σκούζει αντιπράσινα ο Έττινγκερ.


Κάποτε, όλα τελειώνουν και όλοι πεθαίνουν και να φοβάστε, να φοβάστε πραγματικά, ότι σε 5 δις χρόνια θα εξαφανιστούμε μέσα τον Κόκκινο Γίγαντα Ήλιο που θα μας καταπιεί, τύφλα να' χει ο Κρόνος... Και εφ' όσον υπάρχει η Γη για περίπου 5 δις χρόνια, είμαστε σίγουρε στο peak ...Γη, αφού είμαστε στο μέσο της ζωής μας, χαχαχάααχα! Η εικόνα του Ήλιου, τώρα και στο ...τέλος, από εδώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: