Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Τα «μέτρα» και το κεφαλοτύρι


Έχω πάψει να δίνω σημασία στην «Βουλή» των «Ελλήνων». Θα ψηφίσουν ό,τι τους πουν οι Γερμανοί, άσχετα πώς θα το σερβίρουν. Πιο πολύ με νοιάζει η τιμή στο κεφαλοτύρι. €14-€15 το ντόπιο, €7-€8 το κιλό το εισαγόμενο (που το λένε «κεφαλοτύρι» αν και η ταμπελίτσα γράφει «σκληρό τυρί» -- και ήταν Δανίας, μου είπαν).

Το Δανέζικο τυρί έρχεται εδώ επειδή οι Δανοί δεν είναι στο ευρώ, φτωχοί και αυτοί, και νυν υπέρ πάντων ο υπέρ εξαγωγών αγών. Εξάγουν για να ζήσουν.  Τιμολογούν το σκληρό τυρί στο οριακό μεταβλητό κόστος και πουλάνε. Με τις εξαγωγές (α) εισπράττουν και (β) ειπιδοτούν την δική τους κατανάλωση. Μπορεί οι Δανοί ή οι Ολλανδοί ή οι Γερμανοί (ή όποιοι άλλοι φτιάχνουν σκληρό τυρί που μας πουλάνε σαν φτηνό κεφαλοτύρι) να έχουν βιομηχανοποιημένο γάλα, βιομηχανοποιημένες ζωοτροφές, αλλά αυτά έχουν αυτά πουλάνε. Απασχολούν κόσμο, τα μηχανήματά τους, τα εργοστάσια που φτιάχνουν τα μηχανήματά τους...

Εμείς;

Ο Έλληνας δεν πουλάει στο οριακό μεταβλητό του κόστος, πουλάει στο πόσα του λείπουν για να βγάζει αυτά που χρειάζεται. Αν του είναι πιο φτηνό το εισαγόμενο γάλα, έεε... δεν το 'χει και τίποτα. Και όσο πέφτει η ζήτηση λόγω διαφοράς τιμής, τόσο ανεβάζει την τιμή, και είναι νομοτελειακά καταδικασμένος. Και αυτός, και οι βοσκοί και οι αγρότες και τα χωριά που ζούνε. Δεν πειράζει, θα ζούμε όλοι σε 2-3 πόλεις και θα είμαστε υπάλληλοι σε ΚΕΠ.

Όλα αυτά, δεν λύνονται με εσωτερική υποτίμηση. Όσο και να μειωθούν οι μισθοί και η αξία των παγίων, πάντα το εισαγόμενο κεφαλοτύρι θα είναι φτηνότερο. Ούτε είναι λύση η διοικητική απαγόρευση εισαγωγών.  Μία είναι η λύση:  Έξοδος από την Ευρωζώνη.  Οι Δανοί δεν είναι στην Ευρωζώνη. ΔΕΝ έχουν λεφτά να αγοράσουν εισαγόμενη φέτα. Την φτιάχνουν αυτοί και μας την πουλάνε πιο φτηνά από την δική μας. Τίποτα άλλο.

Ό,τι και να ψηφίσουν, οι Βολευτές,  είτε μηδενίσουν μισθούς, είτε τους δεκαπλασιάσουν, δεν θα κάνουν παρά μια τρύπα στο νερό. Το πρόβλημα δεν είναι πόσα πληρωνόμαστε ή δεν πληρωνόμαστε, λογικά, χρεωκοπημένοι είμαστε, δεν θα πληρωνόμαστε.  Ούτε είναι το πρόβλημα η λιτότητα ή η μη λιτότητα καθ' εαυτή.  Το πρόβλημα είναι ότι μετά 20 χρόνια επιδοτήσεων και παροχών έχουμε καταντήσει ολίγον άχρηστοι ζητιάνοι. Και περιμένουμε δανεικά σε σκληρό νόμισμα για να μπούμε ακόμα πιο βαθιά στην τρύπα. Μέχρι που θα μας πετάξουν από εδώ, κυριολεκτικά, και θα τελειώνουμε.

Ακόμα και σήμερα, η λύση είναι μία και μόνο μία. Περικοπές, φόροι, πρωτογενές πλεόνασμα, και έξοδος από το ευρώ. Θα μηδενιστεί η κατανάλωση εισαγωγών.  Εάν δεν έχουμε προνοήσει στο όποιο πλεόνασμα, ναι, βραχυπρόθεσμα θα στερηθούμε βασικά. Ναι, θα κρυώνουμε. Ναι, δεν θα έχουμε φάρμακα. Ναι, θα ζήσουμε σκηνές 1950. Αλλά εάν δεν το κάνουμε και δεν θα πατήσουμε ποτέ στα πόδια μας και θα μείνουμε μόνιμα σε σκηνές 1943. Οι Στουρνάρες, οι εισαγωγείς,  και τα ευρωλιγούρια να πάνε στην Γερμανία να ζήσουν με ευρώ, να πάρουν και το Εκονιούζ μαζί τους . Εδώ δεν θα έχουμε, αλλά θα έχουμε την χώρα μας, και θα βρούμε τον δρόμο μας. Μπορεί και πιο γρήγορα, αν θυμηθούμε ποιοί είμαστε και τι είμαστε (και δεν είμαστε παιδιά του Νίτρο και του Μέγκα).

14 σχόλια:

i-politiki είπε...

Ότι πείς...
Ψιτ, φίλε, λυπάμαι που θα στο πώ αλλά οι εκτιμήσεις σου βασίζονται σε στατικούς παράγοντες όπως το σημερινό μέγεθος του δημοσίου, η απίστευτη γραφειοκρατία που δεν επιτρέπει την επιχειρηματικότητα, η κάθετη και οριζόντια διαφθορά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τέλος στην αστεία δικαιοσύνη.
Δεν θα σε πείσω, μεγάλο παιδί είσαι, αλλά ούτε και εσύ θα με πείσεις.
Έζησα στην Αγγλία επί Κάλαχαν όπως και επί Θάτσερ. Η πλήρης μεταμόρφωση μιας οικονομίας μέσα σε 10 χρόνια.
Ολα από τις δομές τους κράτους εξαρτώνται, είμαι βέβαιος ότι το ξέρεις.
Το χαμηλό νόμισμα είναι ψευδαίσθηση. Δίνει πράγματι πρόσκαιρες ανάσες αλλά όχι αγοραστική δύναμη και στο τέλος ΑΥΤΟ είναι που μετράει.
Ας νοικοκυρέψουμε πρώτα το μπορντέλο μας πριν καταφύγουμε στις παλιές δοκιμασμένες κακές λύσεις, όπως η υποτίμηση ή η διολίσθηση.
Φοβάμαι ότι η αγοραστική δύναμη του ευρώ μας έχει κακομάθει και έχουμε ξεχάσει τα σκουριασμένα οτομπιάνκι που βάζαμε γραμμάτια μισό μισθό επί 5 χρόνια...

archaeopteryx είπε...

ό,τι πεις. Δεν υπάρχουν άνθρωποι "μάνατζερς" να κάνουν αυτό που θες (και θέλω). Δεν υπάρχει μηχανισμός "εκλογίκευσης" ενός φαύλου κλάδου της οικονομίας. Είναι αρκετά δύσκολο έαως ψυχοβγαλτικό σε ιδιωτικές εταιρίες. Θα το κάνει κάποιος στον Δήμο Αμαρουσίου???

ΌΠως είπε και ο Χάρρυ Κλυνν, κανεί ςδεν μιλάει γιατί θίγονται άνθρωποι που δεν αξίζουν στην ελεύθερη αγορά ούτε 100 ευρώ. Σκληρό. Αλλά αυτοόι ελπίζουν στα 200, 300, 500, γιατί ξέρουν ότι η εναλλακτική είναι να πάνε να κάνουν ό,τι έκαναν πριν το 1981, ή το 1996.

Σνηθίζουν λοιπόν στον μειωμένο μισθό και πάι δεν παράγουν τίποτα. Αλλά περιμένουν δόση για να ψωνίσουν κάτι εισαγόμενο.

Στο άλλο άκρο πάρε την ελληνική εταιρία που την έβγαλαν από τα υποωρύχια καλώδια (για να μην αποκτήσει κι αλλος κατασκευαστική εμεπιρία και χάσει το ευρωπαϊκό μονοπώλιο η ΑΒΒ ή όποιος το έχει. Αυτοί είναι πλοκαρισμένοι διοικητικά, και βλέπουν την Κυβέρνησή τους να δουλεύει για τον ξένο. Θα εισάγαμε, ή θα ποντίζαμε καλώδιο εάν δεν είμαστε στο ευρώ? Όχι βέβαια. Θα είχαμε εισαγόμενα αιολικά που δεν παράγουν ρεύμα εάν οι λογαριασμοί πληρωνόταν σε δραχμές? Όχι βέβαια. Οι Δανοί έχουν για κράχτη, για να εξάγουν (σε κορώνα αυτοί, σε ευρώ οι πωλήσεις).

Το ευρώ είναι μηχανισμός τελειώματός μας με τα μυαλά και τους πολιτικούς μας. Θα μου πεις ποιός θα μάς βγάλει από το ευρώ? Αυτό δεν το ξέρω. Σιγουρα κανεάνας από όσους πλησιάζουν την καρέκλα.

Ευρλπιστώ? Όχι. Αλλά εάν ΕΝΑ πράγμα φταίει για την κατάστασή μας, εάν άλλαζα ένα μόνο πράγμα θα ήταμ αυτό. Ο κάθε Δήμος θα αυτοδιορθωθεί, οι Μπαγκλαντεσιανοίστα φανάρια θα εξαφανιστουν, οι οικονομικοί μετανάστες θα εξαφανιστούν.

Φυσικά με την προϋπόθεση ότι δεν πάμε σε υπερπληθωρισμό. Αλλά στο ευρώ και νηστικοί είμαστε τελειωμένοι.

Σκέψου πόσο καιρό ακόμα θα παράγονται ελληνικά ΄τυριά και πόσοι στην επαρχία ψιλοζούν από αυτο

Οτομπιάνκι? Είσαι ματσωμένος?

i-politiki είπε...

Μάλλον έχουμε διαφορετική αντίληψη για το τί είναι ανταγωνιστική οικονομία, όπου συμπεριλαμβάνεται η ελαχιστοποίηση της διαφθοράς των πολιτικών, των δημάρχων και των δημοσίων υπαλλήλων.
Φοβάμαι ότι το τέρας είναι παντοδύναμο και δεν έχουμε σχεδόν καμμία πιθανότητα, ιδιαίτερα λόγω της ανατολίτικης νοοτροπίας του μέσου Έλληνα, όπου κυριαρχεί το εγώ και όχι το εμείς (Είχα τη τύχη να δουλέψω στη ουηδία για 2 χρόνια και με έχουν σημαδέψει).
Φίλε, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος.
Σε κάθε περίπτωση σέβομαι τη γνώμη σου.
ΥΓ. Ματσωμένος;;;; Πλάκα κάνεις;

archaeopteryx είπε...

μα ακριβως επειδή είναι πανοδύναμο το τέρας και δεν υπάρχει παντοδύναμος δικτάτορας, αριστερός η δεξιός, για αυτό, και μόνο για αυτό, όσο στατικό και εάν είναι και όσο ισοπεδωτικό και άδικο και εάν είναι μόνο η συμβατική υποτίμηση (χωρίς, φυσικά, τυπογραφείο). Θα αμοιφθούν ΜΟΝΟ όσοι παράγουν κάτι που καταναλώνεται ή εξάγεται. ναι, θα έχει μαύρη αγορά, και λαθρεμπόριο, αλλά και αυτά είναι αποτέλεσμα διοικητικών περιορισμών.

Ποιός είναι αισιόδοξος? Η προοπτική που βλέπω για πολλούς είναι να περιμένουν ελεημοσύνη για να πάρουν φτηνό εισαγόμενο τυρί, και η επαρχία να ρημάζει, όπως κάνει από το 1990-2000 (για άλλους λόγους από ότι το 1960) Τότε οι πλυκατοικίες, το 90-2000 μια θέση μαϊμού σε εταιρίες που έπαψαννα έχουν αντικείμενο. Και τώρα όλοι στην ουρά για κάποιο ΚΕΠ. Δεν γίνεται ΟΛΟΙ να εξυπηρετούμε όλους. Καποιος πρέπει αν παράγει κάτι χρήσιμο εσωερικά και κάτι εξαγώγιμο

Η υποτίμηση από μόνη της, δεν είναι λύση και είναι¨"στατική". Η μη υποτίμηση όμως είναι νομοτελειακό τέλος. Νομίζω. Και το βλέπω στην βιομηχανία.. Την μη 100% κρατικοδίαιτη βιομηχανί, όση λίγη έχει μείνει. Δεν είναι τα εργατικά το πρόβλημά τους...

Ανώνυμος είπε...

http://www.wired.co.uk/news/archive/2012-10/31/tokelau-renewable-energy

archaeopteryx είπε...

ανώνυνμε παπαγάλε, και εσύ μπορείς να ηλεκτροδοτήσεις ένα ή 100 αυθαίρετα εκτός δικτύου εάν ήσουν πολύ πλούσιος ή εάν κάποιος σου τα πλήρωνε. Αλλά ποτέ δεν θα κάνεις απόσβεση γιατί οι μπαταρίες θέλουν άλλαγμα κάθε 2, 3,4 χρόνια (εκτός εάν είσαι πάρα πάρα πολύ πλούσιος και βάλεις λιθίου, οπότε θα κρατήσουν 5,6, 7 χρόνια. Και πάλι δεν θα κάνεις απόσβεση. Και σε 20 χρόνια΄θα θες νέα πανέλα.

Κι αν μπορείς να το κάνεις για 1 ή 100 πολύ πλούσιους, δεν μπορείς να το κάνεις για το Παγκράτι, και τον Νέο Κόσμο.

Αρα πάψε να διαβάζεις μαλακίες (ή να χρησιμοποιείς το τσερβέλο που έχει για να τις αξιολογείς.

spiral architect είπε...

Θα φύγω απ' τα τυριά (σλουρπ!) και θα πάω κάπου κοντινά:

Όταν ήμουν μικρός και αφού είχα τελειώσει τα μαθήματά μου, διάβαζα ξαπλωμένος λογοτεχνία ή τα λήμματα της Δομής στο κρεββάτι που κοιμόμουν στην κουζίνα του πατρικού μου σπιτιού. Πού και πού ο πατέρας μου συντόνιζε το λάμπατο μας ραδιόφωνο (το Τελεφούγκεν!) στα Τίρανα ή στη Μόσχα. Δεν θα ξεχάσω την Ελληνίδα εκφωνήτρια του Ρ/Σ των Τιράνων να προφέρει κάποτε με περηφάνεια το αμίμητο: "Χίλια σοσιαλιστικά τρακτέρια οργώνουν τη σοσιαλιστική μας γη και άλλα τόσα εξήχθησαν στην Ιταλία για να βοηθήσουν τους Ιταλούς συντρόφους μας αγρότες που δεν ημπορούν να αγοράσουν τα FIAT".

Οι Αλβανοί (ναι οι Αλαβανοί!) γύρω στο '70 έφτιαχναν τρακτέρ σε ένα εργοστάσιο στο Ελμπασάν και έκαναν και εξαγωγές. Δεν χρωστούσαν πουθενά, ζούσαν φτωχικά, αλλά είχαν δουλειά και πάνω απ' όλα ήσαν (σχετικά) αυτάρκεις.
Άλλες εποχές άλλα καθεστώτα, άλλη οικονομική λογική εκατέρωθεν του "παραπετάσματος" ...

- Εμείς εάν και εφόσον φύγουμε απ' το ευρώ μπορούμε να φτιάξουμε ένα εργοστάσιο για τρακτέρια; (ανεξαρτήτως κόστους μονάδος)
- Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό να σχεδισει και να χτίσει ένα (οποιοδήποτε) εργοστάσιο;
- Αν πάρουν την εντολή μελέτης και υλοποίησης για το εργοστάσιο μπορούν οι Έλληνες μηχανικοί να δουλέψουν αυτό το πρότζεκτ από το μηδέν, ή θα κοιτούν το γραφείο και την οθόνη του πισί τους χάσκοντας;
- Μπορούμε να δουλέψουμε τη γη μας για να μην πεινάσουμε;
- Ή θα μας αρέσει η λογική του ξηλώματος του λιόφυτου και το φύτεμα Φ/Β, για smart 'n easy money?

Εδώ και δυο γενιές έχουμε χάσει το αίσθημα αυτοσυντήρησης και μαζί την "τεχνογνωσία" που μας χρειάζεται για να ζήσουμε με αυτάρκεια.

spiral architect είπε...

Μιας και είπες για τη Δανία, το Borgen το παρακολουθείς;
Αν το παρακολουθείς, βλέπεις και τα ρουσφέτια και τη διαπλοκή που παίζεται στα ανώτατα κλιμάκια της αστικής εξουσίας. Σίριαλ είναι. Φαντάσου τι γίνεται στην πραγματικότητα!
Έτσι, για να μην βαυκαλιζόμαστε ότι, μόνο η Ελλάδα φουρνίζει στραβά ψωμιά.

spiral architect είπε...

Και ροκφόρ μαϊμού έχομεν.
Είμεθα η μεγαλύτερη ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ γαλακτοβιομηχανία της Ευρώπης!
(όχι παίζουμε ... τροφή για σκέψη ... και για τέρψη)

Ανώνυμος είπε...

Εντωμεταξύ, αδέρφια, σήμερα ανακοινώθηκε στα μουλωχτά και χωρίς κανένα δελτίο τύπου (πάλι καλά που υπάρχει και το Ίντερνετ), πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης στο εννεάμηνο, ύψους 1,249 ευρώ. 0,6% του ΑΕΠ. Δείτε εδώ: http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/ec/9c/83/ec9c83b9a5d23f7105daee281725577019c46612/application/pdf/%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF+%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82+%CE%A3%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85+2012.pdf

Και αυτό, παρά την απεργία των Δ.Ο.Υ. τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου, που "στοίχισε" στο κράτος τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ, που μπήκαν στα Ταμεία τον Οκτώβριο.

Κανένας, πουθενά, τίποτε, καμία ανακοίνωση, κανένας πανηγυρισμός, έστω μικροκομματικός. Μόνον "δεν είναι βιώσιμο το χρέος" και "χρειάζεστε επιπλέον μέτρα", ακούμε.

Γιατί θάβεται ένα τόσο μα τόσο θετικό νεό, που το έχουμε πληρώσει με το αίμα μας;

Γιατί μόνον στοχευμένη κατατροφολογία;

Ανώνυμος είπε...

@spiral architect

Οι μηχανικοί στην Ελλάδα μπορούμε να κατασκευάσουμε τα πάντα. Τα εμπόδια που βάζει η γραφειοκρατία του δημόσιου ΚΑΙ οι υπάλληλοι του είναι ανυπέρβλητα. Τώρα έχουμε και το CE το οποίο καταδικάζει κάθε προσπάθεια.
Και αν καταφέρεις να τα ξεπεράσεις πρέπει να αντιμετωπίσεις και τον "λαλακη τον εισαγόμενο". Έχω στο συρτάρι μου σχέδιο για κλιματιστικό κατασκευασμένο στην Ελλάδα 100% (ΟΛΑ πλην ηλεκτρονικών εξαρτημάτων).Θα το αγόραζες αν είχε την ίδια απόδοση
α) με το κινέζικο αλλά 20% πιο ακριβό;
β) με το DAIKIN και ίδια τιμή;

spiral architect είπε...

5:26 μ.μ:

Το παράδειγμα των τρακτέρ της Αλβανίας (μη γελάτε!) ήταν ένα παράδειγμα αυτάρκειας και ανάπτυξης με προϋπάρχον το υψηλό επίπεδο παιδείας, εκπαίδευσης και εφαρμογής σε ένα διαφορετικό (τότες) διεθνή καταμερισμό εργασίας. Ότι δεν παρήγαγαν, φυσικά και το εισήγαγαν (κυρίως από "φίλια" κράτη) στη βάση μιας ανταλλακτικής οικονομίας. Άλλες εποχές άλλα ήθη, άλλη η μορφή του καπιταλισμού από την άλλη πλευρά.

Τώρα το να πάρεις την πρωτοβουλία και να κάνεις κάτι ελληνικό, και ανταγωνιστικό ενός Ντάικιν π.χ. (που προσωπικά εγώ θα το αγόραζα) είσαι καταδικασμένος: Χάθηκες μέσα στο σωρό των Ντάικιν, Μιτσουμπίσι, κινέζικων κλπ αντίστοιχων προϊόντων που, btw, κι αυτά φτιάχνονται σε χώρες με ΕΟΖ.
Αυτό που ακόμα και τώρα λέμε "υψηλή τεχνολογία" έχει απαξιωθεί στην πράξη: Προϊόν που περικλείει μεγάλη αξία σε ώρες έρευνας, σχεδίασης και κατασκευής πωλείται και ταυτόχρονα είναι αναλώσιμο) για ένα κομμάτι ψωμί στη Δύση.
Αντίστοιχα στην Κίνα με μια κούπα ρύζι δεν μπορούν να αγοράσουν ένα iphone ή έστω μια 32" TV Samsung!

Άσε που όλες αυτές οι δήθεν απελευθερώσεις των επαγγελμάτων (και του δικού μας μαζί - μηχανικός είμαι) και η βαριά φορολογία έχουν φτιαχτεί ταμάμ για την κάθε Μπέχτελ, κλπ πολυεθνικές τεχνικές εταιρείες αφήνοντας τα ψιλά στους γνωστούς ντόπιους εργολάβους. Τα αρχικά σχέδια έρχονται από γραφεία εξωτερικού και οι Έλληνες μηχανικοί κάνουν ένα ρετουσάρισμα, commissioning και εργοτάξιο.

Γραφειοκρατία δεν υπάρχει στην Ελλάδα και ότι λίγη υπάρχει είναι για να διασώσει κατασκευές και περιβάλλον από τρελλές αυθαιρεσίες.
(άσε, έχουν δει τα ματάκια μου εντός κι εκτός δημοσίου ... ουκ ολίγα)

Ανώνυμος είπε...

Το ευρώ είναι το εργαλείο των πολυεθνικών του Ευρωπαικού βορρά για την οικονομική και πολιτική βορά του νότου. Μόνο η διάλυση της Ε.Ε. θα μας σώσει δια της σίγουρης οδού του προστατευτισμού της όποιας οικονομίας μας και αυτό αναμένοντας τους νέους-παλαιούς προστάτες μας. Σε λίγο δεν θα παράγουμε τίποτε ή θα παράγουμε για τις εξαγωγές των πολυεθνικών με μισθούς Αλβανίας. Αποκλείνουμε αντί να συγκλίνουμε και κινεζοποιούμεθα για να μην κινεζοποιηθεί ο ευρω-βορράς.
Η Ευρώπη ούτως ή άλλέως σε δέκα-είκοσι χρόνια θα έχει περιθωριοποιηθεί στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, όσο για τα δημογραφικά της..ΙΣΛΑΜ

Ανώνυμος είπε...

Μου έλυσες την απορία για τη φθηνή σχετικά δανέζικη ξυλόσομπα που πήρα. Δανέζικη τρόπος του λέγειν δηλαδή αφού ήταν τελικά σλοβάκικη με δανέζικη πιστοποίηση. Είπα και εγώ δουλεύει ο Δανός για να πάρω εγώ ο Έλληνας σόμπα με 600 ευρώ? Μήπως και το τυρί είναι σλοβάκικο/τσέχικο/πολωνικό/λιθουανικό. Ο κάθε λαός έχει τον αλβανό/βούλγαρο να δουλεύει γιαυτόν.