Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Η Ενέργεια και η χρηματοδότησή της (στην Αγγλία και όχι μόνο)


Αν βάλουν 4 πυρηνικά, σας ορκίζομαι ότι τα αιολικά τους θα είναι ΟΛΑ εικαστικές παρεμβάσεις. Ενοχλητικές διακοσμήσεις. Άσε το αέριο... Το αέριο πάει κυρίως στην βιομηχανία και την θέρμανση, και αν το καις για ρεύμα, είναι μόνο αν το συμβόλαιο του αγωγού είναι συμφερότερο και πιο χρηματοδοτήσιμο με περισσότερο για ρεύμα, παρά με λιγότερο.

Που επιβεβαιώνει την εικασία μου ότι τα αιολικά πλασάρονται για χρηματοδότηση. Μπορεί το πυρηνικό ρεύμα να είναι φτηνό, ή φτηνότερο από το οποιοδήποτε αιολικό (το αιολικό δεν είναι ρεύμα, είναι στοχαστική διαταραχή στο δίκτυο), αλλά η πυρηνική μονάδα θέλει πολλά λεφτά μπροστά. Για να δανειστείς πολλά λεφτά μπροστά πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορείς (α) να τα δανειστείς, και (β) να τα αποπληρώσεις. Και για τα δύο, χρειάζεσαι σίγουρες, προβλέψιμες και παχυλές ταμειακές ροές. Με ακριβό ρεύμα, τάχα μου για οικολογία και φουρφούρια, να την η χρηματοδότηση. Και η χρηματοδότηση του αγωγού; Μια από τα ίδια.

Και σαφώς ξέρουν τι κάνουν... Ούτε περιμένουν από μένα να ανακαλύψω την πυρίτιδα. Απλά έκριναν ότι έτσι σερβίρεται πιο ανώδυνα (θα προσέθετα "σε ηλίθιους").

4 x 1,5 πυρηνικά GW δεν έχουν καμία σχέση με 6 ή με 60 αιολικά GW. Τα αιολικά  GW, εκτός εάν φυσάει συνέχεια και αδιάλειπτα για ...50 χρόνια, θα είναι λίγο τυχαία, λίγο κουτουρού, λίγο απρόβλεπτα. Θα υπάρχει μήνας με άπνοια. Τα άλλα θα καίνε συνέχεια. Το δίκτυο δεν δουλεύει με τυχαία, κουτουρού και απρόβλεπτα. Και δεν έχει λόγο, αν υπάρχει ισχύς βάσης. Με το αέριο, μπορούν να παίξουν θέατρο α λα Ιρλανδία, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ακριβότερο ρεύμα για πιο εύκολη χρηματοδότηση νέων μονάδων.


Ούτε οι Γερμανοί είναι χαζοί. Πυρηνικό ήταν και είναι το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, τα αιολικά ήταν για ...παραλλαγή και εξαγωγές (έεε... να μην γίνουν κλέφτες), και η Φουκουσίμα... Φουκουσίμα; Ποιά Φουκουσίμα; Σας το είπα, από τότε, θα ...ξεχαστεί... Και πολύ έκανε...

Όσον αφορά στα δικά μας, βάζοντας αιολικά και φωτοβολταϊκά, ούτε ρεύμα θα έχουμε ΚΑΙ δεσμεύουμε κεφάλαια, που είναι πολύ πιο δυσεύρετα για μας από ότι για τους Άγγλους. Βρε δεν είμαστε ηλίθιοι... Με 2.000 αιολικά πετάξαμε 2.000 x 1,5 εκατ. = 3 δις ευρώπουλα. Κάφροι. Με τρία δις αποκτάς ισχύ βάσης.  Εμείς είμαστε οι πρόθυμοι ηλίθιοι της παρέας. Μπιρμπίληηηηη!.... Παπάααααακ!...

Το bubble graph μεγαλώνει με κλικ, και το είχα ανεβάσει εδώ και εδώ και είναι από εδώ. Εγώ δεν είμαι κατά των πυρηνικών, αλλά προτιμώ το κάρβουνο, με φίλτρα κλπ, επειδή είναι πολύ φτηνότερο και απλούστερο. Αν δεν θέλετε ούτε κάρβουνο, ούτε πυρηνικά, στην ουσία, δεν θέλετε ρεύμα. Οι ΑΠΕ δεν παράγουν ρεύμα. Όχι ρεύμα για δίκτυα. Ρεύμα για λαμόγια παράγουν. Θα ανάβετε φως όταν φυσάει, ή όταν έχει ήλιο. Εγώ θα πάρω μια ντηζελογεννήτρια και θα την βάλω στο μπαλκόνι. Πιο φτηνά θα μου βγει, και θα γλιτώσω τα χαράτσια, χαχαάαχα.

11 σχόλια:

spiral architect είπε...

Oι Γερμανοί ζωόφιλοι κάνουν σεξ με ζώα μόνο αν είναι βέβαιοι ότι έχουν τη συγκατάθεσή τους.
(δεν το πιστεύω ...)

Professor Moriarty είπε...

Γάλλοι και Γιαπωνέζοι θα είναι οι κατασκευαστές των αντιδραστήρων στην Αγγλία, αφού ο (σοσιαλιστής) Brown πούλησε το 2006 την Westinghouse που ήταν κατασκευάστρια αντιδραστήρων και ανήκε σε κρατικό όμιλο.

Ο chancellor Osborne είναι οπαδός του φυσικού αερίου. Οι lib dems θέλουν να το εξαλείψουν μέχρι το 2030. Μήπως είναι οπαδοί της πυρηνικής; Στο site τους μπορεί κανείς να διαβάσει:

Liberal Democrats believe there should be a massive programme of investment in renewable energy sources such as wind, wave and solar. The National Grid should be transformed into a smart decentralised grid which would respond dynamically to the changing patterns of energy demand. Smart metering and guaranteed prices will unlock the potential of local and community energy generation, giving people control over the energy they use.

(Και τι θα έχουν back up στα wind, wave and solar?)

Και παρεμπιπτόντως, όλος ο αιολικός τομέας της Βρετανίας υπολογίζεται ότι έχει δημιουργήσει 12200 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Κάτι δεν λέγανε εδώ στους ιθαγενείς για 100000 θέσεις;

archaeopteryx είπε...

Για μένα το θέατρο είναι προφανές. Το Πράσινο ξεκινάει από δήθεν αιολικά και κυματικά και φ/β και καταλήγει στην πυρηνική. Και όταν έχεις πυρηνική, τι θα τα κάνεις όλα τα άλλα?? Ή πυρηνική για τους άρχοντες, και από τα άλλα για τους άλλους?

spiral architect είπε...

Αυτό το παράλογο μοντέλο ενεργειακής διαχείρισης δεν οδηγεί πλέον πουθενά. Πίσω από τις μελέτες, τις ανακοινώσεις, τα ωραία λόγια συνεχίζει και κρύβεται μια "έξυπνη" παραγωγή υπεραξίας για λίγους.
- Που είναι οι 100000 πράσινες θέσεις εργασίας;
- Πόσα Φ/Β και Α/Γ θα μπουν σε μια περιορισμένη γεωγραφική έκταση;
- Γιατί να πληρώνουν οι κυβερνήσεις της τρόικας το ακριβό στοχαστικό ρεύμα των "πράσινων επενδυτών"; Σας πουλήσαμε εξοπλισμό ... φάτε την τώρα!
- Μέχρι πότε θα χρησιμοποιούν ΦΑ για ηλεκτροπαραγωγή βάσης; Πόσο θα κρατήσει το παραμύθι του δήθεν καθαρού καυσίμου;
- Η κλαψούρα των Φ/Βικάριων μπροστά στην εξοντωτική φορολογία και στις κατασχέσεις παγίων έχει ξεκινήσει.
(αργά όμως, οι πρώτες κατασχέσεις παγίων της μαρίδας έχουν γίνει, αναμείνατε ανακοινώσεις οσονούπω)

Αυτή η σιγουριά των λόγων τους δεν θα τους βγει σε καλό ...

Ανώνυμος είπε...

http://www.businessinsider.com/were-headed-for-a-disaster-of-biblical-proportions-2012-11?op=1

archaeopteryx είπε...

Τρίχες ανώνυμε 11.09. Και εσύ τρίχες, και ο συγγραφέας του Νοσταρδάμειου. Αν δεις το γράφημα κατανα΄λωσης ενέργειας στην προηγούμενη ανάρτηση (http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2012/11/1.html) θα δεις ότι το 2008 η κατανάλωση έκανε μια βουτιά, τάξη μεγαλύτερη από την όποια συμβολή των όποιων ΑΠΕ/ Λέγεται "υφεση". Με λίγη ύφεση, κόβεται η κατανάλωση και όλα. Και με την ύφεση βγαίνουν και οι Νοστράδαμοι και πουλάνε Προφητείες. Και το 1975-77 με το Limits to Growth ίδιες καταστροφολογίες έλεγαν. Δεν θα ΄΄εχεις να φας, θα πιάσεις να φυτέυεις ραπανάκια, ο,τιδήποτε, και αυτό σου ψχαλάει το κεφι και ψαρώνεις. ΔΕΝ θα ΄χεουμε να φαμε, να δεις ποως θα στρώσουν τα resources για αυτούς που παραγγέλουν μελέτες αυτού του είδος. Να απολάυσεις την μεσοπαγετώδη, και μην άγχεσαι κουτουρου.

Professor Moriarty είπε...

Θέατρο του παραλόγου, όμως. Στην Αγγλία βέβαια η Θάτσερ, η οποία δεν ήθελε την εξάρτηση από το πετρέλαιο και δεν ήθελε τους καρβουνιάρηδες με τα συνδικάτα τους, βρήκε βολική την θεωρία του θερμοκηπίου που τότε άρχιζε να διαδίδεται για να φτιάξει πυρηνικά που ήταν carbon free. Οι επόμενοι όμως φαίνεται να παίρνουν στα σοβαρά τα αιολικά, γιατί έχουν σκορπίσει ένα σωρό off-shores στα παράλια. Βέβαια, εκτός από την αγανάκτηση που προκλήθηκε για λόγους “αισθητικούς” (δηλ. βιασμό του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής), ίσως περισσότερη αγανάκτηση προκλήθηκε όταν υπολογίστηκε ότι τα off-shores κοστίζουν 1.5 φορά όσο τα πυρηνικά. Και είναι επίσης γνωστό ότι τελικά οι ΑΠΕ με τις αυξήσεις που συνεπάγονται δουλεύουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα υπέρ των πυρηνικών. (Όπου φυσικά υπάρχει η υποδομή και όπου δεν κυριαρχεί εντελώς η βλακεία να “σώσουν τον πλανήτη” σώζοντας εν τω μεταξύ την καταρρέουσα βιομηχανία των ΑΠΕ στην Γερμανία και στην Δανία).

archaeopteryx είπε...

μα ΔΕΝ έχουν λογική τα αιολικά, άσχετα τι λένε για προπαγάνδα, ΔΕΝ είναι ηλίθιοι. Απλά βγάζουν τάκα τάκα λεφτά, και τιμωρούν όσους δεν γίνουν πυρηνικοί. Περί αυτού πρόκειται. Η Γερμανία πάλι, "ρεφάρει" εξάγοντας.

Professor Moriarty είπε...

Στην Βρετανία έγινε κατά κάποιον τρόπο ένας συμβιβασμός ανάμεσα στα ενεργειακά lobbies: του φυσικού αερίου, των ΑΠΕ, των πυρηνικών, με το lobby του κάρβουνου να περιμένει στη γωνία. Δεν διαφωνώ με αυτά που λες. Μόνο που ο παραλογισμός με την απλή λογική θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν για αρκετό καιρό. Τα 3 μεγαλύτερα κόμματα της Βρετανίας δεσμεύτηκαν το 2008 να μειώσουν το CO2 κατά 80%. Αρχικά γίνονται οι επενδύσεις σε αιολικά και αρχίζουν να δυσανασχετούν οι τοπικές κοινότητες, έπειτα έρχεται ο λογαριασμός και οι περισσότεροι ξεχνούν την “σωτηρία του πλανήτη” και τον πράσινο παράδεισο και αρχίζουν να μετρούν τις πένες στην τσέπη τους, και άλλοι να σκέφτονται την ανταγωνιστικότητα. Τελικά συνειδητοποιούν το αυτονόητο: carbon free energy και σε υποφερτές τιμές μόνο με nukes. Ήδη η WWF κατηγόρησε την κυβέρνηση του Cameron ότι εκμεταλλεύεται την δέσμευση για μείωση εκπομπών CO2 για να προωθήσει τα πυρηνικά. Αλλά εκεί είναι Βρετανία και παίρνουν κάποια πράγματα στα σοβαρά. Αυτοί που ασχολούνται με τον ενεργειακό σχεδιασμό δεν διανοούνται να πειραματιστούν με την αξιοπιστία της ενεργειακής υποδομής, ενώ τα πράσινα φρικιά δεν πάνε στο Παρίσι να ψωνίσουν ταγάρια, αλλά πάνε και μένουν σε φάρμες χωρίς ηλεκτρικό και τρώνε χορταράκια και μετράνε τα πουλιά. Το θέμα είναι τι γίνεται στο Ellada.

archaeopteryx είπε...

στο Ελλάντα είμαστε αποπροσανατολισμένοι, βαριεστημένοι, αγχωμένοι, μοιρολατρικοί, μας αρέσουν τα τουρκικα σήριαλ και δεν νομίζω ξέρουμε την διαφορά μεγαβάτ και μεγαβτώρας. Πάντως από τον τρόπο που βρίζουν τον (Ασημάκη) Παπαγεωργίου, πάει να πει ότι καταλαβαίνει τι γίνεται...

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα θα κατασκευάσει πυρηνικούς αντιδραστήρες την επόμενη δεκαετία. Για να έχει φτηνό και σταθερό ρεύμα στα 6 ευρώ τη μεγαβατώρα, όχι στα 50 που είναι ο λιγνίτης χωρίς κόστος εκπομπών, στα 80 που είναι το αέριο, στα 110 τα αιολικά, 300 τα φ/β.

Μέχρι τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή. ΛΙΓΝΙΤΗΣ και πάλι ΛΙΓΝΙΤΗΣ, και βέβαια ΦΡΕΝΟ στο αέριο.

Πάνω από 12 δις ευρώ πλήρωσε η χώρα η δύσμοιρη Ελλάδα 2011, χρονιά κατάρρευσης του ΑΕΠ, στη GAZPROM!