Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Το θέατρο, τα κορόϊδα, οι χρηματοδότες και τα λαμόγια


Το θέμα είναι πολύ πιο πεζό από τον τίτλο του.

Εδώ και μερικές εβδομάδες διαρρέεται ότι η Siemens και η Bosch βγαίνουν από το Desertec (το φαραωνικό έργο που θα πουλούσε πολλά φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά και καλώδια στους βεδουίνους και τους βερβερίνους της Σαχάρας και της Μέσης Ανατολής.

Από την άλλη:

(α) η διασύνδεση της Κρήτης μπήκε στο Μνημόνιο (αν είναι δυνατόν... γιατί να είναι υποχρεωτικό, κάτι που είναι τόσο ...καλό;), δεν ξέρω εάν είναι τμήμα του Desertec, ή είναι απλά υποχρεωτικό για να σωθούμε...  Και εν τω μεταξύ, στο μακρινό Μαρόκο,



(β) οι "Ευρωπαίοι" βρήκαν χρηματοδότη την World Bank (και όχι μόνο) για να δανείσει τους Μαροκινούς να αγοράσουν Ευρωπαϊκές φωτοβολταϊκές και ηλιοθερμικές σαβούρες, όπου 2.000 ΜW "capacity" ή εγκατεστημένη ισχύς, είναι πολύ λιγότερη σε ρεύμα που θα βγάζει, και πολύ ακριβότερη από αντίστοιχα 2.000 ανθρακικά MW.  Αλλά είχαν μια σκασίλα οι Μαροκινοί που ψοφάνε της πείνας να μειώσουν το CO2 του κόσμου με Γερμανικά εισαγόμενα παιχνίδια που φτιάχνονται με ανθρακικό ρεύμα!



(γ) και χαρά η World Bank που βρήκε κάτι να περνάει η ώρα της, τόσο που άρχισε να παπαγαλίζει ότι πάει, καταστρέφεται ο Πλανήτης, ανεβαίνει η θερμοκρασία κατά 4, ή 44 βαθμούς και πρέπει να κάνουμε κάτι...  Σημειώστε, παρακαλώ:  (α) το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια, (β) ο Πλανήτης δεν έχει ζεσταθεί τα τελευταία 12-15 χρόνια, (γ) το CO2 έπεται, μάλλον, της ηλιογενούς θέρμανσης, παρά την προκαλεί (και επομένως το ανθρωπογενές είναι ίσως και λίγο μούφα). Και (δ) ΟΛΕΣ οι ΑΠΕ του κόσμου είναι τάξεις μεγέθους πιο ασήμαντες από οποιοδήποτε CO2 που δήθεν εξοικονομούν.


Με νοιάζει;  Όχι άμεσα, το Μαρόκο είναι μακριά... Αλλά παίρνουν θάρρος τα λαμόγια, και με δανεικά αποπληρωτέα από φτωχούς Μαροκινούς, θα αναβάλουν τον θάνατό τους. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι μαροκινοί είναι να δανειστούν για να βάλουν τέτοια πράγματα, αλλά τι με νοιάζει εμένα...

Επειδή μερικοί ψάρακλες θεωρούν ότι είμαι κατά της προόδου και της τεχνολογίας, τα φωτοβολταϊκά είναι βελτιωμένη τεχνολογία του 1960 (από ψυχροπολεμικούς δορυφόρους) και τα ηλιοθερμικά, πειραματική τεχνολογία επίσης του 1960. Μπορεί και να δουλέψει για λίγο... Όσο για το ρεύμα, με απόσταση 500-600 χλμ. από τα στενά του Γιβραλτάρ, η μεταφορά ρεύματος θα είναι ...εικονική, χαχαχάααχα.

http://www.eubusiness.com/news-eu/morocco-energy.kue/
http://www.ufmsecretariat.org/en/eu-supports-the-development-of-a-solar-power-station-in-ouarzazate/
http://www.spiegel.de/international/europe/the-desertec-solar-energy-project-has-run-into-trouble-a-867077.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Climate_Investment_Funds

1 σχόλιο:

spiral architect είπε...

παρακαλώ, λίγα τα λόγια σου με τους "Ευρω-πέους". Μην ξεχνάς ότι, θα πάρουν και Νόμπελ Ειρήνης!

Στο παραπάνω λινκ βρείτε τα λάθη:
1. Θα γίνει παράδωση βραβείου Νόμπελ
2. Θα γίνει στο Όσλο της Σουηδίας
3. Θα συμμετάσχουν η Μέρκελ, ο Μπαρόζο και ο ... Σαμαράς
4. Ο Λέσλι Νίλσεν έχει πεθάνει