Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια (2): Οι ΑΠΕ παράγουν φτηνό ρεύμα αλλά η Γερμανική Βιομηχανία ωρύεται για το ακριβό ρεύμα από ΑΠΕ


http://www.energypress.gr/news/Apo-APE-to-fthhnotero-reyma-deihnei-nea-meleth

€140/MWhr το φωτοβολταϊκό ρεύμα, λένε... Γιατί πληρώνουμε €280, €300, ή €400;  €35 ήταν η ΟΤΣ πριν έρθει ο ΓΑΠ...

Πριν λίγες μέρες, βγήκε μία μελέτη από ένα "ερευνητικό ίδρυμα" της Γερμανίας, και είπε ότι οι ΑΠΕ θα μας σώσουν πολλά λεφτά (τρία τρις έως το 2050 -- αν και δεν θα ζούνε αυτοί που το λένε, τότε, για να δούμε αν θα είναι αλήθεια).  Επειδή αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη, την ίδια περίπου μέρα βγήκε η Die Welt και έκραζε τα "ερευνητικά ιδρύματα" για αρλουμπολογία.

Βγήκε τώρα παρόμοιο ίδρυμα αλλά με άλλο φτερό στο καπέλο και είπε ότι οι ΑΠΕ έχουν το φτηνότερο ρεύμα, εάν προσθέσει κανείς και το κοινωνικό κόστος στο κανονικό ρεύμα. Το κοινωνικό κόστος είναι "πόσα μας λείπουν για να βγάζουμε κέρδος από ΑΠΕ".


Για κακή τους τύχη, καπάκι διαμαρτύρονται οι ...Γερμανοί βιομήχανοι γιατί λόγω πράσινων ΑΠΕ έχουν ακριβό ρεύμα και δεν μπορούν να έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που τους λείπει για να ανταγωνίζονται τους Αμερικάνους. Αφού οι ΑΠΕ είναι φτηνές, γιατί φωνάζουν οι Γερμανοί  (να σας πω εγώ γιατί άλλο φωνάζουν... Γιατί οι Αμερικάνοι δεν έχουν χάψει το Κυότο, για αυτό φωνάζουν... αλλά αυτό είναι άλλο θεμα)

Και το κερασάκι στην τούρτα της μελέτης με την Γερμανική λογιστική για Ιθαγενείς είναι ότι το αιολικό ρεύμα κοστίζει €70 την μεγαβατώρα, και το φωτοβολταϊκό, €140 την μεγαβατώρα... Γιατί σκούζουν λοιπόν οι φωτοβολταϊκοί "επενδυτές" μας;  Έχουν πάνω από 100% κέρδος, τώρα που έπεσε η ταρίφα τους από τα 400 όσα, στα ...300

Όλος ο υπόλοιπος κόσμος έχει τις ΑΠΕ για το ακριβότερο ρεύμα. Και εγώ σας λέω ότι το κόστος δεν έχει σημασία, και τα περί κόστους είναι στην ουσία μούφα. Οι ΑΠΕ δεν παράγουν ρεύμα όταν το θέλουμε. Εγχέουν χωρίς να υποκαθιστούν, και όταν υποκαθιστούν, υποκαθιστούν μόνο αέριο, και μόνο εάν έχεις και αντλησιοταμίευση. Είναι πολύ φτηνότερο να μην έχουμε ρεύμα...

Μπορεί το αθροιστικό, ισοζύγιο μίας ανεμογεννήτριας να είναι θετικό, δηλαδή μπορεί η συνολική ενέργεια που θα εγχύσει, αθροιστικά και τυχαία σε 20 χρόνια, να είναι αριθμητικά περισσότερη από την ενέργεια που χρειάστηκε για να κατασκευαστεί η Α/Γ και η βάση της, ίσως και τα καλώδια της, αλλά 1) το ρεύμα δεν αθροίζεται, γιατί δεν αποθηκεύεται (μαϊμού το επιχείρημα) και 2) όλα τα αιολικά της Ευρώπης, 100.000 από δαύτα, δεν παράγουν αρκετή χρήσιμη ενέργεια για να κατασκευαστεί ούτε μία ανεμογεννήτρία. Ούτε ένα κιλό τσιμέντο, ούτε ένα μέτρο μπετόβεργα, ούτε μία μπουλντόζα διάνοιξης δρόμου, ούτε ένα κιλό νεοδύμιο, ούτε ένα βαρέλι φάϊμπεργκλας.

Λέω συχνά ότι οι ΑΠΕ και ειδικά τα αιολικά, δεν παράγουν χρήσιμο ρεύμα. Αυτό επειδή συχνά φυσάει όταν δεν χρειάζεται το ρεύμα, και συχνά χρειάζεται ρεύμα και δεν φυσάει.  Δεν έχεις ρεύμα όταν το θες. Είναι  "non dispatchable" αγγλιστί. . Αλλά οι Γερμανοί είναι πανέξυπνοι: Θα μας πουλήσουν και έξυπνους μετρητές, ώστε αντί να έχουμε ρεύμα όταν εμείς θέλουμε, θα έχουμε μόνο όταν φυσάει, ή έχει ήλιο. Απ' όλα πουλάνε οι Γερμανοί. Όλα Made in Germany.  Αυτό το "made in Germany" είναι το δήθεν κοινωνικό κόστος που καίει τους χυδαίους  ψεύτες.

Oι Γερμανοί, βέβαια,  δεν είναι χυδαίοι ψεύτες, επειδή δεν είναι πάντα, και δεν είναι όλοι, και μερικοί από τους καλύτερούς μου φίλους μου είναι Γερμανοί.   Είναι χυδαίοι ψεύτες μόνο όταν τους συμφέρει. Για παράδειγμα, έξω από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως έγραφαν "Η Εργασία Απελευθερώνει", όπως "πεθαίνεις και απελευθερώνεσαι".  Κι όταν έστελναν τους άτυχους προς απελευθέρωση στους θαλάμους αερίου, τους έλεγαν να γδυθούν για να κάνουν ...ντους. Ντους με Zyklon B. Και μάθημα εργασιακής ηθικής, και καθαριότητα, και όλοι ήσυχοι, και δεν ξέρουμε τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: