Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012
Κοσμογονία
Ξέρω... Άλλα έχετε στο μυαλό σας, αλλά μόλις είδα μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη δύο Ελλήνων (Ι. Μαρκόνης, Δ. Κουτσογιάννης: Κλιματική μεταβλητότητα σε χρονικές κλίμακες που εκτείνονται σε εννέα τάξεις μεγέθους: Σύνδεση των κύκλων Milankovitch με τη δυναμική Hurst-Kolmogorov), σε ξένες ιστοσελίδες, που είναι αρκετά δύσκολο από μόνο του, και επειδή η οποιαδήποτε κατανόησή του χρειάζεται μία στοιχειώδη κατανόηση της Ιστορίας της ...Γης, πέρα από ακταλαβίστικα στατιστικά, χαζέψτε παρακαλώ την παραπάνω εικόνα, ή τον Γεωλογικό Χρόνο στην Βικιπαίδεια, για να προσανατολιστείτε.
Η Γη ξεκίνησε πριν 4,5 δις χρόνια
Τα κυανοβακτήρια (και το οξυγόνο) πριν 3,2 δις χρόνια
Ο Φανεροζωϊκός μεγαιώνας (πιο πολύπλοκες μορφές ζωής) πριν 0,5 δις χρόνια
Οι αρχαιοπτέρυγες πριν 0,15 δις χρόνια (150 εκατομ.)
Η Ηώκαινος (αρχή της σύγχρονης παγετώδους -- να είμαστε σε τέτοια, αλλά σε μεσοπαγετώδη) πριν 34 εκατομ. χρόνια
Η Πλειόκαινος (εντατικοποίηση της Παγετώδους, με ψυχρό ξηρό κλίμα και εμφάνιση του Αυστραλοπίθηκου) πριν 1,8 εκατομ. χρόνια
Η Πλειστόκαινος (εμφανιστήκαμε εμείς!) πριν 11.500 χρόνια
Η Ολόκαινος είναι τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, και ο Τρωικός πόλεμος έγινε πριν 3.100-3.200 χρόνια. Νομίζω ότι τότε ξεκίνησε το Μεγάλο Παιχνίδι.
Ο τίτλος της ανάρτησης είναι λάθος. Δεν είναι "Κοσμογονία", "Γεωγονία" είναι... Ο "Κόσμος" αν υποθέσουμε ότι ξεκίνησε με το Big Bang, δεν είναι 4,5 δις ετών, αλλά 13,75 δις ετών, αν και κατι δεν μου κολλάει με το Big Bang, παραβιάζει τους Νόμους της θερμοδυναμικής (και δεν είμαι ο μόνος). Ίσως Κοσμογονία αυτού εδώ του Κόσμου (που είναι και μέγας ο άτιμος...)
Μέγας εἶ, Κύριε, καὶ θαυμαστὰ τὰ ἔργα σου, καὶ οὐδεὶς λόγος ἐξαρκέσει πρὸς ὕμνον τῶν θαυμασίων σου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου