Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ανακεφαλαίωση


Θα κάνω μια ανακεφαλαίωση:

Τα αιολικά έχουν ισχυρό λόμπυ στην Ελλάδα. Σύμμαχοι σε αυτό το λόμπυ εκτός από τους προφανείς μεγάλους, είναι (1) όλοι οι καλοπροαίρετοι που πιστεύουν ότι τα αιολικά είναι «καλά», (2) οι πληρωμένοι υψηλόβαθμοι των ΜΚΟ, (3) οι πράσινοι ψευδοεπιστήμονες που μεταφράζουν μπροσούρες , (4) τα τρωκτικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, (5) Γενικοί Γραμματείς και λοιποί λαδωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και (6) όλο το απώτερο σύστημα που σπρώχνει την φορολόγηση του …άνθρακα είτε είναι για την Νέα Τάξη είτε την Μεγάλη Αρπαχτή.

Τα επιχειρήματα υπέρ των αιολικών στην Ελλάδα είναι τα εξής:

1. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το αιολικό δυναμικό.
2. Οικολογικό και φτηνό ρεύμα.
3. Να απεξαρτηθούμε από τα εισαγόμενα καύσιμα.
4. Να μειώσουμε το CO2 και να βοηθήσουμε στην κλιματική αλλαγή
5. Να προλάβουμε την καταστροφή του Πλανήτη
6. Οι Ισπανοί, οι Δανοί και οι Γερμανοί, έχουν πολλά, κάτι θα ξέρουν
7. Να μειώσουμε τους καρκίνους στην Πτολεμαΐδα
8. Να περισώσουμε τον λιγνίτη για το μέλλον
9. Να βοηθήσουμε την Πράσινη Ανάπτυξη
10. Πράσινες θέσεις εργασίας
11. Ας θυσιάσουμε λίγη Μύκονο για να εξιλεωθούμε για την Πτολεμαΐδα
12. Να κάνουμε μια θυσία για το κοινό καλό

Στις προηγούμενες αναρτήσεις, νομίζω σας έδωσα στοιχεία για τα εξής:

1. Το αιολικό δυναμικό είναι διάχυτο, αλλά η βιομηχανική του εκμετάλλευση είναι ασύμφορη και ακριβή. Από νόμους της Φυσικής. Ο αέρας δεν μπορεί να παράξει ενέργεια όπως το νερό, δεν φυσάει πάντα, και όταν φυσάει, συχνά δεν χρειάζεσαι το ρεύμα.

2. Ο αέρας είναι τσάμπα, αλλά το αιολικό ρεύμα είναι πανάκριβο και στην Ελλάδα ακριβότερο από ότι σε άλλες χώρες. 3 έως 6 φορές όσο το συμβατικό. Την υπερτιμολόγηση την πληρώνουμε εμείς, μέσω ΔΕΣΜΗΕ και λογαριασμού ΔΕΗ.

3. Σε καμία χώρα στον κόσμο, ακόμα και στην Δανία και ειδικά στην Γερμανία δεν υπήρξε απεξάρτηση, ή μείωση εκπομπών, ή κλείσιμο συμβατικής μονάδας. Όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν, τόσο περισσότερες θερμικές μονάδες χρειάζονται για εφεδρεία. Με εισαγόμενο αέριο, Η τιμή του αερίου είναι χρηματιστηριακή. Σήμερα κάτω, αύριο πάνω.

4. Αααα... Η κλιματική αλλαγή... είναι καλοπροαίρετη υπερβολή, ή ...καλλιεργημένη απάτη; Είναι ανθρωπογενής; Και ο πλανήτης που είναι σε φάση ψύξης;

5. Ο Πλανήτης μάλλον μας αγνοεί... Ας φροντίσουμε να μην καταστρέψουμε ο ένας τον άλλο...

6. Οι Δανοί έχουν φοροαπαλλαγές για να έχουν ιδιόκτητες Α/Γ. Οι Α/Γ είναι η εθνική τους εξαγωγική βιομηχανία. Οι Γερμανοί έχουν (και εξάγουν) πολλές Α/Γ, και δεν έχει κάνει καμία διαφορά στα ενεργειακά τους, ούτε που φαίνεται η συμβολή τους. Οι Ισπανοί έχουν πολλές και μαστίζονται από ανεργία (και όλοι τις βαριούνται σιγά σιγά, αλλά ελπίζουν από εμάς...)

7. Οι καρκίνοι στην Πτολεμαΐδα δεν θα επηρεαστούν από 1.000 ή 100.000 Α/Γ. Θα ήταν λιγότεροι, αν είχε φίλτρα στις μονάδες εκεί, ή αν στις παραγγελίες εξοπλισμού δεν υπήρχε διαφθορά...

8. Αυτό είναι επιχείρημα για εισαγωγή κάρβουνου ή για κατασκευή πυρηνικού. Η Γαλλία είναι σχεδόν αποκλειστικά πυρηνική, και κάρβουνο υπάρχει φτηνό και άφθονο για πολλά χρόνια.

9. Εκτός από τα Πράσινα Τέλη Κυκλοφορίας (που τώρα θα μπουν στην βενζίνη) η Ελληνική Πράσινη Ανάπτυξη σημαίνει εμείς να πληρώνουμε 3 έως 6 φορές πάνω το αιολικό ρεύμα, για να εισάγουν σιδερένια δέντρα με φτερωτές, από τα οποία θα βγάλουν πολλά λεφτά 4-5 επιτήδειοι και δωράκια και χάντρες οι ΜΚΟ και οι ΟΤΑ.

10. Οι Πράσινες θέσεις εργασίας είναι στην Δανία την Γερμανία και την Ισπανία. Εδώ απλά θα καταστρέψουμε, με μπουλντόζες και μπετά, τοπίο που είναι ή για την δικιά μας απόλαυση ή για τον τουρισμό. Το τοπίο ΜΑΣ, είναι ανεκτίμητης αξίας.

11. Να την θυσιάσουμε όλη την Μύκονο, αλλά δεν θα κάνει διαφορά στην Πτολεμαΐδα, ό,τι και αν σας λένε περί του αντιθέτου.

12. Οι θυσίες για το κοινό καλό είναι θρησκευτικό ή ψυχολογικό θέμα, δεν μπορώ να το σχολιάσω. Προπαγάνδα είναι.


Νομίζω ότι λείπουν ακόμα 3-4 κομμάτια, και θα προσπαθήσω να φτιάξω και ένα μονοσέλιδο, κάτι σαν "ιουρασιακή διακήρυξη". Η φωτό είναι για να σας κάνω να με ...συμπαθήσετε.

12 σχόλια:

nikos είπε...

υπάρχουν και στον τόπο μας ..καλός νοούμενοι πατριώτες http://oikonikipragmatikotita.blogspot.com/2010/06/blog-post_03.html

Ζάχαρη είπε...

Επισης και αυτοι που μπλεκουν τα γκομενικα με την οικολογια.Μην νομιζεις ειναι και ηταν παντα μεγαλος παραγοντας σε ιδεολογικα(;) θεματα.Δεν υπαρχει γενικο καλο αοριστως νομιζω,υπαρχει γενικα καλη αισθητικη,αρα και ηθικη.
Ωραια η ανακεφαλαιωση.Η φωτογραφια αφορα επιτελους περισσοτερο κοσμο!

Ανώνυμος είπε...

Πιστευω πως πέραν της αρπαχτης και της επιδότησης των εταιρειών, αυτοί που αγαπούν αυτά τα αιολικά πάρκα είναι ψυχικά διαταραγμένοι. Εννοώ γκρινπις κλπ τσουτσεκια.

Ενας σόφρων άνθρωπος, ενοχλείται από μια οικοδομή 5 μέτρων κοντα σε παραλία. Γι΄αυτο και υπάρχει αυστηρότητα και το οικημα περνά από Επιτροπή Περιβαλλοντικού & Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) από την πολεοδομία για να πάρει οικοδομική άδεια.

Αυτοί της γκρινπις δεν ενοχλούνται από σιδερένιους σωλήνες ύψους 100 μέτρων΅, τόννους μπετό και γραμμές υψηλής τάσης κοντά στις παραλίες. Και ζητούν να καταργηθούν και οι απλες εγκρίσεις (ξερετε δεν βγαζουν ουτε οικοδομικές άδειες-τα περνούν σαν λυομενα ηλεκτρομηχανολογικά)
¨
Ανωμαλία βρε παιδί μου

Ανώνυμος είπε...

Στην Σέριφο υπάρχει μια παρέα που έχει βαλθεί να διώξει 1-2 σπίτια απο την Βαγία (ωραία παραλία αλλά ...χτίστηκε). Μέγας καυγάς και δικαστικός αγώνας, ο ένας ιδιοκτήτης ορκίζεται ότι είαι ΝΟΜΙΜΟΣ. Η ίδια παρέα παριστάνει τους οικολόγους και μέλη της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Κάνουν την πάπια για τα αιολικά, ακούγεται ότι έχουν πάρει και και μερικά με τον Παπακωνσταντίνου. Οι κόττες θέλουν μπάνιο πριβέ και επιδοτήσεις για τα κότερα.

Τα μέλη των ΜΚΟ είναι ή κακόμοια παραμυθιασμένα ή κόττες λειράτες και τα μεγάλα κεφάλια παίρνου και χρατζιλικάκι ή πουλάνε μούρη

Ανώνυμος είπε...

@ 7.50

Ειδικά αυτή η γκρινπις έχει ξεφτιλιστει τελειώς.
Ο αρχηγός τους κάνει παρέα και φωτογραφιζεται συνεχεια με εργολάβους και επιχειρηματιες των αιολικών πάρκων. Το δικαιολογει στα πλαισια της προσπαθειας για την προστασια του περιβαλλοντος....

Μιλάμε είναι για πολλά γιαουρτια ο αλήτης. Αλλά αφού βρίσκει παιδάκια να τρεχουν για εθελοντες, τον παίρνει και τα κάνει....

Robin είπε...

Προσπαθώντας να προσθέσω κάποια στοιχεία στο πολύ καλό άρθρο, θα' λεγα ότι οι ανεμογεννήτριες παράγουν kWh, αλλά όχι kW. Δηλαδή, δίνουν ενέργεια σε βάθος χρόνου αλλά όχι ισχύ σε μία δεδομένη χρονική στιγμή που αυτή είναι απαραίτητη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μη διασυνδεδεμένα νησιά του Αιγαίου, όπου το καλοκαίρι με το μελτέμι που αρχίζει με την ανατολή και σταματάει με τη δύση του ήλιου, υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει παραγωγή ενέργειας κατά τις ώρες αυτές από τις ανεμογεννήτριες. Στη περίπτωση αυτή οι ανεμογεννήτριες λειτουργούν μόνο επικουρικά και σε χαμηλά ποσοστά συμμετοχής προς αποφυγή έντονων διακυμάνσεων τάσης και συχνότητας. Η μέγιστη όμως ημερήσια ζήτηση στα νησιά αυτά παρατηρείται περίπου στις 21:30, ώρα κατά την οποία υπάρχει άπνοια (μετά τη δύση του ήλιου οπότε δεν υπάρχει μελτέμι), άρα μηδενική συμβολή των ανεμογεννητριών στη μέγιστη ζήτηση τη δεδομένη χρονική στιγμή που υπάρχει ανάγκη !!! Ως εκ τούτου καμία ουσιαστική συμβολή στη ζητούμενη ισχύ.

Ανώνυμος είπε...

Άκου φιλε μπλογκεράκο και λοιποί αγνωνιστες του γλυκου νερου.

Σε παρακολουθω και σε άλλα sites να γραφεις κατά των αιολικών πάρκων.
Άκου φίλε: Έχει δεσμευτεί η χώρα, όπως όλες οι χώρες στην Ευρωπη να βαλει ανεμογεννητριες και θα τις βάλει, τελεία και παυλα. 'Οποια και να ' ναι η κυβερνηση. Κι αμα φωναζουν σήμερα μερικοι Κρητικοί, θα το βουλωσουν μόλις τους πεταξουν μερικά ευρουδάκια.

Ο Έλληνας καταπιε τη μειωση 50% στη σύνταξη, και το 1,50 στη βενζίνη. Στα αιολικά πάρκα θα αγριεψει; Τριχες κατσαρες.

Χάνετε το χρόνο σας με το να κραζετε τις εταιρείες, τις Μπιρμπιλες , τις περιβαντολογικες οργανωσεις και τα λοιπα. Κανεις δεν σας δινει σημασία.

Άμα κάνετε καμιά αποκάλυψη οτι ο Περιστερης κατέθεσε στη Μπιρμπίλη, η στον Παμπουκη μερικά εκατομμυρια σε λογαριασμο στην Ελβετία, θα ασχοληθει ο κοσμος και θα αντιδρασει. Αν δεν κανετε τετοια αποκαλυψη παρατατε τα, γιατι καταντατε γραφικοι.

archaeopteryx είπε...

Σωστός, Robin, kWhr παράγουν, αλλά σχεδιάζοντας πόση εφεδρεία χρειάζεσαι (στατιστικά) κοιτάς την εγκατεστημένη ισχύ (σε kW, MW κλπ).

Αυτή είναι και πηγή παραπλάνησης. Λένε οι ειδήσεις "τόσες GWhr παρήχθησαν τον Αύγουστο". Δεν λέει ότι αυτές οι GWhr ήταν αδρανής ισχύς, πληρωμένη, που καθόταν κἀπου αλλού, όπως δεν λέει ότι πληρώθηκαν 4 ή 5 φορές την τιμή συμβατικού ρεύματος.

Αγάπη μου 8.26, να πας 2-3 αναρτήσεις πίσω. Στην Αγγλία σας πήρανε χαμπάρι, στην Αμερική σας πήρανε χαμπάρι, στην Γερμανία φλομώσανε και δεν θέλουν άλλο, και ψάχνουν για λαμόγια σαν και σενα να πείσεις του ιθαγενείς. Καλή η προσπάθεια, ευτυχώς οι Ελληνικές τράπεζες είναι ψιλοφαλιρισμένες, οι Ευρωπαϊκές μαζεύονται ραγδαία, και πρώτα ο θεός, θα περιοριστεί το κακό. Αν ωστόσο περάσεις από το Αποπηγάδι, μην πεις τέτοια πράγματα, θα φας πολύ ξύλο (αν είσαι τυχερός).

Ανώνυμος είπε...

Εξαίρετη ανάρτηση Αρχαιοπτέρυγα κατανοητή και περιεκτική.

Προτείνω ένα σύνθημα να φτιαχτεί σηματάκι για τα μπλογκ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ, το είδα σε κάποιους που αντιστέκονται με φόντο από το μεταλλικό εξάμβλωμα.

Και επίσης καλό είναι να φτιάχνεται μια λίστα με όλες τις περιοχές όπου έχει γίνει κινητοποίηση, και να συμπληρώνεται μέχρι την ημέρα που θα μαζευτούν τα λαμόγια στο Σύνταγμα να πουλήσουν αέρα.

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ακριβώς εννοούσα. Απαντάς οτι σας πηραν χαμπαρι σε Αγγλία, Αμερική κλπ.
Ωραια, φέρτε μας εναν επίσημο Αμερικάνο η Αγγλο να μας ανοιξει τα μάτια.
Αστο φίλε. Ο κόσμος δεν ασχολείται σου λεω.

Ανώνυμος είπε...

Τι θα γινει στο Σύνταγμα;

archaeopteryx είπε...

9:25, "Σας" πήραν χαμπάρι. Και στην Ισπανία. Για την Ισπανία αύριο, stay tuned, χαχαχαχα!

Στις 15 Ιουνίου υποτίθεται θα μοιράσει καραμέλες και ζωγραφιές με ξανθια παιδάκια ο Οργανισμός ...Μαντέλη, στο Σύνταγμα: http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/06/essence.html