Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Η Ελευθερία της Ζάχαρης, και η Ζάχαρη της Ελευθερίας


Τελικά, η Ζάχαρη με εμπνέει (αυτή με το blog...)

Μας αρέσει η ζάχαρη και είμαστε ελεύθεροι να την τρώμε, μου αρέσει το κανταΐφι και το κανταΐφι με παγωτό καϊμάκι  και είμαι ελεύθερος να τρώω όσο θέλω μόνο που μου κοστίζει πολύ σε ρούχα γιατί όλο ...μικραίνουν. Η ελευθερία να τρως γλυκά δεν είναι Ελευθερία, είναι κοντόφθαλμη απόφαση που σε οδηγεί στον ...διαβήτη.

Και μετά έχουμε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης που φτιάχτηκε για να καταναλώνουμε ζαχαρότευτλα και να μην εισάγουμε ζάχαρη.  Και μετά από χρόνια Κρατικών διοικήσεων, υποψιάζομαι ότι θα έχει κάνει ένα σωρό ανοησίες, που βαριέμαι να τις ψάξω, αλλά σχεδόν σίγουρα έχει κάνει προσλήψεις που δεν χρειαζόταν (τεχνοκρατικά) και επενδύσεις με κίνητρα "άλλα" από την μεγιστοποίηση της αξίας της για λογαριασμό των μετόχων (που το βιβλίο μου λέει είναι ο μόνος σκοπός της Διοίκησης.
Και πέρασαν τα χρόνια και η εισαγόμενη ζάχαρη μπορεί να έγινε και πιο φτηνή από την δική μας και οι δήθεν φιλελεύθεροι είπαν "ελευθερία αγοράς, κλείστε την Ζάχαρη" ή ιδιωτικοποίησετε την Ζάχαρη, μόνο ποιος Έλληνας τολμάει να διώξει κόσμο και να διοικήσει με το κριτήριο που σας ανέφερα;  Κανείς.  Και οι ξένοι του κλάδου, δεν ενδιαφέρονται για χρηστή διαχείριση της Ζάχαρης, αλλά για την μεγιστοποίηση της αξίας της δικής ΤΟΥΣ εταιρίας γα τους δικούς ΤΟΥΣ μετόχους, δηλαδή για εξαγωγές στην Ελλάδα. Μόνο που αν δεν έχουν δουλειά ούτε οι 10 υπάλληλοι που χρειάζονται στην Ζάχαρη, αντί για τους 100 που έχωσαν οι ...παράγοντες, άσε τους γεωργούς των ζαχαροτεύτλων, ούτε εισαγόμενη ζάχαρη θα μπορούν να αγοράσουν και θα ξαναπάμε στις μέρες που ψάχναμε για θείο στο χωριό να μας δώσει λίγο μέλι για το παιδί.

Είμαι υπέρ της Ελευθερίας της Αγοράς. Με ορίζοντα λίγο μεγαλύτερο από όσο χρειάζεται για να φας ένα εκμέκ κανταΐφι, και με γνώμονα τα συμφέροντα των μετόχων της εταιρίας (αλλά και την επιβίωση της χώρας όπου είναι η εταιρία. Δηλαδή, κοινή λογική).

Από εκεί και πέρα, όπως είπε και ο Π-Π (με τον χαρακτηριστικό τονισμό του): "Το να αποδεχεσαι οτι εισαι μαλακας και ανικανος ειναι προβλημα σου. Το να στο επιβαλλουν ομως ειναι ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟ".  Και αυτή είναι η απάντησή μου στον Σκάϊ .

Κάθε ομοιότητα με εταιρίες, πρόσωπα και ΜΜΕ είναι απλή σύμπτωση.
Για την σχέση του κανταϊφιού με τα δημοσιονομικά μας δεν ξέρω τίποτα. 

10 σχόλια:

porta porta είπε...

η ΖΑΧΑΡΗ σκοτωνει..!

Penalty on debasing the coins. Section 19.

And be it further enacted, That if any of the gold or silver coins which shall be struck or coined at the said mint

shall be debased or made worse as to the

proportion of the fine gold or fine silver

therein contained, or shall be of less weight

or value than the same out to be pursuant to

the directions of this act, through the

default or with the connivance of any of the

officers or persons who shall be employed at

the said mint, for the purpose of profit or

gain, or otherwise with a fraudulent intent,

and if any of the said officers or persons

shall embezzle any of the metals which shall

at any time be committed to their charge for

the purpose of being coined, or any of the

coins which shall be struck or coined at the

said mint, every such officer or person who

shall commit any or either of the said

offenses, shall be deemed guilty of felony,

and shall suffer death."

"every such officer or person who

shall commit any or either of the said

offenses, shall be deemed guilty of felony,

and shall suffer death."

"every such officer or person who

shall commit any or either of the said

offenses, shall be deemed guilty of felony,

and shall suffer death."

ΠΠ

archaeopteryx είπε...

τους τα χάλασε το εμπάργκο με τσι Αραβες και τσι Ιρανοί

nikos είπε...

ΖΑΧΑΡΗ ..ΕΥΓΕ!!!

takis perreas είπε...

Κατά τη ταπεινή μου γνώμη το καταΐφι με τα Δημοσιονομικά έχουν ένα κοινό.
Έχουν ανακατευτεί κατά την επεξεργασία και έχουν γίνει τώρα σαν μαλλιά κουβάρια!!!

Τι απόλαυση να είσαι στο μαγαζί συνώνυμο του "μαντείου" και να τρως καταΐφι με καϊμάκι και καπουτσίνο με πραγματική χτυπημένη κρέμα!!!

Για τα ρούχα μην έχεις τύψεις. Με έχει διαβεβαιώσει η γυναίκα μου ότι τα βγάζουν τώρα σε...κινέζικα νούμερα!!!

aenaon είπε...

η ιστορια της ΕΒΖ τα τελευταια χρονια ειναι το τραγικοτερο παραδειγμα ωμης παρεμβασης σε μια κατα τα αλλα υγιη βιομηχανια οπως ηταν αυτη της ΕΒΖ.

μεχρι το 2005 ηταν υγιης με κερδη περιπου 20000000 το χρονο,απασχολουσε εργατες καθως και τους αγροτες με τα ζαχαροτευτλα
μεχρι το 2005 οποτε και ηρθε η ευρωπαικη οδηγια για περιορισμο της ποσοστωσης της εθνικης παραγωγης ζαχαρης.

και ενω απλα "προτεινε" η ΕΕ τον περιορισμο της εθνικης παραγωγης ο τοτε υφυπουργος γεωργιας της ΝΔ περιορισε την παραγωγη της ΕΒΖ στο μισο με το ετσι θελω.
αμεσως μετα κλεισαν τα 2 εργοστασια και αρχισαν οι ζημιες.

και ας μην ξεχναμε οτι απο το 2005 η τιμη της ζαχαρης εχει τριπλασιαστει, ενω το 70% της ζαχαρης που καταναλωνουμε σημερα προερχεται απο γερμανια(μεχρι το 2005 ειχαμε 100 % εθνικη καλυψη, υπηρχαν εξαγωγες ενω η ελληνικη ζαχαρη πιστοποιημενα αποτελει μια απο τις καλυτερες ποικιλιες στον κοσμο).

η παρεμβαση της ΕΕ στη λειτουργια και παραγωγη της ΕΒΖ ηταν ενα απο τα χειροτερα παραδειγματα ωμης παρεμβασης στην οικονομια μιας χωρας και στο καταναγκαστικο κλεισιμο μιας υγιεστατης επιχειρησης προς οφελος της γερμανιας.

θα επανελθω με λινκ:P

nikos είπε...

έτσι για την ιστορία ..τα εργοστάσια Ζάχαρης στην Ελλάδα.. παρήχθησαν στην πόλη Swidnica SFUP(Πολωνια) ..και στο εγχείρημα αυτό συμμετείχε σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο αείμνηστος συνάδελφος και συμπατριώτης μας διπλ.μηχ. Σωτήρης Παπανοτης .. λαμπρός επιστήμονας και άνθρωπος !!!

archaeopteryx είπε...

aenaon... ΟΛΟΙ οι κλάδοι δεχτηκαν επίθεση ή απ ευθείας ή από πέμπτες φάλαγγες...

Softex; ΑΓΕΤ;

Πρώτα το ιδιωτικό κεφάλαιο με πρόσχημα τον ...σοσιαλισμό και μετά το κρατικό με πρόσχημα την ΕΕ. Το αποτέλεσμα το ίδιο. Μήπως ΕΕ και "σοσιαλιστές" υπήρξαν στην Ελλάδα το ίδιο συνδικάτο;

Ανώνυμος είπε...

http://zootnikos.blogspot.com/2011/09/blog-post.html

ενα πρωτο link που βρηκα στο οποιο φαινονται τα τραγικα νουμερα πριν και μετα την αποφαση της ΕΕ το 2005 για περικοπη της εθνικης παραγωγης ζαχαρης στο μισο με το ετσι θελω προς οφελος μιας ζωνης παραγωγης σε γερμανια, γαλλια και αγγλια.

τελικα οτι τελειωνει σε ΑΠ ειναι καταστροφη(ΚΑΠ ,ΓΑΠ κτλ)

αεναον

aenaon είπε...

συμφωνω αγαπητε αρχαιοπτερυγα με τις παρατηρησεις σου.
ολες οι παρεμβασεις της ΕΕ μετα το 81 κυριως ηταν εντελως στοχευμενες, σχεδον με χειρουργικη ακριβεια, με σκοπο να μας οδηγησουν εδω που μας εφτασαν.

μειωση της εθνικης παραγωγης, αποδιοργανωση των κρατικων μηχανισμων, περιορισμος εθνικης κυριαρχιας και οικονομικος μαρασμος και εγκλεισμος σε σκληρο νομισμα, κατω απο το οποιο εχουμε λυγισει.

πρεπει να το καταλαβουμε γρηγορα και ολοι οτι οι οι εννοιες δεξιος,κεντρωος,αριστερος δεν υπαρχουν πια με την παραδοσιακη τους μορφη.

πλεον υπαρχουν οι νεοφιλελευθεροι απο τη μια πλευρα και απο την αλλη το 99% του πληθυσμου.

η εε-γερμανια εχει μετασχηματιστει(μπορει να ηταν και απο την αρχη βεβαια εντεχνως κρυμμενη) σε ενα απανθρωπο μηχανισμο απομυζησης πλουτου απο τον ευρωπαικο νοτο στην αρχη και κατοπιν απο τον ευρυτερο εργασιακο και βιομηχανικο τομεα της ευρωπης.

πρεπει να καταλαβει ο κοσμος με ποιους εχουμε μπλεξει.

archaeopteryx είπε...

και όσες ηγεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων γνώρισα ήταν ΟΛΟΙ "πειραγμένοι" προς την κατεύθυνση μαξιμαλιστικών αιτημάτων που πέθαιναν την εταιρία, ή έκαναν τον κόσμο να την μισεί. Οι πιο "πειραγμένοι " ήταν οι της ΠΑΣΚΕ. Λιγότερο οι της ΝΔ, και το λιγότερο του ΚΚΕ. Μη επιστημονική η έρευνα... Απλή παρατήρηση... Βρε ...μήπως;