Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Διάλειμμα για τα ...Λεφτά που υπάρχουν


Και αυτή η ανάρτηση είναι βαρετή, αλλά και αυτήν, όπως και τις δύο προηγούμενες, τις θέλω για το μέλλον.  Βέβαια, με πρόλαβε το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε.... Πειθαρχία τα παιδιά...

Αυτή την φορά θα ξεκινήσω με μια άλλη ιστορία. Όλοι, κάπως, εργαζόμαστε (τώρα ή στο παρελθόν, ή στο μέλλον).  Αποταμιεύουμε για την σύνταξή μας, μας βάζει ο εργοδότης εισφορές, πληρώνουμε ασφάλιστρα... ΟΛΑ αυτά τα λεφτά καταλήγουν σε αμοιβαία κεφάλαια, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και ...μαύρες τρύπες.  Τα λεφτά αυτά τα παίρνουν οι αποδέκτες και τα "τοποθετούν" σε μετοχές, ομόλογα, ακίνητα, και δεν ξέρω τι άλλο -- αυτό λέγεται "διαχείριση" και αυτό είναι το μέρος του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Βρήκα μερικούς πίνακες που μου άρεσαν και θα τους παραθέσω:

Ο πρώτος είναι για όλα τα λεφτά στον κόσμο υπό διαχείριση

Ιδίωτικά κεφάλαια                          $33 τρις
Συνταξιοδοτικά ταμεία                   $30 τρις
Αμοιβαία κεφάλαια                         $25 τρις
Ασφαλιστικές εταιρίες                    $10 τρις
Συναλλαγματικά αποθεματικά        $ 7 τρις
Hedge Funds                                  $ 2 τρις
Λοιπά                                              $ 2 τρις
Σύνολο, περίπου                              $90 τρις
Πολλοί από αυτούς διαχειρίζονται τα λεφτά τους μόνοι τους, άλλοι τα δίνουν σε "διαχειριστές".

Ο δεύτερος είναι οι 10 μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων (και τι περίπου διαχειρίζονται)

Blackrock                                        $3 τρις
State Street Global Advisors         $2 τρις
Allianz (και μητρική της Pimco)   $2 τρις
Fidelity                                           $2 τρις
Vanguard                                         $2 τρις
ΑΧΑ                                                 $1 τρις
ΒΝΡ                                                  $1 τρις
Deutsche Bank                                  $1 τρις
J.P Morgan Chase                            $1 τρις
Capital Group                                   $1 τρις
Οι 100 μεγαλύτεροι μαζί               $38 τρις

Εδώ και εδώ, προκύπτει η παρακάτω λίστα "επενδυτικών" τραπεζών που διαχειρίζονται κεφάλαια:

Barclay's                                          $1,4 τρις
J.P. Morgan Chase                        $1,2 τρις
Goldman Sachs                              $0,9 τρις
Morgan Stanley                              $0,8 τρις
Citigroup                                          $0,6 τρις
 Bank of America                           $0,5 τρις
Lazard                                               $0,1 τρις

Να επισημάνω, ότι 1) δεν έψαξα την Άπω Ανατολή, 2) οι παραπάνω λίστες, δεν είναι οι πλούσιοι του κόσμου (αυτοί είναι εδώ και είναι στις δεκάδες δις, όχι στα ...τρις), αλλά 3) με τόσα υπό διαχείριση, οι απόψεις τους ...μετράνε. 4) Οι δέκα μεγαλύτερες σε αξία εταιρίες αξίζουν από $0,2 σε $0,4 τρις η κάθε μία. 5) Τους κανόνες επενδύσεων τους είχα αναφέρει εδώ.

Γιατί τα σκαλίζω όλα αυτά;  Πρώτα από όλα, διασκεδάζω με τις τάξεις μεγέθους. Όλη η Exxon αξίζει όσο τα λιγοστά λεφτά που διαχειρίζεται μια μικρή εταιρία διαχείρισης.  Επομένως φυσικά και υπάρχουν λεφτά. Πολλά λεφτά. Είναι οι αποταμιεύσεις, οι συντάξεις και τα λεφτά του (δυτικού) κόσμου. Εγώ συγκρατώ ότι υπάρχουν περί τα $90 τρις και ότι από αυτά κάπου μεταξύ 1/3 και 1/2 τα διαχειρίζονται 10 εταιρίες διαχείρισης, μερικές από τις οποίες είναι σε τραπεζικό ή σε ασφαλιστικό όμιλο. Από τις 10, οι 4 είναι "Ευρωπαϊκών" συμφερόντων.  Μπορούν και οι 10 να συνεννοηθούν για να χειραγωγήσουν την αγορά; Άκου λέει... αλλά εκτός από ότι είναι παράνομο, δεν τους ...συμφέρει.  Μπορεί, νομίζετε η Goldman Sachs να χειραγωγήσει την "αγορά"; Πολύ χλωμό. Υπάρχουν, πράγματι, ένα σωρό παίχτες γύρω από την επενδυτική βιομηχανία μερικοί βγάζουν λεφτά, μερικοί χάνουν, και πολλοί είναι παιχνιδιάρηδες. Αλλά όσα παράγωγα και αν σκαρφιστούν, όσο σπεκουλαδόορι και εάν είναι η βαριά αυτή βιομηχανία κινείται με σταθερά και βαρετά βήματα ακολουθώντας τα κρατικά επιτόκια και κάτι παραπάνω σχεδόν πάντα με τους κανόνες επενδύσεων που σας ανέφερα.  Πληρώνονται καλά, δεν λέω πάντα σε συνάρτηση με το πόσα διαχειρίζονται και όποια άλλη φόρμουλα σκαρφιστούν.  Καζινοκαπιταλισμός; Δεν νομίζω.

Και για να πάω σε ένα θέμα που με νευριάζει κάθε φορά που το ακούω ή που το διαβάζω... Βλέπετε πολλούς ...Εβραίους στην λίστα; Υπαλλήλους με εβραϊκή θρησκεία θα βρείτε σίγουρα, αλλά θα βρείτε και Διαμαρτυρόμενους και Καθολικούς και ...Ορθόδοξους (ένας από τους ιδρυτές της Blackstone (μοιάζει με την BlackRock, αλλά δεν είναι) λεγόταν ...Πετρόπουλος, εξ ου και το "stone").

2 σχόλια:

Μπ@ρμπας είπε...

Πλάκα μας κάνεις αβρααμοπτέρυγε!
Μας πετάς ως «έγκυρη» πηγή τη ... λίστα του Forbes, σύμφωνα με την οποία οι Rothschild (στους οποίους ένα από τα ελάχιστα περιουσιακά τους αντικείμενα είναι το 56% της FED - στην οποία χρωστάνε τρις οι ΗΠΑ) είναι κάτι σαν ... λούστροι των παπουτσιών του Μεξικανού (ούτε κάν αναφέρονται στη λίστα του -εβραίου?- Forbes!)
Κάτι δηλαδή σαν να μας λες ότι το είπε ο Καψής στο MEGA!
Και, βάσει τέτοιων «ακράδαντων επιχειρημάτων», μας πετάς και το περίφημο (και πολυεπιδιωκούμενο διαρκώς από εσένα!) «που είδατε τους Εβραίους?»
Μωρέ, Παναγιώτης Τραϊανού που σου χρειάζεται!

archaeopteryx είπε...

τώρα το είδα το βαρυσήμαντο σχόλιό σου. Όχι, δεν σου κάνω πλάκα. Μάθε που είναι τα λεφτά, και μην μπερδεύεις τον υπάλληλο από το αφεντικό. Εσύ φοβάσαι τους Ροθτσιλντ. Εγώ νομίζω ότι οι Ροθτσιλντ μπορεί να ειναι πλούσιοι, αλλά την Κρουπ φοβάμαι. Δεν τον γνωρίζω τον κ. Τραϊανού, αλλά αν μου χρειάζεται, θα τον αναζητήσω.