Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Αφήστε τα βουνά μας ελεύθερα: Η εκδίκηση του Αποπηγαδιού


Εκτός λειτουργίας παραμένει ο αιολικός σταθμός των 3 ανεμογεννητριών (Α/Γ) στο Αποπηγάδι, από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Αιτία η ...κακοκαιρία. Οι δυο πρώτοι στύλοι από τον αιολικό σταθμό (με τους μετασχηματιστές), που ήταν για την μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος, έγιναν κομμάτια, αφού δεν άντεξαν

στους δυνατούς ανέμους, στο χιόνι και το κρύο. Τρεις ακόμα τουλάχιστον στύλοι, έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες, με τα ηλεκτροφόρα καλώδια να κείτονται στη γη και ο μεταλλικός ανεμολογικός ιστός, ύψους πολλών μέτρων, που είχε στηθεί για μετρήσεις σχετικές με τον υβριδικό - αντλητικό σταθμό που η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει στην περιοχή, διαλύθηκε.

Επίσης ήδη, χωρίς να έχει συμπληρωθεί ακόμα ένας χρόνος λειτουργίας τους οι Α/Γ έχουν αρχίσει να ξεβάφουν.

Υπογραμμίζουμε ότι είναι η δεύτερη φορά, σε λιγότερο από ένα χρόνο, που στύλοι μεταφορά του ρεύματος έγιναν κομμάτια, από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τον προηγούμενο Μάρτη είχαν σπάσει πάλι δυο στύλοι σε χαμηλότερο μάλιστα υψόμετρο. Το γεγονός καταγγέλθηκε -μεταξύ άλλων - στην ΕΥΠΕ και στην εισαγγελία Αρείου Πάγου, που διέταξαν έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε.

Τι έχουν να μας πουν για αυτές τις εξελίξεις όσοι υπέγραψαν τις περιβαλλοντικές μελέτες του συγκεκριμένου σταθμού; Γνωρίζουν τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο Αποπηγάδι και τις συνέπειες από το βιασμό και κατακερματισμό του φυσικού περιβάλλοντος; Με τέτοια επισφαλή έργα πιστεύουν ότι θα λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης; Αναρωτήθηκαν ποτέ αν αυτές οι μηχανές είναι φτιαγμένες ώστε να αντέχουν τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα βουνά μας, σε μεγάλα υψόμετρα; Γιατί στην Ευρώπη από ότι γνωρίζουμε, στα βουνά δεν τοποθετούνται Α/Γ.

Για ένα είμαστε βέβαιοι: Η φύση θα αντιδράσει και θα εκδικηθεί εκεί που η αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση καταστρέφει τις ισορροπίες της.

Η Σπίνα, χωριό του Αποπηγαδιού, δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα, μέχρι το 1989 και σήμερα επιχειρείται (η ευρύτερη περιοχή) να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας από υβριδικά και αιολικά.

Η εκδίκηση του Αποπηγαδιού μόλις ξεκίνησε και μας προμηνύει:
Αφήστε τα βουνά μας Ελεύθερα!

Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα - Αποπηγάδι

Αρπακολατζίδικες δουλειές για αρπαχτές και ξέπλυμα χρήματος είναι. Ούτε το ρεύμα τους νοιάζει, ούτε η μακροζωία των Α/Γ... Για τις φωτογραφίες, είπα να βάλω λίγη μουσική:




Άντε, και σ' ανώτερα:

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Ψαραντώνης δεν παίζεται! Να τον βρείτε να κάνει μια δήλωση για το θέμα.

nikos είπε...

τουλάχιστον ας διαβάσουν κανένα άρθρο για της ανεμογεννήτριες στην Εποχη του Αλέκου Τσιτσιοβητς της ΔΕΗ .. αυτός το έπαθε και έμαθε..

aldebaran είπε...

Να δεις και τι θα γίνει και με τις Α/Γ που σκοπεύουν να βάλουν στην Πίνδο στα 1700 και στα 2000 μέτρα (Χιόλι, Τριγγία, Χατζή), αν τους αφήσουμε.
Εκεί θα γίνει κρανίου τόπος.

nikos είπε...

Εκ Ρεθύμνου το φως....
http://oikonikipragmatikotita.blogspot.com/2012/01/blog-post_8241.html

Ανώνυμος είπε...

@ nikos
Οι γνώσεις μου σε προδιαγραφές τεχνικών έργων κλπ, είναι ανύπαρκτες.
Δηλαδή από όσα διάβασα, αυτά τα «φαραωνικά», εγκρίνονται και έχουν και «πράσινη – οικολογική» αποδοχή ενώ για τα φράγματα (ακόμα και αν τα θέλει η τοπική κοινωνία ή έχουν εγκριθεί μελέτες και δεν προκύπτει από κάπου πως θα γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον) υπάρχουν αντιδράσεις, προσφυγές, ακυρώσεις, παραπομπές σε Ευρωπαϊκά δικαστήρια κλπ;
Μήπως στην περίπτωση της Κρήτης υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα – αιτιολογία για τέτοιου τύπου έργα;

archaeopteryx είπε...

Τα κανονικά φράγματα (με όση ζημιά κάνουν ή δεν κάνουν) παράγουν ρεύμα.

Αυτά στο Ρέθυμνο είναι εγκληματικά στην χρήση νερού γετρήσεων.

Και όπως λέει και ο οικοπαράξενος ΔΕΝ υπάρχει προηγούμενο (Το ψάχνω)

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ με μαύρα για και από χωματουργικά, και πολύ μπετόν,

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ντε και καλά αντλιοταμίευση με πόσιμο νερό από πηγάδι; Δεν σκέφτηκε κανείς να χρησιμοποιήσει ένα πλωτό τάνκερ και θαλασσινό νερό;

Αυτό όμως επιβάλλει πραγματική σκέψη και ρίσκο χρήματος και αυτό δεν το θέλει καμιά οικοχαμούρα.

Οσο για το χρώμα που ξεβάφει σε ένα χρόνο. Υπάρχουν χρώματα ναυτικής χρήσης ειδικά για αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αλλά δεν τα χρησιμοποίησαν προφανώς διότι δεν σκέφτηκαν πέραν το ενός, βία δύο ετών. Τόσο μακρόπνοα είναι αυτά τα "έργα".

Kaymakchalan

spiral architect είπε...

Πριν φτιάξεις κατασκευές πάνω στα βουνά και σε μεγάλο υψόμετρο, θα πρέπει να τις προδιαγράψεις.
(πρέπει να έχεις μάγκα μηχανικό, μηχανικό με @@ και όχι @@ μιχανικό)
Λαμβάνεις υπ' όψιν σου τις βαριές επιφορτίσεις που έχεις λόγω των ισχυρών ανεμοπιέσεων που υφίστανται εκεί και ενισχύεις τις κατασκευές σου αντίστοιχα.

Βλέποντας τις φωτογραφίες καταλαβαίνω ότι, το δίκτυο σύνδεσης των Α/Γ με το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΗ, το έφτιαξαν οι ίδιοι και όχι η ΔΕΗ, (το επιτρέπει πλέον ο ν.3851/2010) και τόφτιαξαν σαν τα μούτρα τους.

Προφανώς οι μελετητές τους δεν είχαν ασχοληθεί με μελέτη και κατασκευή δικτύων διανομής. Διάβασαν μια προδιαγραφή της ΔΕΗ, την εφάρμοσαν κατά γράμμα, αλλά δεν πήραν υπ' όψιν τους τις επιφορτίσεις.
Αποτέλεσμα της έλλειψης τεχνογνωσίας. Άλλο πράμα η γνώση και η πρόσβαση σ' αυτήν και άλλο πράμα η τεχνογνωσία!

Πάρτο κάτω το δίκτυο λοιπόν!