Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Κόκκινο κραγιόν, κόκκινες γραμμές, κόκκινα φανάρια, κόκκινα τριετή δάνεια, κόκκινοι τοίχοι πυροπροστασίας


Νομίζω ότι όλο το μπέρδεμα με την σωτηρία μας έχει να κάνει τελικά πιο πολύ με το firewall, παρά με τις διαπραγματεύσεις, και σίγουρα δεν έχω την εικόνα.

Το προφανές είναι ότι ανεβαίνει το ΧΑ, και ομολογώ ότι ούτε αυτό το καταλαβαίνω. Ο a. thymosophus εκτιμά ότι η επίλυση του PSI θα άρει την αβεβαιότητα. Βασικά, δεν καταλαβαίνω, πέρα από την "είδηση", τι ακριβώς καλό θα φέρει το PSI (είτε γίνει, είτε όχι, είτε είναι 70% είτε 100% είτε ο,τιδήποτε) στα προεξοφλούμενα μελλοντικά κέρδη των εισηγμένων εταιριών. Μια ερμηνεία είδα στο banking news.  Μιά άλλη ερμηνεία είναι ότι θα γίνει κάποιο PSI μεταξύ 70 και 99,9% (σε πραγματικά νούμερα), αλλά με διασφάλιση ότι οι τράπεζες δεν θα διαλυθούν και δεν θα φαγωθούν κλπ. Κάπου είδα ότι ανεβαίνει το ΧΑ επειδή προεξοφλεί ότι δεν θα γίνει το deal Πίστεως (με συγχωρείτε, Άλφα) - Eurobank.  Ή τόσο καιρό ονειρεύομαι, και όλα θα πάνε καλά, ή μάλλον ονειρεύομαι ακόμα.

Το επίσης προφανές είναι ότι οι εικασίες μου περί firewall , έγιναν ...ειδήσεις (αλλά η δόξα πάει στην Ζάχαρη που βρίσκει τα
πιο απίθανα γραφήματα που έχουν την αυριανή είδηση, χτες. Τα περί Πορτογαλίας γράφονται σε συμβατικά ΜΜΕ, τους λυπάμαι, τίγκα στις ΑΠΕ οι φουκαράδες, κλειδωμένοι σε υπανάπτυξη.

Ρευστότητα, πολλή ρευστότητα. Το τρις είναι μεγάλο νούμερο. Και όλα δανεικά από την ΕΚΤ.  1) Για να έχουν λεφτά οι τράπεζες να αγοράζουν τα ομόλογα των επί μέρους χωρών -- και να κρατάνε τα sreads κάτω, αλλά όπως λέει δεν δούλεψε στην Πορτογαλία, ο ZH έγραφε χτες ότι την έχουν ξεχάσει την Πορτογαλία και 2) για να σταματήσει το ντόμινο. Δάνεισε τώρα, και βλέπουμε. ΔΕΝ ήταν αυτό το TARP. Στο TARP, μπήκε μέσα στο πρόβλημα ο Θείος Σαμ και τις έφαγε τις ζημιές και τα τοξικά, και τα πέρασε στο δολάριο και τον φορολογούμενο (στο δημόσιο χρέος).  Καθαρές λύσεις. Αλλά είπαμε... Ευρώπη.

Η σύγχυση περί "τα βρήκαμε - δεν τα βρήκαμε" και τα έκτακτα συμβούλια,  είναι φυσιολογικά. Το ότι μιλάμε για GDP warrants (δικαιώματα προαίρεσης, ή options, ή πρόσθετη αμοιβή στον ομολογιούχο, εάν πάει καλά το ΑΕΠ) μου θυμίζει κάτι σαπάκια στις παλιές καλές εποχές του ΧΑΑ που πουλούσαν μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια. Τα θεωρώ "απάτη", επενδυτικά ( αφού φτιάχνουν ένα συνθετικό προϊόν που ο επενδυτής μπορεί να συνθέσει μόνος του), αλλά είναι ένας τρόπος να κοροϊδέψεις τον εαυτό σου (ή το αφεντικό σου)  εάν είσαι υπάλληλος "επενδυτής" μεταθέτοντας την μαϊμού στο μέλλον που το option θα είναι άχρηστο, αλλά θα έχει ξεχαστεί.  Τα hedge funds δεν τα χάβουν κάτι τέτοια (παρά μόνο εάν θέλουν πολύ). Τα hedge funds έχουν ήδη αγοράσει φτηνά, 10, 20, 30 στο 100άρικο και πιο πολύ τους νοιάζει το κουπονάκι παρά οι μετατρέψιμες κορδέλες.

Οι "κόκκινες γραμμές" έχουν ενδιαφέρον. Θα είναι με τσάμπα λεφτά; Με δάνεια; Με εκχωρήσεις; Τσάμπα μεσημεριανό; Είναι κόκκινες γραμμές ή κόκκινα φανάρια; Ή κόκκινο κραγιόν;

Δεν ξέρω εάν το έχετε προσέξει, αλλά η Γερμανία απουσιάζει από όλα αυτά. 20+% ανεργία ο Νότος, 6-7% εκεί.  Τρέχουν άλλοι να της διασφαλίσουν την αξιοπιστία των πελατών της.  Και είμαι περίεργος να δω τι θα γίνει σε τρία χρόνια με τα τριετή. Θα μου πεις, ως τότε, θα έχει άλλες Κυβερνήσεις... Ή δύο ευρώ. Ή ποιος ξέρει...  Και να μην πω κακίες, αλλά προσέξτε και το βάθος πληροφόρησης μεταξύ συμβατικού ΜΜΕ και ...Ινδιάνων.

Καλό μήνα... μπρρρ... μπρρρρρ...

3 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

και εδώ...

http://www.bankingnews.gr/τραπεζικά_νέα/item/35347-αποχρώσες-ενδείξεις-ότι-κάτι-δεν-πάει-καλά-με-την-δανειακή-σύμβαση-και-με-το-psi%20-για-πάγωμα-των-διαπραγματεύσεων-μιλάει-ο-διεθνής-τύπος-–-με-βάση-τις-τελευταίες-επαφές-το-επιτόκιο-36-με-375-και-η-συνολική-απομείωση-72

Ανώνυμος είπε...

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=1535&language=el-GR

archaeopteryx είπε...

εεε... αφού το ΥΠΕΚΑ και η ηγεσία του τα πήγαν τόσο καλά στην οικονομία, θα τα πάνε και στην ενέργεια. Είμαι περίεργος που θα είναι ο Παπακωνσταντίνου σε 2-3 χρόνια.