Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Το European Project, και εμείς στο ευρώ -- το debate

Ίσως παρακολουθήσατε και το debate. (Ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου εδώ). 

Εγώ είμαι προκατειλημμένος και ξέρω τι νομίζω ότι προτιμώ.  Να επισημάνω ότι ο Άγγλος (Labor/σοσιαλιστής) δεν με έπεισε. Ανέφερε Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τέτοια που δεν έχω πιστέψει ούτε για δευτερόλεπτο τα τελευταία 25 χρόνια. Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ό,τι τους συμφέρει, κατά 51% τους Γερμανούς και κατά 49% τους Γάλλους, Ολλανδούς, Άγγλους, Ισπανούς κλπ. Όποτε μας την έδειξαν μάθαμε μετά από χρόνια τα κίνητρα. Το να πληρώνεις 100 υπαλλήλους στις Βρυξέλλες δεν είναι αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη των επιδοτήσεων διέλυσε την λίγη αυτάρκεια που είχαμε, και αυτός ήταν ο σκοπός της. Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη λέει να βάλουμε φωτοβολταϊκά στα χωράφια μας και να εισάγουμε βελγικό ψωμί, γαλλικές πατάτες, ολλανδικό γάλα, και δανέζικη φέτα.

Πάμε στην Μιράντα Ξαφά. Η Μιράντα Ξαφά είπε μια γνώμη και μια μισή (ή μάλλον 1/4) αλήθεια. Η γνώμη είναι ότι με την Ευρώπη, η προσαρμογή θα είναι πιο μαλακιά, σιγά σιγά, ενώ με την έξοδο θα είναι απότομη.  Εάν είναι να βγάλω ένα χαλασμένο δόντι χωρίς αναισθητικό, προτιμώ να το βγάλω μια και έξω (οι παλιοί το έδεναν σε πόρτα) παρά σιγά σιγά για 2-3 ώρες. Το ένα είναι απότομο, το άλλο είναι σαδιστικό.


Η μισή αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε εξαγωγές και σίγουρα όχι της Αργεντινής. Φαίνεται και στο μικρό ποσοστό που είναι οι εξαγωγές στο ΑΕΠ.  Αλλά και αυτό το μισό υπάρχει, από αυτό το μισό (55%;) είναι εκτός ευρωζώνης, και από τα λίγα που ξέρω, το χαλάει το σκληρό ευρώ. Ένας σημαντικός λόγος που το ποσοστό εξαγωγών είναι χαμηλό είναι επειδή επιδοτηθήκαμε για να μην παράγουμε. Επιδοτηθήκαμε για να μην εξάγουμε. Και επί Μητσοτάκη ξεκίνησε και επί Σημίτη τέλειωσε το έγκλημα του Αρσένη με την διάλυση ή την μεταβίβαση σε ξένα (Ευρωπαϊκότατα) καρτέλ, ελληνικών εταιριών που δεν είχαν κανένα λόγο να είναι προβληματικές, αλλά παρήγαν πράγματα που ήθελαν να μας εξάγουν οι "Ευρωπαίοι" ή ενοχλούσαν τους "Ευρωπαίους" στις εξαγωγές τους, ή είχαν προμήθειες του Ελληνικού Δημοσίου. Θα διορθωθεί αυτό με το καλημέρα; βεβαίως και όχι. Θα μπορέσει κάποτε; Βεβαίως, εάν το θέλουμε. Αυτό είναι το πρώτο μισό της μισής αλήθειας, αλλά η Μιράντα εντέχνως δεν τα "ξέρει" αυτά.

Το δεύτερο μισό της μισής αλήθειας της Μιράντας, είναι οι εισαγωγές. Εισάγουμε μακαρόνια, κιμά, τυρί, βούτυρο, και μόνο το λάδι είναι δικό μας, μέσω Ολλανδικής εταιρίας. Επώνυμα ρούχα, ισπανικές μόδες, γερμανικά φωτιστικά, γερμανικές μπογιές, γερμανικά τα πάντα. Ακόμα και ο δακτύλιος, δήθεν για το περιβάλλον, διπαλασίασε, με δανεικά, τα αυτοκίνητα και τα μισά τουλάχιστον είναι Ευρωπαϊκά. Τα Πράσινα τέλη της Μπιρμπίλη ήταν για να τονωθεί η Ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου από την Ψωροκώσταινα. Θα πέσει ή άνεση και η κατανάλωση εκτός ευρώ; Σαφέστατα. Θα πέσει και εντός ευρώ; Το ίδιο.  Αλλά, εκτός ευρώ θα έχουμε και κίνητρο να δουλέψουμε για να παράγουμε, ενώ εντός ευρώ, θα καταλήξουμε ζητιάνοι ελεγχόμενοι από περιοδικές ελεημοσύνες και επιδοτούμενα αποφάγια και περισσεύματα.

Έτσι τα βλέπω εγώ... αλλά φοβάμαι ότι οι περισσότεροι βουλευτές  είναι μάλλον ευρωλιγούρηδες (αχ χρυσή μου τι ωραίο τον Μον σεν Μισέλ και κάτι φουλαράκια μούρλια από το Παρίσι).

Θα ταλαιπωρηθούμε εάν βγούμε από το ευρώ, ιδίως εάν δεν προετοιμάζονται οι φωστήρες.  Αλλά θα χάσουμε την χώρα μας και την ταυτότητά μας εάν δεν βγούμε. Δεν μας θεωρούν "Ευρωπαίους" οι "Ευρωπαίοι". Σαν πιθανώς χρήσιμο προσωπικό μας θεωρούν.  Είτε έχουμε σπουδάσει και μιλάμε την γλώσσα τους είτε όχι.

Και  τέλος, εάν δεν βγούμε τώρα και βγούμε αργότερα ή με αγγλικά δίκαια, χ.ψ κι α., και ποτέ δεν υπήρξε νομιμοποίηση και οι ναινέκοι θα το βρούνε αυτό μπροστά τους, και τότε... θα ζούνε έξω.

Θα ξεφύγουμε ή θα μας ξεφύγουν;

19 σχόλια:

porta porta είπε...

SMOKES n MIRRORS.

ΑΝ μας πληρωναν για οσα εχουμε γραψει 3+ χρονια τωρα Αρχαιε μου .. θα ημασταν ομολογιουχοι.. και θα περιμεναμε το Μπεννυ να μας κουρεψει εθελοντικα.

Μετα, θα του λεγαμε.. να φτιαξει ενα -ΦΑΤ-ΠΑΣΟΚ-ΠΛΑΣ- και θα εκαπιδευαμε τους γιδοβοσκους εποπτες στα Ελληνικα Ηθικα και Νομιμα με ολιγην απο βοζιτα, ξαπλα, πουρακι, πλατεια και θεωρια..

Θα τους καναμε ολους ΑΕΙΦΟΡΑ πελατες μας.

Μετα στην ντιρλα του ΦΑΤ-ΠΑΣΟΚ-ΠΛΑΣ
θα εισηγουμασταν ηρωικη εξοδο απο ευρω και επιστροφη στην ΕΝΤΙΜΗ ΔΡΑΧΜΗ της Αλλαγης του Ανδρεα Παπανδρεου, με Πρασινη και Κοκκινη αναπτυξη.

Αν μας πληρωναν για οσες ωρες - χωρις κερδος και ωφελος- γραφουμε 3+χρονια τωρα, θα ημασταν ΘΕΣΜΟΣ. Θα απαιτουσαμε ΣΕΒΑΣΜΟ και ΗΘΙΚΗ απο λους γυρω μας. Θα πηγαιναμε σε Γιουρογκρουπ και θα παιζαμε ΜΠΙΖ με τον κατσαβραχο ρε... λιγο το χεις ? Τετοια τιμη ??

Ολο γκρινιαζεις... ΠΟΤΕ ΡΕ ΘΑ ΑΞΙΩΘΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΙΤΕΡΣΟΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ? οχι πες..

Μας εχει για πλακα το Μπεννυ... ποια δρχ και ευρω. Ολα τα τσεπωνει, ολα τα σπρωχνει. Ειδες με ποση περιση μαγκια εδωσε 1δισ στην Ταρανδογκομενα? αλανι ρε...

τι της εδωσε ? 600.000.000.000 δρχ πλακα με κανεις?

Το νεο νομισμα το υποτιμημενο θα ειναι 1/-500-700 αναλογα του ποσα εχουν εισπραξει μεχρι τοτε και θα ονομαζεται :

-ΝEW DEUTCHE MARK of Greece-

Γουσταρεις να το κυκλοφορουμε για πωπωχαρτο σε ολο τον κοσμο.. και να τους πληρωνουμε τα ομολογα και τα υποβρυχια σε NDM ?? Νa γεmισουν τα ταμεια τους NDM... ειδικα αυτα του Σοιμπλε και του Σοικιτρινου.

"I have a Dream"

Π₪₪₪₪Π

ΥΓ.

porta porta είπε...

The house won because it was able to define what “ winning” was.

But what happens when Greece or another country simply walks away and refuses to pay? That is hardly a “haircut.” It is a decapitation. The asset is in rigor mortis.

By no dictionary definition could it not qualify as a “default.”
----------------------------------

That may be, but there is one bit of bad behavior that Uncle Sam himself does not have the funds to underwrite: the $32 trillion market in credit default swaps (CDS). Thirty-two trillion dollars is more than twice the U.S. GDP and more than twice the national debt.


It could, at least, unless the casino is rigged. Whether a “credit event” is a “default” triggering a payout is determined by the International Swaps and Derivatives Association (ISDA), and it seems that the ISDA is owned by the world’s largest banks and hedge funds. That means the house determines whether the house has to pay.


Π₪₪₪₪Π

spiral architect είπε...

Δεν ξέρω τι είπε η Ξαφά, δεν την παρακολούθησα, όπως δεν παρακολούθησα τον Μ. Ρουμπινί.

Βέβαια τους έχω παρακολουθήσει στο παρελθόν και γνωρίζω τη λογική τους.

Όμως πλέον δεν με πείθουν.

Δεν με πειθει το guesswork: "Στις 22 Φλεβάρη του 2022 πάρτε ομπρέλα γιατί θα βρέχει!"

Συγνώμη, αλλά αυτό δεν λέγεται επιστήμη. Είναι επιστημονικοποιημένη καφεμαντεία.

Το στερεότυπο της "μετασοβιετικής οικονομίας που διαλαλεί η Ξαφά, αφήνει ένα κενό:
Τι κάνουν πλέον οι πρώην μετασοβιετικές οικονομίες;
Τι πέτυχαν;
Ζουν καλύτερα από πριν;
Σκεπάζονται με κοντή κουβέρτα, ή τους την πήραν και αυτή και ψοφούν από το κρύο;

Btw: Τι παράγει η Ξαφά και ο Ρουμπινί και οι συν αυτώ;

Χαρείτε βρε!
Τι σας ζητάνε;

archaeopteryx είπε...

spiral θα σου βγάλω κίτρινη κάρτα. Και η Αλέκα είπε "τι έτσι τι αλλιώς, φτωχοί θα είμαστε" αλλά με το ένα σενάριο θα είμαστε ζητιάνοι ξένων, με το άλλο θα έχουμε κάποια δυνατότητα αυτονομίας ή αυτάρκειας. ΔΕΝ είναι τα ίδια. Καλύτερα να καλλιεργείς το χωράφι σου παρά να είσαι δουλοπάροικος. Και μην μου πεις μόνο οι αστοί έχουν χωράφια... Δεν ισχύει.

spiral architect είπε...

Αυτό εννοώ παρ' εκτός και δεν κατάλαβα καλά (ή εσύ δεν με κατάλαβες)

Η "μετασοβιετική οικονομία" που την άκουσα χτες και από τον Στουρνάρα, χτυπάει περισσότερο τη δομή του κράτους.
Κύρια επιδίωξή τους είναι το deregulation.
Ελα όμως που, όπου εφαρμόστηκε αυτό τα πράματα έγιναν χειρότερα.

Παράδειγμα:
Ποια χώρα έχει τα περισσότερα κλειστά επαγγέλματα:
Η Ελλάδα; (που μας τα έχουν κάνει τούμπανο!)
Οχι αγαπητέ αρχαιοπτέρυγα: H ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Και από προσωπική εμπειρία αναφέρω ότι συνεργάτης μου υδραυλικός, δουλεψε στη Γερμανία τελειώνοντας τεχνική σχολή και οταν τελείωσε την τεχνική σχολή, μπόρεσε να δουλέψει σαν μάστορας και να κάνει επιχείρηση.
Κανένας δεν μπορούσε να δουλέψει σαν υδραυλικός, ηλεκτρολόγος αν δεν είχε τελειώσει τη σχολή.

archaeopteryx είπε...

H cynical έχει ενδιαφέρον blog...

Με τους επικυρίαρχους δύσκολα θα ξεμπερδέψουμε. Φοβάμαι ότι αυτοί θα μας ...ξεμπερδέψουν.

Ογδοηκοντούτης είπε...

Έτσι είναι αλλά αυτοι που αποφασίζουν δεν περπατουν σε λασπωμένες βουνοκορφές σαν και σένα να ακούσουν τα τσουκάρια, δεν μαζεύουν μανιτάρια και χόρτα, ούτε ξέρουν τις χταποδοφωλιές, ουτε μπορούν να μαζέψουν ελιές και να κορφολογήσουν τ΄αμπέλι του παππούλη τους και αν δεν μπορουν ντιφεντερ βολεύονται και με λαντ νιβερ!

Perseus είπε...

υπαρχει κατι στο γιουτουμπ να παρακολουθησουμε την συζητηση?

spiral architect είπε...

@ Ογδοηκοντούτη:

Πάντως εγώ στο μεταπτυχιακό μου δούλευα σε ολλανδικό τυποκομειό.
Στο προπτυχιακό μάζευα ελιές και σταφύλια και δούλευα γκαρσόνι ανασφάλιστος!

Ξέρω από που τρώει και από που αφοδεύει η αγελάδα, πως αρμέγεται, πως κάνουν το γκούντα (καμία σχέση με αυτά που έρχονται εδώ) πληρωνόμουν μια χαρά με ασφάλιση, έμαθα όλα τα παραπάνω αν και από γεννησιμιού μου είμαι urban kid.

Ογδοηκοντούτης είπε...

Δεν θα είναι τα παιδιά σου όμως και δεν θα ομιλούν την γλωσσα που ακουγεται εδώ και 3000 χρόνια, ήδη άνοιξες την κερκόπορτα.... urban kid.

Ανώνυμος είπε...

οι περισσότεροι οργανωμένοι επαγγελματίες ακτιβιστές οικολόγοι είναι παιδια της πόλης που δεν ξέρουν τίποτα από εξοχές

Ογδοηκοντούτης είπε...

Ανευ νοήματος τα περαιτέρω.. ημείς οι ιουράσιοι είμεθα εις άλλην χρονικήν διάστασιν, απλώς συμπίπτομεν εν χώρω... υπάγω προς νήδυμον καλήν ημέραν σας.

spiral architect είπε...

@ Ογδοηκοντούτη:

Λίγο με ενοχλεί η εξέλιξη της γλώσσας. Έτσι κι αλλιώς εξελίσσεται.
Πρόταση

Αντίθετα μέγα πρόβλημα για μένα είναι η άγνοια της ιστορίας που φορές-φορές γυρνάει πίσω και μας βγάζει τη γλώσσα ανερυθρίαστα.
Τα παιδιά μου μπορεί να μην ξέρουν να καλλιεργούν τη γη, αλλά ξέρουν να κάνουν κόμπο το ατσάλι, ή κάνουν ζάφτι με τους αριθμούς, αλλά δεν έμαθαν ιστορία και ο υποφαινόμενος έβγαλε καντήλες για να τους κάνει να διαβάσουν κατιτίς άλλο.
(το πέτυχα όμως)
Καθείς λοιπόν εφ' ω ετάχθη, αλλά επί του προκειμένου και να ξέρουμε την ιστορία είμαστε υποκείμενά της.

Κάτι άλλο χρειάζεται για να ξεφύγουμε απ' αυτόν τον κυκεώνα ...

Ογδοηκοντούτρης είπε...

1.περι γλώσσης ποιος το αποφασίζει;

2.ταυτίζομαι... αρκει να γνωρίζουμε τα πάντα και να μη υπάρχουν απαγορευμένες συζητήσεις.

3. αναλογισθήκατε αγαπητέ εάν η γη αντέχει άλλο ατσάλι η κάρβουνο;

4. επιτυχία...εύγε

5.η ιστορία κινείται μεταξύ βουλήσεως του Νιτσε και δογμάτων Κλαούζεβιτς.

τώρα θα μου επιτρέψετε γιατι αλλιώς θα είμαι ανακόλουθος.

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=bOyHjJxxRoc&feature=related

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που ακόμη ψάχνω να βρω είναι μια έστω σκέψη για την ανάπτυξη. Τυχαία η σιωπή ή μήπως κανείς από τους "οικονομολόγους" δεν ξέρει γρι για το πως στήνονται και επιβιώνουν πραγματικές δουλειές στον πραγματικό κόσμο;

Πάντα έτρεφα καχυποψία για άτομα με υπερβολική δόση αφαιρετικτής σκέψης και "στρατηγική" άποψη. Τέτοια ατομάκια δεν ξέρουν λεπτομέριες. Αυτό φαίνεται από τα λεγόμενα των οικονομολόγων. Κρίνουν από τα νούμερα χωρίς αναφορά στην πραγματικότητα.

Kaymakchalan

spiral architect είπε...

Και μια εξόχως χιουμοριστική ανάλυση με ρεζουμέ:

"Η στόχευση μακροπρόθεσμα είναι απλή. Στη πορεία μια Ελλάδα με 8,5 εκ. κατοίκους όπου θα έχουμε 8 εκ είλωτες, 450.000 πραιτωριανούς και 50.000 πατρικίους και προτέκτορες. Η μαθηματική ελπίδα (για πληθυσμό μιλάμε) να ανήκετε εσείς ή τα παιδιά σας στις δύο τελευταίες κατηγορίες είναι 6,25%, όσο περίπου και το αναμενόμενο εκλογικό αποτέλεσμα που θα απολαύσει το κόμμα του μεγάλου ηγέτη γιωργάπη που μας έφερε ως εδώ….."

archaeopteryx είπε...

Kaymakchalan, Ανάπτυξη, τώρα, είναι πιο προκλητικό από Πράσινη Ανάπτυξη πριν 1-2 χρόνια.

spiral, νεο-φεουδαρχία. Το κεντροευρωπαϊκό πολίτευμα. Ελαν οι είλωτες δεν αντιστέκονται και δεν εκφόρουν άποψη και ένα ξεροκόμματο. Στα δέκα ξεροκόμματα, 5 δράμια τυρί.

spiral architect είπε...

Ξανά μανά under construction το Griechische Ministerium der Justiz:

Anonymous: #opGreece - Greek Ministry of Justice website deface 22/2/2012