Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Τα πολλά αιολικά στην Δ. Ευρώπη θα ανεβάσουν, και θα ανεβοκατεβάζουν την τιμή του αερίου. Για εμάς, κι άλλοι πορτοκαλί συναγερμοί


Ότι το αέριο και οι αεριάδες είναι πίσω από τις ΑΠΕ, λιγάκι φαίνεται, τουλάχιστον στην Ελλάδα, που οι αεριάδες γνωστοί και αφανείς είναι βασικά περίπου οι ίδιοι με τους ΑΠΕτζήδες, αν και οι ΑΠΕτζήδες μάλλον θυγατρικές των αεριάδων είναι ή ήταν.  Το αέριο είναι θαυμάσιο καύσιμο με γεωπολιτικά χαρακτηριστικά και πολιτικό ρίσκο. Πολιτικό ρίσκο είναι να σου κλείσουν την βάνα αν δεν είσαι καλό παιδί, (ή να τινάξουν κανέναν αγωγό στον σαν δήλωση ...διαμαρτυρίας).

Με τον πορτοκαλί συναγερμό, μάθαμε κι άλλο ρίσκο του να έχουμε αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή: Όταν κάποιος γείτονας ή κάποιος ακόμα πιο πέρα κρυώνει πολύ, στέλνει λιγότερο αέριο και εμείς εδώ έχουμε ...πορτοκαλί συναγερμό.

 Τώρα το Bloomberg αναφέρει ότι αυτό θα οξυνθεί λόγω της εξάρτησης των αιολικών από αέριο:  Χώρες με πολλά αιολικά (Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Αγγλία) που συχνά έχουν τσουχτερό κρύο με άπνοιες, θα αυξάνουν την τιμή και την μεταβλητότητα της τιμές του αερίου. Και το πρόβλημα θα είναι χειρότερο επειδή με το κρύο θα αυξάνει και η ζήτηση για αέριο για θέρμανση.

Θέλετε πολλούς πορτοκαλί συναγερμούς, κύριοι Συμβουλευτικοί της ΡΑΕ;  Βάλτε πολλά αιολικά. Να έχουμε μεγάλη εξάρτηση από αέριο. Και να είστε σίγουροι ότι όταν κρυώνουν και δεν έχουν ρεύμα οι Δυτικοευρωπαίοι, θα νοιάζονται για εμάς. Αλλά, ξέχασα... εμείς ...πέλετς.

http://www.thegwpf.org/europes-gas-prices-to-surge-on-wind-power-backup-new-report/

http://www.businessweek.com/news/2012-09-30/europe-gas-volatility-to-surge-on-wind-power-backup-poyry-says

Ο αέρας είναι μια χαρά, αλλά θα ήταν καλός για ηλεκτροδότηση εάν φυσούσε συνέχεια. Όχι πολύ (τότε κλείνουν τα αιολικά για να μην γίνουν πυροτέχνημα), αλλά συνέχεια.

Δείτε, αν θέλετε και το καὶ γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς ,πού όπως επεσήμανε φίλος στο facebook, δείχνει το αέριο της Κύπρου να πηγαίνει Δυτικά μέσω Τουρκίας. Βέβαια, οι χάρτες είναι ..χαρτί, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

3 σχόλια:

spiral architect είπε...

Θέλω να βρούμε μια καινοτομία που να μας ζεστάνει "smart 'n easy" το χειμώνα που'ρχεται!
Κατά το δυνατόν να έχουμε και ρεύμα χωρίς διακοπές και κάνα όσπριο, για να τη βγάλουμε και φέτος!

archaeopteryx είπε...

πουλόβερ, κουβέρτες, παπλώματα (αν έχεις) Αν δεν έχεις, ρώτα κανενα παλιό τι έκαναν το 1960 (ή το 1930)

spiral architect είπε...

Διάβαζα πριν χρόνια λίγο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, για κατοίκους πόλεων της Σιβηρίας που ζούσαν μέσα στα σπίτια τους με τους τοίχους τίγκα στα συμπυκνώματα και υγρά πατώματα λόγω των χαμηλών εξωτερικών θερμοκρασιών και του κλεισίματος της βάνας του Φ.Α., επειδή ήταν "κακά παιδιά" και δεν είχαν να πληρώσουν.
Εκεί που κάποτε πλήρωναν ένα συμβολικό ποσό για τη θέρμανσή τους, ξαφνικά βρέθηκαν στους -30οC χωρίς λεφτά, φαΐ και θέρμανση.

Όσο να'ναι η "ελευθερία" τους είχε ένα τίμημα, αλλά είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τον απαγορευμένο καρπό ...