Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Αιολικά: Υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις και μόνο για επιδοτήσεις


http://www.realclearenergy.org/charticles/2012/10/22/with_wind_its_always_boom_or_bust_106750.html

Στις ΗΠΑ, η βασική επιδότηση των αιολικών είναι η φοροεπιδότηση. Μειώνεις τον φόρο σου από το όσο "εγχύεις". Βλάπτονται οι φορολογούμενοι γενικά, αφού άσχετοι, μέσω αιολικών, αποφεύγουν φόρους βάζοντας αιολικά. Το παραδέχονται και εκεί:  Οι ΑΠΕτεώνες κερδίζουν άσχετα από το εάν παράγουν ρεύμα, επειδή μειώνουν τους φόρους τους (εκεί πληρώνουν φόρους...). Κερδίζουν, χωρίς να παράξουν ούτε μία κιλοβατώρα.  Η ΕΝΡΟΝ ήταν ο μεγαλύτερος αιολικός ΑΠΕτεών μέχρι που φαλίρισε.  Μετά, ο μεγαλύτερος ήταν μία σειρά ...ξενοδοχείων. Τα αιολικά υπάρχουν και υπήρξαν μόνο με και μόνο για την επιδότηση, και εκεί. Και με τον φόβο ότι μάλλον θα κοπεί η φοροεπιδότηση, απλά, κλείνουν.  Το γράφημα δείχνει την εξέλιξη του κλάδου στις ΗΠΑ, ανάλογα με το πόσο επιδοτείται ή όχι.

Η "Ευρώπη" είναι πιο χυδαία. Έφτιαξε έναν νέο φόρο η Γερμανία, μέσω δήθεν ΕΕ, τον "φόρο άνθρακα", δήθεν για να σώσει τον Πλανήτη από την υπερθέρμανση, και, για να τον αποφύγουμε, βάζουμε αιολικά ή φ/β (που εισάγουμε μαζί με τις σχετικές σαβούρες, βασικά από την Γερμανία. (αλλά φτιάχνουν κι άλλοι "Ευρωπαίοι", όπως πχ οι Ισπανοί, οι Δανοί, και οι Γάλλοι). Και επειδή τα αιολικά είναι βασικά άχρηστα και πανάκριβα, τα χρηματοδοτούμε εμείς, με αναγκαστική αγορά τυχαίου και μεταβλητού ρεύματος από το δίκτυο, είτε το θέλουμε είτε όχι, και σε φουσκωμένες τιμές, 3 φορές, 300% πάνω από το συμβατικό. Που όμως, εάν υπολογίσει κανείς πόσο καύσιμο πραγματικά υποκατέστησε αυτό το αιολικό ρεύμα (από τίποτα, έως το πολύ το μισό απο όσο εγχύει, και μειώνεται το ποσοστό όσο μπαίνουν περισσότερα τέτοια πράγματα), τότε δεν είναι 3 φορές (300%) πιο ακριβό, αλλά 6 φορές (600%) πιο ακριβό. Έτσι βγάζουν όλοι λεφτά χωρίς να κάνουν κάτι χρήσιμο. Εμείς τα πληρώνουμε και αυτοί τα μοιράζονται


Το παραδέχτηκαν και οι δικοί μας. ΜΟΝΟ για τις επιδοτήσεις, και ΜΟΝΟ με επιδοτήσεις. Να γιατί ο κάθε χωματουργός ή έμπορας γίνονται αιολικοί ηλεκτροπαραγωγοί.

Και με βάση τον Νόμο EEG για τις ορδές των ηλιθίων που τον ψήφισαν, όχι μόνο είναι υποχρεωμένο το δίκτυο να παίρνει το όποιο τυχαίο ρεύμα παράγουν οι αιολικοί, αλλά, αν δεν μπορεί να το απορροφήσει, δεν το παίρνει. Αλλά το ...πληρώνει.  http://notrickszone.com/2012/10/22/german-windpark-operator-rakes-in-3-million-for-delivering-power-that-was-never-produced/ (δείτε και τα σχόλια, έχει και άλλες τέτοιες περιπτώσεις...)

1 σχόλιο:

spiral architect είπε...

Θαρρώ ότι, η Ενρον δεν είχε ούτε ένα kW δικής της ιδιοπαραγωγής από οποιαδήποτε πηγή, συμβατική, πυρηνική, ή "πράσινη".
Ενεργειακό χρηματιστήριο (και μάλιστα σε εποχή ελλιπών κωδίκων διαχείρισης ενέργειας) ήταν.