Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Η Ροσνέφτ γίνεται ...Μεγάλη Αδερφή


http://www.newstatesman.com/business/energy/2012/10/russian-oil-company-rosneft-lodges-28-billion-bid-bps-stake-bp-tnk .Αν προχωρήσει η δουλειά, η ΒΡ θα βρεθεί με μετρητά και συμμετοχή στην Ροσνέφτ (η ΒΡ ξεκίνησε σαν "Αγγλο-Ιρανική"), και η Ροσνέφτ θα γίνει η μεγαλύτερη πετρελαϊκή στον κόσμο, μεγαλύτερη κι από την Exxon-Mobil.




Οι Επτά Αδερφές ήταν κάποτε ο Δυτικός κόσμος (δείτε εδώ τις πρώτες εκδοχές) που σιγά σιγά, όσον αφορά το πετρέλαιο, άρχισε να παραδίδει τα πρωτεία σε κράτη που δεν είναι "Δυτικός" κόσμος (δείτε εδώ την εξέλιξη).

Αν η μεγαλύτερη αδερφή είναι Ρωσίδα, αυτό δεν ξέρω τι θα συνεπάγεται, και οι εικασίες μου μπορούν να γεμίσουν μερικές σελίδες, αν και η περίληψή τους είναι απλή:  Το πετρέλαιο εξακολουθεί και γράφει την Ιστορία του Κόσμου (από το 1900 περίπου και μετά), και είναι ένα από τα αντικείμενα του Μεγάλου Παιχνιδιού, και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.


Μην ξεχνάτε, ότι ενώ ο κόσμος σκίζεται για πετρέλαια, το πετρέλαιο δεν πάει σε ηλεκτροδότηση παρά σε μικρά ποσοστά που είναι η εξαίρεση. Αυτό για τους ηλίθιους του αιολικού λόμπυ και τους οικο-παπαγάλους τους που φαντάζονται ότι εάν βάλουμε αιολικά θα έχουμε ειρήνη. Αν δεν είχαμε αυτοκίνητα, καράβια και αεροπλάνα, απλά θα ήταν περισσότερο το πετρέλαιο για όσους θα έχουν.

 
Όσο για τις τιμές του πετρελαίου (τα γραφήματα μεγλαώνουν με κλικ) , ανατανακλούν την 1) ζήτηση (όσο είχαν αυστηρό κομμουνισμό οι Ρωσία/Κίνα, και αειοφόρο πρασινάδα με γαϊδουράκια και προβατάκια οι υπόλοιποι,η ζήτηση ήταν πολύ πιο περιορισμένη) και 2) τον πληθωρισμό. Και προσγειώνονται αρκετά απότομα με ύφεση (εκτός αν κάποια κρίση τις κρατήσει ψηλά).

Κατά μία περίεργη σύμπτωση, οι ψυχροπολεμικές ταραχές και τα εμπάργκο της δεκατίας του 70, έφτιαξαν την ζήτηση στην Κίνα, που βοήθησε την Δύση να απορροφήσει τον πληρωρισμό προσφέροντας χαμηλό κόστος, και άντε να την μαζέψεις τώρα την Κίνα. Και στους Κινέζους, και στου Ινδούς αρέσουν τα αυτοκίνητα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: