Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Ο αιμομεικτικός κύκλος αιολικών και πολιτικών


EPAW: Ο αιμομεικτικός κύκλος πολιτικών και αιολικού λόμπυ
Washington Times: Κόψτε τις αιολικές επιδοτήσεις

Τα αιολικά δεδομένα είναι γνωστά, πολυδημοσιευμένα, και, για όποιον προσπαθήσει, κατανοητά, αλλά οι πολιτικοί, και άλλοι στην Δημόσια Διοίκηση, τα προωθούν.  Τα προωθούν, όχι από άγνοια, αλλά επειδή πληρώνονται. Ή λαδώνονται. Έμμεσα και άμεσα:


1.  Δεν μπορούν να υπάρξουν αιολικά σε ένα δίκτυο χωρίς συμβατική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, και ειδικά φυσικό αέριο. Με μέση ετήσια αιολική διαθεσιμότητα περί το 20-25%, και πολλές μέρες και εβδομάδες με κάτω του 5%,  οι συμβατικές μονάδες πρέπει να καίνε συνέχεια για να προλάβουν βυθίσεις τάσεις και blackouts, και αποσταθεροποίηση του δικτύου από τα συνεχή αιολικά σκαμπανεβάσματα.

2. Παρά τα δισεκατομμύρια που έχουν πληρωθεί σε επιδοτήσεις, και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, τα αιολικά είναι μονοψήφια ποσοστά της ηλεκτροδότησης, 7% στην Γερμανία, 3% στις ΗΠΑ, και δεν μπορούν να ανέβουν για πραγματικούς, τεχνικούς λόγους. Η πραγματική εξοικονόμηση καυσίμων είναι μικρότερη και από αυτά τα ποσοστά.

3. Μόνο με επιδοτήσεις μπορούν να υπάρξουν αιολικά, και μόνο για τις επιδοτήσεις υπάρχουν.  Η τεχνολογία είναι "ώριμη", 40 ετών, και σε αντίθεση με άλλες επιδοτούμενες μορφές ενέργειας, τα αιολικά δεν μπορούν αν υποκαταστήσουν τίποτα. Απλά επιδοτούνται. Από υστέρημα όλο και πιο φτωχών ανθρώπων και από δάνεια που θα επιβαρύνουν τους λογαριασμούς μελλοντικών γενεών.

4. Την ακρίβεια στο ρεύμα εξ αιτίας των υποχρεωτικών  ΑΠΕ την έμαθαν πρώτο χέρι οι Γερμανοί και οι Ισπανοί. Οι Ισπανοί, που τις κατασκευάζουν και τις εξάγουν, υπολόγισαν ότι συνολικά χάνουν θέσεις εργασίας από τα αιολικά. Για χώρες που τα εισάγουν, ούτε λόγος...

5.  Τα αιολικά, χωρίς να παράγουν σημαντικό χρήσιμο ρεύμα, απαιτούν απίθανες ποσότητες πρώτων υλών, σπανίων γαιών, τσιμέντου, σιδήρου, χαλκού, μπετόν, πρόσθετων διασυνδέσεων και πρόσθετων και ακριβών εφεδρικών γεννητριών (που αυτές παρέχουν, βασικά, την ηλεκτροδότηση).

6.  Ενώ οι συμβατικές μονάδες δημιουργούν, συχνά, πραγματική περιβαλλοντική ζημιά σε ένα μέρος, παρέχουν ηλεκτροδότηση, τα αιολικά καταστρέφουν ατέλειωτες εκτάσεις, συχνά σε παρθένες περιοχές, με την διάνοιξη, εγκατάσταση, παρουσία και ατέλειωτη διασύνδεση, χωρίς να παρέχουν σημαντική ηλεκτροδότηση.

7.  Τα αιολικά σκοτώνουν ντόπια και αποδημητικά πουλιά. Και άλλα πράγματα σκοτώνουν πουλιά, αλλά τα αιολικά είναι κατά 95% άχρηστα (σε συμβολή ηλεκτροδότησης και σε εξοικονόμηση καυσίμου) και κάνουν ζημιά, όντας άχρηστα.

8.  Η δήθεν μείωση ρύπων, συμπεριλαμβανομένου και του CO2, από αιολικά, είναι μύθος. Τα αιολικά, καθ εαυτά, δεν μειώνουν κατανάλωση κάρβουνου ή λιγνίτη, και επομένως τους ρύπους τους. Το αέριο μειώνει, με υπερδιπλασιασμό του κόστους, κατανάλωση κάρβουνου και λιγνίτη. Τα αιολικά, ελάχιστα μειώνουν την κατανάλωση αερίου (και CO2 από αέριο) με περαιτέρω  αύξηση του κόστους, που γίνεται εκθετική αύξηση κόστους όσο μπαίνουν και αντλησιοταμιεύσεις κλπ.

9. Η επιβολή δήθεν Πράσινων πηγών ενέργειας (μη πηγών ενέργειας) σε δήθεν ενεργειακά χαρτοφυλάκια, απλά ακριβαίνει το ρεύμα, και την πληρώνουν οι πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.  Είτε σαν καταναλωτές σε ενεργειακή φτώχεια, είτα σαν απολυμένοι από εταιρίες που δεν αντέχουν αυτό το κόστος.

10. Τα αιολικά ενοχλούν. Ακούγονται, και ακούγονται πιο ενοχλητικά σε χαμηλές συχνότητες, και οι υπόηχοι αναφέρονται όλο και περισσότερο σαν πρόβλημα. Καταστρέφουν αξίες γης. Μπορεί μερικοί να εισπράττουν ενοίκια, αλλά βλάπτουν και ενοχλούν άλλους σε ακτίνα χιλιομέτρων. Η λύση της τοποθετήσεις σε ερημιές, καταστρέφει τις ερημιές, και προσθέτει πρόσθετο κόστος. Και όλα αυτά για ασήμαντη και τυχαία ηλεκτροδότηση.  Για τις επιπτώσεις στον τουρισμό, και τι γίνεται μετά 20 χρόνια,  μια βόλτα στην Νότια Εύβοια...

Και, τέλος,

11. Οι πολιτικοί επιτρέπουν και επιβάλλουν την αφαίμαξη δισεκατομμυρίων, του καταναλωτή και του φορολογούμενου από τους αιολικούς. Οι αιολικοί ταΐζουν με εκατομμύρια τις προεκλογικές καμπάνιες των πολιτικών και τους οργανωμένους οικολόγους που εξασκούν πολιτική πίεση. Οι αιολικοί κερδίζουν από την διαφορά μεταξύ δισεκατομμυρίων και  εκατομμυρίων. Πολλά και εύκολα λεφτά.

Τέσσερις φορές καταψηφίστηκαν οι αιολικές επιδοτήσεις από την Αμερικανική Βουλή. Και το αιολικό λόμπυ εξακολουθεί και προσπαθεί. Είναι πολλά και εύκολα τα λεφτά.  Στην Ευρώπη, υπάρχει και ο Γερμανικός Νόμος EEG που έγινε εξαγωγή σε άλλες χώρες, σαν την δική μας (Νόμος Μπιρμπίλη), για να ψωνίζουμε, εμείς οι ορδές των ηλιθίων... Ο Νόμος Μπιρμπίλη υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του τότε, 2010, ΠΑΣΟΚ και της τότε ΝΔ.

7 σχόλια:

spiral architect είπε...

Αγαπητέ, δεν τους ενδιαφέρει τίποτα. Τίποτα, τίποτα, τίποτα! Ενα ακόμα κόλπο γκρόσο για να χορτάσει προσωρινά την πείνα του ο (νέου τύπου) καπιταλισμός.
Σε οτιδήποτε ζούμε και καταλαβαίνουμε τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ούτε ψήγμα λογικής.

Διάβασε αυτό:
ΠΩΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΓΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ (με τη βοήθεια της "ελληνικής κυβέρνησης")

και τα ξαναλέμε ...

archaeopteryx είπε...

η απορία μου είναι εάν είναι το κόμμα Γκολντμαν Σαξ, ή αυτή αναφέρεται για αποπροσανατολισμό. Η ΓκΣξ εμπλεκεται πχ στην εμπορία ρύπων, αλλά πιστέυω ότι είναι πρόθυμο εργαλείο και όχι η κινητήρια δύναμη. Η κινητήρια δύναμη είναι η μερική συμφωνία μερικών Γερμανών βιομηχάνων (με την συνδρομή και βιτρίναι των τραπεζών τους) με υποσύνολο Αμερικανικών εταιριών να αποκτήσουν συκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων και με αυτοσκοπό ή συνέπεια την επίτευξη ολιγοπωλιακών καταστάσεων.

Ή εάν θες, την συμμαχία Γερμανών (που έχασαν τα πετρέλαια στον Α και τον Β ΠΠ, και που δεν τους αφήνουν να παίζουν με πλουτώνιο, με κατασκευασμένους ειρηνιστές (αντιπυρηνικούς) και αντιπετρελαιάδες. "Αν δεν μπορώ να έχω αυτό που έχεις θα στο μαμήσω, να παιδέυεσαι)

spiral architect είπε...

Οι Γερμανοί πολιτικοί σαν υποχείρια του χρηματιστηριακού κεφαλαίου σ' αυτόν τον πόλεμο καταστροφής κεφαλαίων, μηχανών και ανθρώπων στρέφουν το όπλο τους (και) εναντίον τους.
Θα είναι αργά αλλά ο Γερμανός πολίτης και εργαζόμενος (που δεν τον θεωρώ και τόσο άμοιρο ευθυνών για τους πολιτικούς που εξέλεξε) θα καταλάβει ότι για το μελλοντικό κλείσιμο των εργοστασίων της Βαυαρίας και την συνακόλουθη ανεργία, δεν φταίει ούτε ο "γλετζές" Ελληνας, ούτε ο "λάτρης της σιέστας" Ισπανός.
(για τους τελευταίους δεν λένε και πολλά ...)

Σύμφωνα με την θεωρία, (τους) αν δεν έχουν πελάτες να πουλήσουν, θα το κλείσουν το μαγαζί.

Ο παραλογισμός που έγραψα πριν, έγκειται στο ότι, η γενιά μας δεν έζησε την προηγούμενη καταστροφή κεφαλαίων, μηχανών και ανθρώπων του Β'Π.Π. θεωρώντας αδιανόητο αυτόν το παραλογισμό της φτωχοποίησης, των χαρατσιών, της διάλυσης του κοινωνικού ιστού. Είμαστε καταδικασμένοι όμως να τον ζήσουμε, χωρίς όπλα, μπαλάσκες, πάντσερ και στούκας, αλλά με CDS, PSI κλπ αρκτικόλεξα εξ ίσου θανατηφόρα. Αν δεν ήταν η GS θα ήταν κάποια άλλη, αν δεν ήταν ο Πόλσον θα ήταν κάποιος άλλος.

Σχετικό: Έχεις δει την ταινία The International με τον Κλάιβ Όουεν και τη Νάομι Γουότς; Ε κάπως έτσι!
(η σκηνή στο τέλος στις στέγες: "Αν με σκοτώσεις θα εμφανιστούν εκατοντάδες πρόθυμοι στη θέση μου")

Τέλος ο Κωνσταντακόπουλος έχει δίκιο στο βαθμό που περιγράφει, (επιτέλους!) ότι το παιχνίδι δεν το κάνουν οι κυβερνήσεις αλλά το κεφάλαιο. Σε χειρότερες καταστάσεις στο μέλλον (αν ζούμε και έχουμε ίντερνετ, ή κυκλοφορούν έντυπα) θα αποδεχθεί την καταστροφή κεφαλαίων κλπ. και θα ονομάσει την "κρίση" με το πραγματικό της ονοματεπώνυμο: Κρίση υπερσυσσώρευσης.

Καλημέρες!

spiral architect είπε...

Για όσους πιστεύουν ότι το βρωμοσύστημα επιδέχεται καθαρισμού:

Σάλος από το... "διεθνές ένταλμα σύλληψης" του ΣΥΡΙΖΑ - Capital.gr

Μου το'στειλε με μέηλ φίλος Συριζαίος (καθότι δεν βλέπω Σκάι) με τίτλο και σχόλιο: "Τι λένε οι μαλάκες".

Την απάντησή μου (τηλεφωνική) δεν στη λέω ... καταλαβαίνεις!

spiral architect είπε...

Αφιερωμένο με πολλή αγάπη.
(για να μην ξεχνιόμαστε)

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετικό άρθρο

απλό,περιεκτικό,

ΑΛΛΕΝΑΚΙ

Ανώνυμος είπε...

Energiewende (ενεργειακή στροφή στην Γερμανία της Μέρκελ)

20 δις ετησίως επιπλέον για τους Γερμανούς (μέσω της εκμετάλευσης του Ευρωπαικού νότου) για την μετάβαση της χώρας από 18 στο 20 % "ενέργεια από ΑΠΕ". Η Γερμανία 2η ακριβότερη Ευρωπαική χώρα στην τιμή της οικιακής κιλοβατώρας (25,3 € μέση τιμή 100MWh, Δανία 1η (29,8) Ελλάδα 12,4 €. Χιλιάδες Γερμανικά νοικοκυριά σε κατάσταση ενεργειακής ένδοιας. Για κραυγαλέα παραβίαση των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων καταγγέλει ο οργανισμός κοινωνικλής πρόνοιας VDK. Οι φτωχοί επιδοτούν τις σχετικές επενδύσεις που τους καθιστούν φτωχότερους.