Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ποιοί είναι οι αμόρφωτοι;


Είδα σχόλιο (πού αλλού; σε ανάρτηση του Σκάϊ), που αποκαλεί αυτούς που αντιδρούν στην «επένδυση» 2.000 ΜΒ αιολικών «πάρκων» στην Κρήτη, «αμόρφωτους και τεχνοφοβικούς».

Αμόρφωτος είναι αυτός που νομίζει ότι επειδή τα αιολικά θα έχουν ονομαστική ισχύ 2.000 ΜW, θα έχουν και πραγματική ισχύ 2.000 ΜW. Θα έχουν, όταν φυσάει 6-7 μποφόρ και δεν λειτουργούν συμβατικές μονάδες (χαχαχάααχα).  Τα 2.000 αιολικά ΜW θα έχουν διαθεσιμότητα 20-24%, και δεν θα υποκαθιστούν παρά καύσιμο που ετησίως, θα αντιστοιχεί σε 4-6% της ονομαστικής τους ισχύος.

Αμόρφωτος είναι αυτός που δεν ξέρει ότι τα 2.000 αιολικά μεγαβάτ θα έχουν κοστίσει 3 δις ευρώ, όταν μία συμβατική ανθρακική μονάδα των 500 ΜW θα κόστιζε 1 δις ευρώ, η ανθρακική θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει την Κρήτη και βάλε, τα 2.000 αιολικά δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν ούτε ένα νοσοκομείο της Κρήτης. Η τυχαία αιολική κιλοβατώρα θα κοστίζει 3-5 φορές από την συμβατική.

Αμόρφωτος είναι αυτό που πιστεύει ότι το τυχαίο αιολικό που θα περισσεύει, θα εξάγεται στην πυρηνική Βουλγαρία, ή θα αποθηκεύεται σε ντενεκέδες υδρογόνου για όταν δεν φυσάει. Ή θα το παίρνει η Τουρκία που έχει ρεύμα στο 1/4 ή 1/5 της αιολικής ταρίφας και θα λέει ευχαριστώ.

Αμόρφωτος είναι αυτός που δεν καταλαβαίνει ότι 2.000 αιολικά ΜW μετά 15-20-25 χρόνια που θα έχουν σαπίσει, χωρίς να έχουν λύσει κανένα ενεργειακό πρόβλημα, θα μείνουν εκεί να σκουριάζουν μέχρι την Δευτέρα Παρουσία με μπετονένιες βάσεις. Τα πεσμένα τηλεγραφόξυλα, και τα καλώδια, κάποιος θα τα μαζέψει.

Αμόρφωτος είναι αυτός που δεν ξέρει ότι η Κρήτη έχει βαριά τουριστική βιομηχανία και ένας από τους λόγους, είναι η παρθένα φύση της, τα βουνά, τα οροπέδια, τα φαράγγια και οι απρόσκοπτες θέες. Καλός ο Ιορδάνης στα Χανιά, αλλά καλύτερος στις 5 το πρωί, πριν πας βόλτα στις μαδάρες... Βόλτα στα φουρφούρια μόνο στον ύπνο των αιολικών στόκων θα υπάρχει.

Αμόρφωτος είναι αυτός που πιστεύει στους εικονικούς τόνους CO2 που δήθεν θα εξοικονομούν τα αιολικά. Έχει γραφτεί έξω κατά κόρον ότι τα αιολικά δεν μειώνουν εκπομπές CO2, και ενδεχομένως τις αυξάνουν από την ανάγκη ύπαρξης θερμής εφεδρείας, και την αναποτελεσματική χρήση καυσίμου σε ανεβοκατέβασμα της εφεδρικής ισχύος με τις αλλαγές του αέρα.

Αμόρφωτος είναι αυτός που έχαψε το παραμύθι της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής" και δεν ξέρει ότι ο ήλιος, η τροχιά της γης, η περιστροφή της, η βαρύτητα, οι τεκτονικές δραστηριότητες, η κοσμική ακτινοβολία επηρεάζουν το κλίμα εδώ και 4,5 δις χρόνια. Ναι, και οι βιολογικές δραστηρίοτητες... Αλλά ποιος κάνει τι; 

Το να είσαι αμόρφωτος, ή βοσκός, ή φτωχός, δεν είναι έγκλημα. Ούτε το να είσαι φοβισμένος, και προσκυνημένος ευρωλιγούρης ή σκοταδιστής.   'Εγκλημα είναι να πετάς στα σκουπίδια την γη των παππούδων σου, που ήταν και είναι το θεμέλιο της ελευθερίας σου. Και διπλό έγκλημα να την πετάς σε κάποια EDF ή ENEL που την θέλει για να σε φορολογεί, για να έχουν οι Γάλλοι και οι Ιταλοί φτηνότερο ρεύμα, και οι Γερμανοί απασχόληση.

Εγώ πάντως δηλώνω τεχνοφοβικός. Θα προτιμούσα μία πυρηνική μονάδα κόμπακτ, 125 ΜW, ψυχόμενη με υγρό νάτριο, να έχω φτηνό ρεύμα για 50-60 χρόνια και πέρα βρέχει, αλλά πού να βρω χρηματοδότηση... 600 ψωροεκατομμυριάκια... Θα προτιμούσα να δω έναν ψυκτικό πύργο (για θερμική μονάδα) σε κάποια γωνιά της Κρήτης, από 1.000άδες στύλους των 100 μέτρων στα βουνά

19 σχόλια:

spiral architect είπε...

Μεγαβάτ (MW) και όχι μεγαμπάιτ (MB)

archaeopteryx είπε...

το έχω δει ΜΒ (ΜεγαΒατ) και βαριέμαι το alt Shift... Τι να σου πώ... να το αλλάξω...

spiral architect είπε...

Εγώ μόνο τεχνοφοβικός δεν είμαι. Δηλώνω κομμουνιστής και τεχνοφρίκ. Μπορώ να δεχθώ τα πάντα από πλευράς τεχνολογίας, αρκεί να έχουν αποδεικτέα χρησιμότητα και να μην δημιουργούν παρενέργειες στους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Γι' αυτό και δεν χαλαλίζω την πληκτρολόγησή μου στο βρωμοσάιτ του Σκάι. Δεν με καταλαβαίνουν, δεν τους πείθω ... γεια σας, μακρυά και αγαπημένοι! Διότι έχει σημασία ποιος λέει, τι.

Οπότε μην σπας τα @@ σου προσπαθώντας να τους πείσεις!

archaeopteryx είπε...

μπάαα... δεν χαλιέμαι, απεναντίας. Όποτε βαριέμαι να γράψω, βάζω Σκάϊ ή διαβάζω ΕΛΕΤΑΕΝ και δρόμοοοο

Γιώργος είπε...

Κάνει εντύπωση η απόλυτη βεβαιότητα ορισμένων, επι παντός επιστητού. Η τεχνολογία των αιολικών είναι νέα και δεν υπάρχουν σαφή συμπεράσματα καλή κακή. Υπάρχουν μόνο ενδείξεις (οτι είναι εντάξει κατά την άποψή μου). Τώρα για την πυρηνική, καλύτερα να μην ανοίξω το στόμα μου. Η λέξη "αμόρφωτος" πάντως όταν την χρησιμοποιούν παρωπιδοφόροι, είναι τίτλος τιμής.

archaeopteryx είπε...

Η τεχνολογία των αιολικών είναι του 1970. Το μόνο που άλλαξε περί το 1990 είναι το μέγεθος, μερικοί μαγνήτες, και ΚΥΡΙΩΣ η τεχνολογία της υποχρεωτικής έγχυσης και πληρωμής με FIT. 40 χρόναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ, ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ, και, κατ εμέ, αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα. Περιβαλλοντικά, μαϊμούδες, ενεργειακά απάτη, και οικνομικά κλοπή. Ποια παραδείγματα θες? Ισπανία? Γερμανία? Δανία? Αγγλία? Μελέτες? Falklands? Ολλανδία?

Να ανοίξεις το στόμα σου για την πυρηνική (που δεν μας αφορά γιατί μας έχουν για σαλαμούρια και δεν μας αφήνουν).

Η Γαλλία πάνω από 90% πυρηνική (από αυτό ζει). Η Αμερική έχει αλλά όχι τόσο μεγάλο ποσοστό. Και η Ρωσία. Και ο Καναδάς. Και η Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Τσεχία, Βουλγαρία. Η Ιαπωνία ξεκίνησε προχτές το χτίσιμο μονάδας στο Ohma (http://www.neimagazine.com/story.asp?sectioncode=132&storyCode=2063130).

Ανοιξε το στόμα σου και τα μάτια σου και τα αυτιά σου. Το να μην θες ρεύμα, είναι τρόπος ζωής, πάω πάσο. Το να μην θες ρεύμα , αλλά να πληρώνεις καικερατιάτικα είναι ανωμαλία. Αν θες ρεύμα, ο κόμος όλος ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο ή πυρηνικά, και οι τυχεροί έχουν και υδροηλεκτρικά και αέριο. Από κάρβουνο και πυρηνικά ηλεκτροδοτείται η Γερμανία. Από μαζούτ και κάρβουνο η Δανία. Ξύπνα.

spiral architect είπε...

Απεναντίας τα αιολικά (όπως και τα Φ/Β) είναι αρκετά παλιές τεχνολογίες.
(δες το ιστορικό)

Μπορεί να φτάσαμε πλέον στις ασύγχρονες γεννήτριες, ή στις brussless dc generators από τις γεννήτριες συνεχούς με συλλέκτη, αλλά η βασική ιδέα παραμένει η ίδια. Μπορεί η Α/Γ να μην "καπνίζει" όπως ένας θερμικός σταθμός σε συνδυασμό με το background που επιβάλλει το μάρκετινγκ, αλλά η δαπάνη κατασκευής τους και η επιδότηση από την τσέπη μας είναι δυσανάλογη του αποτελέσματος για όλους μας.
(εκτός από τη τσέπη του "επενδυτή")

archaeopteryx είπε...

40 χρόναι spiral, από το 1970. Άλλαξε το μέγεθος. Και οι μαγνήτες. Αυτό που ΚΥΡΙΩΣ άλλαξε είναι ο Νόμος EEG της Γερμανίας (τα υποχρεωτικά Feed in tariffs, ταρίφες έγχυσης) που τον πέρασαν ελέω WWF/Greenpeace όπου υπάρχουν ορδές ηλιθιών.

http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2010/09/blog-post_29.html

Ανώνυμος είπε...

Βεβαίως προτιμάμε να πληρώνουμε και άλλα κερατιάτικα στην αλουμίνιο.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=717310

archaeopteryx είπε...

αυτό είναι άλλη κομπίνα. Η Πεσινέ έκανε ότι έκανε με την συμφωνία επιδοτούμενου ρεύματος. Ο Μυτιληναίος κληρονόμησε την συμφωνία. Δεν έχει σχέση με ηλεκτροδότηση. Η επιδότηση ΣΥΘΗΑ σαν ΑΠΕ είναι ολίγον μαϊμού.

Η άλλη πλευρα λέει, ΟΚ, δεν με επιδοτείτε, δεν βγαίνω ελάτε πάρτε τα. Θέμα πολλής κουβέντας οι επιδοτήσεις. Το αλουμίνιο, κάτι παράγει που εξάγεται. Αν συμφέρει ή όχι, δεν το ξέρω.

Γιώργος είπε...

Η ζωή και οι εκδηλώσεις της στη γη τροφοδοτείται από τον ήλιο και τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας του και όχι από τα ορυκτά. Όποιος πιστεύει πως η ανάπτυξη μπορεί να τροφοδοτείται αέναα από πεπερασμένους πόρους, είναι ή τρελός ή οικονομολόγος. Τέλος πάντων παιδιά, μπορεί και να έχετε δίκιο ή άδικο σε κάποια πράγματα, αλλά δε μπορώ εγώ να σας υποδείξω να ανοίξετε μάτια κλπ. Απλά μάθετε να μην είστε απόλυτοι.

archaeopteryx είπε...

Ο ήλιος πράγματι τροφοδοτει την Γη, και διακιολογημένα έχει θεοποιηθεί στο παρελθόν. Αλλά δεν κάνει για ρεύμα. Κάνει για φωτοσύνθεση, άντε και για ζέσταμα νερού.

Ο ήλιος κάνει για 0,1%, 0,2% 0,5% τς ηλεκτροδότησης. Θες 1%? Το ίδιο είναι

Μέχρι το 1800 ο κόσμος δεν είχε ρεύμα. Μετά είχε. Μέχρι το 1900 δεν είχε αεροπλάνα, μετά είχε. Μέχρι το 1981 δεν είχε πι σι, μετά είχε. Μέχρι το 1985, δεν έιχε κινητά, μετά είχε. Μέχρι το 1990 δεν είχε ιντερνετ, μετά είχε.

Χωρίς πι σι, ιντερνετ, και κινητό, δεν παθαίνεις τίποτα. Χωρίς πολλή και φτηνή ενέργεια, όπως απο κάρβουνο, ή πυρηνικά, ΠΟΛΥΣ κόσμος απλά δεν θα υπάρχει. Ναι, επικίνδυνα, και αυτά, και τα αυτοκίνητα, και τα κινητά. Η επιλογή επιστορφής στην ζωη΄του 1800 ή του 1700 είναι επιλογή, αλλά αν σητν επιβάλουν, δεν θα σου αρέσει. Για αυτό ο κόσμος απολαμβάνει την βιομηχανική επανάσταση. Δεν είναι τέλεια, αλλά η εναλλακτική είναι αλλιώς, έστω και ρομαντική.

Γιώργος είπε...

Αυτό που κυρίως δε μου αρέσει φίλε μου, είναι η έλλειψη προοπτικής στην παρούσα κατάσταση. Δεν υπάρχω μόνο εγώ και ο κόσμος μου, αλλά υπάρχουν και οι επερχόμενες γενιές, που θα υπάρξουν και θα μας κρίνουν θέλουμε δε θέλουμε. Η ζωή έχει τον τρόπο της. Μερικοί λένε, και τι με νοιάζει. Τέλος πάντων, εμένα με νοιάζει. Και κάτι άλλο. Όλα τα καλά γίνονται με τη μέθοδο της δοκιμής και του λάθους.

archaeopteryx είπε...

ΠΟΤΕ δεν είπα "δεν με νοιάζει". Με νοιάζει. Να μην υποθηκέυσω τα παιδιά μου κουτουρού πχ... Αυτά που έχω σαν ενεργειακές επιλογές, είναι αυτά που θεωρώ εγώ, με το χέρι στην καρδιά, ενεργειακές επιλογές. Δες την σχετική "ετικέτα" αν ενδιαφέρεσαι... Κάτω δεξιά, έχει 2-3 αναρτήσεις στις περίπου 10 που είναι σαφέστατες. (και νομίζω σωστές)

spiral architect είπε...

Ενέργεια υπάρχει τεράστια στη γη. Κατά πόσο είναι αξιοποιήσιμη όμως, εξαρτάται από τον "μετατροπέα" που χρησιμοποιείς, καθώς και από την εντροπία του συστήματος.

Μόνο αν γίνει ένα τεχνολογικό άλμα που θα δώσει ένα μετατροπέα με μεγαλύτερο συνολικό βαθμό απόδοσης, θα μπορούμε να μιλάμε από άλλη βάση εκκίνησης.

Προς το παρόν, εμείς οι "ιθαγενείς", μιλάμε για το πόσο είναι χρήσιμα τα καθρεφτάκια που μας έδωσαν για να παίζουμε, ενώ ο βασιλιάς Λεοπόλδος Β' μάς παίρνει το καουτσούκ μας, κόβοντας συνάμα τα χεράκια των παιδιών-συλλεκτών, επειδή δεν του έφεραν την ενδεδειγμένη ποσότητα.
(κάνετε τους απαραίτητους παραλληλισμούς)

spiral architect είπε...

Παπάτζες made by Σκάι:
(και άλλων MEGAλων)

- Ζήτω η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων --> νόμιμότατες offshore και νομιμότατη δημιουργία τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία.
(μετά φωνάζουν για τους φοροφυγάδες)

- Οικονομία της αγοράς --> ακριβά καταναλωτικά προϊόντα πρώτης ανάγκης, καύσιμα κλπ.
(διατίμηση έχουμε και δεν το ξέρω; αν θες αγοράζεις)

- Εξαγωγή πράσινης ενέργειας στη Γερμανία --> Η ΠΑΠΑΤΖΑ!
(με τα μονοπύθμενα του (παπ)Αρη)

Βρε, άιντε και γα....τε αμόρφωτοι!
(καιρός να αλλάξω και ομάδα, ζήτω ο Ατρόμητος Περιστερίου, viva Fentagin!)
















































































nestrom είπε...

Γιώργο, οι προβληματισμοί σου είναι θεολογικοί μάλλον παρά πραγματιστικοί.
Θες δε θες, η φθηνή ενέργεια είχε θετικές επιδράσεις στη ζωή των κατώτερων στρωμάτων.
Και τα φυτοφάρμακα βλάπτουν αλλά δημιουργούν και σοδιά ικανή να θρέψει τον κόσμο. Προτιμάς να βλάπτεται ο υπόγειος υδάτινος ορίζοντας και να μένει νηστικός ο κόσμος?

archaeopteryx είπε...

του έχεις αδυναμία του΄τύπου... Πληρωμένοι παπαγάλοι...

Ανώνυμος είπε...

Πως μ' αρέσουν οι οικολογικά ευαίσθητοι που θέλουν ανεμογεννήτριες επειδή τους τρώει η αγωνία σε τι κατάσταση θ' αφήσουν τον πλανήτη στα παιδιά τους και δεν τους καίγεται καρφί για την τσιμενταρισμένη γη, για το κατεστραμένο οικοσύστημα, για τις εμποδισμένες απορροές των χειμάρρων, για την πλήρη αλλοίωση του αναγλύφου, για τα μέταλλα και τις ουσίες που θα σαπίζουν και θα μολύνουν τη γη σε μόλις 20 χρόνια. Ο Γιώργος έχει δει άραγε το χάρτη της φρίκης;