Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Μερικές παρατηρήσεις στο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των βΑΠΕ



56 ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ – ΤΕΡΑΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΡΝΑ. ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ.

Πενήντα έξι αιολικούς σταθμούς (και όχι αιολικά «πάρκα» όπως κατ ευφημισμόν λέγονται) θέλουν να εγκαταστήσουν στην Κρήτη οι εταιρείες ΕΛΙΚΑ και ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για θηριώδη έργα (τα περισσότερα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές) που καταλαμβάνουν με 647 ανεμογεννήτριες1 περισσότερες από εβδομήντα βουνοκορφές σε όλους σχεδόν τους δήμους της Κρήτης.

Η παραγόμενη ενέργεια ονομαστική εγκατεστημένη ισχύς από τα δύο έργα θα είναι 1685 μεγαβάτ (σχεδόν δυόμισι φορές η ενέργεια που παράγουν τα εργοστάσια της Κρήτης2  ) και θα διοχετεύεται απορρίπτεται στην ηπειρωτική χώρα με υποθαλάσσια καλώδια διασύνδεσης3 .

Στην Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου πρόκειται να εγκατασταθούν από τις δυο εταιρείες 18 αιολικοί σταθμοί με συνολικά 180 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) .

  Αναλυτικά: Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ εγκαθιστά εννέα αιολικούς σταθμούς, με ανεμογεννήτριες ύψους 125 (εκατόν είκοσι πέντε!) μέτρων, στις εξής περιοχές: Δήμος Ρεθύμνου: ◾ΑΓΚΑΛΗ- ΓΑΣΠΑΡΗΣ- ΑΘΑΝΑΤΟΣ (εκατέρωθεν του Πρασσανού φαραγγιού!) 5+5=10 Α/Γ ◾ΚΟΥΠΟΣ- ΦΕΓΓΑΣ-ΧΑΛΕΠΑ (αιολικός σταθμός που καταλήγει στα 900 περίπου μέτρα από την Μονή Αρκαδίου!) 10 Α/Γ Σύνορα δήμων Ρεθύμνου- Αμαρίου: ◾ΓΚΑΡΓΚΑΝΗ- ΣΩΡΟΣ (νοτίως των Χαρκίων) 16 Α/Γ ◾ΜΑΥΡΟΥ ΚΟΡΥΦΗ (μεταξύ Αρκαδίου και Κλησιδίου) 9 Α/Γ Σύνορα δήμων Ρεθύμνου - Αγ. Βασιλείου: ◾ΑΓΡΙΜΟΚΕΦΑΛΑ- ΚΑΡΑΝΤΑΛΕ (ανάμεσα σε Βελονάδο, Μούντρος, Σαϊτούρες, Κούμους, Αγκουσελιανά) 12 Α/Γ Δήμος Αγ. Βασιλείου: ◾ΠΡΑΣΟΚΕΦΑΛΑ- ΚΟΡΦΕΣ(ανάμεσα σε Καρίνες, Λαμπινή, Σπήλι) 13 Α/Γ ◾ΚΟΥΡΟΥΠΑ-ΞΗΡΟΝ (εκατέρωθεν του Κουρταλιώτη!) 4+4 = 8 Α/Γ

Η εταιρεία ΕΛΙΚΑ εγκαθιστά εννέα αιολικούς σταθμούς με ανεμογεννήτριες ύψους 100 (εκατό!) μέτρων στις εξής περιοχές: Δήμος Αμαρίου Περιοχή Βισταγής : ΤΣΟΥΝΕΣ 13 Α/Γ , ΜΥΙΝΑ 12 Α/Γ, ΙΔΗ 13 Α/Γ Βορειοδυτικά Γερακαρίου, Μέρωνα : ΚΑΤΣΟΝΥΧΙ 15 Α/Γ Στο όρος Κέδρος και σύνορα δήμων Αμαρίου – Αγ . Βασιλείου: ◾ΣΩΡΟΣ 5 Α/Γ, ΑΓΚΑΘΙ 12 Α/Γ, ΚΕΔΡΟΣ 15 Α/Γ Δήμος Μυλοποτάμου: ΣΤΕΦΑΝΙ 8 Α/Γ, ΚΟΥΛΟΥΚΩΝΑΣ 9 Α/Γ .

Χαρακτηριστική εικόνα για το μέγεθος της επέμβασης στο περιβάλλον δίνει η περιγραφή της θεμελίωσης για κάθε ανεμογεννήτρια στην ΜΠΕ της εταιρείας ΕΛΙΚΑ: «Με κέντρα τα σημεία εγκατάστασης των ανεμογεννητριών η διάμετρος βάσης είναι περίπου 15 m. και το βάθος θεμελίωσης είναι 2,5 m. Στην θέση κάθε θεμελίου ανεμογεννήτριας θα διαμορφωθεί επίπεδη πλατεία διαστάσεων περίπου 2500m2 (50 x 50 m)

Ανάλογα του θηριώδους μεγέθους αυτών των «αιολικών επενδύσεων»  πεταμένων χρημάτων που πληρώνονται από όλους εμάς είναι και τα «συνοδά έργα» που αφορούν την πρόσβαση στους αιολικούς σταθμούς, την διασύνδεση μεταξύ τους και την εσωτερική οδοποιία εντός αυτών. Μεγάλοι δρόμοι-λεωφόροι διανοίγονται σε ορεινούς όγκους, γίνεται βάναυση διαπλάτυνση δασικών δρόμων σε προστατευόμενες περιοχές με διαμόρφωση πλατειών διαμέτρου γύρω στα 20 μέτρα για να στρίβουν οι νταλίκες.

Το εφιαλτικό τοπίο συμπληρώνουν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα δικτύων υψηλής τάσης προς κάθε κατεύθυνση, και υποσταθμοί ανύψωσης τάσης. Ενας από αυτούς τους υποσταθμούς εγκαθίσταται στο Μοναστηράκι Αμαρίου, παραδοσιακό οικισμό και χώρο αρχαιολογικών ανασκαφών !. Και όλα αυτά, σύμφωνα με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (άλλη κοροϊδία) που κατέθεσαν οι εταιρείες στην Περιφέρεια Κρήτης, γίνονται με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον! Αυτές οι ΜΠΕ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας σε δημόσια διαβούλευση που λήγει στις 20 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι απόλυτα αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Και οι 10 Δήμοι που έχουν γνωμοδοτήσει μέχρι στιγμής (από τους 19 στους οποίους προγραμματίζονται αυτά τα έργα) έχουν απαντήσει όλοι αρνητικά ενώ και στους υπόλοιπους δήμους είναι τέτοια η αντίδραση των πολιτών, που αναμένεται ότι θα απαντήσουν αρνητικά όλα τα Δημοτικά Συμβούλια. Απέναντι σ΄αυτά τα έργα που συνιστούν ξεπούλημα του τόπου και απειλή για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον, η αντίθεση του Κρητικού λαού είναι καθολική. Και η αντίθεση αυτή κορυφώνεται καθώς βγαίνουν στο φως οι σελίδες με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου. Μέσα στο γενικευμένο πλιάτσικο προς όφελος των «επενδυτών» περιλαμβάνεται και η υποχρέωση της χώρας για συγκρότηση έως το τέλος του 2015 ενός νέου πλαισίου για περαιτέρω στήριξη και προώθηση των ΑΠΕ. (Ν.4336 ΦΕΚ 94/Α/14-8-2015, σελίδα 1029). Αυτά τα καταστροφικά μέτρα δεν πρέπει να περάσουν. Θέλουμε ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά . Τα αρπακτικά των βΑΠΕ, οι πολιτικοί που τα στηρίζουν και οι ελάχιστοι δακτυλοδεικτούμενοι τοπικοί παρατρεχάμενοί τους, ας καταλάβουν μια για πάντα ότι ο κρητικός λαός θα σταθεί απέναντί τους σύσσωμος και θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο την γη και το μέλλον των παιδιών του.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των βΑΠΕ

1.  647 ανεμογεννήτριες κοστίζουν περί τα 3-4 εκατομμύρια ευρώ η μία (αν είναι 2-2,5 μεγαβάτ η κάθε μία), ή περίπου 2,5 δις ευρώ.  Πάνω από 80% αυτού του ποσού θα πάει σε Γερμανικά εργοστάσια που τις εξάγουν. Τα 2,5 δις ευρώ ΔΕΝ θα ηλεκτροδοτήσουν απολύτως τίποτα. Το λέει και η ΡΑΕ που τα έχει εγκρίνει, και ο ΑΔΜΗΕ που θα υποστεί (και θα πληρώσει) την ταλαιπωρία από το στοχαστικό ρεύμα. Πχ, εδώ.  Τα 2,5 δις είναι λεφτά που θα πληρωθούν από φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ, χωρίς όμως να εξοικονομούν κάτι άλλο -- απεναντίας, θα μας αναγκάσει να πληρώσουμε και για την διασύνδεση και για χωματουργικά μαϊμούδες για δήθεν αντλησιοταμίευση (άλλη ασύμφορη άσκηση).  Ο μόνος τίμιος τρόπος να περιγράψουμε αυτά τα 2,5 δις είναι κάτι σαν φόρος υποτέλειας σε δυνάμεις Κατοχής, με ποσοστά σε Περιστέρη και Κοπελούζο.

2Η αιολική ονομαστική ισχύς είναι "μαϊμού". Είτε 1 αιολικό μεγαβάτ έχεις, είτε 10.000, πρώτον είναι διακοσμητικά όταν δεν φυσάει, δεύτερον δεν υποκαθιστά συμβατικές μονάδες όταν φυσάει, τρίτον πρέπει να συνυπάρχει με συμβατικές μονάδες που καίνε ακριβό καύσιμο και που να μπορούν να αυξομειώνουν την ισχύ τους, αυξάνοντας έτσι και την κατανάλωση καυσίμων και τους ρύπους.  Τα αιολικά αυξάνουν το κόστος και την κατανάλωση καυσίμων (και επομένως τις εκπομπές CO2) στην Κρήτη.

3. Η διασύνδεση της Κρήτης δεν είναι κακή ιδέα, αλλά εξυπηρετεί ...Γερμανικά σχέδια, και δευτερευόντως την Κρήτη.  Επειδή οι Έλληνες, και οι Κρητικοί, θα πληρώσουν τον λογαριασμό, υπάρχουν φθηνότεροι τρόποι να ηλεκτροδοτηθεί η Κρήτη από την διασύνδεση με την Ελλάδα (ή την ...Κύπρο) και σε κάθε περίπτωση το μόνο που κάνουν τα αιολικά είναι να ακριβαίνουν το ήδη υψηλό κόστος. Τα αιολικά υπάρχουν ΜΟΝΟ για να μαζεύει λεφτά αυτός που τα λειτουργεί, με ποσοστά στους τύπους που έχουν λυσσάξει να πάρουν τις άδειες.  Δεν ηλεκτροδοτούν.   1-2 μονάδες βάσης, στην Κρήτη, συν την διασύνδεση είναι φθηνότερη και λιγότερο βλαπτική λύση από τα φουρφούρια.  Χωρίς καλώδια, φυσικά δεν μπαίνουν αιολικά, αλλά τα καλώδια ούτε δικαιολογούνται από τα αιολικά, ούτε μεταφέρουν κάτι χρήσιμο από την Κρήτη προς την Ελλάδα. Απλά στέλνουν το πρόβλημα "κάπου αλλού". Όχι, το αιολικό ρεύμα από την Κρήτη δεν θα υποκαταστήσει λιγνιτικό ρεύμα -- και δεν θα ...θεραπεύσει καρκίνους. Θα θεραπεύσει τις ταμειακές ανάγκες των Περιστέρη-Κοπελούζου, και τις εξαγωγικές ανάγκες των Δυνάμεων Κατοχής.   Τίποτα άλλο.

Όσο για την ΡΑΕ... Δεν ξέρω πότε ήταν η τελευταία φορά που ήταν Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας... Εδώ και πουλά χρόνια (και σίγουρα μετά το 2007-08) απλά βάζει σφραγίδες και υπογραφές σε αποφάσεις τρίτων. Θα έπρεπε να συγχνωνευθεί με τον Συνήγορο του Πολίτη και να πάνε όλοι μαζί στα γραφεία της Γκρηνπης, να μοιράζονται τα έξοδα... Πιο φθηνά θα μας βγει...

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Να προσθέσουμε και κανά μετασχηματιστη μεταβολής φάσης (περίπου 60 εκατομμύρια το κομμάτι), τις εγγυητικές των "εταιρειών"που θα πληρώσουμε φυσικά εμείς, το αυξημένο κόστος συντήρησης των θερμικών μονάδων λόγω καταπόνησης, την έξτρα στρεφόμενη εφεδρεία που λογικά θα χρειαστεί το σύστημα, την εξολόθρευση της ορνιθοπανίδας (birdchoppers που λένε οι Αμερικάνοι), την ακουστική όχληση, τον οπτικό βιασμό, τις μίζες και λαδωματα στο κύκλωμα, τα έξοδα για τα ΜΑΤ (αλλά Σκουριές), και και και...