Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Τελειώνουν οι "επενδύσεις" σε αιολικά σε Σκανδιναβικές χώρες (και στην Αγγλία)


http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-09-04/wind-farm-investment-plunges-with-power-prices-in-nordic-region

Το μόνο πράγμα που "σκοτώνει" μια επιδοτούμενη αρπαχτή, είναι όταν γίνεται ...ασύμφορη για τους πονηρούς που την προωθούν. Με τιμές χοντρικής κάτω από 60 ευρώ την μεγαβατώρα, και με χαμηλά τα δικαιώματα άνθρακα, τα αιολικά είναι ασύμφορα και δεν μπαίνουν. Επίσης υπάρχει αβεβαιότητα για το εάν θα συνεχιστεί το καθεστώς επιδοτήσεων μετά το 2020. Αυτά, στις Σκανδιναβικές χώρες -- στην Ελλάδα λεφτά υπάρχουν και προοριζόμαστε για Γερμανικός σκουπιδότοπος, άρα δεν είναι το ίδιο.

Η Δανία θα κάνει στροφή 180 μοιρών στις επιδοτήσεις για αιολικά (το βαφτίζουν "αναθεώρηση των φιλόδοξων στόχων για το Κλίμα").  Λεφτά. Δεν περισσεύουν λεφτά για πέταμα.  Ειδικά η Δανία, σαν την Γερμανία, εξάγει αιολικά (Vestas) και έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, χάρη στο σύστημα που έχει να απορρίπτει (φθηνά) το αιολικό της ρεύμα, και να το επαναγοράζει ακριβά -- δεν θέλει φιλοσοφία, κανείς δεν θέλει κουτουρού ρεύμα, όλοι θέλουν ρεύμα όταν το χρειάζονται, και κάθε πατέντα παράκαμψης ή "αποθήκευσης" απλά εκτοξεύει το κόστος προς τα πάνω.


Και η Φινλανδία κόβει τις αιολικές επιδοτήσεις.

Η Σουηδία πάντα τα θεωρούσε λιγάκι ...απάτη.


Η Αγγλία έχει πιο πολύ γούστο:  Ο κόσμος δεν τα θέλει, οι πολιτικοί ...συμμορφώνονται, κόβουν επιδοτήσεις, ακυρώνονται τα νέα αιολικά, και τα παλιά απειλούν με μηνύσεις.  Πέρυσι, μία εφημερίδα προειδοποιούσε ότι θα εκτιναχθεί στα ύψη το ρεύμα, με τις πράσινες χρεώσεις.  Πρόσφατα, η ίδια εφημερίδα μοιάζει να στενοχωριέται που τελικά μπορεί και να μην ακριβύνει το ρεύμα (αφού οι ηλεκτροπαραγωγοί στην Αγγλία καίνε ...κάρβουνο)

Και η πραγματικότητα δεν αλλάζει.  Είναι ενεργειακά ασήμαντα (είτε παγκοσμίως είτε στην ...Γερμανία), δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (μα η Ελλάδα έχει 2.000 αιολικά μεγαβάτ, και μην τα είδατε όταν τα χρειάζεστε... το επιβεβαιώνει ο ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕ), δεν μειώνουν ρύπους (αν σας νοιάζουν οι ρύποι -- και πώς να το κάνουν εξ άλλου, αφού δεν εξοικονομούν καύσιμα; Και, ναι, ακριβαίνουν το ρεύμα, και ενοχλούν.  Και γιατί τα βάζουμε;  Μα για κάνουν τζίρους οι Γερμανοί (το παραδέχονται απροκάλυπτα), με ποσοστά στους ξεπουληματίες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: