Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Απρόβλεπτος αέρας... Απρόβλεπτο ρεύμα... Απρόβλεπτες επιδοτήσεις


http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-09-01/wind-power-producers-find-profits-as-elusive-as-a-summer-breeze

Οι αιολικοί στις ΗΠΑ χάνουν λεφτά επειδή ...δεν φυσάει.  Απρόβλεπτος ο αέρας, απρόβλεπτα τα κέρδη. Τα αιολικά υπάρχουν μόνο λόγω επιδοτήσεων και υποχρεωτικών ποσοστώσεων, αλλά όταν δεν φυσάει, δεν φυσάει.  Λένε ότι λόγω των κύκλων του El Niño θα κόψει κι άλλο ο αέρας, εκεί, και ανησυχούν.  Εδώ δεν έχει El Niño, αλλά, εάν προσέξατε, φέτος φυσούσε τον Ιούνιο, αλλά δεν φυσούσε τον Αύγουστο...


http://renews.biz/95402/minnesota-scraps-wind-permits/

Αυτοί κόπηκαν από την τοπική ΡΑΕ. Εγκαταστάθηκαν λίγο παράνομα, πριν πάρουν όλες τις άδειες (για να προλάβουν το προηγούμενο καθεστώς επιδοτήσεων) και μετά δεν βρήκαν αγοραστή για το στοχαστικό ρεύμα τους, σκοτώνουν και πουλιά, γιοκ το έργο. Η άρνηση ηλεκτροπαραγωγικών εταιριών να αγοράζουν αιολική έγχυση μπορεί και να πάρει διαστάσεις (σε χώρες που επιτρέπεται τέτοια ελευθερία).


http://uk.reuters.com/article/2015/09/08/bavaria-energy-idUKL5N11A3G220150908

Στην Βαυαρία, πατρίδα της Ζήμενς, θεωρούν ότι οι επιδοτούμενες ΑΠΕ "απειλούν την οικονομική ανάπτυξη" και "βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα και την ευρύτερη οικονομία". Και στην Γερμανία οι ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες έχουν αρχίσει να αντιδρούν σε ΑΠΕτζήδες.


http://www.bbc.com/news/uk-england-34220834

Και στην Αγγλία κόπηκε το υπεράκτιο αιολικό Navitus.  Φοβούνται ότι θα κάνει ζημιά στον τουρισμό. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τουρισμό, χρειάζεται τουρισμό, χρειάζεται να μπορούν 2-3 ολιγάρχες να περνάνε καλά.

Αυτό που σταματάει οποιαδήποτε τέτοια "επένδυση" είναι λιγότερο οι αντιδράσεις του κόσμου (ή οι ...bloggers) και περισσότερο εάν πάρουν χαμπάρι ότι δεν θα βγάζουν λεφτά. Στην Ελλάδα, οι αιολικοί "επιχειρηματίες" αισθάνονται πιο ασφαλείς: Θα τους βγάζει κονδύλια και προσαυξήσεις η ΡΑΕ (που όλα τα υπογράφει και κάνει και θελήματα) και ...λεφτά υπάρχουν. Το μόνο που λείπει να παίρνουν ΑΔΙ και τα αιολικά, όταν δεν φυσάει. Θα πληρώνονται περιμένοντας να φυσήξει. Και όταν φυσάει θα πληρώνονται για να μην εγχέουν. Μην γελάτε καθόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: