Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Μισιρλού (συνέχεια)


http://www.businessinsider.com/largest-ever-natural-gas-field-found-2015-8
http://www.naturalgaseurope.com/eni-zohr-gas-field-egypt-discovery-impacts-israel-leviathan-25193
http://seekingalpha.com/article/3480366-is-the-huge-natural-gas-find-in-the-zohr-field-a-game-changer-for-egypt
Μισιρλού, Νοέμβριος 2010

Ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε πολύυυ φυσικό αέριο στην θάλασσα της Αιγύπτου.  Αυτό, ίσως κάνει άνω-κάτω πολλές αγορές (πχ αυτήν του Ισραήλ και της Κύπρου), μπορεί να χαροποιήσει πρόσκαιρα την Αίγυπτο (μπορεί δηλαδή να δει το GDP per capita να πλησιάζει αυτό των περιφερειακών "μεγάλων δυνάμεων" της περιοχής (βλ. επόμενο διάγραμμα), σίγουρα θα τρέχουν τα σάλια της Μέρκελ και των απανταχού σωληνουργών, προσωπικά πιστεύω ότι το CNG είναι ευκαιρία (που μόνο οι πολλές και βαριές επενδύσεις σε σταθμούς LNG το παρεμποδίζουν), κι αν ήμουν "Εβρωπέος" θα προτιμούσα αγωγούς προς Λιβύη και από εκεί προς Ιταλία και την ...Μέρκελ, μόνο που οι Λίβυοι έχουν ...άλλα (1).  Βέβαια, αν το αέριο μείνει Αίγυπτο, θα είναι αλλιώς.


Αυτό που δεν ξέρω, είναι τι παρενέργειες θα έχει στην μάχη των αγωγών μέσω Τουρκίας. Λογικά, θα έχει, ιδίως αν η Λιβύη δεν είναι καλό μέρος για περατσάδα... Το αέριο έχει (γεω)πολιτικό ρίσκο... (Κάτι έχω ξαναγράψει για το θέμα).

(1) "Islamic State militants claimed responsibility for bombing the Mellitah oil and natural gas company headquarters in Tripoli, Reuters reported Sept. 1, citing a statement on social media. Mellitah is co-owned by Italian energy firm, ENI" (λέει το Stratfor).

Δεν υπάρχουν σχόλια: