Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Και στην Κίνα... Μόνο για τις επιδοτήσεις, μόνο με επιδοτήσεις και ασήμαντο ρεύμα

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-20/china-s-wind-and-solar-developers-hit-by-subsidies-short-of-plan

Και στην Κίνα, τα αιολικά εξαρτώνται από τις κυβερνητικά επιβαλλόμενες επιδοτήσεις, που πληρώνονται από προσαυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Οι προσαυξήσεις δεν είναι αρκετές, οι επιδοτήσεις δεν φτάνουν, οι ΑΠΕτζήδες κλαίγονται -- και αυτό αναγνωρίζεται πλέον σαν παγκόσμια τάση: Η "ανάπτυξη των ΑΠΕ" δεν είναι παρά η επιβολή προσαυξήσεων για επιδοτήσεις.


Η Κίνα καίει περίπου όσο κάρβουνο όσο ο υπόλοιπος κόσμος.  Μία από τις πτυχές του "πολέμου κατά του κάρβουνου" είναι ο ...πόλεμος κατά των Κινεζικών εξαγωγών, που είναι ανταγωνιστικές σε μεγάλο βαθμό λόγω της φθηνής ενέργειας (από κάρβουνο). Η "οικολογία" είναι πατέντα στον βιομηχανικό ανταγωνισμό από τουλάχιστον την δεκαετία του 1960. Οι ισχυροί και οι μεγάλοι επιβάλλουν οικολογικούς κανόνες ώστε να κρατάνε την μονοπωλιακή τους δύναμη (επιβάλλοντας κόστος σε ανερχόμενους ανταγωνιστές).

Όσο για τις διάφορες πηγές ενέργειας της Κίνας, το κάρβουνο, είναι φυσικά ...ορατό, το πετρέλαιο απαραίτητο στις μεταφορές, και οι ΑΠΕ αόρατες. Έχουν βάλει πάρα πολλές ΑΠΕ (αιολικά) χιλιάααδες μεγαβάτ (ονομαστική εγκατεστημένη ισχύς -- made in China), πολλέεες γιγαβατώρες έγχυσης, αλλά ανύπαρκτα σαν ποσοστό ενέργειας.


Το λέω, το ξαναλέω, ξέρω είναι βαρετό, είτε στην Κίνα, είτε στην Ελλάδα, τα αιολικά (και γενικά οι μεταβλητές, στοχαστικές πηγές διάσπαρτης ενέργειας) είναι ενεργειακά ασήμαντα. Υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις (που πληρώνει ο καταναλωτής) και μόνο για τις επιδοτήσεις (που εισπράττουν οι κατασκευαστές αιολικών και τα λαμόγια που λειτουργούν αιολικά "πάρκα". Νόμιμοι εισπράκτορες μη ανταποδοτικών φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: