Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Οι σχεδόν αναμενόμενες παρενέργειες της πτώσης της τιμής του πετρελαίου

 
http://www.wsj.com/articles/for-russia-oil-collapse-has-soviet-echoes-1441215966 (και εδώ)

Μία από τις γεωπολιτικές ειδήσεις των ημερών είναι οι τιμές του πετρελαίου.  Πέφτει το πετρέλαιο, πέφτουν και τα νομίσματα (και οι οικονομίες) των χωρών που εξαρτώνται από τις εξαγωγές πετρελαίου (και αυτών που εξάγουν σε χώρες που εισάγουν με λεφτά από εξαγωγές πετρελαίου).  Η WSJ αναφέρει ότι η Ρωσία σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι το 1991, αφού λειτουργούν μηχανισμοί αγοράς, και ακόμη και αυτές οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας (μετά την Κριμαία) μείωσαν τον εξωτερικό δανεισμό και περιόρισαν τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών.  Μειώνεται το βιοτικό επίπεδο, αλλά μειώνονται και οι εισαγωγές (πολυτέλεια που δεν έχουμε εμείς στην φυλακή του ευρώ -- προσθέτω εγώ).


http://www.economist.com/news/middle-east-and-africa/21663235-persistent-low-prices-threaten-entire-region-perils-relying

Και ο ΟΠΕΚ περνάει αντίστοιχα ζόρια αφού οι οικονομίες αυτών των χωρών (και οι προσδοκίες του κόσμου τους, και οι εξωτερικές πολιτικές τους) είναι σχεδόν 100% εξαρτημένες από το πετρέλαιο.

 
http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2014/12/blog-post_5.html

Ήδη από το τέλος του 2014, είχε κυκλοφορήσει ότι η πτώση στο πετρέλαιο θα βάλει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση πολλούς (μερικοί από τους οποίους είναι και οι ..."κακοί", αφού με ακριβό πετρέλαιο (και στην περίπτωση της Ρωσίας, με ακριβό αέριο) ...εξοπλίζονται. Από το τέλος του 2014 έγινε σαφές ότι 1) η καταστολή της ζήτησης του πετρελαίου και 2) η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου (όπως με το σχιστολιθικό πετρέλαιο της Αμερικής), ήταν η "στρατηγική συνέπεια" του ξεφουσκώματος του φθινοπώρου του 2008, αν όχι ο αρχικός σκοπός.

Εννοείται ότι οι Κεντρικές Τράπεζες (δηλαδή η εξής μία) επηρεάζουν το πετρέλαιο, αφού επηρεάζουν την συνολική ζήτηση.

http://www.forbes.com/sites/samanthasharf/2014/10/29/fed-cuts-monthly-asset-purchases-to-0-as-qe-comes-to-long-awaited-end/
http://www.wsj.com/articles/fed-likely-to-stare-down-oil-price-drop-1418587447

Το φθινόπωρο του 2014 διαβάσαμε ότι "τελειώνει το QE" (ή κάποια εκδοχή του QE -- η Fed είναι λιγάκι σαν την Πυθία, πάντα ανακοινώνει τις ενέργειές της, αλλά θέλει και λίγη ...αποκρυπτογράφηση).  Οι τιμές του πετρελαίου είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν
 
 


Η Ιστορία του ...Σύγχρονου Κόσμου φαίνεται σε μεγάλο βαθμό στην ιστορία της τιμής του πετρελαίου (και συναφή γραφήματα).

Και πού θα πάει η κατάσταση; Ο πλέον ...αρμόδιος αναφέρει σχετικά:  http://www.energyintel.com/pages/worldopinionarticle.aspx?DocID=898759.  Εγώ διαβάζω ότι οι τιμές μάλλον θα μείνουν χαμηλά, και λόγω της δυνατότητας εύκολης χρηματοδότησης (σε αναζήτηση πετρελαίου), και χάρη στην αυξημένη δραστηριότητα και αποτελεσματικότητα νέων μεθόδων άντλησης πετρελαίου (πχ εδώ και εδώ), και ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα παρατήσει το ρόλο του σαν "διαμορφωτή της αγοράς".

Είπαμε... "Η Ιστορία του Κόσμου".  Ναι, κάποτε θα τελειώσει το πετρέλαιο, αλλά μάλλον δεν θα υπάρχουν τότε bloggers ή δημοσιογράφοι να σας το πουν. Αυτό το τελευταίο, για τα χαϊβάνια διαφόρων θεωριών που σερβίρουν για να πουλήσουν ...αιολικά, την μεγαλύτερη ενεργειακή απάτη της εποχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: