Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΠΕ, φυσικό αέριο και οι ολιγάρχες μας -- είναι οι πραγματικές στρεβλώσεις στην αγορά


http://energypress.gr/news/genop-se-skoyrleti-oi-strevloseis-stin-energeiaki-agora-dialyoyn-ti-dei

Μία από τις μεγάλες κοροϊδίες της "Ευρωπαϊκής" "Ένωσης" είναι η δήθεν απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου θα σπάσουμε την υποτιθέμενη δεσπόζουσα θέσης της ΔΕΗ, ώστε να μην είναι σε μειονεκτική θέση η κρατική πυρηνική EDF,  να πάρει η κάθε πικραμένη Ελπέντισον 2 γιγαβάτ νε λέει ότι πουλάει και στην Ελλάδα, και από άλλα 2 οι άλλοι δύο μεγαλοδιαπλεκόμενοι ολιγάρχες για να κάνουν μουαγιέν με τις μονάδες αερίου με τις οποίες φαντάστηκαν ότι θα γίνουν "ενεργειακοί βαρώνοι".

Το μοντέλο ΝΟΜΕ είναι Γαλλική πατέντα, δήθεν για να μην θιγεί η μικρή EDF.

Δεν θέλει φιλοσοφία... Είχαμε φθηνό ρεύμα επειδή είχαμε 1) βιομηχανική ζήτηση που δικαιολογούσε μονάδες βάσης και 2) μία ΔΕΗ που είχε ικανό μέγεθος να χρηματοδοτείται και να να φτιάχνει μονάδες βάσης. Και υπήρξαν φωτισμένοι άνθρωποι που κατά καιρούς σκέφθηκαν να προστατεύσουν τον λιγνίτη (και για το μέλλον) με πυρηνικά (πάνε αυτά) ή με λιθάνθρακα.

Στους ολιγάρχες μας δεν αρέσουν τέτοια πράγματα, πολύ πιο φθηνό να πάρουν μονάδες αερίου να παριστάνουν ότι έγιναν ηλεκτροπαραγωγοί, η Γκαζπρομ εξ άλλου πάντα ψάχνει για πρόθυμους μεσίτες (και από τέτοιους άλλο τίποτα στο Ολιγαρχιστάν). (Και δύσκολα να φας μίζες και υπερτιμολογήσεις σε ...πυρηνικά, η ΙΑΕΑ είναι λίγο ...κέρβερος).

Έτσι ανακαλύψαμε το αέριο, μόνο που το έρμο αυτό (α) είναι μάλλον ασύμφορο να καίγεται για ρεύμα στο βραχώδες άκρο των Βαλκανίων και (β) έχει γεωπολιτικό ρίσκο -- κάτι που, πού θα πάει; Θα το εμπεδώσουν και οι Γερμανοί.

Και σαν να μην έφτανε το αέριο, θέλαμε και ΑΠΕ!  Αυτές είναι δεκανίκι του αερίου, αφού (α) ανεβάζουν την τιμή λιανικής του ρεύματος για να πουλάει και ο εκπρόσωπος της Γκαζπρομ, και (β) οι ΑΠΕ μπορούν να συνυπάρξουν μόνο με αέριο ώστε να μην φαίνονται παντελώς άχρηστες.  Αέριο, θες - δεν θες.

Επιδοτήσαμε τις ΑΠΕ (μέσω λογαριασμών ΔΕΗ και με κάθε ΕΣΠΑ που έφαγαν οι βλαχοδήμαρχοι για να φτιάξουν "αγροτικούς δρόμους" στο πουθενά, και επειδή η μεταβλητότητα τελικά ακριβαίνει το ήδη ακριβό αέριο, επιδοτήσαμε τους ολιγάρχες του αερίου με ΜΑΜΚ και με ΑΔΙ (πχ εδώ, εδώ, εδώ).

Μόνο για τις ΑΠΕ που έχουν μπει, (περίπου 2 διακοσμητικά αιολικά γιγαβάτ και 3 μεσημεριανά φ/β γιγαβάτ) έχουμε δώσει (σαν χώρα) και αποπληρώνουμε με ΕΤΜΕΑΡ και φουσκωμένο ρεύμα, περί τα 8-9 δις ευρώ. Να μην μας κοστίζει περί το 1 δις τον χρόνο?  Και τι πετύχαμε?  Όχι ηλεκτροπραγωγή! Πετύχαμε να έχουμε περί το 30% net εισαγωγές ρεύματος. "Net" σημαίνει "εισαγωγές μείον απορρίψεις ρεύματος από ΑΠΕ", δηλαδή πιθανότητα οι εισαγωγές να είναι πιο κοντά στο 40%!  Σε μία χρεωκοπημένη χώρα!  Και μην μου πείτε για οικολογία, η Βολκσβάγκεν είναι πολύ πρόσφατο παράδειγμα οικολογίας made in Germany.

Η ΔΕΗ είναι ένα από τα ελάχιστα αναπτυξιακά εργαλεία.  Η ΔΕΗ πρέπει να μείνει ενιαία για να είναι χρηματοδοτήσιμη.  Αν ΔΕΗ εκχωρεί λιγνιτική ή υδροηλεκτρική ισχύ με ΝΟΜΕ ή ξεΝΟΜΕ, αυτό θα επιβαρύνει τον καταναλωτή (και ας το παραδεχτούμε).  Αν θέλουμε να επιδοτούμε ΑΠΕ τα υδροηλεκτρικά είναι ΑΠΕ σε όλη την "Ευρώπη".  Θέλουμε και άλλες ΑΠΕ?  Η μόνη Γερμανική ΑΠΕ που κάπως ηλεκτροδοτεί, είναι η βιομάζα. Δεν θεωρώ την βιομάζα "λύση", αλλά εάν πρέπει να επιδοτούμε κάτι, η βιομάζα είναι πολύ καλύτερη από ανεμιστήρες.

Και η πιο σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να ξεφορτωθεί τους ολιγάρχες. Τα παράσιτα. Τους μαυραγορίτες. Όταν φύγουν αυτοί θα εξαφανιστεί και η διαφθορά στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: