Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Μαύρη τρύπα ηλιακών επιδοτήσεων, αλλά το Helios, Helios.


SPIEGEL ONLINE Solar Power
SIEGEL ONLINE Η φωτοβολταϊκή τρύπα
NoTricksZone Η τρύπα των φ/β επιδοτήσεων

Με 100 δις έχουν επιδοτηθεί τα φ/β στην Γερμανία. Και, όπως τα αιολικά, όταν δεν δουλεύουν, δεν δουλέυουν όλα μαζί, και αναγκάζουν το δίκτυο να κάνει εισαγωγές από Γαλλία, Τσεχία και Αυστρία. Αλλά εισπράττουν πολλές επιδοτήσεις.

Ο Γερμανός "ΥΠΕΚΑ" θεωρείται "υπεύθυνος" για τις αυξήσεις στο ρεύμα (άντε καλέ, τι κακοήθειες είναι αυτές), αλλά αυτός επικαλείται τον ...ανταγωνισμό από την Κίνα, και θέλει επιδοτήσεις (και τζίρους στην Ελλάδα) για να μην κλείσουν οι εταιρείες που κατασκευάζουν φ/β στην Γερμανία (αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λέει το Spiegel!)

Μέχρι τώρα, η Μέρκελ προωθούσε τα περιβαλλοντικά σαν "ευκαιρίες για εξαγωγές, ανάπτυξη, τεχνολογία και απασχόληση", αλλά τώρα μέλη του κόμματός της τα θεωρούν μαύρες τρύπες για χρήματα.

Τώρα συνειδητοποιούν ότι με τα νέα φ/β που έχουν μπει στο σύστημα έχουν φτιάξει υποχρέωση για 20 χρόνια πρόσθετων
επιδοτήσεων, "βουνά" μελλοντικών πληρωμών που ατενίζει ο καταναλωτής. 10άδες και 100άδες δις! Η ηλιακή ενέργεια έχει την δυνατότητα να είναι το πιο ακριβό λάθος στην Γερμανική περιβαλλοντική πολιτική. (Κάποιος να στείλει μια κόπια του Spiegel στον Παπακ, πριν υπογράψει κανένα Helios!)

Το ηλιακό λόμπυ αρέσκεται σε εντυπωσιακές δηλώσεις περί 20GW (δύο φορές όσο όλα τα Γερμανικά πυρηνικά), αλλά αυτά είναι θεωρητικά γιατί ισχύουν σε ιδανικές συνθήκες, ιδανικές γωνίες και ώρες και θερμοκρασίες που δεν υφίστανται έξω από τα εργαστήρια. Στην πράξη, όλα τα φ/β παράγουν λιγότερη ενέργεια από δύο πυρηνικά, που και αυτό είναι χρυσωμένο χάπι γιατί τα φ/β δεν μπορούν παρά να υπάρχουν με εφεδρεία, διπλές μονάδες, διπλές υποδομές, και στην ουσία, η ηλιακή ενέργεια δεν μπορεί να υποκαταστήσει καμία συμβατική μονάδα (δεν  το πιστεύω, ή με διαβάζουν στην German Physical Society, ή έχουμε μάθει την ίδια Φυσική!).

Ακόμα κι από την άποψη του CO2, για να γλυτώσεις έναν τόνο CO2 βάζεις €5 μόνωση σε μία ταράτσα, ή δίνεις €20 για μια μονάδα αερίου, ή €500 για φωτοβολταϊκά (ή κατά δική μου επέκταση €50-100 για αιολικά).  "Φούσκα επιδοτήσεων" (υπέρ Γερμανικών εξαγωγών όμως).

Το άρθρο καταλήγει στα προβλήματα Γερμανικών φ/β εταιριών από τον Κινεζικό ανταγωνισμό και αναφέρεται σε πιθανές αλλαγές ή κατάργηση του συστήματος επιδοτήσεων με ποσοστά "πράσινης" ενέργειας κατά την κρίση των παρόχων. Με τα Υ/Η της η ΔΕΗ θα είχε καθαρίσει αν δεν τα έχει τάξει σε κανένα Γερμανό ή "Γερμανό"

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όσοι έχετε βάλει φωτοβολταϊκά στο σπίτι πλησιάστε την ημέρα στον πίνακα της εγκατάστασης με μια πυξίδα...ενδιαφέρον το αποτέλεσμα του πειράματος! Για έξτρα βαθμούς βαλτέ την πυξίδα μπροστά από κάθε εξάρτημα και προσπαθήστε να βρείτε το inverter!!! Μην ανησυχείτε όμως μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι κάθε βράδυ για τα επόμενα 25 χρόνια καθώς όλοι λένε ότι τα μαγνητικά πεδία δεν επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία!!!Τώρα κάντε το ίδιο πείραμα με το ράδιο του παππού ρυθμισμένο στα AM :-)

Ανώνυμος είπε...

Επιτελεία διαχείρισης κρίσεων έχουν στηθεί από χθες σε ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ, για την αντιμετώπιση της κατάστασης που φέρονται να έχουν προκαλέσει στην ενεργειακή αγορά και στη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος οι δύο εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, Energa και Hellas Power.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το euro2day, οι δύο εταιρείες, οι οποίες στις αρχές Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν ότι θα πουληθούν στο…. αραβορωσικό fund «Worldwide Energy», δεν κατέβαλαν την περασμένη Τρίτη στο ΔΕΣΜΗΕ το ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι μέρος μόνο των οφειλών τους προς το ΔΕΣΜΗΕ συνολικού ύψους 120 εκατομμυρίων (!) από αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διακανόνισαν οι δύο πλευρές να καταβληθεί τμηματικά, ενώ ποσό...67 εκατομμυρίων φέρονται να οφείλουν στη ΔΕΗ από τα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς και διανομής.

Η μη καταβολή της δόσης, και η αθέτηση της συμφωνίας, υποχρέωσε σύμφωνα με έγκυρες πηγές τον ΔΕΣΜΗΕ να απαγορεύσει στις δύο εταιρείες να κάνουν «δηλώσεις εκπροσώπησης φορτίου», δηλαδή να εκπροσωπούν πελάτες τους για αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και για ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 10.000 μεγαβατώρες ημερησίως

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/675963/Article.aspx

Ανώνυμος είπε...

Αυτές τις μέρες πληθαίνουν τα άρθρα για τις ακριβό κόστος ΑΠΕ στη Γερμανία.
O κ.Muhndt της επιτρ.Ανταγωνισμου είπε οτι τα ΦΒ στη Γερμανία ειναι πολύ αναποτελεσματικά. "Είναι σαφές ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του επιπέδου στήριξης και του μεριδίου της παραγωγής φωτοβολταϊκής ενέργειας." και σε ερωτηση για την αυξηση τελων " The more we save the industry, the more pay households. That's not nice. But I see no alternative. We should protect the industrial base. It has helped that Germany has weathered the recent economic crisis relatively well. I fear that we have to pay as a private consumer. The cost of the energy revolution must somehow be applied. One must have the courage to explain to people that the energy transition can be expensive .."
Είναι υπέρ ενός μοντελου ποσόστοσης.
Επίσης Θέλουν να κανουν νέο νόμο με όριο 3,5c/kwh.
ThW

nikos είπε...

όταν βουλιάζει το καράβι .. ούτε τα τρωκτικά γλυτώνουν!!

Ανώνυμος είπε...

ThW να πληρώνουν αυτοί για να επιδοτούν την βιομηχανια τους δεν μας νοιαζει. Εμεις γιατί να πληρώνουμε για την βιομηχανία τους?

Ανώνυμος είπε...

Τώρα θα τους κόψουν τις επιδοτήσεις και εδώ και θα δεις κλάματα

Ανώνυμος είπε...

Για το Fund Worldwide Εnergy Limited είχα δει αυτό:

Ρώσοι και Άραβες μπαίνουν στο ελληνικό ενεργειακό παιχνίδι:
Την πώληση των μετοχών της ΕNERGA (εναλλακτικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας) στο ρωσοαραβικό Fund Worldwide Εnergy Limited ανακοίνωσε και επισήμως, χθες, ο Όμιλος ENERGA.
http://www.exipno.gr/index.php/ependiseis/stratigiki/23347-2011-12-21-01-15-10
Ίσως έφτασε το «πλήρωμα του χρόνου» για να δείξουν τις προθέσεις τους και οι Άραβες ή άλλες εταιρείες που διαθέτουν ακόμα κεφάλαια (χώρες μέλη του ΟΠΕΚ κλπ). Είχαν το πάνω χέρι στις αποφάσεις με τα πετρέλαια (ποσότητες, τιμές κλπ), χρήματα είχαν και έχουν … Σκέφτομαι λοιπόν πως και αυτοί κάπου πρέπει να επενδύσουν τα χρήματά τους, δεν τα φυλάνε σε μπαούλα!

xrhxa είπε...

Για την περίπτωση της ήπιας ανάπτυξης του helios στην Ξάνθη...ο Ξυνίδης έκανε ένα τριήμερο πανυγυρικών , με αξαγγελίες και δηλώσεις και διάφορα "χαρούμενα" για την "αξιοποίηση των 10000 στρεμάτων της παρατημένης βάσης των Αμερικάνων στο δέλτα του Νέστου...
Να παραβάλω , εγώ με κακοήθεια χαρακτηριστική την εναλλακτική πρόταση που προυπήρχε και υπάρχει ακόμη;
Η βάση είναι ακριβώς επάνω στο δέλτα του Νέστου , στις εκβολές , και σε ένα από τα πιο ευαίσθητα και πιο όμορφα σημεία του ποταμού...
Οι βάσεις έχουν κτηριακές εγκαταστάσεις που φιλοξενούσαν στην πλήρη τους λειτουργία ως και 2000 άτομα...έχει δλδ κτιριακά σε στυλ οικιών και γραφείων , με εστιατόρια χώρους εστίασης , διοικητικού χώρους κτλ, έτοιμα...
Είναι δλδ μια περίπτωση που ένα ξενοδοχείο σε στυλ μπανκαλόους με περιβαλοντική κατεύθυνση θα ήταν ιδανικό για την περιοχή....
Φντάζεστε όλο αυτό ...10000 στρέματα να γίνει τσιμέντο και μπετόν αρμέ;γυαλί και σίδερο;

spiral architect είπε...

Ανώνυμε 9:35 π.μ., το παραμύθι με τους προμηθευτές εκτος ΔΕΗ κάποτε θα αποκαλυπτόταν. Αποκαλύφθηκε πολύ πιο γρήγορα από τους εναλλακτικούς στην τηλεφωνία, όπου κάποια στιγμή είχαν σκάσει μύτη στην αγορά καμιά δεκαριά εναλλακτικοί πάροχοι τηλεφωνίας.

Ξέρεις πόσοι εναλλακτικοί εκτός ΔΕΗ υπάρχουν; ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ
"εφημερίς της κυβερνήσεως έχει χάσει επεισόδια!)

Κανείς τους δεν έχει ίδια παραγωγή, εκτός της ΔΕΗ!

spiral architect είπε...

... συνέχεια:
Θυμάστε τα παραμύθια των εναλλακτικών της τηλεφωνίας και τις παρελκυστικές τακτικές τους;
Θυμάστε τα φέσια που άφησαν στον ΟΤΕ από την μίσθωση των γραμμών του;

Ε, κάτι τέτοιο παίζει τώρα με τους εναλλακτικούς της ενέργειας!

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΧΑΙΕ CHECK MAIL
Σ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

«Πάνω από 200 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα χρέη που θα αφήσει πίσω του το «κανόνι» που είναι έτοιμο να σκάσει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Oι διαδοχικές μεταβιβάσεις των εταιρειών Energa και Hellas Power στο ρωσοαραβικό Fund WORLDWIDE ENERGY LIMITED, όχι μόνο δεν διέσωσαν τις ίδιες τις εταιρείες αλλά απειλούν να τινάξουν στον αέρα το ούτως ή άλλως εύθραυστο μοντέλο ανοίγματος της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού που στηρίχτηκε σε «ευκαιριακά κέρδη», σε στρεβλώσεις και στην ανοχή των αρμοδίων θεσμικών αρχών. …
Και άλλα ενδιαφέροντα:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_90_20/01/2012_469468