Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Μα γιατί λέμε όλοι τα ίδια πράγματα; (1)


http://wattsupwiththat.com/2012/02/16/wind-power-plug-pulled-in-illinois/#comment-895329

Σαν επαγγελματίας μηχανολόγος ομολογώ ότι δεν θεωρώ τα αιολικά "πάρκα" όσο άσχημα λένε μερικοί ότι είναι.  Στους μηχανολόγους αρέσουν οι μεγάλες μηχανές, όπως λέμε "μεγάλα παιχνίδια για μεγάλα αγοράκια".
Αλλά:
1. Δεν παράγουν χρήσιμη ή οικονομική ενέργεια
2. Ενεργειακά, είναι μάλλον "αρνητικά"
3. Χρειάζονται 100% συμβατική εφεδρεία
4. Χρειάζονται συνεχείς επιδοτήσεις
5. Αυξάνουν το κόστος του ρεύματος
6. Συμβάλλουν σε "ενεργειακή φτώχεια"
7. Αποσταθεροποιούν τα δίκτυα
8.  Εξολοθρεύουν πουλιά (μερικά προστατευόμενα)
9. Είναι από τις πιο άχρηστες και αντιπαραγωγικές εφευρέσεις

(αλλά φέρνουν πολλούς τουρίστες)

Σχόλιο σε είδηση ότι η Πολιτεία του Ιλινόϊ έκοψε τις φοροεπιδοτήσεις στα αιολικά. Και οι αιολικοί (έχει πολλούς το Ιλινόϊ, χάρη στις επιδοτήσεις), κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα για τις απώλειες αιολικών θέσεων εργασίας. Ο επιχειρηματίας της ΣΗΘΥΑ από εδώ. Το ερώτημα είναι πόσο καιρό κάνουν να πάρουν χαμπάρι οι 199. Μάλλον θα αργήσουν... ακόμα κάνουμε παραγγελιές μελέτες.

9 σχόλια:

nikos είπε...

το πορτοκαλή που χτύπησε προχθές αφορά όλως τυχαίως και τους ντόπιους νταβλαντορους ...για να δούμε τι θα ονειρευτούν για να τα βγάλουν σε πέρας.

nikos είπε...

λιγνίτη το 2012 η ΔΕΗς δεν πρόκειται να εξόρυξη περισσότερο , αντιθέτως , άλλο -3,5 εκ.θα κατεβεί προγραμματισμένα και σίγουρα.
Αυτό το ενεργειακό ελλειμματικό ισοζύγιο θα συμπληρώσουν αν μπορούν με ακριβό Φ.Α. (και εδώ υπάρχει πλαφόν από τους προμηθευτές) ..για να δούμε πότε πρόκειται να μιλήσουν η αρμόδιοι υπάλληλοι .

nikos είπε...

ένα καλό που πρόκειται να μας κάνουν η τροικανοι και Γερμανοί είναι ότι επιτελούς ο καθένας μας θα λάβει τον λογαριασμό του ..με πρώτο και καλύτερο τον.... Παπαδημα @ΣΙΑ

chris είπε...

... wind turbines incorporating Boulder Wind Power's technology are expected to produce power at or below $0.04 cents per kilowatt-hour, positioning it to compete directly with fossil fuel-based generation. http://us1.campaign-archive2.com/?u=a9e8676e87fad805702b98564&id=9f7850d948&e=[UNIQID
NAI στα ΑΙΟΛΙΚΑ, ΗΛΙΑΚΑ κλπ αλλά στην ώρα τους και σε λογικές τιμές. ΩΤΑΝ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΗ!!! ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΧΩΡΕΣ.

archaeopteryx είπε...

από τότε που γράφτηκε αυτό το άρθρο για την Molycorp, η τιμή της μετοχής της έχει πέσει από το 75 στα 25, και πρόσφατο άρθρο για αυτήν αναφέρει

http://seekingalpha.com/article/319923-molycorp-don-t-buy-into-the-hype

που σημαίνει μην αγοράζεις φούσκες.

H "ανακάλυψη" αφορούσε υποκατάστατο του κινέζικου και ακριβού νεοδυμίου. Και τσάμπα να είναι το νεοδύμιο, ΔΕΝ αναιρεί το ότι τα αιολικά παράγουν χρήσιμο ρεύμα ΜΟΝΟ όταν φυσάει συνέχιεα σταθερα, κάτι που φυσικά δεν υφίσταται. Και εξακολουθεί και ισχύει η βαδική φυσική ότι η ενέργεια που παράγουν πάει με την ταχύτητα του αέρα στον ΚΥΒΟ.

Ακόμα και "τσάμπα" να είναι το αιολικό ρέυμα, πάλι άχρηστο είναι λόγω μεταβλητότητας.

Όταν βρεθεί οικονομικός και πρακτικός τρόπος αποθήκευσης της μεταβλητής αυτής ενέργειας σε ποσότητες μεγαβατωρών και γιγαβατωρών, τότε και μόνο τότε δεν θα είναι άχρηστα τα αιολικά. Οι αντλησιοταμιέυσεις είναι τάξη μεγέθους μακριά από αυτό το ζητούμενο (δεν υπάρχουν αρκετά προσιτά υδροηλεκτρικά)

chris είπε...

Tα αιολικά δεν είναι πανάκεια και φυσικά πρέπει πάντα να συνδιαζονται και με άλλες μορφές ενέργειας (ανανεώσιμές και μη) για κάλυψη μέχρι να βρεθεί οικονομικός και πρακτικός τρόπος αποθήκευσης ενέργειας ή προχωρήσει η τεχνολογία υδρογόνου. Αν γίνει κανένα μπαμ με το Ιραν ή στους Άραβες τάχιστα το πετρέλαιο θα πηδήξει τα 200$ και η εξοικονόμιση των αιολικών σε νησιά κλπ θα δείχνει λουκούμι. Δεν είναι τυχαίο που ολόκληρη ExxonMobil επενδύει δισ $ σε ερευνητικά προγράμματα για παραγωγή καυσίμων κίνησης από καλλιέργειες φυκιών, υδρογόνο, μπαταρίες λιθίου, κλπ. Δεν είναι κακό να παρακολουθείς τις ανανεώσιμες πηγές με κάποια στοχευμένα έργα επιδοτούμενα από την ΕΕ και δημιουργεία θέσεων εργασίας. Το έγκλημα είναι να επιδοτείς με 55cents την ΚWh στις στέγες και να στέλνεις τον λογαριασμό στον κοσμάκη ή να ξαναεπιδοτείς τους αγρότες να κάθονται και να γεμίζουν κινέζικα & γερμανικά πάνελ τα χωράφια τους. Οι ανανεώσιμες πηγές ενάργειας συγκρατούν τις τιμές των ορυκτών καυσίμων σε λογικά πλαίσια. Παγκόσμια βέβαια για το 2011 τα αιολικά πήγαν αρκετά καλά: http://oilprice.com/Alternative-Energy/Wind-Power/Global-Wind-Power-Capacity-up-21-in-2011.html

archaeopteryx είπε...

chris λες λιγάκι αρλουμπίτσες.

Η αιολική ενέργεια πλάσάρεται από το 1975-79. Από τοτε μέχρι σήμερα δεν είναι βιώσιμη χωρίς χοντρές επιδοτήσεις. Αλλες μορφές ενέργειας που επιδοτούνται, παράγουν ενέργεια.

Το υδρογόνο υπάρχει από την εποιχή του Ιουλίου Βερν. Υπάρχει σαν τεχνικά εφικτή ιδεά, αλλά όχι σαν πρακτικά και εμπορικά βιώσιμη εφαρμογή.

Και στα 10000 να πάει το πετρέλαιο, παλι δεν θα μπορείς να τροφοδοτήσεις με 1000 αιολικά, ούτε ένα περίπτερο με ρεύμα έκτός εάν έχει μπαταρία ή εάν δεν το πειράζει να έχει ρεύμα.

Τα φύκια τα έχει η Εξξον για δημόσιες σχέσεις και για έρευνα και δες τις δύο μελέτες της που έχω αναρτήσει τα τελευταία δύο χρόνια για το που βλέπει το ενεργειακό μέλλον

Οι θέσεις εργασίας είναι στην Γερμανία και την Ισπανία που στις εξάγουν, και η Ισπανία που έχει και πολλά έχει 22% ανεργία. Καθε π΄ράσινη θέση εργασίας τρώει 2-4 κανονικές λόγω πληθωεισδμού και ύφεσης.

Τα αιολικά αυξάνουν την ζήτηση για αέριο αν έχεις απατεώνες που παραμυθιάζουν κορόιδα να βάζουν αιολικά.


Και από πορδές παράγεις ενέργεια, αλλά δεν είναι εμπορικά πρακτικό και αν θες το δοκιμάζεις.

Να πιασεις να διαβάσεις καμιά παλιά ανάρτηση γιατί βαριέμαι να λεω πράγματα που έχω ξαναπεί. Αν έχεις απορίες ή βρεις λάθη σε αναρτήσεις, ρωτα.

Δες τις ετικέτες, δεξιά, προς τα κάτω, έχει για αιολικά, ενεργειακά, φωτοβολταϊκά κλπ.

Ανακεφαλαίωση γενικά αλλά και με εμφαση σε αιολικά στο

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/10/scripta-manent.html

στο συμβουλέυω ανεπιφύλακτα.

chris είπε...

Δηλαδή το συμπέρασμα είναι ότι όλοι οι άλλοι (Κινέζοι-Δανοί-Αμερικάνοι-Ινδοί_κλπ) έχουν 100% λάθος, εσύ είσαι 100% σωστός, ωπότε ας τα ξυλώσουνε όλα τα αιολικά κλπ και να παρακολουθούνε που θα δεήσουνε να πάνε το πετρέλαιο οι Άραβες, το Αέριο οι Ρώσοι και φουλ στο κάρβουνο. Για το νέφος στις βιομηχανικές πόλεις της Κίνας έχεις ακούσει τίποτα. Νομίζω ότι για όλα τα πράγματα χρειάζεται μια ισοροπία.

archaeopteryx είπε...

Στο ξαναλέω, ότι για ΚΑΘΕ θέμα που θέτεις (πλην Ινδών αυτή την φορά) έχω γράψει τις απόψεις μου. Εισαι ελέυθερος να πιστέυεις ότι θες, αλλά έχω 2-3 αναρτησεις για την Δανία, ειδικά, αρκετά ξεκάθαρες.

Αλλο να πουλάς αιολικά σε βλάκες (καλή μπιζνα) και άλλο να είσαι ο βλάκας που το αγοράζει. Αλλο να παιρνεις λεφτά από νομοθετημένη πώληση βασικά άχρηστου για το δίκτυο ρέυματος, και άλλο να τροφοδοτείς το Παγκάτι με ρέυμα.

1620 αιολικά μεγαβατ έχουμε εγκαταστήσει. Τα πληρώνεςι στον λογαριασμό σου και είναι άχρηστα. ΔΕΣ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΟΥ και άσε τις σοφιστείες.

Απορίες δέχομαι, επισημάνσεις λαθών δέχομαι, και ευχαριστώ αυτόν που διορθώνει. 2-3-4 σχολιαστές με έχουν διορθώσει

Επαναλμαβανόμενες τρίχες για να γίνεται λακιρντι τις βαριέμαι.